BRITÁNIE:

Parlament malou většinou schválil drastické zvýšení univerzitního školného

9. 12. 2010

Vláda since - malou většinou - vyhrála v parlamentu hlasování o zvýšení školného, ale když se ministři podívají kolem sebe, cítí dnes večer kouř spálenin po celém Westminsteru, vidí zdemolované ulice města, uvědomují si, jak obrovský odpor proti nim pociťuje obvyvatelstvo, vidí, že ztratili kontrolu nad britským hlavním městem - je to Pyrrhovo vítězství. Jeden - dnešní - hlasovací večer ve sněmovně se může prodloužit ve velmi dlouhý politický rok.

(Politický komentátor televize BBC 1 Nick Robinson v hlavních večerních zprávách ve 22 hodin)



Záběry výše jsou z televizního zpravodajství Channel Four News, čtvrtek ve 20 hodin českého času

Britské vládní koalici se podle očekávání podařilo prosadit hlasováním v parlamentu zvýšení univerzitního školného v Anglii na 9000 liber ročně, a to většinou 323 hlasů proti 302. Vládní většina poklesla z 84 na 21 poslanců.

Mezitím se tisíce demonstrantů před parlamentem tvrdě střetly s policií.

Jak je vidět z televizních záběrů, demonstranti se snaží jednotlivé policisty izolovat, zatáhnout do davu a tam je mlátí. Jednoho policistů demonstranté strhli z koně. Mnohokrát policie musela před demonstranty ustoupit Někteří policisté byli také od hlavy k patě postříkáni barvou. Kolem 20. hodiny českého času se demonstranti snažili v londýnském Whitehallu proniknout do budovy ministerstva financí.

Policie se snaží ve čtvrtek večer neutralizovat studenty na Parliament Square, aby nezdemolovali budovu ministerstva financí. Studenti používají bloky betonu a kovové tyče, jimiž rozbíjejí přízemní okna na ministerstvu financí. V televizi bylo také vidět, jak prohodili jedněmi vstupními dveřmi, které rozbili pouliční kovovou bariéru proti davu.

Demonstrace byla zprvu pokojná, ale brzo se vymkla z rukou. Na Parliament Square byly zapáleny ohně, demonstranti házeli kamením na policii, pokusili se probourat se na ministerstvo financí a do Nejvyššího soudu.

Pokus zapálit vánoční strom na Trafalgarském náměstí se nezdařil, ale řada lidí, dělajících vánoční nákupy, musela utéci, když demonstranti rozbíjeli výkladní skříně supermarketů. Nejméně osm policistů bylo zraněno, jeden z nich vážně.

Demonstranti také zaútočili na automobil, v němž z centra Londýna odjížděli princ Charles a Camilla, ale podle jejich mluvčího se jim podařilo uniknout bez zranění.

Asi v 19.30 projížděl po londýnské Regent Street automobil s princem Charlesem a Camillou. V automobilu bylo rozsvíceno, takže bylo dobře vidět, že jsou uvnitř Charles a Camilla. Automobil obklopilo asi 400 demonstrantů, kteří rozbili okno automobilu a postříkali automobil barvou. Krátce poté na scénu dorazila policie. Zavládl naprostý chaos.

Aktuální záběry ze zuřivých protestů anglických studentů též např. ZDE

Galerie fotografií z dnešních studentských protestů v Londýně na serveru BBC. BBC varuje, že někteří čtenáři mohou tyto fotografie shledat šokujícími: FOTOGALERIE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010