Wikileaks: Severní Korea požádala o koncert Erica Claptona

12. 12. 2010

Severní Korea požádala Spojené státy, aby zorganizovali koncert Erica Claptona v Pchjong-jangu, že to možná přesvědčí Kima Jong-ila, aby pustil do země humanitární pomoc.

Důvěrná depeše datovaná 22. května 2007 od amerického velvyslance v Seoulu do Washingtonu se zmiňuje o tom, že severokorejští činitelé "navrhli" Američanům, aby zorganizovali koncert Erica Claptona v Pchjong-yangu. Druhý syn Kim Jong-ila, Kim Jong-chol, je totiž prý velkým obdivovatelem britského kytaristy a jeho koncert v Severní Koreji "by jistě vytvořil dobrou vůli". "Koncert Erica Claptona v Pchjong-yangu by mohl být užitečny, vzhledem k tomu, jak ho druhý syn Kim Jong-ila obdivuje."

Návrh byl nezvyklý. Rock a pop jsou v Severní Koreji jako "západní vlivy" zakázány. Avšak v roce 2008 depeše informovaly, že Clapton "v zásadě" souhlasí, že v Severní Koreji r. 2009 uspořádá koncert.

Severní Korea intrepretovala tuto žádost jako způsob "jak podporovat porozumění" mezi diktaturou a Západem. Zároveň měla v Pchyong-yangu vystoupit newyorská filharmonie a severokorejský státní symfonický orchestr měl hrát v Londýně. Z navrhované návštěvy pak sešlo a Clapton popřel, že souhlasil. Koncert newyorské filharmonie v Pchyong-yangu se však uskutečnil.

Americká depeše také hovoří o frustraci vysokého humanitárního pracovníka, kterému se navzdory údajně otevřenosti severokorejských úřadů nepodařilo nic prosadit. Severní Korea je podle něho zemí, kde "má každá instituce právo všechno zakázat, ale žádná nemá pravomoc cokoliv prosadit".

Tento kontakt také varoval americké diplomaty, že Severokorejci, žijící v zahraničí, jsou režimem trvale vysáváni a jsou od nich vyžadovány velké finanční částky.

"Když tito lidé smějí navštívit Severní Koreu, jsou nuceni platit za drahé vyhlídkové jízdy po zemi. Než je jim konečně dovoleno setkat se se svými příbuznými, což je vždy až pouhých několik hodin před jejich odletem, je jim řečeno, že příbuzní museli na místo setkání jet taxíkem a režim od návštěvníků inkasuje tisíce dolarů za údajnou jízdu taxíkem. Návštěvníci jsou zoufalí, staří lidé, kteří zaplatí cokoliv."

"Rodiny v zahraničí pak dostávají opakovaně dopisy od severokorejské vlády, které je žádají o finanční podporu pro jejich rodinné příslušníky, občas dopisy obsahují lži, že jsou jejich rodinní příslušníci nemocní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010