Wikileaks: Celé Chorvatsko, včetně bývalého premiéra, je zkorumpované

10. 12. 2010

Americké diplomatické depeše, zveřejněné serverem Wikileaks, přinášejí informace o vysoké míře korupce, jíž je postižen chorvatský stát.

Ve čtvrtek uprchl z Chorvatska bývalý premiér Ivo Sanader, pravicový politik, který dominoval chorvatské politice skoro po dobu deseti let. Náhle odstoupil loni v létě a nyní je vyšetřován za korupci. Americké diplomatické depeše kreslí obraz široké korupce v chorvatské politice i v podnikání a chválí současnou vládu Jadranky Kosor za snahu zemi od korupce očistit.

Otázka korupce je pro Chorvatsko klíčová, protože se uchází o vstup do EU a Evropská unie se domnívá, že udělala chybu, že vpustila do Evropské unie r. 2007 Rumunsko a Bulharsko s vysokou mírou korupce. Tutéž chybu už nechce udělat znovu.

Mladen Bajić, chorvatský hlavní prokurátor, sdělil letos v lednu americkému velvyslanectví, že bývalý premiér Sanader je subjektem celé řady protikorupčních vyšetřování. Bajić informoval americké velvyslanectví, že v podstatě všechny chorvatské státní firmy, tedy největší podniky v zemi, jsou zkorumpované. Patří k nim národní energetická společnost, vodárny, lesní správa, silniční správa a železnice.

Jiný chorvatský politik sdělil loni Američanům, že se Sanader snaží protikorupční vyšetřování blokovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010