Na summitu v Cancúnu došlo k "obstojné" dohodě

11. 12. 2010

Delegáti na konferenci o globálním oteplování v Cancúnu došlo k dohodě, která - po loňské noční můře z Kodaně - do značné míry obnovila víru v proces OSN, míní deník Guardian.

Nová dohoda z Cancúnu schválila "zelený fond" pro rozvojové země a uznává cíl snížení emise skleníkových plynů z průmyslových zemí o 25- 40 procent od úrovně r. 1990 během nadcházejících 10 let. Současné závazky jsou snížení jen asi o 16 procent.

Státy schválily kompromisní návrh, který vypracovalo Mexiko. Jednání zdržovaly především Japonsko, Čína a USA. ¨"Zelený fond" bude od roku 2020 poskytovat chudým zemím 100 miliard dolarů ročně na opatření proti dopadu globálního oteplování a pomůže jim s rozvojem nízkokarbonové ekonomiky.

Bolivijská delegace ostře proti dohodě protestovala, podle ní dohoda nejde dostatečně daleko. Avšak předsedkyně jednání, mexická ministryně zahraničí Patricia Espinosa, tvrdě dohodu prosadila. Schválení dohody bylo v sále přijato s ovacemi.

Ve skutečnosti jde pořád o relativně slabou dohodu, která nezavazuje k ambiciozním, právně závazným snížením emisí, která jsou podle mnoha aktivistů nutná. Mnoho obtížných rozhodnutí bylo odloženo na příští konferenci v Durbanu v Jihoafrické republice. Avšak vzhledem k tomu, jak málo se od cancúnské konference očekávala, mnozí chválí tamější dohodu jako úspěch.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010