Wikileaks: Barma za pomoci Severní Koreje vyrábí jaderné zbraně

10. 12. 2010

Svědci v Barmě tvrdí, že viděli, že se na vzdálených místech v barmské džungli stavějí tajné základny pro jaderné rakety. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem Wikileaks.

Jeden barmský důstojník, citovaný v depeši z amerického velvyslanectví v Barmě, uvedl, že byl svědkem toho, že severokorejští technici pomáhali při stavbě podzemní základny na úpatí hor více než 480 km severozápadně od Rangúnu.

"Severokorejci, za pomoci barmských dělníků, budují podzemní betonovou základnu, která jde cca "200 metrů od vrcholu jeskyně až k vrcholu kopce". Jeden podnikatel sdělil americkému velvyslanectví v Rangúnu, že viděl, jak se dopravuje lodí obrovská ocelová tyč, z níž vyplývalo, že musí jít o projekt větší, než je továrna. Pracovníci doků také informovali o podezřelých nákladech.

Depeše přinášejí dosud neznámé podrobnosti k nepodloženým informacím, které kolují už od r. 2002, nejnověji získaným od příslušníka barmské armády, který emigroval, že Barma tajně, s pomocí Severní Koreje, vyrábí jaderné zbraně. Obě země to popírají a Barma tvrdí, že v zemi nejsou žádní Severokorejci.

Podle svědeckých výpovědí, které sestavilo americké velvyslanectví, práce jsou ve velmi raném stadiu a jsou chaotické. Nicméně Američané považují za znepokojující, že by si Barma mohla vyrobit jaderné zbraně a připojit se tak v Pákistánu, Severní Koreji a možná i Íránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010