Hackeři vyřadili z provozu také úvěrové karty Visa

9. 12. 2010

  • Rusko navrhuje, aby Julian Assange dostal Nobelovu cenu míru. Zřejmě došli ruští vládci k názoru, že zveřejnění amerických depeší poškozuje Spojené státy daleko více než Rusko. (Situace se ovšem může změnit.)
  • Americký univerzitní odborník Evgeny Morozov ze Stanfordské univerzity varuje, že hackerské útoky Operace Odplata proti úvěrovým kartám Visa a Mastercard budou vládami považovány za globální útok na základ světové ekonomiky a vlády podniknou proti internetu drastické kroky. Nikdo si neuvědomí, že Operace odplata útočí pouze na reklamní stránky korporací, nikoliv na interní provozní systém zpracovávající platby. Morozov apeluje na Wikileaks aby se od Operace odplata a seskupení Anonymous distancovali.
  • Nejnovější depeše, prozrazené serverem Wikileaks, konstatují, že venezuelský prezident Hugo Chavez je příliš chaotický a neschopný na to, aby dokázal zorganizovat výrobu jaderných zbraní.
  • Firma Facebook vydala prohlášení, proč oficiální facebooková stránka Wikileaks - která má 1 131 211 stoupenců - funguje, zatímco stránka skupiny Anonymous byla zrušena: Facebook neruší stránky věnované kontroverzním tématům, ale ruší stránky, které útočí na jednotlivce nebo na nějakou společenskou skupinu.
  • Anonymous není "skupina hackerů", ale "internetové živé svědomí", praví se pateticky v prohlášení této skupiny: Operace odplata je heslem pro společné úsilí skupiny Anonymous bojovat proti těm, kteří chtějí zneužívat internet. Morálně zkorumpvané organizace jako Visa a MasterCard a další jsou terčem útoků nikoliv na jejich klíčovou infrastrukturu, ale na jejich internetové korporátní stránky.
  • Firma Shell vydala zuřivé dementi americké diplomatické depeše zveřejněné na Wikileaks, podle níž zcela ovládá stát Nigérie: Depeše je "absolutně nepravdivá, falešná a zavádějící". Reportérovi řekli: "Ptáte se nás na naše názory na prozrazenou diplomatickou depeši, která údajně obsahuje informace o interpretacích třetí osoby určitého soukromého rozhovoru, jehož se účastnil zástupce firmy Shell, který nyní už v Nigérii nepracuje. K údajnému obsahu této depeše se nemůžeme vyjádřit. Tvrzení listu Guardian, že firma Shell údajně infiltrovala nigerijskou vládu, je absolutně nepravdivé, falešné a zavádějící."
  • Vint Cerf, jeden z tvůrců internetu, píše v listě Washington Post, že Wikileaks přežijí a budou prosperovat: "Internet je neobyčejně otevřený systém s velmi názkými bariérami k přístupu a k užívání. Digitální informace se na něm dají přesunovat velice lehce a jsou velmi obtížně potlačitelné, jakmile jsou jednou zveřejněny."
  • Bulvární britský pravicový deník Daily Mail ve čtvrtek křičí palcovým titulkem na první straně: WIKILEAKS: TEĎ JE TO KYBERNETICKÁ VÁLKA!
  • "Tato akce neskončila. Podle mého názoru z toho vznikne válka, ale ne vaše konvenční válka," řekl v publicistickém pořadu Today rozhlasu BBC ve čtvrtek ráno mluvčí skupiny Anonymous používající přízvisko Coldblood.
  • Gideon Rachman ve Financial Times bere zpět své původní tvrzení, že materiály, vydávané Wikileaks, jsou bezvýznamné. "Je rozdíl, když se o něčem píše nezávazně v médiích, a když se něco objeví v diplomatické depeši. Má to autoritu a politický dopad. Zadruhé, po zatčení Juliana Assangeho na základě pochybného obvinění ze sexuálních přečinů a po nynějších útocích na firmy provozující úvěrové karty se celá věc vyvíjí nevypočitatelně v konflikt mezi západními vládami a internetovými anarchisty. A jak wikileaks dále zveřejňují informace, vycházejí najevo některé opravdu překvapivé skutečnosti.
  • Šest z deseti Američanů se se podle Pew research domnívá, pro zveřejňování diplomatických depeší na Wikileaks poškozuje americký veřejný zájem. 31 procent Američanů zastává názor, že zveřejňování dokumentů slouží veřejnému zájmu. Glenn Greenwald z časopisu Salon průzkum kritizuje: "Premisa tohoto průzkumu je falešná - že Wikileaks vydává dokumenty neodpovědně bez redakčních úprav, zatímco tisk zveřejňuje jen něco."
  • Twitter a Facebook vedou válku s hackerskou skupinou Anonymous. Facebook včera zlikvidoval stránky Anonymous a Twitter suspendoval konto s názvem "Anon_Operation" poté, co na něm byl zveřejněn link k hackovanému seznamu čísel kreditních karet na Pastebin. com. Konto tou dobou mělo asi 22 000 aktivistů. Okamžitě se objevilo pod novým náázvem Anon_Operationn. Zveřejnilo odkazy na IRL servery, kde skupina Anonymous organizuje hackerské útoky proti organizacím nepřátelským vůči Wikileaks.
  • Ve středu ve 22.20 českého času informoval deník Guardian, že hackeři vyřadili z provozu i úvěrové karty Visa.com. Guardian krátce spekuloval o tom, že struktura serveru je možná bezpečnější než struktura serveru mastercard.com, a že asi nebude lehké zrušit i elektronické finanční transakce. Za několik minut se objevila zpráva, že hackeři shodili - i když jen dočasně - i server autorizující finanční transakce společnosti visa.com, takže útok je stejně závažný jako útok proti mastercard.com. Četné internetové servery, kde Britové nakupují předvánoční zboží, už od středy od večera varovaly červeným písmem, aby zákazníci NEPOUŽÍVALI KARET MASTERCARD, protože je firma terčem útoku. Nyní se útok rozšířil i na firmu Visa.
  • Oficiální reakce mluvčího firmy Visa v USA Tedda Carra je, že síť, zpracovávající finanční transakce úvěrových karet Visa "funguje normálně". Firmy MasterCard i Visa tvrdí, že jejich účty nebyly ohroženy a že lidé mohou jejich úvěrovým kartám i nadále důvěřovat.
  • Barret Lyon informuje o pozadí hackerských útoků na karty Visa a Mastercard. Uvádí, že ti lidé jsou jako lidi ve filmu Fight Club: "Na rozdíl od botnetů v minulosti se tento botnet skládá z dobrovolníků. Zatím jsou dost špatně organizovaní a nejsou ještě vychytány chyby v jejich provozu. Například jejich servery IRC nejsou vybaveny pro velký počet uživatelů a často padají. (Když spadnou, tak server MasterCards začne krátce fungovat.) Také silně závisí na doménách anonops. net a anonops.info, takže jestliže tyto domény budou zrušeny, budou se muset přeorganizovat. Během času by ale tohle mohlo začít být opravdu efektivní, jestliže si skupina vypracuje lepší útočný software, lepší procesy, lepší zabezpečení, kontrolu členstva a nakonec i svou správní strukturu.
  • Twitter pozastavil účet Operation Payback, čímž se zřejmě vystavil příštím hackerským útokům. (V 01.10 informoval Guardian, že mezi aktivisty Operation Payback zuří silná debata o tom, zda by se teď mělo zaútočit na Twitter. Vládne nejednota.) Těsně před pozastavením účet Operation Payback na Twitteru apeloval na "lidi v průmyslovém světě", aby přestali používat úvěrových karet MasterCard, protože "už nejsou bezpečné".
  • Terčem útoků Operace odplata se staly také internetové stránky Sarah Palinové. Hackeři zlikvidovali i osobní úvěrové karty Sarah a Todd Palinových. Sarah Palinová si stěžovala televizi ABC tímto emailem: "Není divu, že lidé se bojí kritizovat Assangovy výstřelky. Tohle se vám stane, když využíváte své svobody projevu podle Prvního dodatku americké ústavy a veřejně se vyslovíte proti jeho chorobnému, neamerickému špionážnímu úsilí."
  • Internetová banka PayPal vydala ve středu v noci defenzivní prohlášení, z něhož vyplývá, že konto serveru Wikileaks neobnoví, ale uvolní mu všechny zmrazené peníze. PayPal se hájí, že k rozhodnutí zrušit konto Wikileaks vedly "úvahy, zda Wikileaks porušily provozní předpisy firmy Paypal". Nejde prý o politiku, ale je to běžná praxe. K tomu dodává deník Guardian otázku, pro Paypal i pro americkou vládu: "Které zákony server Wikileaks porušil"?
  • Bolivijský viceprezident Alvaro Garcia Linea zveřejnil všechny prozrazené americké diplomatické depeše, týkající se jeho země, na svém oficiálním serveru. Garcia tvrdí, že chce, aby se Bolivijci dozvěděli o "barbarství a o urážkách" spojených s tím, co nazývá "intervencionistickou infiltrací" Washingtonu. Levicoví šéfové státu v Bolívii r. 2008 vyhostili amerického velvyslance poté, co ho obvinili, že kuje spiknutí proti jejich zemi.
  • Většina amerických diplomatických depeší, zveřejněných Wikileaks ve středu večer, se týká Afriky.
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010