7. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2003
Výbor britského parlamentu pro zahraniční vztahy konstatoval v pondělí ve své zprávě, že nebylo prokázáno, že by Alastair Campbell, šéf úřadu britského premiéra pro komunikace, vyvíjel "nevhodný nátlak" při přípravě vládní zprávy o Iráku. Zpráva parlamentního výboru dospěla k závěru, že Campbell nehrál žádnou roli při včlenění kontroverzní části textu, která tvrdila, že má Saddám Husajn schopnost zaútočit svými zbraněmi hromadného ničení do 45 minut.

Avšak parlamentní výbor prohlásil Campbella nevinným ve věci prvního obvinění pouze prostřednictvím dodatečného, rozhodujícího hlasu předsedy výboru, neboť se v této věci jeho členové rozdělili přesně půl na půl.

7. 7. 2003
V Británii dostávají podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nemluvňata ve věku dvou, tří a čtyř měsíců opakovanou trojvakcínu - proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Potíž je, že tato - běžně v mnoha zemích užívaná injekce - obsahuje jako konzervační prostředek rtuť . Je možná náhodné, že v Británii za posledních dvacet let vážně stoupl počet případů autismu, poruch nervového vývoje mozku. Ve Spojených státech vznikla o této věci podstatná kontroverze - bylo například objeveno, že výrobce rtuťového konzervačního prostředku pro injekce varoval už v roce 1935 (!) , že substance nebyla dostatečně prozkoušena a je nebezpečná i v injekcích pro psy. Americké úřady užívání injekcí s obsahem rtuti pro děti nedávno zakázaly.
7. 7. 2003
Chirurg všechno může, ale nic neví. Internista všechno ví, nic ale nemůže. Patolog může asi všechno.... ale pozdě. A co epidemiolog?
MUDr. Vladimír Plesník

Odpůrci očkování s velkou radostí využívají současné kampaně odmítající apliakci vakcín obsahujících jako konzervační látku thiomersal. Všechny organické sloučeniny rtuti jsou toxické látky, zvláště pro vyvíjející se nervový systém. Americká pediatrická akademie v polovině roku 1999 doporučila upustit od očkování malých dětí vakcínami s thiomersalem. O obsahu konservans ve vakcínách jednala vědecká konference v srpnu 1999 a konstatovala, že není třeba se unáhlovat.

Guantanámo
7. 7. 2003
"Cokoliv jakákoliv lidská bytost řekne či přizná pod hrozbou brutality je mezinárodně i v jednotlivých zemích považováno za bezcenné. Je to zneužitím právních procesů. Moazzam Begg byl zadržován rok na základě v Bagramu a pak šest měsíců v Guantánamo. Kdyby s ním takto zacházeli pouhou hodinu na britské policejní stanici, takto získané důkazy by byly bezcenné."

Dva britští občané, zadržovaní v táboře v zálivu Guantánamo, dostanou volbu: přiznejte se a budete odsouzeni k trestu vězení 20 let. Pokud se nepřiznáte a tajný americký vojenský tribunál vás shledá vinnými, budete odsouzeni k smrti.

6. 7. 2003
Britské ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo vážné znepokojení nad rozhodnutím Washingtonu postavit dva britské občany, zadržované jako podezřívané teroristy v zálivu Guantánamo, před tajný vojenský tribunál, který má pravomoc nařídit jejich popravu.
7. 7. 2003
Ředitel britské výzvědné služby MI6 Sir Richard Dearlove tajně poskytl informace vedoucím pracovníkům veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti BBC ohledně iráckých zbraní hromadného ničení před tím, než koncem května pořad "Today" rozhlasové stanice BBC Radio 4 odvysílal tvrzení, že úřad britského premiéra "zdramatizoval" oficiální vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení z letošního února.

Dearlove sdělil ředitelům BBC, že Írán a Sýrie jsou větším nebezpečím, než byl Irák Saddáma Husajna. Tyto informace poskytly BBC "kontext" pro odvysílání reportáže Andrewa Gilligana o obviněních britské vlády z anonymního výzvědného zdroje.

7. 7. 2003

Opakovaně se mi potvrzuje, že jsme (proti USA - prý neomezených) zemí neuvěřitelných možností. Oni SHÁNÍ jen krapet podrobnější údaje o svém pověřeném řediteli zpravodajství - klíčovém to postu (ovšemže ne podle výsledků, avšak podle potenciálního významu funkce určitě) a dle slov mluvčího budou muset počkat, až se on vrátí z dovolené!

Prosím, rozšiřte laskavě své dotazy o způsob, jak se na svůj dnešní post pan Janeček vůbec dostal; to on nepsal žádné CV, on nebyl někým vybrán, on neprezentoval své schopnosti nějakému přijímajícímu orgánu?

On tři roky před "plyšákem" začal publikovat v okresních novinách, aby v roce 89 dostudoval (či vystudoval snad?). Napadá mne dále - to ona se tím Rada RTV tehdy a ani potom také nezabývala a zjevně by jí toto skromné CV stačilo i k nominačnímu řízení dnes. Díky, že jste to téma otevřel. On pan Janeček totiž není sám.

K tomu jsou důležité tyto informace: BL BL

BL BL
7. 7. 2003
Tradiční dělení moci v demokratické společnosti na zákonodárnou, výkonnou a soudní je jejím nezbytným atributem. Přesto je konkrétní podoba demokracie v USA, ve Spojeném království a v Česku úplně jiná. Není to ovšem tím, že v USA mají systém prezidentský, v Británii království a my máme republiku založenou na soutěži politických stran. V USA je prezident silný, v Česku slabý, ale s velkými ambicemi. Podle mého názoru nejde tolik o ústavu, ale o tradici, kulturu, a o desítky a stovky let děděné " vědomí národa".
7. 7. 2003
Milí čtenáři Britských listů,

hlásím se vám z Mezinárodního filmového festivalu Karlových Varů. Dnes jsem dorazila na místo. Po urychleném ubytování v paneláku svých prarodičů jsem vyrazila se akreditovat do hotelu Thermal. No, v prvním momentu jsem byla celkem zmatená - co zmatená... - lidí mraky, ovšem kdo je bystrý, tak si všimne nadpisů určující různé sekce přihlášených. Já tak bystrá nebyla.

7. 7. 2003
s využitím internetových zdrojů

Již 3 americké státy (Havaj, Aljaška a Vermont) a 130 amerických měst vydalo vyhlášky (či lokální legislativu), které místní správě zakazují spolupracovat s federální vládou ve věci vynucování kontroverzního "protiteroristického" zákona Patriot Act. Tento zákon se paralelně snaží bojkotovat i soukromé firmy.

7. 7. 2003

Při náhodném "brouzdání" filosofickými a logickými zákoutími internetu jsem narazil na dvě verze jednoho a téhož - recenzi na vynikající knihy Erika Davise Techgnosis s podtitulem Mýtus, magie a mystika ve věku informací (Harmony Books, New York) od filosofa, profesora Jaroslava Peregrina My, gnostici kybernetického věku a její "očesanou" vezi, neautorizovaně publikovanou časopisem Respekt (19. 6. 2000, s.18) pod názvem Kouzlo kybervěku .

Jsou prázdniny, a proto si udělejte jeden podvečer věnovaný pomalému a vnímavému čtení obou verzí a následnému přemýšlení. Nad tím, co média, převracející pořadí myšlenek i jejich význam, vytrhávající fragmenty moudrosti a prezentující je nic netušícím a užaslým čtenářům jako moudrost samu, dělají s naším myšlením - s námi samými. S vámi.

Štěpán Kotrba
7. 7. 2003
Kristina Cimpová
Analýza Newton IT od 26. 5. 2003 do 23. 6. 2003

V sobotu 31. 5. 2003 byl slavnostně otevřen fiktivní hypermarket Český sen, projekt dvou studentů dokumentaristiky na FAMU. Celá akce, často označovaná za největší mystifikaci za posledních deset let, vyvolala nebývalý zájem médií. Původní záměr autorů, ukázat iluzornost světa vytvářeného reklamou, ustoupil v reakcích zveřejněných v médiích do pozadí. Spíše než zamyšlení nad stavem současné společnosti zaujala média finanční náročnost akce.

7. 7. 2003
Mládež sbírá zkušenosti a nasává zážitky na cestách doma i ve světě. Některým kantorům i zástupcům ředitelů škol konec letošního školního roku nahrbil záda opět starostmi. Kdo byl zaměstnán na smlouvu určitou, dostal opět padáka. Ve středočeském lázeňském městě z jediné základní školy naráz odchází sedm učitelek.
4. 7. 2003
Zdeněk Duspiva, bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a autor řady článků v Britských listech o digitalizaci vysílání v pořadu Českého rozhlasu 6 Média v postmoderním světě hovořil v pátek o nových podmínkách digitalizace televizního a rozhlasového vysílání v České republice. "Nový trend, podle mého názoru reálný, je, že by nemělo dojít k stoprocentně veřejnoprávnímu multiplexu," dodal Duspiva.
Digitalizace médií TÉMA BL
Knižní veletrh, Tchaj-pej ve dnech 11.-16. února 2003
7. 7. 2003
Tchaj-pej

Když se mě moje lektorka čínštiny (jako už asi třetí) zeptala, jestli -- když jsem z té České republiky -- znám ten výborný český román Prague Spring (četla ho prý v angličtině), řekl jsem, jako už asi tak dvakrát předtím, že ne.

6. 7. 2003

Jistě jste zaslechli o hackovací soutěži, plánované na neděli. Vítězem prý bude ten, kdo hackne nejvíc serverů, minimum je 6000. Všechno ale bylo nakonec jinak, novináři popletli co se dalo, a na provokaci stejně nikdo neskočil...

Výsledek operativního monitorování "hackerské neděle" MONITOR BL

"Jeden z šéfredaktorů" česko-slovenského serveru Underground, věnovanému bezpečnosti IS - Jiří Lorenz zveřejnil v 9:59 na jeho stránkách "pár poznámek". I vzhledem k subjektivnímu postoji autora k "nerozbornému česko-slovenskému přátelství" hackerů je nutno některé výroky brát přeci jen s rezervou. Nutno ale dodat, že skupina CZERT už je - podle našich informací - neaktivní (pajkus teď píše do Prielomu - BTW 6. 6. vyšlo číslo 20/2003 a v něm balada o velkej teleko ropuche - hack slovenského telekomu skupinou tr1uh0rky :-) a binary.division se před časem povedl zdařilý hack ministerstva vnitra či centrálního "náborového" serveru US Army...

Martin Mačok k tomu dodává: Tuto neděli má nastat apokalypsa. Alespoň to tak podle médií vypadá. když o tom mluvili v televizních novinách, reportáž ukončovali se stránkami FBI na pozadí a myš byla umístěna nad odkazem terrorism.

V rámci dohody názor československého undergroundu přetiskujeme.

7. 7. 2003
Toto je kniha o policajtech, o divokých zázračných dětech, o advokátech, o anarchistech s krhavýma očima, o technicích, o hippies, o milionářích podnikajících s moderními technologiemi, o náruživých hráčích, o odbornících na počítačovou bezpečnost, o agentech Tajné služby USA, o podvodnících a zlodějích. Je to kniha o elektronickém pohraničí 90. let. Zabývá se činnostmi, které se odehrávají v počítačích a na telefonních linkách.
7. 7. 2003
Mentor
hackerem se člověk nestane, narodí se jím.

Využíváme existujících služeb bez placení, mohly by být skoro zadarmo, kdyby nepatřily smelinářským hltounům, a vy nás nazýváte zločinci. My objevujeme... a vy nás nazýváte zločinci. Dychtíme po vědomostech... a vy nás nazýváte zločinci. Existujeme bez barvy pleti, bez národnosti, bez náboženských předsudků a vy nás nazýváte zločinci. Vy stavíte atomové bomby, vy vedete války, vy vraždíte, podvádíte a lžete nám a chcete, abysme (sic) věřili tomu, že je to pro naše vlastní dobro, přesto jsme my zločinci.

7. 7. 2003
Sdružení KaZaA CZ, slučující skupinu uživatelů softwaru KaZaA, vytvořilo projekt www.kazaa.cz, aniž ovšem přiznává jakoukoliv souvislost se Sharman Networks LTD, producntem originálního software. KaZaA se stala globálním sociálním jevem, stejně jako kdysi Napster. Je to komunita miliónů členů, kteří sdílejí pomocí "person to person" (P2P) sítě své multimediální soubory (audio, video, obrázky a dokumenty). Komunita, jejíž chápání autorských a distribučních práv je diametrálně odlišné od WB, Sony Music, BSA či OSA. Komunita, jejíž heslo je "S těmi, co si cédéčka kupují, se nekamarádím..." :))
4. 7. 2003
Otázka, vznesená, když se zvedla opona, nebyla zodpovězena. Proč jsme šli do války? Jestliže nebudou nalezeny skutečné zbraně hromadného ničení, intenzita této otázky bude dále sílit.

Demokracie závisí na určité míře poctivosti. Co je však možno říci o muži, který se dal na dva roky do letectva Národní gardy (aby nemusel do Vietnamu) a pak -- jako mnoho rozmazlených synů bohatého otce -- se už neobtěžoval dostavit se na druhý rok do povinné vojenské služby? Přitom přiletěl na letecký křižník v letecké uniformě, aby ukázal, jak dobře mu padne uniforma, kterou si nezaslouží. Jack Kennedy, válečný hrdina, vystupoval vždycky jako vrchní velitel armády v civilu. Generál Eisenhower také. George W. Bush se nestyděl za selhání z mládí a využil nabízející se fotografické příležitosti - v letecké uniformě. Vypadal jako "správnej chlap mezi správnejma chlapama".

Doufejme, že naše demokracie vydrží toto kontinuální kálení do vlastního hnízda.

I ve Spojených státech dál pokračuje debata o důvodech vojenského útoku na Irák. Velmi vášnivou a pronikavou analýzu -- vynikající literární text právě publikoval v časopise New York Review of Book spisovatel Norman Mailer; shrnujeme z ní hlavní myšlenky:

3. 7. 2003
Právě islámská civilizace pomohla Evropě dostat se z temného středověku a položila základy evropské renesance.

Akbar S Ahmed, Islam Under Siege (Islám v obležení), Polity Press, UK, 2003, ISBN: 0745622100, cena US$19.95, 224 stran

List Asia Times zajímavě recenzuje novou přemýšlivou knihu o islámu, která vyvrací celou řadu mýtů, avšak, jak poznamenává recenzent tohoto hongkongského deníku, řešení, jak odstranit dnešní problémy islámu a islámu ve vztazích vůči Západu, v ní zřejmě nenajdeme:

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 V USA se zvolna šíří odpor proti zákonu Patriot Act Michael "xChaos" Polák
7. 7. 2003 Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?   
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   
7. 7. 2003 Thimerosal (thiomersal) v očkovacích látkách   
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl
7. 7. 2003 Český sen v médiích Kristina  Cimpová
7. 7. 2003 My, gnostici kybernetického věku
aneb jak masmédia zplošťují kulturu, aniž to víme
Jaroslav  Peregrin
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
4. 7. 2003 Břemeno bílého muže   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík
3. 7. 2003 Znovu o životopise Jiřího Janečka Jan  Čulík
2. 7. 2003 Memento 16
Nechť se "potrefení" nehněvají!
Miloš  Dokulil
26. 6. 2003   
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Média veřejné služby dostanou brzy tvrdou konkurenci   
18. 6. 2003 "Klaus odmítl vystoupit v ČT" nebo "ČT odmítla Klause"?   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 BBC dostala své informace přímo od šéfa MI6   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
1. 7. 2003 Británie: Varování: Voliči nemají rádi politiky, kteří se chovají agresivně   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na BBC   
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   
7. 7. 2003 Dolní sněmovna shledala Campbella "nevinným"   
4. 7. 2003 Břemeno bílého muže   
1. 7. 2003 Bude zatčen britský ministr obrany?   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
29. 6. 2003 Reportér BBC chce žalovat britského ministra   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba