25. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 4. 2003

O mediálním semináři v Příbrami

sobota 24.00: V pátek a v sobotu se konala v Příbrami mediální konference o stavu české žurnalistiky na začátku třetího tisíciletí, které se zúčastnili někteří čeští novináři a mediální analytici.

Páteční část semináře na gymnáziu v Příbrami zahájil novinář Jaroslav Veis, poradce Petra Pitharta, úvahou o nepříliš dokonalém stavu českých sdělovacích prostředků. Skutečnost, že ať se píše či hovoří v českých médiích o jakýchkoliv skandálech, stejně se nic nezmění, připsal Jaroslav Veis určité potřebě české společnosti začínat neustále znovu a zapomínat na veškeré chyby, příkoří a podvody minulosti. Veisův argument lze v podstatě parafrázovat výrokem Milana Kundery (cituji po paměti): "Nic nebude potrestáno a všechno bude zapomenuto."

Veis hovořil o tom, že naděje novinářů, jako je on, za začátku devadesátých let, že by i v ČR mohla vzniknout podle vzoru anglosaských protestantských zemí kvalitní žurnalistika, se nesplnily, podmínky jsou v Čechách jiné. Zamyslel se nad tím, co znamená protestantská kulturní a pracovní etika a proč v zemích, kde funguje, většinou působí dosti kvalitní sdělovací prostředky. Hlavní úsilí českých médií v současnosti směřuje hlavně k tomu, upoutat divákovu či čtenářovu pozornost.

V páteční podvečer se konala docela živá panelová diskuse s účastníky Martinem Komárkem a Romanem Jirešem z Mladé fronty Dnes, Vladimírem Justem, Jiřím X. Doležalem a Janem Čulíkem, kterou velmi dobře moderoval sedmnáctiletý student příbramského gymnázia Josef Šachta, jemuž se efektivně podařilo zvládnout občas docela energickou výměnu názorů. (Mediální seminář se v Příbrami konal právě na podnět studenta Josefa Šachty.) Hovořilo se o tom, zda čtyřicet let komunismu mělo či nemělo nějaký vliv na novinářskou praxi v Čechách po roce 1989, o tom, zda pokud někdo působil jako novinář už za komunismu, to nečiní jeho případný antikomunismus po roce 1989 z různých důvodů poněkud kontroverzní, dále mj. i o sporném způsobu privatizace listů jako Mladá fronta Dnes po roce 1989 a zda pochybný původ takových deníků má či nemá dodnes nějaký vliv na jejich integritu; a také o tom, co vytváří dobrého novináře, jaké by měl mít vzory a vzdělání a co by měl číst. Vladimír Just zdůraznil, že by se novináři měli hlavně vyhýbat pokleslému jazyku frází a otřelých bonmotů a zmínil se i o kritice A.J. Liehma, že české televize dávají příliš velký prostor politikům.

Dodejme, že to dělá každý nepříliš dobrý novinář: není nic lehčího namísto vlastní samostatné analýzy nastrčit politikovi mikrofon a postavit ho před kameru a jeho výroky pak pasivně odvysílat. Dobrou novinářskou praxí však je nedovolovat politikům šířit svou propagandu bez kritického korektivu nezávislého novináře.

Jiří X. Doležal kritizoval Britské listy, že publikují galerii "podivných postav", tedy tajných policistů, monitorujících demonstrace. Jan Čulík vysvětlil, že česká veřejnost má právo vidět zdokumentováno, tajnou policii jaké kvality si český ministr vnitra za peníze daňových poplatníků pěstuje. -

Seminář pokračoval celodenním programem v sobotu, kdy zřejmě zlatým hřebem dne bylo vystoupení Martina Shenara, generálního ředitele vydavatelství "lifestylových" časopisů (Elle, Premiére, Marianne a Maxim) Hachette Filipacchi, který se zcela seriózně pokoušel přesvědčit publikum o tom, jak důležitou a vážnou věcí je publikace těchto tiskovin, například tvrdil, že jeho lifestylové časopisy "píšou o realitě" (avšak jen o její části). Shenar popíral, že jsou jeho tiskoviny hrubě manipulativní, avšak příklady z konkrétní praxe svých časopisů to přitom naopak potvrzoval. Vystupoval velmi korektně a odpovídal i na tu nejostřejší kritiku sice nepřesvědčivě, ale zdvořile. Studenti se bavili. - Při diskusi se účastníci shodli na tom, že snad největším problémem současné české žurnalistiky je závislost novinářů na PR vlivech, jimž je velmi obtížné se bránit. Děje se, že určitý denní list sice prozkoumá kauzu týkající se určité firmy, avšak neodváží se ji publikovat, protože firma listu začne vyhrožovat, že v němž přestane publikovat svou inzerci. Psychiatr a publicista Petr Příhoda vyjádřil názor, že korupční prostředí v České republice je prostě konstantou, s níž musíme dlouhodobě počítat, zařídit se podle toho a s ní žít.

Internetový odkaz na stránky příbramského semináře je ZDE.

                 
Obsah vydání       25. 4. 2003
25. 4. 2003 Tariq Aziz se vzdal Američanům
25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"
25. 4. 2003 Koncem příštího týdne začnou Američané tvořit novou iráckou vládu
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
25. 4. 2003 O mediálním semináři v Příbrami
23. 4. 2003 Souhlasím s Donaldem Rumsfeldem, ale... Jan  Čulík
25. 4. 2003 Lidské zdroje: bitvu rozhodují kádry Hugo  Schreiber
23. 4. 2003 Američané zadržují v zálivu Guantánamo děti
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Štěpán  Kotrba, Petr  Baubín
25. 4. 2003 Koncepční zahraniční politika: Priorita vlastních zájmů
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
24. 4. 2003 "Jsme jako mouchy na střeše Sixtinské kaple", říká Glen Hansard Petr  Kopecký
24. 4. 2003 Pohodlně ke krachu Darius  Nosreti
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Memento 4.
"Vykonává" český prezident zahraniční politiku?
Miloš  Dokulil
24. 4. 2003 Pohlednice z Číny: "Chci zabít prezidenta Bushe!" Radim  Dvořák
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Pohled do historie: Konec železné lady Jan  Čulík
23. 4. 2003 Neoliberalismus chce jednotný svět Subcommandante  Marcos
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech