Wikileaks: Americká firma DynCorp najímala pro Afghánistán "chlapce-tanečníky"

8. 12. 2010

Skandál, týkající se zahraničních firem, které měly kontrakt na poskytování výcviku pro příslušníky afghánské policie, vyvolal takovou paniku, že afghánský ministr vnitra prosil americké velvyslanectví, aby informace stoprocentně potlačilo. Vyplývá to z depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Frekventanti afghánských policejních kursů brali drogy a západní pořadatelé kursu jim pronajímali mladé "chlapce tanečníky".

Tehdejší afghánský ministr vnitra Hanif Atmar loni v červnu, kdy k tomuto skandálu došlo, varoval náměstka amerického velvyslance, že pokud by informace o skandálu vyšly najevo, "ohrozí to životy". Zvlášť se děsil, že by mohlo být zveřejněno video z tét akce.

Skandál způsobil, že afghánská vláda začala energicky požadovat, aby byly soukromé podniky a bezpečnostní firmy podřízeny daleko přísnější vládní kontrole. Avšak americké velvyslanectví nemělo možnost z právního hlediska splnit Atmarův požadavek, aby americká armáda začala řídit výcviková střediska, která provozovala známá americká soukromá firma DynCorp. Právě zaměstnanci této firmy byli zapleteni do tohoto incidentu, k němuž došlo v Kunduzu, v provincii na severu Afghánistánu.

V Afghánistánu existuje dlouhá tradice, kdy se malí chlapci převlékají za dívky a tančí pro muže. Občas dochází k sexuálnímu zneužívání těchto chlapců, které muži považují za svůj majetek.

Dva afghánští policisté a devět dalších Afghánců bylo zatčeno v rámci vyšetřování trestného činu, který Atmar charakterizoval jako "kupování si služeb od dítěte". Čín byl v rozporu se zákonem šaria i s civilním trestním zákoníkem.

Atmar požadoval, aby americké velvyslanectví přesvědčilo novináře, který se začal tímto případem zabývat, že publikace případu povede k vraždění, avšak američtí diplomati varovali, že tím by se celá věc ještě zhoršila, lepší je na to neupozorňovat.

Strategie, doporučená Američany, zafungovala, protože když v červenci vyšel v deníku Washington Post o této věci článek, aféru nerozbíral, jen se zmínil o tom, že zahraniční zaměstnanci firmy DynCorp "najali adolescentního chlapce, aby předvedl na rozlúčkové firemní recepci kmenový tanec."

Ve skutečnosti vyvolala tato epizoda téměř infarkt v afghánské vládě. Americká depeše konstatuje: "Atmar řekl, že prezident Karzai ho informoval, že jde o Atmarovu prestiž v této věci a v dalším incidentu, kdy zaměstnanci americké firmy Blackwaters omylem usmrtili několik afghánských občanů. Prezident se ho ptal. 'Kde je spravedlnost?'"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010