23. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 7. 2003
Bylo potvrzeno, že američtí vojáci usmrtili oba syny Saddáma Husajna, Udaje a Kusaje během zuřivé bitvy v severním Iráku.
Sloupek

Včera se Jan Gonda v Britských listech zeptal, proč se v ČR neřeší zásadní problémy. Ač zajisté není posláním BL problémy v ČR řešit, uvedená otázka jim byla položena a je tudíž vhodné se jí trochu zabývat. Opravdu ale jenom trochu, poněvadž obecný marasmus v české společnosti je tak hluboký a zanedbaný, že hledat jeho příčiny je téma na celé série tlustých knih, a nikoli pouze na pár novinových článků. Najmě když zásadní díl viny za tento stav nese i značné procento českých novinářů a jejich leckdy až na odiv stavěné korupční prostředí.

Prostředí, v němž trvá neblahé dědictví osobní provázanosti s totalitními novinářskými manýrami a v němž obzvláště rychle zdomácněly rozmanité druhy "neviditelných" vzájemných protislužeb mezi novináři a leckdy i všehoschopnými politiky. Vlísávání se do přízně mocných patří do těch totalitních manýr a ty "protislužby" představují velmi snadnou zkorumpovatelnost. Není tu tedy účelovým faktem to, že mnoho nepravostí je v médiích často jen jaksi nastíněno, aniž by jim původní "publikátoři" věnovali další náležitou a navýsost žádoucí mediální pozornost? Anebo to, že naopak nemálo naprosto bezvýznamných "kauz" je účelově zveličováno jen proto, aby se daly použit proti někomu nežádoucímu? Takovou prácí novinářů je ovšem obecenstvo natolik znechuceno, že médiím raději vůbec nevěří a politické čachry za spolupráce těch "předních" novinářů vesele bují dál.

Důkazů na potvrzení tohoto stavu přitom není zrovna málo. Kupříkladu: všímá si vůbec někdo, kolik bývalých "předních" novinářů postupně přešlo do funkcí tiskových mluvčí české vlády, ministerstev a dalších exekutivních státních úřadů či vlivných instituci? Zamyslel se ten někdo i nad tím, za co tito bývali "novináři" své "mluvčí" pozice získali? Nebo nejaktuálnější příklad bývalého televizního šéfa Oty Černého, který se z postu ministerského mluvčího vrátil zpět do ČT a nyní v ní má funkci šéfa celého zpravodajství. Lze takovému člověku po takových piruetách ještě vůbec věřit? A lze potažmo věřit celému zpravodajství čT? A nemělo by se takovým "novinářům" říkat spíš bývalí "zadní novináři"?

Jedním ze vzorů pro tyto "mluvčí" je ale třeba současný český prezident Václav Klaus. Neb i mezi jeho "maharádci" je nemálo těch "bývalých předních" (nebo spíš "zadních"?) novinářů, kteří mu často i závažné věci pro veřejnost "orchestrují" natolik disharmonicky, až dochází k takovým mezinárodním ostudám, jako bylo ta poslední ve Francii, kde odmítl pokračovat v započatém interview s redaktorkou deníku Le Figaro.

Je samozřejmě víc důvodů, proč se v ČR neřeší závažné problémy. Háček je ale v tom, že veřejnost o těch problémech skoro vůbec nic neví. Poněvadž ti, kdo o všem důležitém mají veřejnost důsledně a objektivně informovat, totiž zejména ti "přední novináři, to nedělají. Třeba to jenom neumějí -- anebo to prostě cílevědomě umět nechtějí.

I proto se v ČR neřeší zásadní problémy.

Josef Hojdar
22. 7. 2003
Vladimíru Špidlovi se v úterý, kdy se v parlamentu začal projednávat balík zákonů o reformě veřejných rozpočtů, dostalo dosud nejvážnějšího varování. Vládní koalice přišla čistě teoreticky o většinu jednoho hlasu ve Sněmovně. Poslanec ČSSD Josef Hojdar oznámil, že kvůli některým krokům sociální demokracie opouští poslanecký klub a rezignoval na členství v něm.
23. 7. 2003
Blairova tichá propagandistická mašinérie se připravuje na boj s hlavní britskou veřejnoprávní mediální institucí, napsal deník Guardian; BBC však spoléhá na svou dokumentaci.

Závěrem svého rozhovoru s dr. Davidem Kellym dne 22. května 2003 v jednom londýnském hotelu probral reportér BBC Andrew Gilligan s dr. Kellym znovu podrobně Kellyho výroky, které si zapsal, a nechal si od něho autorizovat, které výroky smí a které nesmí použít. Tyto informace předloží BBC soudnímu vyšetřování celé věci.

23. 7. 2003
Britský premiér Tony Blair přilil oleje do ohně kontroverze týkající se smrti dr. Davida Kellyho, když v letadle z Šanghaje do Hongkongu řekl kategoricky reportérům, že nedal příkaz, aby bylo tisku prozrazeno jméno dr. Kellyho. Dodal však, že něco jiného bylo, když šlo o potvrzení od britské vlády, že skutečně jde o Davida Kellyho...
22. 7. 2003
Náskok vládnoucí britské Labouristické strany v žebříčku popularity vůči konzervativcům poklesl za poslední měsíc na pouhá dvě procenta podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, které provedla firma ICM pro deník Guardian. Podpora Labouristické strany poklesla za poslední měsíc o dvě procenta na 36 procent, podpora konzervativců zůstává nezměněna, 34 procent. Od posledních všeobecných voleb poklesla podpora britských labouristů o 6 procent. Zajímavé jsou však výsledky ohledně Tonyho Blaira:
23. 7. 2003
Zpráva v íránském weblogu pokračovala následujícího dne:

Dokončení tohoto článku.

23. 7. 2003
Už po pätnásty raz zorganizovala Asociácia európskych novinárov v španielskom San Sebastiane medzinárodný seminár venovaný vývoju v strednej Európe. V paláci Miramar na atlantickom pobreží sa 7. až 11. júla zišli intelektuáli, politici a novinári z krajín Vyšehradskej štvorky, aby spolu s významnými španielskymi novinármi a študentmi diskutovali tentoraz na tému Idey pre zjednotenie Európy.
23. 7. 2003

Dodatek č. 4: Ke Tönniesově knize Gemeinschaft und Gesellschaft

Tchaj-wan

Když jsem před jedenácti lety nastoupil na brněnskou katedru sociologie, na nástěnkách filozofické fakulty, jíž byla tehdy katedra součástí, visel leták, který začínal slovy: Kdyby byl svět jedna vesnice...

23. 7. 2003

Už je to sice trochu starší, ale teď jsem si na to vzpomněl při čtení (resp. převádění do interaktivní podoby) knížky Dona Sparlinga English or Czenglish. Píšete:

"Náš" a "my" versus "český", ZDE

23. 7. 2003

Vydání Britských listů ze dne 22. 7. 2003 demonstruje některé propagandistické postupy používané odpůrci geneticky modifikovaných organismů.

Jednou z těchto technik je spojování neoblíbené technologie se slovy, které vzbuzují negativní emoce. Štěpán Kotrba ZDE přirovnává GM plodiny k fiktivním trifidům a dokáže tak již v titulku vyjádřit, že se jedná o lidstvu nebezpečnou zrůdnost. Jak jinak potom označit nečekaný výskyt modifikovaného osiva na poli než jako zamoření?

23. 7. 2003
Stále si lámu hlavu, proč mladí autoři projektu Český sen vynaložili tolik energie a peněz, aby se dozvěděli tak málo. Proč zkoumat vcelku probádaný a známý vztah člověka k reklamě, když můžeme uchopit téma, které je mnohem zásadnější, náročnější a naléhavější: vztah člověka k člověku?
Boycott + Biennale
23. 7. 2003

on Thursday 24 July at 1830h,
Czech Centre, 98 Great Portland Street, London ,W1

B+B & Taskovski Films invite you to an exhibition Art of Survival, the British contribution to the Prague Biennale 2003 Also showing work by Czech artists and the presentation of HYPERMARKET CZECH DREAM, a provocative documentary film about growing consumerism in a country about to join the European Union.

Refreshments will be served!

23. 7. 2003
Výkřiky o nezávislosti médií, ústavních a jiných soudců, radních a jiných "designovaných", varovné troubení na pomoc ohrožené demokracii při schvalování jejich nominací jinými radami, parlamentem či senátem mi s hořkou pachutí v ústech připomíná onu sychravou zimu 2000-2001, kdy se troubilo na poplach na vrcholcích hor Kavčích. Stále se zapomíná, že sebelépe sehrané divadélko zvané "Závislá nezávislost" (varianta na Havlův text Moc bezmocných) je odvozeno od mocnské rovnováhy a následně naráží na krutou realitu parlamentní zastupitelské "demokracie". Jen my si to odmítáme stále připustit.
23. 7. 2003
Nechci, aby to znělo arogantně, ale musím to říct. Chápu, že ze života v postkomunistické, vysoce korupční české společnosti, může Štěpánu Kotrbovi vyplynout všeobecná představa, že "všichni jsou závislí, všichni jsou zkorumpovaní a žádné hodnoty nikde neexistují".

Nemohu si pomoci, ale stejná situace, jaká převládá v postkomunistických zemích, není nutně všude na světě. (Mimochodem si nemyslím ani, že i v ČR jsou "všichni zkorumpovaní"... - proč si to tedy myslet o západních demokraciích?)

23. 7. 2003

Francúzsky príslušník rozviedky vysvetľuje, prečo pracoval pre Srbov

Andrej Soldatov, preložil a okomentoval Viktor Kovaľov

Majora Piera-Henriho Bunella zatkli prvýkrát 31. októbra 1998. Obvinili ho z toho, že pred začiatkom útoku NATO na Juhosláviu odovzdal Srbom tajné údaje. Vtedy bol členom francúzskej delegácie vo vojenskej komisii aliancie. Podľa obvinenia odovzdal Bunell generálovi Jovanovi Milanovičovi, srbskému agentovi v Bruseli, informáciu o možných cieľoch bombardovania.

24. 7. 2003

Dokazovanie neexistencie alternatívy

Vo februári tohto roka som sa na jednej konferencii v Bratislave zapojil do rozhovoru s riaditeľkou uznávaného pražského programu výmenných študijných pobytov. S rozhorčením v hlase mi vtedy vravela, že Česká republika a Slovensko musia konečne zreformovať svoj systém vzdelávania, aby sa priblížili "normálnym" krajinám.
Vladimir Putin
23. 7. 2003
Moskva -- Petrohrad

Rusko sa vracia medzi rešpektované svetové mocnosti. Pomáha mu dynamika jeho ekonomiky i rastúca vojenská sila. Stalo sa to v polovici mája. Na návštevu Moskvy priletel americký minister zahraničných vecí Colin Powell, aby začal zlepšovanie vzťahov Ruska a USA narušené americkou inváziou do Iraku. V ten istý deň odštartovali zo základní pri Saratove strategické bombardéry ruskej armády TU-95 a TU-160 a po šesťhodinovom lete odpálili dve strely s plochou dráhou letu.

23. 7. 2003
Radovan Geist
Nie krv za ropu", bolo hlavným heslom protivojnových demonštrácií z tohtoročnej jari. Davy a heslá však (zatiaľ) situáciu nezvrátili. Po režime Saddáma Husajna získali kontrolu nad životmi a budúcnosťou Iračanov noví páni Bagdadu. Znepokojivé otázky sa však netýkajú iba oprávnenosti útoku, ale aj spôsobu, akým chcú okupačné mocnosti zrekonštruovať krajinu.
Liberijský dětský voják
23. 7. 2003
James Ridgeway

V roku 1821 sa skupina oslobodených amerických otrokov vrátila po stopách svojich predkov do západnej Afriky, aby založili novú krajinu. Afričania najprv neboli ochotní prepustiť americkým černochom veľký kus zeme. No keď na nich dôstojník námorníctva USA, ktorý skupinu sprevádzal, namieril zbraň, súhlasili s jej výmenou za hračky a keksy v hodnote asi 300 dolárov. Tak bola založená Libéria.

22. 7. 2003
Petr Záras
Československá anarchistická federace pořádá protestní shromáždění na podporu běloruského týdeníku Navinky. Uskuteční se ve středu 23. července od 17:00 hod. Na Václavském náměstí v Praze. Týdeník Navinky čelí již mnoho měsíců státní represi Lukašenkova režimu.
1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2003 Jak jsem se stal ranním ptáčetem Petr  Fiala
23. 7. 2003 Proto (se v ČR neřeší zásadní problémy) Karel  Mašita
23. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století II. Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Vzniknou někdy Spojené státy karibské? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk
22. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Má ještě koalice 101 hlasů, nebo ne? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Komunální příběh opravdového člověka
aneb cílené kálení do kukaččích hnízd
Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho   
21. 7. 2003 Britský tisk zvyšuje tlak na BBC   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   
9. 7. 2003 Irák: Bílý dům přiznal chybu ve výzvědných informacích   
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík