2. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 5. 2003
Pozoruhodným, velmi dobrým filmem, který se v současnosti promítá v pražských kinech ve stínu halasné marketingové kampaně silně přeceněného filmu Pupendo, je filmový debut divadelního režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně. Mimo jiné je film hodnotnou poctou "nové vlně" českého filmu ze šedesátých let, zejména takovému Černému Petrovi či Láskám jedné plavovlásky Miloše Formana.

Je zajímavé, že autor pociťoval nutnost vyrovnat se s velkým dědictvím české filmové "nové vlny". Vrací se k ní ovšem z pohledu daleko cyničtějších a poučenějších "nultých let" jednadvacátého století. Uvědomujeme si, že vhled do osobní psychiky mladých lidí byl ve Formanových filmech před čtyřiceti lety vlastně daleko nevinnější i naivnější, navzdory jeho tehdy tolik odsuzovanému "cynismu". Kromě hluboké sondy do lidských osobností je Morávkův filmový debut mimo jiné i - parodií na - v České republice nyní všudypřítomnou a vše obklopující pornografii.

Sloupek

Četní čeští novináři a publicisté, kteří o minulém víkendu vystoupili na mediálním semináři na gymnáziu v Příbrami (zhodnocení semináře viz ZDE, internetové stránky semináře ZDE) , si stěžovali, že jedním z hlavních problémů českých médií je (kromě závislosti žurnalistů na PR agenturách) to, že "můžete odhalit, jaký chcete skandál, ve veřejném životě se stejně nic nezmění k lepšímu".

Závislost novin na reklamních agenturách a na inzerci velkých firem, o nichž se nesmí napsat nic kritického, je zřejmě do značné míry vyjádřením podnikatelského zoufalství jejich majitelů a šéfů - mnohá média v ČR si dobře uvědomují, že jejich přežití či nepřežití je závislé na dostatečném množství reklamy, a tedy na blahovůli podniků, které se většinou neodváží kritizovat.

K pocitu bezmocnosti a k chaosu jistě však přitom přispívá i povrchní zpracování informací o nejrůznějších skandálech, které vytváření u konzumenta sdělovacích prostředků pocit bezmocnosti: "všechno je špatně, všichni jsou zkorumpovaní, svět je zlý", ale nemůžeme proti tomu nic dělat, protože žádná média nemají čas jít analyticky pořádně ke kořenům každého problému a jasně odhalit jeho příčiny.

Jaroslav Veis, publicista a poradce předsedy Senátu Petra Pitharta, který má dobré povědomí o anglosaské žurnalistické praxi, nadto vyjádřil ve své úvodní přednášce na příbramském semináři názor, že "česká společnost ráda stále začíná znova", má ráda "tlusté čáry za minulostí", chce smazat minulá příkoří a přečiny a dělat vždycky, jako by se nic nestalo. Hledí do budoucnosti, nikoliv do minulosti.

Jsou-li však čeští novináři frustrováni, že jejich psaní nikam nevede, nemůže být toho důvodem kromě pasivity české společnosti i něco jiného? Třeba, že nepíší o zjištěných skandálech dostatečně razantně, systematicky a dost dlouho? Nebo že na zjištěné kauze mezi sebou sdělovací prostředky nespolupracují tak, že by nezávisle na sobě objevovaly další a další podrobnosti?

Nebo proto, že se neptají, PROČ se nikdy nic nevyšetří a skoro nikdo nikdy není nucen odejít z funkce anebo není potrestán?

Jen tak na okraj, je to symptomatické: Jistě, můžeme se vymlouvat na nedokonalé zákony nebo na chyby v restrukturalizačním procesu, při přechodu od komunismu, přesto je mi však například nepochopitelné, že v důsledku "způsobu práce" jednoho českého mediálního "podnikatele" musí zaplatit Česká republika v důsledku rozhodnutí mezinárodní arbitráže odškodné ve výši deseti miliard korun.

A televize, která je v ohnisku tohoto skandálu, dál nerušeně vysílá, jako by se nechumelilo. A nikdo se nad tím nepozastavuje.

Argumentace, kterou je možno slyšet, že to holt budou muset občané zaplatit, protože to jsou jen "potíže růstu", tak, jako museli zaplatit všechny vytunelované banky a podniky, je pozoruhodná. Nepřijatelná.

V některých zemích se -- přece jen -- po zveřejnění skandálu snad aspoň něco děje. Píšu o tom ZDE

Myslím, že bychom měli zkoumat, proč to jde jinde a proč to většinou nejde v ČR.

(Tento příspěvek se bude, spolu s textem o zlatých padácích pro ředitele bankrotujících britských firem, ZDE a informací o příbramském mediálním semináři, ZDE, vysílat v pořadu Události a argumenty v 18.10 v ČRo 6 v sobotu 3.5.)

2. 5. 2003

Na Prvního máje se v Británii konaly komunální volby a volby do skotského parlamentu a velšského národního shromáždění. Byla to po delší době první rozsáhlejší zkouška veřejného mínění britských občanů. Zřejmě v důsledku nepopulárního útoku proti Iráku přišla Labouristická strana v Anglii o téměř 800 komunálních křesel, většinou ve prospěch konzervativní strany, která je však zdemoralizována a rozhádána.

Mainstreamové politické strany byly šokovány neočekávaným vítězstvím rasistické a xenofobní British National Party, která získala ve městě Burnley v komunální radě sedm křesel - více, než jakákoliv jiná strana. Celkově získala BNP 11 křesel.

Tato extremně pravicová strana získala křesla v komunálních volbách i v některých jiných anglických městech - v Broxbourne, Sandwell a Stoke-on-Trent. Její volební zisky se sice celostátně nijak nepřibližují velkým politickým stranám a BNP se nestává jejich soupeřem, nicméně je výrazné vítězství BNP v Burnley pro tyto strany varováním.

Labouristická strana zvítězila v komunálních volbách ve Walesu, pomocí koaličního jednání si zřejmě udrží moc ve Skotsku (tam donedávna hrozilo, že v důsledku nepopulárního útoku na Irák nad labouristy zvítězí skotští nacionalisté a vyhlásí samostatnost Skotska), avšak přišla v Anglii o téměř 800 komunálních křesel během komunálních voleb, v nichž zaznamenaly mainstreamové strany smíšené výsledky a které byly úspěchem pro radiální levici i pravici.

I volební účast do skotského parlamentu a velšského shromáždění byla nízká, ve Skotsku 48 procent, ve Walesu 38 procent.

Podrobnosti - v angličtině ZDE ZDE BBC
2. 5. 2003

Zřejmě Belgičanům připadá pitomé, aby se po Prvním máji vraceli před víkendem do práce jen na jediný den. (V Británii funguje ve věci svátků taky podobný, z českého hlediska možná nepochopitelný princip: když padne nějaký svátek na sobotu či na neděli, je volno ještě následující pondělí, protože je přece neférové, aby lidi přišli o volný den jen proto, že svátek padl už na den pracovního klidu.)

V ČR dnešek volným dnem není; (v Británii byl První máj normálním pracovním dnem - volno mají Britové vždycky až následující pondělí po Prvním máji, aby byl květnový volný víkend dostatečně dlouhý.) Přesto však předpokládáme, že většina lidí bude v pátek na dovolené - proto jen aktualizujeme středeční vydání BL. Včera, ve čtvrtek, na 1. máje jsme však vydali z iniciativy Štěpána Kotrby samostatné prvomájové číslo, které je ZDE.

2. 5. 2003

oslavila tato veřejnoprávní instituce ve čtvrtek na Prvního máje celodenním maratonem pořadů ze svých archivů, vybraných z období padesáti let své existence. Diváci mohli v "teleautomatu" volit ze dvou možných alternativ.

Pořady byly velmi dobře vybrány i uváděny (Marek Eben). Mnohaleté archivy jsou ovšem silnou stránkou veřejnoprávní televize. Navracení do minulosti bylo tentokrát provedeno docela mistrně, nemělo by to však být to jediné, co Česká televize umí dobře.

Kromě toho, předkládání těchto starých věcí české veřejnosti by mělo být jen prvním krokem. Jistě je opakované vysílání dobře známých televizních pořadů z různých dob televizní historie zajímavým argumentem do diskuse, do jaké míry utvářela Československá televize během posledních padesáti let jednotné kulturní a národní vědomí. Její role byla bezpochyby nesmírně silná koncem šedesátých let, až do příchodu tvrdé husákovské normalizace, kdy většinou lidi televizi po období intenzivní sledovanosti zase vypnuli. (Sám si vzpomínám, jak po několika letech, kdy jsme se všichni dívali na Československou televizi až do roku 1969 docela dychtivě, bylo po příchodu normalizace televizní vysílání nesledovatelné - jako by se televize tehdy specializovala na vysílání materiálu, který diváka od jeho sledování agresivně odrazoval a nutil ho, aby televizi vypnul.)

Viděl jsem včera ještě v Praze jakýsi normalizační vojenský film (snad to bylo v bloku "Táta pohraničník"). Tyto věci jsou dnes po právu zdrojem veselí - málokdo se však zamyslí nad tím, jak obrovským ponížením bylo pro televizní herce i zaměstnance muset se podílet na výrobě těchto produktů komunistické propagandy, a to - aby nebylo mýlky - i tehdy, jestliže se podíleli na jejich výrobě souhlasně a rádi.

Chtělo by to reflexi nad tím, proč to národ dělal a připouštěl - proč tak ochotně kolaboroval.

Historie padesáti let Česk(oslovensk)é televize není jen historií nezávazné zábavy, je i historií obrovského národního ponižování i pokusů se od něho osvobodit. Měla asi být příležitostí i k analýze, proč tomu tak bylo.

2. 5. 2003
V souvislosti s možnou kandidaturou Petra Pitharta do Ústavního soudu se šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek blýskl úvahou, "že být politikem není diskvalifikace pro jakoukoliv činnost". V české politické praxi to naopak vypadá, že být politikem nebo partajním souputníkem je to nejlepší doporučení nejen na kandidaturu do Ústavního soudu, ale také do všech "nezávislých" mediálních rad, komisí a fondů.
30. 4. 2003
"Proč to v Česku nejde," ptá se Jan Čulík, viz ZDE v souvislosti s diskusí zástupců médií, která proběhla v pátek a sobotu v Příbrami. Média podle dojmu, který získal z diskuse, pracují špatně, protože: jsou závislá na velkých inzerentech, novináři jsou závislí na PR agenturách a nepíší dost razantně a nesledují své "kauzy" až do konce.

Tato příkrá tvrzení (s výjimkou posledního) jsou přinejmenším diskutabilní. A zevšeobecnění jim nesluší už vůbec.

(Autor je hlavním editorem Hospodářských novin.)

30. 4. 2003
Michal Viewegh, Případ nevěrné Kláry, nakladatelství Petrov, Brno, 2003, ISBN 80-7227-154-7, 252 stran

Nad novou "erotickou detektivkou" Michala Viewegha, kterou jsem v úterý přečetl během dvou a půlhodinové cesty autobusem z Brna do Prahy, mě napadla historka, která se vyprávěla o scénáristech amerického televizního seriálu Dallas. Ti se totiž prý po napsání mnoha desítek pokračování tohoto absurdně schematického, a zřejmě proto celosvětově nesmírně úspěšného seriálu velmi nudili, a tak v poslední fázi výroby těchto pořadů prý záměrně vzájemně soutěžili o to, kdo napíše nejpitomější a nejschematičtější pokračování ve snaze zjistit, jak extremní hloupost jim diváci ještě sežerou. Podobný přístup, zdá se mi, zaujímá k české veřejnosti Michal Viewegh, který ví, že si dámy v České republice koupí ve větších počtech jeho knížky, dnes už ať napíše snad cokoliv. Tak snad taky zkouší, jak velká hloupost mu ještě projde.

Predseda Konventu o budúcnosti EÚ Valéry Giscard d\\\'Estaign
2. 5. 2003

Prezidentov autokratický návrh sa nepresadil

Lucia Waldnerová
Brusel

Traduje sa historka z roku 1973, podľa ktorej americký štátny tajomník Kissinger, sklamaný komplikovanou komunikáciou a rokovaním s nejednotnými európskymi štátmi, vyhlásil, že "Európa" (ako adresovateľný celok) neexistuje, pretože sa k jej predstaviteľovi nedá dovolať. Nie nadlho. Napredovanie Európskej únie (EÚ), ktorej hranice čoskoro obsiahnu veľkú väčšinu kontinentu, v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky je očividné a vzbudzuje nádej na úspešné zavŕšenie. Hoci balkánska lekcia neovplyvnila vývoj EÚ do uspokojivej miery, iracký problém ju jednoznačne posunul vpred a motivoval jej členské krajiny k zásadným rozhodnutiam.

Predseda Konventu o budúcnosti EÚ Valéry Giscard d'Estaign začiatkom minulého týždňa šokoval verejnosť i samotný konvent zverejnením návrhov častí budúcej európskej ústavy, ktoré predtým neboli prerokované na pôde konventu. Nik sa nečudoval, že by na čele únie rád videl prezidentov a predsedov vlád členských krajín, namiesto rovnovážneho prerozdelenia moci medzi Európskym parlamentom, komisiou a radou. Jeho predstava ideálneho európskeho štátu je dávno známa.

2. 5. 2003
tisková zpráva organizátorů akce

Zastavení konopné represe a legislativní rozdělení drog podle reálné míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti. Tak zní hlavní požadavky letošního ročníku pražského happeningu Million Marijuana March (MMM), který se uskuteční v sobotu 3. května od 14:00 hodin na Letenské pláni v Praze.

Million Marijuana March je celosvětová akce za liberalizaci konopných drog, která proběhne ve více než 170. městech světa. V České republice se k Praze připojí také Brno, Plzeň a Třebíč. Letošní ročník MMM bude poprvé ve svojí pětileté historii zcela legální. Pořadatelům se podařilo získat smlouvu na pronájem Letenské pláně. "Vítáme, že nakonec došlo s úřady k dohodě, i když nebylo jednoduché je přesvědčit," sdělil koordinátor MMM Praha 2003 David Čermák.


2002

Poznámka ŠOK: O tom, že se přístup státu k legalizaci THC "mírně mění", svědčí i to, že Pražská informační služba přináší informace o konání MMM 2003 v sekci Různé akce v Praze... Sami pořadatelé akce netvrdí, že marihuana je 100% neškodná, avšak domnívají se, že by bylo dobré sestavit i seznam objektivních rizik jejího užívání. Nicméně: Nikdo se nikdy smrtelně nepředávkoval marihuanou. Tvrdými drogami, ať už legálním alkoholem, nebo ilegálním heroinem, se lidé smrtelně předávkovávají. Lidé se nestávají fyzicky závislými na marihuaně. Na tvrdých drogách, jako je například legální nikotin, nebo ilegální pervitin či heroin, vzniká zcela evidentně velmi těžce léčitelná fyzická závislost.

Seznam argumentů, proč je marihuana bezpečnější než alkohol nebo tabák, a proč by měla být v České Republice legalizována ZDE
server pěstitelů marihuany ZDE
1. 5. 2003
přeložil Josef Brož

Americký ministr zahraničí Colin Powell se v úterý sešel v bruselském sídle NATO s evropskými kolegy. Francouzský deník Le Figaro byl mezi deníky, kterým Powell přinesl nový vzkaz. Základem další spolupráce mezi Spojenými státy americkými a Evropou musí být rekonstrukce Iráku.

úpný text rozhovoru - ve francouzštině ZDE
2. 5. 2003

Zlínské baťovské 1. Máje se začaly slavit 1924 Nikdy později, dle pamětniků, nedosáhly oslav baťovských. Jako důkaz něco z novin předválečného Zlína.

2. 5. 2003
Právo na spravodlivé a demokratické referendum vychádza z medzinárodných záväzkov o ľudských právach a práv občana štátu. Právo na spravodlivé a demokratické referendum zahŕňa spravodlivosť pri príprave referenda. Najdôležitejším pravidlom je, že žiadna zúčastnená strana referenda nesmie mať privilégia. Referendové pravidlá dané vládou nesmú predurčovať výsledok a favorizovať jeden referendovú odpoveď. Občania majú právo na plnú informovanosť o referendovom návrhu a o možných dôsledkoch jeho prijatia, či odmietnutia. Majú právo získavať a šíriť informácie, tak ako to je dané v Európskom dohovore o ľudských právach (čl. 10) a to sa týka aj referenda. Bohužiaľ u nás uplatňovaný zákon o vykonaní referenda nie je v súlade s týmto dohovorom.

Autor je ze slovenské organizace Priama demokracia.

2. 5. 2003

Prohlášení Iráckého klubu v ČR

  • Irácký klub v ČR vítá odstranění diktátorského režimu v Iráku. Náš národ dlouho předtím usiloval o svržení toho režimu vlastními sílami. U této příležitosti vyjadřujeme svůj hluboký vděk a respekt všem iráckým mučedníkům, kteří svým obětováním se dali jasný důkaz toho, že Iráčané odmítají rasistický a krvavý režim odpovědný za četné katastrofy, které postihly naši milovanou vlast, její okolí a islámský svět.
  • Toto je prohlášení Iráckého klubu v ČR.

    1. 5. 2014
    Karel Hynek Mácha
    Úvod připravil Jan Čulík

    Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

    Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

    Jedlička pokračuje:

    To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

    Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

    Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

    První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

    A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

    A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

    Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

    Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

    Plné znění Máchova Máje BL
    1. 5. 2003

    Pojďte ke mně všichni, kdo se lopotíte
    a jste obtíženi, a já vás občerstvím.
    Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě,
    neboť jsem tichý a pokorný srdcem,
    a naleznete pro své duše odpočinek.
    Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží.

    (Mt 11,28--30)

    Josef - kdo to je? Jaké má jméno? Písmo svaté o něm mluví jako o potomku z rodu Davidova. V celém Písmě nenajdeme ani jedno slovo z jeho úst. Celá jeho charakteristika se v Písmě zužuje na informaci, že byl zasnouben s nazaretskou dívkou jménem Maria.

    Podle tehdejších zvyklostí se zásnuby konaly dřív, než snoubenci začali spolu žít. I když byl Josef z Betléma, přestěhoval se do Nazareta, kde se zaměstnával truhlařinou, protože byl tesař. Byl to prostý, tichý, skromný muž, který si svědomitou prací vydělával na každodenní chléb. Jak byl však překvapen, když po jisté době poznal na své snoubence budoucí mateřství. Co si měl a mohl myslet?

    30. 4. 2003
    POLEMIKA
    Především: je dobře, že se MZV ČR ozvalo . Proč? Možná že zodpovědní pracovníci za "hlavní část informační kampaně", která ještě nezačala (?), vezmou v úvahu, co se zatím stěží osvědčuje a na což bylo "Mementem 3" upozorňováno. Podle "Vyjádření MZV ČR" taková kampaň teprve "bude spuštěna 1. května 2003". Autor onoho "Mementa" zároveň si dovoluje znovu upozornit na "refrén" těch stručných -- vždy znovu opakovaných -- úvodů k oněm "mementům":

    "Některé události se stávají pouze předmětem zjištění. A v různých variacích se pak znovu opakují. Přitom se vždy znovu jen konstatuje, že ZAS SE TO STALO... Touto "rubrikou" bych chtěl připomenout, že mnohému bylo možno -- snad -- předejít."

    V tom -- zřejmě "nelibém" -- "Mementu 3" bylo dvojí konstatování (teď v citacích nově kurzívou jen něco zdůrazňuji):

    1. "Nedávno se k propagaci EU objevila jakási výtvarná dílka komiksového typu, která po kritice v Nově přestala být dále šířena. Ve veřejnoprávní televizi se ale setrvale objevují mj. krátké šoty (že by od slova "šotek"?), kde vybrané mediálně známé osobnosti na pár desítek sekund meditují o významu EU pro náš případný vstup do ní."
    2. "Stojí za připomenutí, že zodpovědní lidé za účinné informace o EU si nedají práci ani v delších relacích. Když měli získat důchodci informace o výhodách vstupu do EU, rozvlekle se povídalo o tom, že když někdo bude pracovat ve čtyřech státech EU, že pak bude dostávat příslušný podíl odtamtud."
    3. Autor reaguje na reakci z ministerstva zahraničních věcí na jeho předchozí článek .

    30. 4. 2003
    Vaše řeč budiž "ano, ano; ne, ne"? Jinak řečeno: buďto vsadit na tu či onu stranu všechno, anebo nic, jde-li o stanovisko k nějaké sporné záležitosti, o níž bych měl(a) mít povědomost? V anticky demokratických Athénách zhruba před dvěma a půl tisícem let se po rozpravě ve shromážděních hlasovalo jen buďto pro, anebo proti; neexistovala třetí -- dnes tak tradiční -- možnost zdržet se hlasování. Mělo se tehdy dávno za to, že není možno funkčně a účinně rozhodovat, pokud by neexistoval ostrý předěl mezi dvěma polárně charakterizovanými přístupy. Ona to je vlastně stále ta stará zděděná dvouhodnotová logika. Buďto je něco pravda, anebo nepravda, třetí možnost není.
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    2. 5. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
    Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
    Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    2. 5. 2003 Kartel politických stran Tomáš  Jarmara
    2. 5. 2003 Padesát let
    Česk(oslovensk)é televize
    Jan  Čulík
    2. 5. 2003 "Povedať NIE je európske" Miroslav  Hetteš
    2. 5. 2003 Giscardovo dvojité prekvapenie Lucia  Waldnerová
    30. 4. 2003 Kniha Belialova - teória i prax satanskej mágie   
    30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
    30. 4. 2003 Memento 5.
    aneb o informaci, či o "signálu"?
    Miloš  Dokulil
    30. 4. 2003 V Česku to nejde. Některým Ondřej  Drábek
    30. 4. 2003 Memento 3 versus MZV ČR? Miloš  Dokulil
    30. 4. 2003 Satanova církev - Sabat Jules  Bois

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 5. 2003 Náš společný cíl: Dodržování národní jednoty   
    29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
    27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
    25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
    25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"   
    25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
    24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
    24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
    24. 4. 2003 Kauza Irák: historie Petr  Schnur

    Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
    30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
    30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
    25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
    4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
    28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
    25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
    12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
    12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
    24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
    24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
    24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
    18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   

    Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
    18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
    3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
    20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
    3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
    25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
    23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
    21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
    21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    2. 5. 2003 Padesát let
    Česk(oslovensk)é televize
    Jan  Čulík
    28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
    17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
    11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
    12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
    10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
    10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová

    Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
    11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
    10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
    10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
    10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
    10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
    10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
    10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
    10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
    10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada