Julian Assange v roli společného nepřítele:

Americká pravice i levice se proti němu sjednocuje

8. 12. 2010

Rozhořčení vůči Julianu Assangovi ve Spojených státech sílí. Politikové z pravice i z levice se sjednocují a líčí zakladatele Wikileaks jako společného nepřítele. Vedoucí představitelé Republikánské strany označili Assange za teroristu a i vedoucí politikové Demokratické strany požadují jeho stíhání.

Oragnizace na obranu lidských práv v USA varují, že hon na Assangeho povede k omezení svobody projevu a k omezení otevřeného ducha internetu.

Nejextremnější útoky pocházejí od prominentních Republikánů.

Sarah Palinová přirovnala Assangeho k operativci al Kajdy, Republikánský leader v Senátu Mitch McConnel ho charakterizoval jako "hi-tech" teroristu, New Gingrich ho označil za informačního teroristu a požaduje, aby byl zatčen jako "nepřátelský bojovník" a Mike Huckabee požaduje jeho popravu.

Na Assangeho zaútočili i vedoucí Demokraté jako Dianne Feinsteinová, která chce, aby byl stíhán podle amerického zákona o špionáži a John Kerry, který požaduje, aby byl zákon změněn tak, aby podle něho mohl být Assange stíhán. Na mysl mu nepřichází, že nelze zákon změnit a zpětně podle něho někoho stíhat.

Zuřivý dav vyvíjí nátlak na prezidenta Obamu, aby proti Assangovi "něco udělal".

Senátor Joe Lieberman, dlouhodobý odpůrce Wikileaks, tento týden obvinil New York Times, že list není "dostatečně občansky uvědomělý" a požaduje, aby ministerstvo spravedlnosti zkoumalo, zda New York Times vydáváním diplomatických depeší z Wikileaks nespáchal trestný čin.

Pozorovatelé považují za nepravděpodobné, že by kdy kdo stíhal New York Times. List publikoval dlouhé vysvětlení, proč se rozhodl tisknout depeše z Wikileaks.

Obamova vláda dosud zastává mírnější postoj než zuřivci kolem ní. Americký generální prokurátor Eric Holder se vyjádřil, že učiní všechno v jeho silách, aby pohnal wikileaks k odpovědnosti, ale nespecifikoval, co tím míní.

Avšak pozorovatelé mediální scény v USA konstatují, že kampaň proti Assangovi už omezuje svobodu projevu.

Například prý existují důkazy, že lidé, kteří poskytovali Wikileaks finanční dary, nyní přestali, protože se obávají, že by mohli být zatčeni za to, že poskytují finanční pomoc teroristické organizaci.

Bloggeři poukazují na to, že pokud se Feinsteinové podaří použít proti Wikileaks Zákon o špionáži, bude to znamenat, že se americká média už neodváží informovat o otázkách národní bezpečnosti.

Avšak lidé, kteří každodenně pracují jako novináři na internetu, zůstávají klidní. John Young, jehož internetové stránky cryptome.org, které za posledních 14 let vydaly asi 60 000 tajných i veřejných dokumentů, je přesvědčen, že nynější bouře pomine. "Je to jen typické řvaní a mávání rukama. Jediné, co to způsobí, je to, že lidi budou víc proti mocným a budou posílat víc tajných dokumentů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010