28. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 4. 2003

Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů

Argumentace, že je nutno provést invazi do Iráku, protože je prý nezbytné zlikvidovat irácké zbraně hromadného ničení, byla založena na selektivním využívání výzvědných zdrojů, na přehánění, na využívání zdiskreditovaných zdrojů a na úplných lžích, napsal v neděli týdeník Independent on Sunday. List zajímavě shrnul aktuální informace k tomuto kontroverznímu tématu.

Kompletní zdroj - v angličtině ZDE

Jeden vysoký britský zdroj konstatoval, že výzvědné služby na obou stranách Atlantiku byly rozezleny, že informace, které poskytly vedoucím politickým představitelům, byly v překotném spěchu zaútočit na Irák zkresleny. "[Politikové] ignorovali analýzy výzvědných služeb, které poukazovaly na to, že Irák není hrozbou," konstatoval tento zdroj. Citoval redakční komentář z jednoho listu na Blízkém východě, který napsal: Washington bude muset dokázat, že byla jeho argumentace přesvědčivá. Pokud to neučiní, svět bude už navždycky věřit, že se rozhodl jít do války na základě lží." Vysoký britský informační zdroj k tomu podle deníku Independent dodal: "Můžete si z toho učinit vlastní závěry."

Zbrojní inspektoři OSN, kteří odešli z Iráku těsně před začátkem angloamerického útoku, hledali čtyři kategorie zbraní: jaderné, chemické, biologické, a rakety schopné doletět na vzdálenost větší než 150 km. Získali množství důkazů, že Irák nespolupracuje, nezískali však důkazy, že je Saddám Husajn bezprostřední hrozbou světu.

Britská vláda tvrdila, že se režim Saddáma Husajna snažil z Nigeru v západní Africe získat uran. Toto tvrzení bylo založeno na dopisech, které posléze označil Mezinárodní úřad pro atomovou energii za primitivní padělky.

Co se týče chemických zbraní, americká vláda částečně odtajnila důvěrnou zprávu CIA o tom, že Saddám Husajn použije zbraně hromadného ničení. Zveřejněny byly však jen ty části, které vytvářely dojem, že je toto nebezpečí vysoké; teprve na nátlak senátora Boba Grahama, šéfa senátního výboru pro výzvědné služby, byla odtajněna celá tato zpráva, včetně závěru, že pravděpodobnost, že by Irák užil chemických zbraní, je v "dohledné budoucnosti" "velmi malá".

Ohledně biologických zbraní konstatoval americký ministr zahraničí Colin Powell v Radě bezpečnosti OSN, že Saddámův režim má až 18 mobilních laboratoří. Uvedl, že to tvrdí emigranti z Iráku, a nedodal, že toto tvrzení, včetně tvrzení, že je jedna z těchto laboratoří ve středu Bagdádu - opakovaně vyvrátili zbrojní inspektoři OSN.

Co se týče raket, Irák přijal požadavek OSN, aby zničil všechny rakety al-Samoud navzdory sporům o to, zda dokáží či nedokáží překročit svůj letový limit. Inspektoři OSN nenalezli žádné zakázané rakety Scud, i když britský ministr obrany Geoff Hoon minulý týden tvrdil, že během angloamerického útoku na Irák irácká armáda nějaké rakety Scud odpálila. Neexistují důkazy, že to skutečně byly scudy.

Někteří američtí činitelé už v podstatě přiznávají, že kampaně o nebezpečí údajných iráckých zbraní hromadného ničení bylo prostě použito účelově ke globální prezentaci "americké moci a demokracie", jak to formulovala americká televize ABC. "Nelžeme," řekl této televizi jeden americký činitel, "ale je to otázka toho, na co dáváme důraz." Americké a britské týmy prý hledají nyní v Iráku důkazy, ale nenašlo se zatím nic, přestože byla prohledána nejslibnější místa a přestože byli zajati lidé jako Saddámův náměstek Tariq Aziz, šéfové irácké rozvědky a muž, který stál v čele iráckého zbrojního programu.

Jedna zpráva, kterou loni vydal Tony Blair, tvrdila, že má Irák schopnosti použít chemických a biologických zbraní do 45 minut, ale minulý týden řekl britský ministr obrany Geoff Hoon, že tyto zbraně nebyly nalezeny, protože asi byly rozmontovány a zakopány. Později se ukázalo, že "výzvědná" zpráva Downing Street byla v podstatě opsána ze tří článků v akademických publikacích. "Nemůžete si z důkazů vybírat jen to, co se vám hodí, a ignorovat to ostatní. To je přece základním principem výzvědné práce," konstatoval jeden rozhněvaný důstojník rozvědky a dodal: "To přesně ale premiér právě dělá." Jiný řekl: "Máme několik nepřímých důkazů a ve snaze ospravedlnit útok na Irák byly prezentovány jako stoprocentně spolehlivý argument. To nejde."

Jestliže britská vláda dříve argumentovala, že nemůže zveřejnit své výzvědné zdroje, protože by to ohrozilo její agenty v Iráku, teď už ten argument neplatí. Kde jsou tedy ty výzvědné informace?

Glen Rangwala z Cambridge University, který poprvé poukázal na plagiátorství britské vlády, uvedl, že většina informací o zbraních hromadného ničení pocházela od Ahmeda Čalabiho a jeho Iráckého národního kongresu. Ten od Pentagonu dostával peníze na výzvědnou práci v Iráku. "Irácký národní kongres viděl, jaká je poptávka, a tak dodával to, co se žádalo," konstatoval Rangwala. "Důsledkem bylo, že poškodil celé americké výzvědné úsilí tím, že systému poskytoval nespolehlivé informace."

Vysocí představitelé americké a britské vlády nyní tvrdí, že Saddám Husajn možná těsně před útokem na Irák, po odjezdu inspektorů OSN zlikvidoval zbraně hromadného ničení. Ve čtvrtek to poprvé řekl George Bush. Avšak právě toto označuje Hans Blix za "nespolehlivé důkazy". Toto tvrzení je totiž založeno na této epizodě, která co do spolehlivosti informací nebudí zrovna velký dojem: Jakýsi irácký vědec, který se podepsal pseudonymem, podstrčil řidiči amerického konvoje písemný vzkaz, že má důkaz, že informace byly skrývány před zbrojními inspektory

Podrobnosti v angličtině viz ZDE

                 
Obsah vydání       28. 4. 2003
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů
28. 4. 2003 CVVM: Čeští občané se stále drtivou většinou stavějí proti útoku na Irák
27. 4. 2003 Knihovny a jejich lidé? Zbytkový resort státu? Ivo V. Fencl
28. 4. 2003 Česká televize loudí promlčené poplatky Radek  Mokrý
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
28. 4. 2003 Česká republika: proč to nejde Jan  Čulík
27. 4. 2003 Tony Blair stál skutečně těsně u konce své kariéry
28. 4. 2003 Saddám vyjednával s organizací al Kajda
28. 4. 2003 Británie: ředitelé nebudou dostávat prémie za to, že přivedli svou firmu k bankrotu Jan  Čulík
28. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
Elifas Levi, Faustův dům a seznamy agentů StB
Hugo  Schreiber
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
5. 2. 2003 Pošta redakci
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"   
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
24. 4. 2003 Kauza Irák: historie Petr  Schnur
23. 4. 2003 V každém případě je to poněkud nevychované   
23. 4. 2003 Souhlasím s Donaldem Rumsfeldem, ale... Jan  Čulík
23. 4. 2003 Američané zadržují v zálivu Guantánamo děti   
22. 4. 2003 Útok proti Iráku vedli "američtí bolševici"   
22. 4. 2003 Americká politika pod vlivem sovětského modelu Robert  Vašíček
22. 4. 2003 Spojené státy se pokusily zdiskreditovat naši práci, konstatoval Blix   
22. 4. 2003 OSN, EU a NATO byly zlikvidovány jako mezinárodní síly jednoty