BRITÁNIE:

Dvacetiletý student v bezvědomí s krvácením do mozku poté, co ho policie zmlátila obuškem

10. 12. 2010

Inspekční orgán britské policie zahájil nezávislé vyšetřování poté, co se ukázalo, že je dvacetiletý student v bezvědomí s krvácením do mozku, poté, co ho udeřila pendrekem do hlavy londýnská policie.

Deník Guardian publikuje množství rozhořčených svědectví od včerejších studentských demonstrantů o brutalitě londýnské policie.

Bob Brecher, profesor filozofie z Brighton University, argumentoval, že "policii bylo nařízeno, aby zastrašila lidi natolik, aby se už neodvážili demonstrovat", i když některým jednotlivým policistům se to nelíbilo: "'Násilí', k němuž došlo, a nepřiměřenost fyzického násilí policie vůči demonstrantům je nesmírně důležitý faktor - bylo záměrně vyvoláno. Cílem bylo, aby se o demonstraci dostaly do tisku záporné zprávy a aby se příště už lidé neodvážili demonstrovat. Tři naši studenti nemohli dnes přijít do školy, protože se stali terčem fyzického útoku od policie."

Richard Lambert, předseda Konfederace britského průmyslu, se vyjádřil v tom smyslu, že podniky budou muset daleko více ovlivňovat, co se vyučuje na univerzitách. Podle Lamberta bude mít podnikatelská sféra "daleko aktivnější roli než v minulosti a bude daleko více informovat studenty, jakou kvalifikaci potřebuje".

Jako příklad, co se včera v Londýně dělo, uvádíme jedno studentské svědectví:

Násilní útočníci? Já jsem jednadvacetiletá studentka literatury a protestovala jsem. Tančila jsem k hudbě na Parliament Square, když lidi nasprejovali do trávy velká písmena NE, skandovala jsem s hrdostí "Konzervativní svině", policie mě zatlačila do přední linie a dvakrát na mě zaútočila na koních.

Násilnými útočníky byla policie. Jsem asi 160 cm vysoká. Několikrát mě policisté strkali ruce do tváře, tahali mě po zemi a smáli se, když jsem říkala, že mám astma. Pak se lidé rozčílí, protože byli násilně zadržováni a chtěli odejít.

Požádala jsem policistu, jestli mohu jít na záchod, a on ukázal na zem. Jiný na mě křičel: "Zmiz, kurvo, nebo tě rozmáčknu koněm."

Když protesty skončily a lidé chtěli jít domů, skupina asi 1000 demonstrantů byla policií zadržována na Westminsterském mostě až do 23 hodin v noci. Drželi nás tam hodiny v mrazu. Dav byl klidný, ale po mnoha hodinách začal skandovat: Pusťte nás, a pak začal tlačit směrem kupředu. Protože jsem malá, dav mě nesl a skončila jsem na linii kontaktu s policií. Byla jsem unavená a zmrzlá a 12 hodin jsem nic nejedla ani nepila.

Křičela jsem na policii, ať mi nic nedělají, protože mě dav tlačil zezadu, ale stejně mi zaútočili na tvář a téměř mě strhli na zem. Muž vedle mě začal rukama chránit můj obličej a křičel: "Nechte ji být, je to dívka, nic vám nedělá", ale policista ho začal mlátit po hlavě obuškem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010