28. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2003

Británie: ředitelé nebudou dostávat prémie za to, že přivedli svou firmu k bankrotu

"Tvář podnikatelské Británie" -- zněl palcový titulek na titulní straně čtvrtečního vydání britského deníku Independent a pak následovaly tři odstavce, tištěné písmem velikosti přibližně půldruhého centimetru. Vedle nich byly fotografie viníků. Zabraly polovinu titulní stránky formátu A2. Pak k tomu ještě následoval backgroundový článek normálním, malým písmem. V atmosféře všeobecného pesimismu ohledně možností současného českého tisku, která vládla o minulém víkendu na mediálním semináři v Příbrami, jsem noviny ukazoval a argumentoval jsem, že člověk nemusí být pesimistou: jsou oblasti na světě, kde novináři píší razantně a neohroženě a jejich psaní má význam. Co publikoval list Independent ve čtvrtek na čtyřech pětinách své titulní strany?

((Tento příspěvek se bude, spolu s informací o příbramském mediálním semináři, ZDE, a tímto sloupkem, viz ZDE, vysílat v 18.10 v pořadu Události a argumenty v ČRo 6 v sobotu 3.5.)

  • Adam Singer přivedl kabelovou firmu Telewest na pokraj bankrotu. Pod jeho vedením klesla hodnota akcií z 5,63 liber za akcii na 2,1 pencí. Během osmnácti měsíců přišlo o zaměstnání 1500 pracovníků této firmy. Jeho odměna? Zlatý padák v hodnotě 1,8 milionů liber.
  • Během ředitelování Sira Phillipa Wattse poklesla hodnota akcií firmy Shell za poslední rok o 27 procent. Firma plánuje propustit 4000 zaměstnanců. Jeho odměna? Zvýšení platu o 55 procent na 1,8 milionů liber ročně.
  • Michael Dobson je generální ředitel finanční firmy Schroders. Hodnota akcií této firmy poklesla za minulý rok o 26 procent a firma propustila 500 zaměstnanců. Jeho odměna? Plat a prémie ve výši 3 milionů liber ročně.
  • Proč nemůže takovou titulní stránku publikovat třeba Mladá fronta Dnes, ptal jsem se na mediálním semináři. Ony by české noviny takovéto informaci publikovaly, zněla odpověď, ale ne o českých podnikatelích.

    Článek v listě Independent pod těmito palcovými třemi odstavci pak vysvětlil, že za posledních 36 měsíců zaznamenaly četné britské firmy vážnou hospodářskou stagnaci. Navzdory tomu si však jejich generální ředitelé nechávají ve správních radách odhlasovávat horentní zvýšení svých platů.

    Je pravda, že publikace tohoto velkého článku byla důsledkem rozzuřených zasedání akcionářů řady britských firem v poslední době, takže lze říci, že list Independent jen reagoval na "atmosféru okamžiku". Přesto však je pozoruhodná razance, s níž toto téma britský tisk nyní ventiluje, i to, jak rychle se vláda rozhodla proti tomuto skandálu jednat.

    Už nedělní vydání týdeníku Observer referuje o tom (viz ZDE,) že "skandál tzv. udělování prémií za podnikatelské selhání ředitelům bankrotujících firem v Británii brzo skončí. Britská vláda podle Observeru připravuje opatření, v jejichž důsledku nebudou smět odcházející ředitelé dostávat zlatý padák větší hodnoty než jejich půlroční plat. Návrh nového konzultačního dokumentu v této věci má být zveřejněn do čtrnácti dnů.

    Britská ministryně průmyslu a obchodu plánuje tato opatření, některá z nichž bude zřejmě britská vláda vynucovat zavedením nového zákona:

    Smlouva pro ředitele podniků bude moci být uzavírána na maximální dobu jen půl roku, což povede k tomu, že jejich prémie při odchodu z funkce nebudou moci být příliš vysoké.

    Prémie a zlaté padáky pro ředitele firem budou muset být zdůvodněny jejich konkrétními podnikatelskými úspěchy ve firmě. Smlouvy s řediteli budou muset obsahovat přesné hodnocení jejich výkonu.

    Britská vláda se rozhodla tento nový návrh zákona zveřejnit v době, kdy dochází na zasedání valných hromad britských firem v této věci k bouřlivým konfliktům mezi akcionáři a správními radami podniků.

                     
    Obsah vydání       28. 4. 2003
    27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů
    28. 4. 2003 CVVM: Čeští občané se stále drtivou většinou stavějí proti útoku na Irák
    27. 4. 2003 Knihovny a jejich lidé? Zbytkový resort státu? Ivo V. Fencl
    28. 4. 2003 Česká televize loudí promlčené poplatky Radek  Mokrý
    28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
    28. 4. 2003 Česká republika: proč to nejde Jan  Čulík
    27. 4. 2003 Tony Blair stál skutečně těsně u konce své kariéry
    28. 4. 2003 Saddám vyjednával s organizací al Kajda
    28. 4. 2003 Británie: ředitelé nebudou dostávat prémie za to, že přivedli svou firmu k bankrotu Jan  Čulík
    28. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
    Elifas Levi, Faustův dům a seznamy agentů StB
    Hugo  Schreiber
    28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
    5. 2. 2003 Pošta redakci
    12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech