Polsko přehodnocuje svůj pozitivní postoj ke Spojeným státům

10. 12. 2010

  • New York Times potvrdily zprávu Reuters, že Wikileaks mají veškerou dokumentaci týkající se všech 800 vězňů, zadržovaných od r. 2001 v americkém táboře na Guantánamo, včetně individuálních osobních hodnocení, jaké riziko jednotliví vězni zosobňují.
  • Americké ministerstvo zahraničí vydalo jeden dokument, prozrazený Wikileaks. "Bude se za to samo ministerstvo žalovat?" ptají se Wikileaks na Twitteru.
  • Ve Španělsku i v celé Latinské Americe měla odhalení serveru Wikileaks obrovský dopad, píše Javier Moreno, šéfredaktor deníku El País. Bylo to zejména proto, že El País publikoval čtyřdílný seriál o tom, jak v soudních případech týkajících se amerických občanů americké velvyslanectví ovlivňovalo španělské soudce, vládu i prokurátory. Konzervativní opozice ve Španělsku však nekritizovala vládu za její poklesky, zveřejněné ve Wikileaks, Javier Moreno soudí, že na ni Američané vyvinuli nátlak, aby se z toho pro sebe nesnažila vytloukat kapitál. V Latinské Americe byl také dopad obrovský. El País publikoval články o Mexiku, Argentině, Kolumbii a Venezuele - a redakce listu je zaplavována telefonáty z těch zemí. Do redakce telefonovali i někteří ministři zahraničí, že se obávají faktů, zveřejněných Wikileaks.
  • V Německu vyvolala odhalení z diplomatíckých depeší, zveřejněných Wikileaks, hon na proamerického špióna ve vedení strany Svobodných demokratů (FDP), která je součástí německé vládní koalice. Bylo zjištěno, že jím byl Helmut Metzner, vedoucí kanceláře šéfa FPD a vicekancléře Guida Westerwelle. FDP mu zakázala vstup do kanceláře a tento týden ho propustila ze svých služeb. Postavení amerického velvyslance Phila Murphyho je také ohroženo. - Německý tisk, který nemá přístup k depeším Wikileaks tak jako Der Spiegel, píše, že zveřejňování diplomatických depeší "ničí politiku, ohrožuje lidi a možná i ovlivní ekonomiku" (Sueddeutsche Zeitung). Na to odpověděl Jakob Augstein, syn zakladatele týdeníku Der Spiegel: "Každý novinář, jehož první reakcí na data zveřejněná Wikileaks je to, že začne mluvit o bezpečnosti státu, nebo ještě hůř, o bezpečnosti západního světa, nedělá svou práci - a k tomu ještě poškozuje svobodu projevu."
  • Evgeny Morozov ze Stanford University, autor připravované knihy The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom (Falešné představcy o internetu: Temná stránka internetové svobody) argumentuje, že zveřejňování tajných amerických depeší serverem Wikileaks má podstatné globální dopady - politikové odstupují, viditelně se mění chování vlád a korporací - že to bude pro mnoho lidí povzbuzením, aby začali riskovat a prozrazovat vlastní tajné informace. Jenže vznik velkého množství podobných serverů jako Wikileaks nebude fungovat - podstatou efektivity Wikileaks je jejich nynější intenzivní vztah se světovými médii. Bez zájmu a spolupráce světových médií by tajemství, prozrazená Wikileaks, jen zapadávala na jejich serveru virtuálním prachem, jak tomu bylo v prvních letech fungování Wikileaks, kdy o nich nikdo nevěděl.
  • Skupina Anonymous znovu shodila internetové stránky podniku MasterCard. Neblokuje však elektronický systém finančních transakcí, takže jde o demonstrativní akci.
  • Assange je ve vězení na samotce bez počítače a jeho právníci se připravují, že ho americká vláda obžaluje ze špionáže, píše na svých stránkách americká televize ABC News. Právnička Jennifer Robinsonová konstatovala: "Samozřejmě si nemyslíme, že lze tento zákon použít proti panu Assangovi a v každém případě má právo na ochranu od Prvního dodatku americké ústavy jako vydavatel Wikileaks. Trestní stíhání podle Zákona o špionáži by bylo protiústavní a ohrozilo by veškerá média v USA. Robinsonová uvedla, že Američané vydají zatykač na Assange každou chvíli.
  • Interpol vydal mezinárodní zatykač na bývalého chorvatského premiéra Ivo Sanadera, který uprchl z Chorvatska, když depeše Wikileaks odhalily, že je podezříván z korupce.
  • Skupina Anonymous "krátce vyřadila z provozu" bankovní server Moneybookers. Reuter sice uvádí, že je server zase funkční, ale natahuje se dlouho.
  • V Austrálii se konala shromáždění na podporu Wikileaks. V Brisbane mnoho lidí nepřišlo, ale demonstrace v Sydney se účastnily "tisíce lidí":


  • Redakční komentář deníku Guardian hájí v pátek "Operaci odplata": "Hackeři ze skupiny Anonymous jsou možná nezralí a chovají se jako stádo. Ale toto je kybernetický ekvivalent nenásilných akcí a občanské neposlušnosti. Ochromuje to, neškodí to. Tím, že se skupina Anonymous stala výzvou pro firmy úvěrových karet a internetové poskytovatele služeb, upozorňuje tyto podniky, že dobrá pověst jejich značek závisí nikoliv jen na tom, co si o nich myslí americké ministerstvo zahraničí, ale do jaké míry se jim v očích jejich uživatelů daří zachovat si nezávislost."
  • Vysoká činitelka OSN pro lidská práva kritizovala "nátlak", vyvinutý na soukromé firmy, aby přerušily spolupráci s Wikileaks. Navi Pillay zdůraznila na tiskové konferenci v Ženevě, že to "potenciálně porušuje práva Wikileaks na svobodu projevu". Videoreportáž je zde:

  • Čína chce také nominovat Juliana Assangeho na Nobelovu cenu míru. Redakční komentář ve stranickém Pekingském deníku kritizuje Nobelovu cenu míru jako "nástroj západních hodnot a ideologie" a argumentuje, že měl letos Nobelovu cenu míru dostat Julian Assange. "Assange se stal terčem celosvětového honu na čarodějnice, který proti němu pořádají západní státy, a to jen proto, že chtěl zveřejnit tajemství, o nichž se nesmělo mluvit. Assangova situace vypovídá o tom, že svoboda projevu, kterou Amerika hájí, není absolutní svoboda, má své hranice. Když řeknete něco nepěkného o americké vládě, když hovoříte o jejích problémech, nebo jste vůči ní otevřeně kritičtí, na tom nic není. Ale tentokrát se Assange odvážil zveřejnit pravdu, zpřístupnil světu celou řadu věcí a výroků, které by se americká vláda neodvážila zveřejnit - a tak překročil hranici americké svobody projevu. Není tedy překvapení, že na něho byl uspořádán celosvětový hon." Děje se přesně to, před čím varoval komentátor Clay Shirky. Ten už před několika dny upozornil, že se represivní režimy začnou hájit tím, že Amerika také potlačuje svobodu projevu.
  • Skupina Anonymous se pomstila holandským úřadům za zatčení šestnáctiletého mladíka, podezřívaného z účasti na hackerském útoku proti MasterCard a Visa. Podle holandského listu NRC Handlesbland ochromila skupina Anonymous server holandské policie. Po určitou dobu fungoval jen pomalu, nyní je zase v provozu
  • Deník Guardian publikoval v pátek rozsáhlou analýzu od jedenácti svých mezinárodních reportérů o tom, jak se za posledních 12 dní, kdy vycházejí na Wikileaks americké diplomatické depeše, radikálně změnil postoj světa vůči USA. V analýze se mj. praví, že Polsko přehodnocuje svůj pozitivní vztah k USA: "Depeše ZDE ZDEodhalily konflikt a vzájemné lhaní mezi Varšavou a Washingtonem ohledně americké vojenské pomoci Polsku, protiraketové obrany a postojů vůči Rusku. Polsko přivítalo tajný plán NATO na obranu pobaltských zemí, ale obává se, že plán rozmělní bezpečnostní záruky NATO pro Polsko. Zveřejněné depeše vedou ve Varšavě k střízlivému přehodnocení vztahů Polska s USA. Prohlášení polského premiéra Donalda Tuska po úterním zveřejnění depeší o Polsku znělo trpce. Premiér je v deziluzi: "Máme opravdu vážný problém," řekl. "Ne s naším image, jako ho mají některé země, a ne s naší pověstí, jako mají Spojené státy. Je to problém, že jsme byli zbaveni iluzí o charakteru vztahů mezi zeměmi, včetně tak blízkých spojenců, jako je Polsko a USA."
  • Z amerických diplomatických depeší vyplývá zničující pohrdání Spojených států vůči Rakousku a jeho čelným politikům. Američtí diplomaté si v depeších stěžují, že Washington nemá ve Vídní vůbec žádný vliv, protože se tamější vláda nezajímá o rozvoj styků s USA. Sociálnědemokratického kancléře Wernera Faymana popisují američtí diplomaté jako člověka, kterého zahraničněpolitické otázky nezajímají. Ministr zahraničí Michael Spindelegger se zajímá jen o podporu rakouského podnikání. Rakousko, které je podle své ústavy neutrální a není členem NATO, je americkými diplomaty kritizováno, že nepodlehlo nátlaku vyslat vojska do Afghánistánu. Norbert Darabos, ministr obrany, charakterizoval americkou kritiku jako "nevysvětlitelnou" a řekl, že Rakousko nevyšle do Afghánistánu své vojáky - má tam jen 5 policistů. Čelný rakouský poslanec za Stranu zelených Peter Pilz navrhl, aby Rakousko poskytlo Julianu Assangemu politický azyl.
  • Právě když byla zveřejněna americká depeše o tom, že farmaceutická firma Pfizer vydírala nigerijského prokurátora, aby nemusela platit odškodné nigerijským dětem, které poškodila, odsoudil americký velvyslanec v Londýně Louis Susman pokračující vydávání tajných amerických diplomatických depeší serverem Wikileaks: "Tohle není whistleblowing. Na ohrožování nevinných lidí není nic obdivuhodného. Není nic odvážného na tom, když se sabotují mírové vztahy mezi národy, na nichž závisí naše společná bezpečnost."
  • Ve čtvrtek byl zatčen šestnáctiletý Holanďan kvůli podezření, že byl součástí tisícičlenné skupiny, která zaútočila na servery firem Visa a Mastercard.
  • Julian Assange z vězení Wandsworth Prison vyjádřil znepokojení, že "lidé nespravedlivě obviňují Wikileaks z vyvolávání hackerských útoků. Wikileaks nic takového neudělaly." Wikileaks vydaly prohlášení, němž se distancují od hackerských útoků. "Skupina Anonymous nemá žádné vazby na Wikileaks. Nikdo z Wikileaks nemá žádné styky se skupinou Anonymous. Wikileaks nedostaly předem žádné informace o tom, že skupina Anonymous plánuje nějaké akce." Mluvčí Wikileaks Kristinn Hrafnsson zdůraznil: "Neodsuzujeme ani nechválíme tyto útoky. Jsme přesvědčeni, že jsou výrazem veřejného mínění na činy postižených organizací."
  • Hackerské skupině Anonymous se nepodařilo shodit server největšího světového internetového obchodu amazon.com. V hackerské skupině Anonymous vznikají rozpory ohledně toho, na které cíle zaútočit. Aktivisté se ve čtvrtek v podvečer zaměřili na internetovou banku paypal a na její platby třetím osobám, ale podařilo se jim jí shodit jen na krátkou dobu a jen v některých zemích. Skupina Anonymous uvedla, že její aktivisté nejsou žádní teroristé. "Náš cíl je prostý: Získat právo udržet internet svobodný od jakékoliv kontroly jakékoliv organizace, korporace či vlády."
  • Julian Assange bude ve vězení Wandsworth prison přesunut na samostatnou jednotku a dostane omezený přístup k internetu. Ve čtvrtek se Assange setkal s týmem svých právníků, jehož členem byl i slavný britský právník pro lidská práva George Robertson. Assange požádal, aby byl umístěn mimo ostatní vězně, kteří o něho projevovali velký zájem a vyjadřovali mu velkou podporu. Stěžoval si na puštěnou celodenní televizi.
  • Skupina Anonymous jménem "autentické demokracie" uspořádala onlinové hlasování, internetové stránky které firmy by se měly jako další vyřadit z provozu. Amazon zatím neřeší, protože k shození serveru Amazon nemají hackeři dosud dost sil.
  • "Když je to demokracie, proč schovali pana Assange do vězení? Tomu říkají demokracie? Takže, víte, jak říkají na venkově, něčí krávy bučí, ale vaše by měly mlčet. Tak bych chtěl vrátit puk našim americkým kolegům," řekl poněkud záhadně Vladimir Putin během návštěvy Francie.
  • Vězni ve Wandsworth Prison podle Sky News podstrkávají pod dveře cely Juliana Assangeho lístečky s vyjádřením podpory: "Je nám líto, že jsi tady - není to správné." "Všichni jsme tu jednotni - Hezké Vánoce!" "Milý Juliane, vítejte ve skutečném Frontline Clubu." (Frontline Club, Frontový klub se jmenoval novinářský klub v Londýně, kde Assange bydlel před zatčením.
  • Investigativní novinář John Pilger, Monty Python Terry Jones, komik Alexey Sayle, spisovatel Iain Banks a řada dalších protestovali v dopise listu Guardian proti Assangovu zatčení. Prozrazování amerických diplomatických depeší napomohlo demokracii, protože odhalilo skutečné názory našich vlád v celé řadě otázek, které byly dosud utajovány a nyní jsou neodstranitelně ve veřejné doméně.
  • Brazilský prezident Lula chválí Wikileaks:



    Fabiano Golgo překládá:
    "Chtěl bych říci, že tisku vděčíme za mnoho. Tisku bych chtěl říci: Někdy kritizuji vaši práci, pak vy novináři můžete říct: "No jo, zase Lula, útočí na tisk." Ne, já jen upozorňuju na to, co považuju za nesprávné. Stejně jako vy mě upozorňujete na to, co si myslíte, že já dělám špatně. To je všechno v pořádku. Ale zdá se mi divné, že ten mladý muž, který odhaloval americkou diplomacii - jak že se jmenuje? Vikilik? Jak to je? Wikileaks? Mladý muž byl zatčen a já nevidím žádné protesty proti tomuto nedostatku respektu pro jeho svobodu vyjadřování (potlesk). To je tak divné, není nic - nic! proti tomuto nedostatku respektu pro svobodu projevu mladého muže, který zveřejňoval špinavou práci některých amerických velvyslanců. Nevím, jestli moji velvyslanci taky posílají takovéto depeše. Ale Dilma to musí vědět a říct svým ministerstvům: pokud nemáte nic slušného, co byste mohli napsat, tak nepište nesmysly. Pošlete prázdný papír. Pak přišly tyhle Wikileaks a svlékly diplomacii, která vypadala nedotknutelná, nejlepší na světě, a tak to vyvolalo hon - nevím, jestli vystavují ty nápisy jako na Divokém západě, víte: "Hledá se: Živý nebo mrtvý!" - a neviděl jsem jediný oficiální protest v jeho prospěch. Takže, Tuquiho, (to je vládní webmaster), můžete dát na náš blog první protest: proti tomuto útoku na svobodu projevu na internetu. Potřebujeme protestovat, protože ten mladý muž jen vydával to, co si přečetl. A když si něco přečetl, tak to někdo napsal a vinu nesou ti, kdo to napsali. Takže, Wikileaks, vyjadřuji solidaritu za vydávání těch věcí a protestují proti nedostatku respektu vůči vaší svobodě projevu." (Demonstrace ve prospěch Assangeho se konají, viz například tato reportáž Channel Four News, pozn. red.)
  • Americký konzervativec Jack Hunter zaútočil na konzervativce a jejich pokrytectví, že hájí vládu a útočí na Wikileaks: "Odkdy proboha zastávají konzervativci názor, že vláda má právo utajovat, co chce, a že odhalování vládních zločinů se rovná velezradě? Přece je zradou to, když vládní úředníci pracují pro podnikatelské, ideologické či nadnárodní zájmy proti zájmům vlastní země!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010