7. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2003
Ruské zdroje, pondělí 7. 4.:
Situace na americko-irácké frontě během noci a rána dne 7. dubna byla charakterizována výjimečně úpornými boji. Během noci a rána pokračovala koaliční vojska v obkličování Bagdádu ze západu a z východu. Tak se druhá brigáda třetí mechanizované divize po pětihodinovém pochodu dostala na severní hranici Bagdádu a ovládla oblast kolem strategického mostu Salah Hasan, avšak nepodařilo se jí ovládnout samotný most, protože se stala terčem ostré raketové a dělostřelecké palby.

Zahynulo až 10 osob a ne méně než 20 osob bylo raněno. Úderem operativně taktické irácké rakety byl zničen komunikační uzel koaliční brigády.

Informace z ruských výzvědných zdrojů.
Zveřejňujeme bez záruky.

S těmito informacemi od ruské vojenské rozvědky je velmi zajímavé srovnat oficiální informace americké armády, jak je šíří západní média, viz např. ZDE

Sloupek

To sme zase raz dopadli. Spomedzi piatich miliónov ľudí žijúcich medzi Tatrami a Dunajom sa nenájde schopný človek, ktorý by dokázal prepustiť zo zamestnania jedného trestne stíhaného novinára a zopár bývalých príslušníkov z bývalej Štátnej bezpečnosti. Na tento "nesmierne" náročný úkon museli súčasní mocipáni na čele s premiérom Mikulášom Dzurindom vytiahnuť a oprášiť starého, takmer sedemdesiatročného bohabojného Ladislava Pittnera. Namiesto toho, aby niekoľkonásobný šéf ministerstva vnútra a majiteľ troch bajpasov spokojne užíval plody jesene svojho života, musí opäť tiahnuť do boja. Škoda, že ten posledný na vnútre prehral. Choroby a zaslepenosť indíciami, kedy právo často nahrádzalo chcenie, umožnili vytvoriť si niektorým jeho poriadeným z ministerstva vlastný biznis. Napríklad z finančnej polície sa stala pre podnikateľov naozaj obávaná inštitúcia. Vďaka super práci niektorých zložiek vtedajšieho vnútra sú už mnohé podozrenia z rozsiahlych privatizačných "krádeží" storočia zažehnané. Premlčacia lehota a správne prižmúrenie očí vrátili spokojný spánok mnohým vagabundom. Ale je sa na čo tešiť, veď v minulosti nám pittnerovci predviedli i slušné divadlo. Napríklad také obliehanie a otváranie dverí dynamitom vily veľkého Muftiho v Trenčianskych Tepliciach. Po ohňostroji a cvičení kukláčov v priamo prenose, žiaľ, nenasledoval žiaden súdny proces, nakoľko ostrí chlapci v uniformách na nič zakladateľovi štátu neprišili. Ale bolo "vzrúšo" a akcia. A o to predsa išlo. Pobaviť Slovač. Mnohí z nás sa opäť tešíme na pokračovanie pondeľníčkov. Pittner dokázal aj v ťažkej dobe skvele zabávať národ. Keď sme už chudobní, nech je aspoň zábava. A tá bude. Bohatier Ladislav zlého novinára, podľa predstáv Mikivládcov, určite razantne vykopne, následne podpíše zopár výpovedí a zábava sa môže začať. Aj keby srdiečko začalo štrajkovať, Pittner môže spokojne zaľahnúť na lôžko, veď šéf tajnej služby sa ukazuje dvakrát za rok, keď príde čosi tajné prečítať do parlamentu a na vládu. Takže žiaden problém. V tajnej službe sa už určite teraz tešia - bude ako nebolo. Zopár ľudí má už síce zbalené, ale ostatným môže konečne nastať raj na zemi. Mráz mi behá po chrbte, keď si predstavím, aké scenáre môžu nastať. Neviem si predstaviť, načo je dobré ťahať síce poctivého, ale už chorého, unaveného muža opäť do boja. Komu to prospeje, posadiť do tak významného kresla človeka, ktorého by súdny človek neposadil ani za volant osobného auta? Možno práve o to ide, že splní iba to, čo sa od neho očakáva a navyše už nebude mať síl a všetko pôjde po starom. Slovensko už zažilo všeličo, ale štátny pohreb šéfa tajnej služby ešte nie. Nuž počkáme a uvidíme.

Zveřejněno s laskavým svolením slovenského politicko - společenského týdeníku SLOVO

7. 4. 2003
S výše uvedenými informacemi od ruské vojenské rozvědky ZDE je velmi zajímavé srovnat verzi, kterou publikují západní novináři podle vojenských informací, šířených americkou armádou:

Americké jednotky v pondělí večer okupovaly prezidentské paláce Saddáma Husajna poté, co pronikly daleko do Bagdádu. Vojáci spolu s tanky zůstali s příchodem noci uvnitř vybombardovaných paláců. Dál občas pokračovala dělostřelecká palba po dni intenzivních bojů ve městě.

Americké jednotky konstatovaly, že případné rozhodnutí zůstat v centru města přes noc by vyslalo signál, jak odhodlaní jsou Američané ovládnout Bagdád a svrhnout Saddáma.

Zdroj v angličtině je např. ZDE
6. 4. 2003
" No, je to tak trochu katastrofa... Jel jsem v konvoji osmi nebo deseti automobilů v severním Iráku a blížili jsme se k místu, které bylo teprve nedávno dobyto. Americké speciální jednotky ve vozidle - ve dvou vozidlech, myslím, a kromě toho velmi vysoký činitel... [bratr Masuda Barzaniho, šéfa Demokratické strany Kurdistánu]"

Simpson americkému vojákovi: "Ticho, vysílám! Ano, jsem v pořádku. Teče mi krev?"
Americký voják: "Ano, jste pořezán."
Simpson: "Myslel jsem, že mě chcete zabránit ve vysílání. Asi mám jen v noze kus šrapnelu, to je všechno. Dobře, udělám to. Díky."
"To byl jeden ze zdravotníků od amerických speciálních jednotek - myslel jsem, že se pokusí mi zabránit ve vysílání. Napočítal jsem kolem nás asi 10 - 12 mrtvol. Takže jsou tu mrtví Američané. Tu bombu na nás shodilo americké letadlo - viděl jsem, jak dopadla asi 3 - 4 metry ode mne."
"Je to scéna z pekla. Všechna vozidla hoří. Kolem mě hoří těla, kolem leží mrtvoly, na zemi jsou kusy těl. Je to skutečně špatná vlastní branka, kterou si dali Američané."
"Nevíme, kolik Američanů je asi mrtvých. Kolem exploduje munice, v některých těchto automobilech. Omlouvám se, že mluvím tak vzrušeně. Krvácí mi ucho a všechno... Viděl jsem tento americký konvoj, a oni ho vybombardovali."

To je několik citací z živého vysílání Johna Simpsona v televizi BBC těsně po americkém útoku na vojenský konvoj na severu Iráku, jehož byl součástí.

Podrobnosti, videoreportáž - v angličtině ZDE
7. 4. 2003
Víkendový mediální monitor z arabského světa ze zpravodajských zdrojů Britských listů

Zpravodajství syrských médií o víkendu mimo obvyklá témata (prohlášení profesních sdružení odsuzujících válku, menší protestní akce různých zájmových či odborářských skupin po celé zemi) dominují především zprávy o tom, že Británie vyvrátila možnost toho, že by se Írán a Sýrie mohly stát dalšími cíli amerického tažení v regionu. Média uvádějí vyjádření britského ministra zahraničí o tom, že by byl krajně znepokojen, pokud by USA takové úmysly skutečně měly. "Je to ale nepravda a my bychom se podobné akce nikdy nezúčastnili..."

V Egyptě sílí volání po sjednocující strategii arabského světa. Demonstrace v Káhiře začínají vyvolávat pohyby na vnitropolitické scéně.

6. 4. 2003
Ruské zdroje, neděle 6.4. podvečer:

V oblasti Bagdádu pokračují boje mezi vojáky západní koalice a iráckými jednotkami. Jak už jsme uvedli dříve, během nadcházejících dvou dnů se budou koaliční vojska pokoušet prostřednictvím lokalizovaných úderů rozšiřovat zónu blokády na západ a na severozápad. V současnosti se část jednotek 1. brigády třetí mezinárodní divize přesunuje z oblasti Abu-Gaidar do oblasti kolem Bagdádu. Snaží se přitom dostat se k jižnímu okraji Bagdádu a ovládnout strategický most přes řeku Tigris na severním okraji oblasti Tunis (Salah Hasan).

V oblasti letiště pokračuje střelba. Z obou stran střílí dělostřelectvo.

Podle nejnovějších informací byl útok části jednotek západní koalice směrem jižnímu okraji Bagdádu takticky tak náhlý, že, i když ho irácká armáda očekávala, irácké jednotky, skryté uvnitř města, nestihly včas vyjít z úkrytu, rozvinout se a postavit se protivníkovi.

Zdroj: ruské výzvědné informace; publikujeme bez záruky
Kdesi .... kdosi ... - prý v Bagdádu, určitě ne v Praze, to by bylo slyšet...
7. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

USA - White House / INFO-WAR III.: Dobytí Londýna raketami Tomahawk může být na řadě...
Prezident USA by měl na schůzce s Blairem podle britských záměrů upozornit některé bojovné Iry, kvůli jejichž nechuti odzbrojit a podpořit politické reformy zamrzl mírový proces, že jeho válka proti terorismu se týká všech.
USA - White House / INFO-WAR III.: Výchozí pozice USA musí být před schůzkou RB OSN hodně špatná, děje-li se tak intenzivní "dělostřelecká příprava"...
Irácký prezident Saddám Hussein a další vedoucí iráčtí představitelé budou postaveni před americké vojenské tribunály za zločiny spáchané v nynějším konfliktu. Za zločiny, kterých se dopustili v předchozích válkách, je budou soudit irácké soudy. Uvedla to americká média s odvoláním na americké činitele.

Z přípravy schůzky Bush - Blair vyplývá, že Američané dávají najevo, že poté, co v Iráku prolévají jejich vojáci krev, nedají kontrolu nad ním státům, které ještě před několika dny tvrdily, že válka v Iráku je nelegální. Britové naproti tomu chtějí podstatnou roli pro OSN nejen proto, aby jejich vojáci mohli co nejdříve odejít, ale i kvůli legitimitě akce a zejména kvůli naději na začátek hojení rozporů v EU.

Hays Parks, zvláštní poradce amerického vojenského generálního prokurátora, prohlásil, že vyšetřování válečných zločinů je už v běhu poté, co irácká televize odvysílala obrázky amerických válečných zajatců. Uvedl, že většina příkazů k páchání zločinů přicházela z nejvyšších iráckých míst.

Vítězství spojenců v Iráku oznámí americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair, řekl v pondělí americký ministr obrany Donald Rumsfeld v Pentagonu a dodal, že podle jeho názoru to učiní "spíše později než dříve".
USA - White House / INFO-WAR III.: Nevědomost hříchu nečiní - nejvíce jsou potřeba ropné tankery...
Vojenská kampaň v Iráku pokračuje výjimečně dobře a Washington vyšle již tento týden do Iráku tým odborníků, kteří začnou zkoumat, co je potřeba pro vytvoření irácké prozatímní úřední moci. Sdělil to dnes americký ministr zahraničí Colin Powell.
NEW YORK - OSN - Annan: Kouřový signál před schůzkou Rady bezpečnosti, facka z americké strany
Generální tajemník OSN Kofi Annan bude v příštích dnech jednat v Británii, Francii, Německu a Rusku o vývoji v poválečném Iráku. Vyjádřil dnes naději, že OSN bude mít v tomto vývoji důležitou roli.

"Očekávám, že OSN bude mít v poválečném Iráku významnou roli. Zapojení OSN v Iráku přinese legitimitu, která je potřebná pro tuto zemi, pro region a pro celý svět," prohlásil Annan c. Oznámil, že jmenoval zvláštního poradce pro poválečné období v Iráku. Stal se jím vysoký funkcionář OSN Pákistánec Rafeeuddin Ahmed.

Nejmenovaný představitel americké vlády, citovaný AFP, označil Annanova slova za "zajímavá". Krátce před dnešním večerním jednáním k Iráku prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira v Belfastu poznamenal, že nejsou vážné rozpory mezi postoji obou zemí k roli, jakou má hrát OSN při obnově Iráku.

Washington nehodlá předat správu Iráku OSN. Opakovaně potvrdil, že chce uplatnit svůj plán, který po válce počítá v Iráku s nastolením vojenské správy v čele s americkým generálem Jayem Garnerem.
IRÁK / INFO-WAR III.: To be or not to be, this is the question
Předběžné testy látek objevených ve vojenském výcvikovém táboře ve středním Iráku naznačují, že obsahují koktejl zakázaných chemických zbraní, včetně smrtících nervových jedů. Tiskové agentuře Reuters to řekl major americké armády Michael Hamlet ze 101. letecké divize. Předběžné testy ukázaly jistou úroveň nervových jedů sarin a tabun a zpuchýřující látky lewisit. "Jestliže testy našich odborníků toto potvrdí, mohlo by jít o důkaz. Dokazovalo by to, že Irák má zbraně, o nichž jsme celou dobu tvrdili, že je má," uvedl Hamlet. "Ale zatím to prostě nevíme," dodal...
Americké ozbrojené síly v posledních dnech již několikrát oznámily nálezy podezřelých látek v Iráku, ale pokaždé se ukázalo, že nejde o chemické zbraně. Irák tvrdí, že žádné chemické zbraně nemá, a naopak obvinil Washington, že by byl s to mu chemické zbraně podstrčit, aby ospravedlnil svou invazi.
6. 4. 2003
Ruské zdroje, neděle 6.4. dopoledne:

Ráno 6. dubna vznikla kolem Bagdádu neurčitá, rychle se měnící situace. Dále pokračovalo přesunování bojových skupin koaličních vojsk k okrajům města. Z jihovýchodu se pokoušejí proniknout do oblasti vojenského letiště "Rashid" 22. a 15. expediční oddíl námořní pěchoty. Iráčané se opevňují podél řeky Diala a zatím se námořní pěchotě nepodařilo ovládnout její pravý břeh.

Obtížná situace vznikla v oblasti mezinárodního letiště. Poté, co předevčírem konstatoval irácký ministr propagandy, že ráno budou koaliční vojska na letišti zničena, irácké velení dostalo rozkaz, aby dobylo letiště. A v 10 hodin dopoledne na letiště zaútočily tři posílené prapory Republikánské gardy.

Zdroj: ruské výzvědné informace
Uvádíme bez záruky
Zničený tank M1 Abrams
5. 4. 2003
Sobota: Situace na americko-irácké frontě je charakterizována postupným omezováním americké ofenzivní činnosti. Poté, co tanky třetí mechanizované pěší divize se přiblížily Bagdádu a její čelo proniklo k městu na jihu a na jihozápadě, začalo ženijní opevňování jejich postavení, což naznačuje, že končí nynější etapa ofenzívy a americké jednotky ztrácejí ofenzivní potenciál a musejí si odpočinout a přeskupit se. Předpokládá se, že během nadcházejících dvou dnů se pokusí americké velení o místní útoky ve snaze zlepšit své postavení na jižních a zejména jihozápadních přístupech k Bagdádu (při přechodu silnice Bagdád - Samarra) a přiveze nové jednotky z Kuvajtu.

Jak jsme předpokládali, během minulé noci přesunovali Američané vojáky ze 101. letecké divize na pomoc 1. mechanizované divizi, která ovládla včera ráno bagdádské letiště. Je tam rozmístěno asi 80 bojových a dopravních helikoptér a 500 příslušníků námořních jednotek.

Avšak veškeré úsilí posílit tuto brigádu těžkou vojenskou technikou selhalo, protože irácká armáda zahájila mocnou dělostřeleckou palbu zaměřenou na silnice, a zorganizovala na silnicích mobilní střelecké skupiny. Poté, co Američané přišli o 3 tanky a o 5 obrněných transportérů, americké velení muselo zastavit pozemní přesunování posil.

Zdroj: ruské zpravodajské informace
Analýzu uvádíme bez záruky
Mrtví Američané jsou nakládáni do přepravního letadla
6. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - Bagdád: Obkličování Bagdádu téměř u konce
Jediná hlavní cesta do Bagdádu, která není pod kontrolou invazní armády, je dálnice číslo 2 vedoucí do severoiráckého města Kirkúk.
USA: Ricová přiletěla "na vysvětlenou" do Moskvy
Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová přicestovala do Moskvy, kde s ruským vedení jedná o situaci v Iráku. Předpokládá se omluva za střelbu do konvoje ruského velvyslance při jeho odjezdu z Bagdádu.
SEVERNÍ KOREA: "Jen obrovská vojenská síla zastaví útok USA".
Severní Korea obvinila USA, že hodlají nadcházející jednání v Radě bezpečnosti OSN k severokorejskému jadernému programu pojmout jako předehru k válce. KLDR se proto již posiluje, protože jen odstrašující síla může podle ní zabránit válce. Válka vedená Američany v Iráku podle severokorejského ministerstva dokázala KLDR, že ani dohoda s Washingtonem o vzájemném neútočení není s to vyřešit mírově jadernou krizi mezi oběma státy. "Jen fyzická odstrašující síla, jen dost silné děsivé vojenské odstrašení může předejít válce a ochránit bezpečnost země. To je lekce z irácké války," uvedlo ministerstvo.
Velvyslanec Spojených států při OSN John Negroponte oznámil, že Rada bezpečnosti OSN plánuje na středu uzavřené jednání ke KLDR, která v rozporu se svými mezinárodními závazky začala vyvíjet jaderný program.
Severokorejské ministerstvo zahraničí podle AFP v reakci vzkázalo Washingtonu a RB OSN, že Pchjongjang neuzná žádnou rezoluci, která při těchto jednáních bude případně schválena.
INDIE: Odstartováno nové kolo jaderného zbrojení mezi Indií a Pákistánem
Indie hodlá otestovat nový typ vlastní jaderné rakety ještě tento rok, Pákistán provedl nedávno zkoušku balistické rakety také, prozatím bez nálože.
IRÁK / UNICEF: Dětský fond OSN je znepokojen zprávami z posledních dnů, podle nichž se v hustě obydlených městských oblastech používají tříštivé bomby.
IRÁK - Bagdád : RAF chce proti tankům používat betonové bomby
Britské letectvo bude shazovat ze stíhaček Tornado na bagdádskou obranu půltunové betonové bomby (1000 lb). Tyto supertvrdé kusy tzv. modrého betonu ve tvaru bomb budou použity proti iráckým obrněným vozidlům. Tyto zbraně samozřejně neexplodují, ale jsou vybaveny laserovým naváděcím systémem, tak jsou značně přesné. Betonové "inertní" bomby mají svou kinetickou energií rozdrtit pancíř tanků , aniž by zranily explozí civilisty v blízkosti. Američané užívají těchto betonových bomb v Iráku už několik let, jako součásti operace Severní hlídka - vynucování bezletových zón.
IRÁK - Bagdád : Příval zraněných do nemocnic
Mezinárodní výbor Červeného kříže sdělil, že bagdádské nemocnice se potýkají s přívalem zraněných, který přetěžuje jejich zdroje a způsobuje stále větší zmatek. Představitelka WHO prohlásila, že zdravotnický personál v hlavních nemocnicích Bagdádu je zavalen prací a že přístup ke zdravotnické péči a lékům "je stále obtížnější, protože zásoby nemohou být doplňovány". Přicházejí zprávy o nedostatku léků, jako jsou analgetika, antibiotika, anestetika a inzulin, jakož i chirurgických pomůcek.
IRÁK - Bagdád : Most vedoucí z Bagdádu na jih zničen
IRÁK - Bagdád / AL-ARABIYA: Nálety na Bagdád pokračují, jsou používány i "zvukové" bomby
Rakety dopadají rovněž na centrum hlavního města. Bagdád z 90% je ponořen do hluboké tmy, následkem náletu byla poškozena elekrárna. Svítí se jen tam, kde jsou motorové generátory na výrobu elektřiny.
Letiště přechází v různých časových úsecích střídavě mezi jeho ovládnutím spojeneckými vojsky a iráckou armádou.
Invazní vojska otevřela druhou frontu na jihu Bagdádu, některé jejich postupující jednotky byly obklíčené ze dvou stran a tím odříznuté od zásobování.
IRÁK - Basra: Britové "kontrolují" "větší část" města
Britské vojenské síly dnes obsadily větší část jihoirácké Basry. Pod kontrolou iráckých obránců zůstalo hlavně historické centrum města.
RB OSN : Na pondělí svolána "neformální" schůzka RB
Generální tajemník OSN Kofi Annan svolal na pondělí neformální schůzku Rady bezpečnosti OSN věnovanou Iráku. Má jít o neformální schůzku, kterou bude mít ráno 15 členů rady s generálním tajemníkem. Schůzka má začít v pondělí v 11:00 newyorského času (17:00 SELČ).
IRÁK - Bagdád 22:30 SELČ První americké letadlo přistálo na bagdádském letišti
Na bagdádském mezinárodním letišti, obsazeném spojenci, přistálo v neděli první americké vojenské letadlo C-130. Nákladní letoun přistál ve 20:00 místního času (18:00 SELČ).
Televize BBC, neděle 21:15: Drastická reportáž o přátelském útoku - reportér "v kůži nepřítele" Čtyřiadvacetihodinový zpravodajský okruh televize BBC New 24 odvysílal drastickou reportáž Johna Simpsona o chybném útoku amerického letadla na kurdský konvoj. Útok si podle jeho svědectví vyžádal na ochranu konvoje jeden americký důstojník, člen konvoje, avšak namísto na blízké irácké jednotky povolané americké letadlo zaútočilo právě na tento konvoj. Televize BBC odvysílala drastické záběry z doby několika okamžiků po útoku, reportér John Simpson hovořil do kamery se zakrváceným spánkem. Byl zraněn na noze. Konstatoval, že za chybu "nikdo nemohl" a že by byla situace daleko drastičtější, kdyby se všem postiženým okamžitě nedostalo lékařské pomoci. V hořících vozidlech napočítal nejméně 10 mrtvol. Simpsonův pětadvacetiletý tlumočník byl na místě zabit."Uvědomuji si, že jsem ještě v životě nestál tak blízko smrti," konstatoval Simpson a dodal, že ze vzdálenosti cca 3 metrů viděl, jak bomba dopadla a explodovala. - Konvoj podle Simpsona se skládal z 8 - 10 vozidel, osazenstvo dvou z nichž tvořily americké zvláštní jednotky.
IRÁK : Bagdád podle amerických zdrojů obklíčen
Americké síly v neděli během 18. dne války takřka dokončily obklíčení Bagdádu a k poslední volné silnici vedoucí na sever do Kirkúku míří první brigáda 3. pěchotní divize. 1. brigáda drží letiště a západní část Bagdádu, 2. brigáda zabezpečuje jih, 3. brigáda drží severozápad a námořní pěchota je na severovýchodě," řekl velitel 1. brigády plukovník Will Grimsley.
Do centra města podle západních zdrojů poprvé dopadly také minometné granáty. Celý den bylo slyšet dělostřeleckou palbu, rakety a letecké pumy. Nebe nad Bagdádem osvětlují výbuchy z baterií protiletecké obrany. Večer zněla dělostřelecká a kulometná palba na jižním předměstí Bagdádu.
Zdravotnické zdroje v irácké metropoli Bagdádu již přestaly sčítat oběti a zraněné, kteří se hromadí v přelidněných nemocnicích. Počty mrtvých civilistů se jen v metropoli odhadují na stovky a zraněných na tisíce.
Američtí vojáci zastřelili večer na jižním předměstí nejméně šest iráckých bojovníků v čelenkách a černém oblečení typickém pro sebevražedné útočníky.
Americká námořní pěchota bojuje o silniční most přes řeku Tigris u jihovýchodního předměstí. Irácká obrana oznámila, že vystřelila tím směrem na americké jednotky pět raket.
IRÁK / INFO-WAR: Irácké vedení tvrdilo, že obraně se podařilo na jihu města zničit jeden tank typu Abrams a údajně zabít čtyři až pět amerických vojáků. Zahraniční novináři dopravení na místo zahlédli také řadu zničených vozidel irácké armády. Americká strana sdělila, že tank se porouchal a musel být zničen, aby se nedostal nepoškozený do rukou Iráčanů.
IRÁK: Útok na ruského velvyslance - PODROBNOSTI:
Jeden z raněných pracovníků ruského velvyslanectví, který se stal nedaleko Bagdádu terčem palby, byl operován v místní nemocnici. Z těla mu byly odstraněny dvě kulky z automatické zbraně M-16 (zbraň je součástí vybavení americké armády). Informovaly ruské zdroje.
USA - Pentagon: Amerika chce zřídit v Iráku protektorát
První náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz "nevyloučil" "delší" přítomnost amerických jednotek v Iráku - podle vzoru Německa, kde jsou američtí vojáci od konce druhé světové války. "Mnohé z těchto otázek musí být rozhodnuty prostřednictvím partnerství s iráckou vládou, která bude zastupovat irácký lid. A musíme tam být, abychom vytvořili toto partnerství..."
Nový Úřad pro obnovu a humanitární pomoc (ORHA), v jehož čele má být generál americké armády ve výslužbě Jay Garner, má řídit humanitární pomoc a obnovu země. Garner má podléhat veliteli spojeneckých vojenských sil generálu Tommymu Franksovi..
Tuto "horkou informaci" přinesly Britské listy poprvé 18 . 2., následně zpřesnily 1. 4. > >
I přes námitky evropských zemí Bushova vláda vyloučila, že by vedoucí roli v poválečném Iráku mohla hrát OSN. Odůvodnila to tím, že Washington a jeho spojenci si zaslouží nejvyšší postavení poté, co ve válce obětovali "životy a krev" .
Garnerova přítomnost v Kuvajtu vyvolala mezi obyvateli arabských zemí hluboké podezření ohledně pohnutek Washingtonu a výzvy, aby úkolem byla místo něj pověřena OSN
Garner odložil na neurčito svůj první briefing plánovaný původně na pondělí.
Předseda podvýboru americké Sněmovny reprezentantů pro kontrolu výdajů na zahraniční operace, republikán Jim Kolbe, řekl, že ponechání pomoci a obnovy Iráku ve vojenských rukách "by mohlo přijít USA draho", protože zejména arabští spojenci by byli méně ochotní pomáhat. "Žádná země nepřipustí, aby humanitární pracovníci byli pod generálem".
USA - Pentagon: Americká vojenská zpravodajská služba dnes informovala, že většina z šesti z celkového počtu osmi divizí elitní Republikánské gardy byla rozdrcena. Ze všeho zbyly prý jen tři brigády a jeden prapor. Zcela zničeny byly například divize Medína a Bagdád.
TALIBAN / Al Jazeera: Prohlášení Talibanu vyzvalo islámský národ, aby stál s Irákem v jeho džihádu (svaté válce) proti invazním silám. Prohlášení Talibanu varovalo irácká opoziční uskupení, že Washington jim po svržení iráckého prezidenta Saddáma Husajna nedá žádnou moc.
USA: Senátoři pro rezoluci RB OSN k účasti OSN na obnově Iráku
Dva vlivní američtí senátoři se dnes prostřednictvím tisku vyjádřili pro účast OSN na obnově poválečného Iráku, a to na základě zvláštní rezoluce Rady bezpečnosti OSN. USA by podle demokrata Josepha Bidena a republikána Chucka Hagela neměly a ani nemohly nést samy na ramenou tíhu rekonstrukci Iráku.
ČESKO - NOVA - Kavan: Premiér Vladimír Špidla požádá OSN o stanovisko k možnému vyslání české polní nemocnice ještě před tím, než se o tomto návrhu bude rozhodovat v parlamentu. K zapojení Česka do protiirácké operace totiž parlament požadoval nový mandát OSN, který ale neexistuje.
K působení vojáků v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda je však třeba souhlas hostitelské země. V Kuvajtu by tudíž podle Kavana měli čeští vojáci čekat tak dlouho, dokud by v Iráku nezačala fungovat nová vláda, která by s působením naší nemocnice kvůli humanitárním účelům dala souhlas. Text dopisu, který premiér zašle do newyorského centra OSN, navrhl sám Kavan společně se sociálnědemokratickým předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimírem Laštůvkou asi v úterý 15. dubna.
Kavan předpokládá, že některé státy s vysláním nemocnice nebudou souhlasit. "Půjde-li tam ta polní nemocnice s prostějovskou ochrankou, tak by to některé státy, střílím od boku - třeba Německo, mohly považovat za "ne klasickou" humanitární pomoc," uvedl Jan Kavan v televizním pořadu Sedmička.
IRÁK: Cílem dnešní operace je podle vojenských zdrojů USA dokončit obklíčení Bagdádu, zničit zbývající irácké síly v okolí a upevnit kontrolu nad zásobovacími cestami.
USA: Americký náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz uvedl, že bude trvat déle než půl roku, než bude vytvořena irácká vláda.
IRÁK / INFO-WAR : Americká armáda potvrdila, že její letadla zřejmě dne 3. dubna zaútočila na konvoj v severním Iráku, kdy byly usmrceny nejméně tři osoby, některé z nich Američané.
IRÁK / INFO-WAR : Irácký ministr informací Mohammed Saeed al-Sahaf tvrdil, že Irák usmrtil 50 amerických vojáků a zničil nejméně šest amerických tanků u bagdádského mezinárodního letiště. Znovu popřel, že by Američané letiště ovládli.
IRÁK / INFO-WAR : Americká armáda tvrdí, že od doby, kdy americká vojska zaútočila na předměstí Bagdádu, usmrtila 2000 - 3000 iráckých vojáků.
AUSTRÁLIE : Australský premiér John Howard, který vyslal do Iráku 2000 vojáků, varoval, že válka zřejmě "určitou dobu ještě potrvá".
IRÁK : Irácký ministr informací dementoval zprávy o smrti Aliho Hasana al Majida, tzv. "chemického Aliho", velitele jižní části irácké armády.
Poznámka editora BL: Vtip je v tom, že nikdo netvrdil, že bylo nalezeno tělo Majida, tvrzeno ale bylo, že byla nalezena těla jeho strážců...
IRÁK : Útok na ruského velvyslance a jeho konvoj - PODROBNOSTI
Navzdory americkému dementi, potvrdil ruský novinář Alexander Minakov, který s velvyslaneckým konvojem cestoval, že na něj skutečně zaútočili američtí vojáci, informovala společnost BBC.
IRÁK - Bagdád: BBC / Ostré boje na západním předměstí
Na západním předměstí Bagdádu probíhala v neděli odpoledne úporná bitva mezi americkými a iráckými jednotkami, konstatoval reportér BBC Gavin Hewitt, který cestuje s americkými jednotkami. Iráčané podle reportéra kladli Američanům ostrý odpor, ale viděl více než deset vyhořelých iráckých tanků a obrněných transportérů. Podle jeho zpráv uvízla uprostřed bojů i civilní vozidla.
IRÁK: Otazníky nad osudem severní fronty
Americké jednotky začaly přepravovat opoziční irácké bojovníky, jimž velí Irácký národní kongres, a jejich vedoucího představitele Ahmeda Chalabiho do jižního Iráku.
EGYPT: Immám kritizoval Saddáma Husajna
Šejk Muhammad Sayyed Tantawi, nejvyšší imám egyptské mešity al-Azhar a nejvyšší duchovní autorita sunnitských muslimů konstatoval, že Saddám Husajn učinil chybu, když neodešel do exilu a nepokusil se tak odvrátit americkou válku.
IRÁK - Karbalá / Reuters: Karbala padla
Jednotky USA postoupily dnes během pouličních bojů do centra iráckého města Karbalá jižně od Bagdádu. Dnes ráno kladli obránci mnohem slabší odpor a brzy odpoledne vládl ve městě již klid. Jednotky USA využily své palebné síly a rozdrtily obranu střelbou z tanků a děl proti pozicím jednotek fidájínů, na které je naváděly nízko letící vrtulníky.
DÁNSKO - KODAŇ / Politiken: Za únosem iráckého generála z Dánska prý stojí CIA
Bývalého iráckého generála Nizára Chazradžího, který 17. března zmizel z hlídané rezidence v Dánsku, prý z této severské země odvezla americká zpravodajská služba CIA. S odvoláním na tajnou americkou zprávu to dnes uvádí kodaňský deník Politiken.
Deník Politiken se při svém tvrzení o zapojení CIA do Chazradžího případu opírá o tajnou zprávu bývalého vysoce postaveného pracovníka CIA Vincenta Cannistrara z 28. března letošního roku. V dokumentu se podle dánského listu uvádí, že Chazradží "byl díky CIA propašován z Dánska a nyní se objevil v Kuvajtu, kde spolupracuje s USA". Autor zprávy pak listu odmítl údaje jakkoli komentovat s tím, že text nebyl určen k tomu, aby se dostal do rukou sdělovacích prostředků. Na otázku, odkud své informace čerpal, prý Vincente Cannistrara uvedl, že pocházejí z velmi důvěryhodných zdrojů.
Britské listy přinesly o incidentu zprávu už 3. 4.. Údajně "velmi důvěryhodné zdroje bývalého pracovníka CIA" jsou podle informací Britských listů panarabský list As-Šark al-Avsat... :))
Americké velvyslanectví v Kodani podle Politikenu popírá, že by o tomto případu iráckého exgenerála něco věděla.
IRÁK - AL-JAZEERA: Bratr Barzáního obětí přátelské palby, 14 mrtvých Kurdů
Na severu Iráku, kde bojují Kurdové Bišmarka na straně spojeneckých jednotek, došlo k tzv. přátelské palbě, při níž raketa spojeneckých invazních jednotek dopadla do vlastních řad a zabila tak 14 Kurdů a velký počet jich zranila, mezi obětmi byl i bratr jednoho z jejich hlavních vůdců Barzáního. Přesný počet zabitých a raněných amerických a britských vojáků není ještě znám, mluví se o počtu 5 až 10 zabitých a celkem 50 raněných. Zpravodaj stanice poukázal na to, že tito Kurdové bojují lehkými zbraněmi a jsou podporováni spojeneckými nálety, ale na severní frontě není žádné společné vedení. Vojenský odborník Safwán Al Zaján při rozhovoru potvrdil, že na severu Iráku neexistuje vojenská koordinace a je přesvědčen, že výsledkem této kurdské koalice se spojenci bude pro Kurdy tragédie.
Americký bombardér F-15E Eagle bombardoval v severním Iráku kolonu speciálních jednotek USA a kurdských civilistů. Ústřední velitelství USA (Centcom) v Kataru sdělilo, že tři američtí vojáci byli zabiti a pět jich bylo zraněno .
IRÁK - Basra / TV ABU DHABI: Basra padla
Zpravodaj této stanice ohlásil, že Basra byla obsazena spojeneckými vojsky. V její nemocnici se teď nachází 400 vojáků, kteří utrpěli nervový šok. V ní zůstali i někteří iráčtí ranění civilisté. Na záběrech z Basry na jedné straně proudí těžká vojenská technika k městu a na druhé straně z města směřuje kolona aut s civilisty, kteří je opouštějí.
Civilisté zahlédli asi deset tanků dva kilometry od předměstí Saad směrem do centra. Jeden z civilistů řekl, že invazní jednotky jsou na Bagdádské třídě a že se brání pouze polovojenské jednotky fidájínů.
Americká armáda oznámila, že v jednom domě v Basře objevila těla ochránců významného představitele iráckého režimu Alího Hasana Madžída, přezdívaného Chemický Alí, který byl odpovědný za chemické útoky proti Kurdům na severu země. Budova byla v sobotu vybombardována.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: Kolem 2000 až 3000 iráckých vojáků přišlo o životpři sobotním postupu jednotek USA Bagdádem
Sdělil to dnes mluvčí armádního velitelství USA v Kataru. Americké ztráty prý byly malé... Spojenecké síly postupovaly po úseku dlouhém 40 kilometrů v jižní části irácké metropole. Část místních obyvatel je vítala. Příslušníci elitní Republikánské gardy a polovojenských jednotek se ale bránily. Podle Wilkinsona nebyly přestřelky dlouhé.
Irácká strana ukázala novinářům na jihu Bagdádu jeden zničený americký tank a tvrdila, že obránci jich zničili osm. Čtyři američtí vojáci přitom prý zahynuli.
IRÁK - Bagdád: Irácká televize informovala, že ode dneška bude platit zákaz nočního vycházení
TV ABU DHABI:
Zpravodaj z Bagdádu potvrdil zvěsti o uzavření města od 18 hodin do 6 hodin ráno, oznámil však, že to nebylo zatím dosud oficielně oznámeno iráckým vedením. Když na nějakou dobu ustanou nálety, pomalu se vrací život do ulic, silniční provoz je v hlavním měste velmi slabý.
Agentura Reuters tvrdí, že zákaz se týká pouze cestování ven z města.
IRÁK - Bagdád: Začala bitva o iráckou metropoli
Podle britské televize BBC dnes zamířila k jihozápadnímu předměstí Bagdádu kolona asi 2000 vojenských vozidel USA, včetně obrněnců, aby se spojila se dvěma dalšími podobnými formacemi, které již operují na místě. Těžké detonace dělostřeleckých granátů byly také slyšet na jihovýchodním předměstí Bagdádu, kde leží ropná rafinérie a elektrárna. Nad městem přelétávají vojenská letadla.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: Americké průzkumné jednotky u centra Bagdádu
Americké průzkumné oddíly 3. pěchotní divize se dnes brzy ráno pohybovaly druhý den po sobě poblíž centra Bagdádu. Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného amerického důstojníka uvádí, že jednotky USA míří na město z několika stran, aby je úplně obklíčily. Stejný zdroj sdělil, že Iráčanům při obraně města pomáhají arabští dobrovolníci z Egypta, Jordánska a Sýrie.
IRÁK - Útok na ruského velvyslance - PODROBNOSTI: Na ruské diplomaty nedaleko Bagdádu "střílela americká vojska"

V konvoji jelo spolu s pracovníky ambasády a velvyslancem 25 lidí, většinou novinářů. Kolona se dostala nejprve pod palbu osm kilometrů za Bagdádem, když se snažila objet místo, kde se střílelo. Po ošetření zraněných výprava opět vyrazila. 15 kilometrů za městem byla spatřena skupina džípů. K ní bylo vysláno jedno auto, aby jeho posádka vysvětlila, kdo v koloně jede. Tento vůz byl ale napaden střelbou. Pak prý džípy odjely.
Podle předběžných informací zřejmě na Rusy střílela americká speciální jednotka. Šlo o střelbu z automatické zbraně ve vesnici Filodži 30 km od Bagdádu. Rusové střelbu ničím nevyprovokovali. Podle předběžných informací bylo raněno pět pracovníků ruského velvyslanectví, jeden z nich těžce. Podle televize Al Jazeera byl raněn i ruský velvyslanec, ruský televizní okruh "Rossija" to však popřel. Po ošetření raněných pokračovala ruská autokolona směrem k Damašku.
Ústřední americké velitelství v Kataru kategoricky popírá, že by šlo o americká vojska a poukazuje na to, že ke střelbě došlo v oblasti, kterou ovládá irácká armáda.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí informoval, že "kolona aut pracovníků ruské ambasády v Iráku, včetně velvyslance, se stala terčem útoku". Velvyslanci USA a Iráku v Moskvě byli vyzváni, aby jejich země přijaly veškerá potřebná opatření na ochranu ruských občanů v Iráku a aby vyšetřily útok a potrestaly viníky.
Velvyslanec Vladimir Titorenko se měl vrátit do Ruska letadlem po cestě autem z Bagdádu do Damašku. Upřesnila, že 12 zaměstnanců ambasády zůstalo v Bagdádu. Ostatní personál byl evakuován již v březnu.
IRÁK: Mrtví v márnici jsou íránští vojáci
Lidské pozůstatky, nalezené v márnici na opuštěné irácké základně, jsou pozůstatky íránských vojáků, usmrcených v íránsko-irácké válce, konstatoval íránský generál. Brigádní generál Mirfeisal Baqerzadeh uvdl, že lidské pozůstatky byly nedávno shromážděny na základně v al Zubayru v jižním Iráku po společné pátrací operaci, kterou prováděly obě, původně znepřátelené země. Avšak nynější válka znamenala zpoždění, odvoz pozůstatků íránských vojáků do Íránu musel být přerušen. Irácký režim odmítá obvinění, že jde o popravené odpůrce režimu Saddáma Husajna, avšak důkazy, nalezené invazními jednotkami na místě, prý svědčí o tom, že mnoho osob bylo usmrceno na místě. Britská vojska místo uzavřela a považuje ho za hromadný hrob.
MÉDIA / INFO-WAR: Zdržování informací i v BBC ?
Informaci o tom, že před hotelem Palestina v Bagdádu, kde jsou ubytováni mezinárodní novináři, vybuchla bomba, kterou BL přinesly v sobotu večer, oznamují internetové stránky BBC jako "nejnovější zprávu" teprve v neděli v 15 hodin.
IRÁK - Basra: Britové "dále pronikají" do centra Basry Po ranním nájezdu do Basry prý nyní pronikají do centra města větší počty britských vojáků, konstatovala britská armáda.
IRÁK: Ostřelovaní ruští diplomaté Autokolona pracovníků ruského velvyslanectví v Iráku, která jela z Bagdádu směrem k Sýrii, se stala v neděli terčem střelby. Podle informací ruského ministerstva zahraničních věcí jsou ranění. Americký velvyslanec v Moskvě přislíbil, že incident bude vyšetřen.
IRÁK - Bagdád: Američané "pronikli" do Bagdádu, ale jen nakrátko
Americké jednotky brzo ráno v sobotu pronikly poprvé do Bagdádu, ale rychle se stáhly a přesunuly se k letišti, konstatovalo vrchní americké velení. Americká kolona, jejíž součástí prý bylo 25 bojových tanků Abrams a 12 bojových vozidel typu Bradley se přesunula směrem na sever, u řeky Tigris se obrátila směrem na západ a dojela k letišti, konstatovali američtí vojenští činitelé.
IRÁK - Bagdád - Američané: "Stále ovládáme bagdádské letiště"
Americká armáda odmítla irácké tvrzení, že irácká vojska znovu okupovala mezinárodní letiště v Bagdádu. Američané mají prý nyní na letišti 7000 vojáků. Podle americké armády jsou tam přítomny části 3. pěšího a 101. leteckého pluku. Podle agentury Reuter přijela časně ráno přes řeku Eufrat na jihu Bagdádu řada amerických tanků a ozbrojených vozidel, aby posílily postavení kolem města. Reportéru televize Sky News sdělil jeden americký voják, že je letiště nyní "z 95 % zajištěno". Když Američané poprvé letiště okupovali, irácká vojska zahájila intenzivní dělostřeleckou palbu. Ale teď, konstatoval americký voják, došlo k irácké palbě proti letišti za posledních 24 hodin jen jednou."
IRÁK: Americké speciální jednotky a Kurdové se snaží ovládnout Ain Sifni. Americké speciální jednotky a více než 1000 kurdských bojovníků se snaží vyhnat irácké vojáky ze severoiráckého města Ain Sifni, asi 350 km severně od Bagdádu.
IRÁK - Kurdistátn: 12 osob usmrceno "přátelskou palbou"
Nejméně dvanáct kurských civilistů a příslušníků amerických zvláštních jednotek bylo v neděli usmrceno "přátelskou palbou", kdy americká stíhačka vybombardovala konvoj. Konstatoval to reportér BBC John Simpson, který byl svědkem tohoto incidentu. "Je to scéna z pekla. Hoří tady vozidla, kolem leží mrtvoly, kolem mě jsou kousky těl... Zasáhli vlastní lidi. Zabili hodně obyčejných lidí, dívám se na mrtvoly právě teď a není to vůbec hezké...," konstatoval John Simpson ve své televizní reportáži ze severního Iráku. Dodal, že mezi zraněnými je jeden čelný kurdský politický představitel.
IRÁK - Basra: Britské tanky "v centru Basry"
Podle britských vojenských zdrojů pronikly britské tanky do Basry a podle britských vojenských mluvčích dosáhly "bran města". "Stovky" britských ozbrojených vozidel se prý nyní přesunují do Basry na podporu původního nájezdu, konstatovala reportérka televize ITV. Britská vojska postoupila tři až pět kilometrů ze svého dosavadního postavení severně od mostu na jižním předměstí Basry, uprostřed prudkých bojů. "Pronikli jsme až ke kruhovému objezdu, který označuje brány Basry," sdělil kapitál Alex Cosby tiskové kanceláři Reuters.
IRÁK: Irácká armáda měla před touto válkou 389 000 profesionálních vojáků, z toho asi 80 000 příslušníků Republikánských gard.
USA: Ve válce v Iráku dosud přišlo podle Pentagonu o život 79 amerických vojáků, z toho 14 se stalo obětí nejrůznějších nehod a "přátelské" střelby či bombardování.
IRÁK, 9:00 SELČ Od neděle platí noční zákaz pohybu osob z Bagdádu a do Bagdádu.
IRÁK / INFO-WAR: Sestřelen vrtulník Super Cobra
Takto vypadají nyní téměř všechny zprávy, které se z bojiště dají získat...
Protivzdušná obrana Bagdádu sestřelila na Saddámovým mezinárodním letištěm nepřátelský vrtulník Cobra. "Všichni okupanti přišli o život," citovala irácká státní televize z komuniké irácké armády.
Americké centrálního velení v Kataru oproti tomu uvedlo, že ve středním Iráku se zřítil americký vrtulník Super Cobra. Oba piloti zahynuli. Velitelství v Kataru se nedomnívá, že vrtulník sestřelili Iráčané.
6. 4. 2003
Neděle odpoledne: Spojené státy zřejmě budou dobývat Bagdád po jednotlivých oblastech, nikoliv prostřednictvím masivní invaze, míní na základě informací z amerického vrchního velení list Guardian:

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
7. 4. 2003
"Bush a jeho poradci špatně vysvětlili důvod pro tuto válku, najednou přešli od hledání zbraní hromadného ničení k úsilí svrhnout Husajnův režim, pak začali tvrdit, že existuje spojitost mezi Irákem a Al Qaedou, a naonec že chtějí na Blízkém východě podpořit demokracii. Poválečné úsilí bude vyžadovat daleko jasnější přístup, a také pokoru a vědomí, kdy odejít, pokud má být svět přesvědčen, že Spojené státy skutečně dodržují své deklarované ideály," napsal list Los Angeles Times.

Přinášíme shrnutí názorů z nedělního mezinárodního tisku:

7. 4. 2003
Zaznamenáváme nyní zakázané pravdy ohledně této invaze do Iráku. Muž drží v náručí mrtvolu nemluvněte, své dcery - oba je zalévá její krev. Žena v černém jde za tankem s rozepjatýma rukama, všech sedm členů její rodiny je mrvých. Americký námořník zavraždil ženu, protože stála vedle muže v uniformě. "Je mi líto," říká, "ale ta buchta se dostala do cesty."

Není zrovna lehké dát tomu všemu háv ctihodnosti. Miliony lidí vědí nyní lříliš mnoho: zločin je příliš zjevný. Tam Dalyell, nestor Dolní sněmovny, labouristický poslanec po dobu 41 let, tvrdí, že je Tony Blair válečný zločinec a že by měl být poslán do Haagu. Myslí to vážně, protože prima facie důkazy proti Bushovi a Blairovi existují nade vší pochybnost.

V roce 1946 odmítl norimberský tribunál německé argumenty, že bylo "nutné" provést preventivní útoky proti sousedům Německa. "Zahájit agresivní válku," konstatuje verdikt tribunálu, "není jen mezinárodní zločin: je to nejhorší mezinárodn ízločin, který se odlišuje od ostatních válečných zločinů jen tím, že v sobě obsahuje zkoncentrované zlo celku."

Citujeme z komentáře Johna Pilgera, který vyšel v deníku Independent.

Kompletní text - v angličtině ZDE
7. 4. 2003
IRÁK- Al-Thawrah : Zločinec Bush junior hledá intenzivně právní, morální či náboženskou zástěrku, jak by mohl ospravedlnit svou agresi proti Iráku a svou invazi. Selhal a žádnou zástěrku ani přijatelné ospravedlnění pro tuto agresi nenašel.
IRÁK - Al-Jumhuriyah : To, co se teď děje v těchto nesmrtelných dnech v irácké zemi, je jedinečná, epická svatá válka, která se dostane na stránky slavné historie tohoto národa.
IRÁK - Al-Qadisiyah : Zaměřovat se na civilisty letadly a dalekonosnými raketami je lehké a neodráží to žádnou odvahu ani hrdinství.
PALESTINA - Al-Quds Jediní, kdo mají z této války v Iráku prospěch, jsou Izrael, Šaron a Likud.
EGYPT - Al-Ahram : Irák je nyní silnější a irácký lidi zapomněl na neshody a sjednotil se v obraně země.
EGYPT - Al-Jumhuriyah : Nejpozoruhodnější je, že USA tvrdí, že dokáží rozeznat pohyb mravenců a barvu Saddámova spodního prádla, ale nedokáží pochopit nenávist iráckého lidu.
JEMEN - Al-Thawrah : Neexistuje jiná možnost pro Araby, než jednat rychle a vyřešit tuto krizi, která ohrožuje jejich přítomnost i budoucnost.
SAUDSKÁ ARÁBIE - Al-Riyadh : Americké jednotky, střílející na civilisty, kteří prchají před smrtí, to zůstane v paměti lidstva a zejména v paměti iráckého lidu.
KUVAJT - Al-Ra'y Al-Am : Dnes se USA chová jako lev, který zaútočil na větší kořist, než je sám.
OMÁN - Oman : Podle amerického prezidenta Bushe má jeho země právo užít vojenské síly na svou obranu proti vůli mezinárodního společenství.

Páteční arabský tisk se shoduje v názoru, že válka v Iráku neprobíhá podle plánů Washingtonu. Vybrali jsme citáty z přehledu arabského tisku, jak ho připravila BBC.

Další podrobnosti - v angličtině ZDE
7. 4. 2003
"Chudák starý Geoff Hoon. Musí to být opravdu obtížné hájit neobhajitelné, když Američané trvají na tom, aby tiskli na svých raketách počítačové kódy, které odhalují jejich původ i poté, co roztrhaly nevinné lidi na kusy."

Reportér listu Independent Robert Fisk se velmi energicky ohradil proti pokusům britského ministra obrany Geoffa Hoona ho narážkami zdiskreditovat v Dolní sněmovně:

Kompletní text v angličtině je ZDE.
Další informace k této kauze jsou ZDE a ZDE.
7. 4. 2003
Irácké mrtvoly tvořily na náklaďáku předem mnou vysokou hromadu. Vedle silnice pořádala jednotka vojáků granáty, zatímco se země třásla dopadem amerických leteckých úderů. Byly to první hodiny bitvy o Bagdád, konfliktu, který hrozí být špinavý i krutý.

Citujeme z reportáže Roberta Fiska v nedělním Independentu.

Kompletní text - v angličtině - je ZDE
7. 4. 2003

Medzinárodný zločin

Generálny tajomník Kofi Annan označil útok na Irak za porušenie Charty OSN. Predseda Valného zhromaždenia OSN Ján Kavan spochybnil aj politickú legitimitu amerického konania: "Táto akcia rozhodne nemá ani jasnú podporu väčšiny medzinárodného spoločenstva. Je to jasné porušenie Charty OSN."

Medzinárodná komisia právnikov v Ženeve, poradný orgán OSN vo veci medzinárodného práva, prišla vo svojej analýze k záveru, že "vojna je ilegálna". Grémium šesťdesiatich uznávaných odborníkov vo svojom posudku pripomína, že charta vojnu zakazuje.

7. 4. 2003
Sleduji reakce a úvahy kolem "zveřejnění" seznamů někdejší StB. Ale čím dál víc to pozoruji, tím víc mám pochybnosti o tom, že to byl krok rozumný a že je společnosti prospěšný. Spíše mě přesvědčuje o tom, že tato země je nadále ovládána a manipulována komunisty a většina naivních lidí jim vždycky znovu spolehlivě naletí.
7. 4. 2003
Tisková zpráva NESEHNUTÍ Brno

Aktivisté NESEHNUTÍ s maskami smrtky na tvářích předali dnes zástupcům města Brna maketu bomby s nápisem Honeywell a na nádvoří radnice pak ohňostrojem a výstřely ze startovacích pistolí "oslavili" vstup firmy Honeywell na území města Brna. Tímto happeningem a nápisy "Honeywell - nemaž nám med kolem huby", protestovali proti záměru firmy otevřít svůj provoz v bývalém působišti firmy Flextronics.

7. 4. 2003
Dávno pryč jsou předvolební časy, kdy Vladimír Špidla neúprosně drtil v televizní diskusi současného prezidenta. Vyrážel z obrany s fundovanými výpady a Václav Klaus nenalézal přesvědčivé argumenty k odrážení jeho obvinění. Ještě vzdálenější jsou doby, kdy dnešní premiér s entuziasmem a nefalšovaným zájmem o věcné problémy projektoval zaníceně, byť amatérsky, novou podobu sociálního systému. To už je ale dávno a odpovědnost přešla od ODS k ČSSD. Kdo alespoň trochu systematičtěji sleduje z větší či menší vzdálenosti metamorfózy jejího nynějšího lídra, tomu nemůže ujít postupná tristní degenerace postojů a myšlenek. Respektu hodný vstup do vysoké politiky doprovázený prezentací altruisticky motivovaných vizí se dnes redukoval na bezradné a stereotypní hájení dobytých pozic.
7. 4. 2003
Několik vět o válce a míru v "kolébce" společných civilizací před Abrahámem. Na vojenských mapách americko-britských armádních stratégů jsou prý města Ninive,.Uru, Uruku, Mosul , Babylon , Bagdád a několik dalších označeny červeně. Většina je i na seznamech Unesco. Inteligentní super-munice by je měla ušetřit jako posvátné symboly našich společných nejstarších civilizací na této polokouli. V nejbližších týdnech , možná dnech dojde na nové lámání chleba. Zkusme se zeptal sami sebe, zda to takto cítíme? Uvidíme, jak jsou naše civilizace pokročilé.
7. 4. 2003
Brzy po nástupu do funkce slíbila nová ministryně školství Petra Buzková učitelům nový školský zákon a kariérní řád. Původně měly jít oba zákony do vlády v březnu 2003. Už tato "rychlost" mě zarazila. Podle mého názoru nemohly vzniknout kvalitní dokumenty takového rozsahu a dosahu za několik měsíců. Co však lze tomuto zbytečnému spěchu vytknout především, je absence široké diskuze samotných učitelů, kterých se zákony dotknou nejvíce. Tento "útěk před pedagogy" způsobil, že namísto kvalitního zákona o učitelích vznikl naprostý paskvil.
7. 4. 2003
Hodnotiť výsledky irackej vojny po dvoch týždňoch od započatia bojových operácií v Iraku sa niekomu môže zdať predčasné. Napriek tomu tvrdím, že aj keby Anglosasi hneď zajtra dobyli Bagdad, už teraz túto vojnu morálne prehrali na celej čiare. Američania, podporovaní spojencami, nepochybne skôr, či neskôr porazia Irak. Je to predsa nerovný boj! Veď si to porovnajme! Na jednej strane stojí arogantná superveľmoc, USA. Obor, ktorý má vyše 280 miliónov obyvateľov, disponuje tou najvyspelejšou technikou a nesmiernym ekonomickým potenciálom. A aby toho ešte nebolo málo, yankeeom pomáhajú aj spojenecké vojská.
7. 4. 2003
Když se upálil Jan Palach, byl patrně u nás v minulém století první, kdo zvolil nejdrastičtější způsob obětní smrti, jako vyjádření individuálního protestu. Nezměnil sice chod českých dějin, ale jeho smrt zbytečná přesto nebyla. Pro mnohé se stal symbolem mravně čistého člověka, který raději volil demonstrativně smrt, než život v nesvobodě. Pro mnohé byl blázen, či při nejlepším naivní snílek, prorážející hlavou zeď a pro zbytek nebyl nic, nanejvýš antisocialistickou propagandou zmanipulovaná oběť.
7. 4. 2003
Je to dlouhé, ale přesto příliš krátké na to, aby bylo řečeno vše podstatné a vysvětleno to, co je jen naznačeno. Je to těžko srozumitelné, ale přesto příliš zjednodušené, než aby bylo ukázáno, proč platí základní tvrzení. Je to psáno narychlo, ale přesto možná pozdě. Je to příliš osobní, ale možná až moc obecné. Je to o příliš úzké oblasti z hlediska celého spektra současných problémů, ale přesto to mohlo být ještě užší. Je to pro ty, co chtějí porozumět, ale přesto je to adresováno všem. Zkrátka je to takové, jaké jsem to dokázal napsat, ale rozhodně to není aprílový žert, i když je to psáno 1. dubna.

Pakliže nic z níže uvedeného nenastane, stane se stranickým pozdravem "Dobrý každý den". Pak už každý pokus o řešení bude přicházet pozdě, protože nemilosrdná realita bude v pohybu. Pak už nebude vítězů a poražených, budou jen poražení a přeběhlíci. Už jednou jsem to zažil. Asi tak před 15 léty jsem také tváří v tvář realitě ztratil zábrany a napsal, co si myslím o tom, co nás čeká.

Přiznám se, že mě nijak zvlášť netěšilo, že mně dal další vývoj za pravdu. Netoužím po tom ani nyní.

7. 4. 2003

Husajna treba odstrániť, no nie takouto masívnou konvenčnou vojnou

s hosťom - Robert Kaliňák, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť

Marián Repa, Radovan Geist

Narodil sa 11. mája 1971. V rokoch 1989 -- 1995 študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po absolvovaní postgraduálneho štúdia vykonal v roku 1999 rigoróznu skúšku (JUDr.) v odbore obchodné právo. Popri štúdiu na VŠ pracoval ako manažér vo vydavateľstve právnickej literatúry a neskôr ako asistent v komerčno - právnej kancelárii. V rokoch 1995 -- 1999 pracoval ako koncipient v advokátskej kancelárii Majeriková a partners. Od roku 1999, keď absolvoval advokátsku skúšku v Slovenskej advokátskej komore pracoval v Advokátskej kancelárii AKKT. V minuloročných voľbách bol zvolený za poslanca NR SR za stranu SMER.

Zo strany Smeru zaznieva tvrdá kritika na adresu vlády kvôli vyslaniu slovenskej jednotky do Kuvajtu. Predseda Robert Fico sa dokonca vyjadril: "Nehovorme o morálke a hodnotách, lebo táto vojna nemá s morálkou a hodnotami nič spoločné". O čom je podľa vás táto vojna?
7. 4. 2003
Názov semináru: Prvé mesiace činnosti vlády SR: verejnosť, politickí aktéri, médiá
Na programe dňa: Analýza povolebného politického a spoločenského vývoja na Slovensku
Pozýval: Inštitút pre verejné otázky

Kto by čakal aspoň ako-tak vyváženú, nestrannú a objektívnu analýzu stavu politickej a spoločenskej reality v roku prvej staronovej vlády, bol by sklamaný. Nakoniec vkladať takéto očakávania analytickej nestrannosti a profesionálneho nadhľadu do IVO ako vedúceho politicko-spoločenského think-tanku slovenskej pravice, by bolo prinajmenšom nerealistické.

7. 4. 2003
Varšava

"Preč s vojnou", "Svet pre ľudí, nie pre Busha, Žiadna krv za ropu". Tieto heslá získavajú svojich priaznivcov aj v Poľsku, ktoré patrí v Európe medzi najaktívnejších spojencov USA.

Prvé, hoci nelegálne, protivojnové protesty sa začali bezprostredne po americkou útoku na Irak. Pred americkým veľvyslanectvom sa zišlo približne 400 prevažne mladých ľudí, ako aj Iračania žijúci v Poľsku. Mladá matka, ktorá na demonštráciu prišla s ročným synom, povedala: "Aj moje dieťa protestuje. Bojím sa tejto vojny, tým skôr, že Poľsko sa na nej podieľa. Nechcem, aby môj syn vedel, čo je to vojna." Keď demonštranti zablokovali vozovku, polícia tridsiatich účastníkov zadržala. Po legitimovaní ich čoskoro pustila domov.

4. 4. 2003

Kritické poznámky zneužitého autora

Přiznám se, že jsem zveřejnění zmíněného dokumentu ČSSD očekával s velkou pozorností. Reklamní avíza v tisku vyvolávala představu, že tajemní analytici ČSSD odhalili cosi z hloubi kuchyně KSČM, přinejmenším jakési "Protokoly komunistických mudrců", v nichž byl obsažen rafinovaný a zákeřný projekt na ovládnutí ČR (v první etapě, později celého světa) a opětné nastolení gulagů, zákazu studia pro děti s tatínkem-podnikatelem, železné opony na hranicích, front na toaletní papír a banány apod. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že zmíněné "tajné" dokumenty jsou včetně internetu všeobecně dostupné. Jedná se o různé projevy, stati, stanovy, brožurky a teoretické studie, se zvláštním zaměřením na produkty teoreticko-analytického pracoviště ÚV KSČM.

Trochu obsáhlejší úvodní poznámka KOŠ: Původní analýzu z pera středočeského analytického týmu ČSSD obdržela redakce Britských listů pokoutně, pod "pečetí nejpřísnějšího utajení" zdroje. Její zveřejnění spolu s některými recenzemi odborníků vně strany a reakcemi zevnitř strany odhalilo "sdostatek nedostatků", aby se o ní na sjezdu ani moc nehovořilo... Pro jistotu. A o to asi zadavateli, Karlu Machovcovi také šlo. Předseda středočeského regionu ČSSD Dolejš dodnes odmítá oficiálně sdělit její autory s tím, že je zná pouze příjemce dokumentu Vladimír Špidla a středočech Stanislav Gross. Přitom osobní odpovědnost autorů za tento text je nepochybná a analýza sama tristní.
Tato "ne-stalinistická" stať z pera analytika KSČM zase nemohla být podle slov autora otištěna ani v oficiálním deníku KSČM Haló noviny, ani v jiné stranické tiskovině pro své "úchylky" od oficiální "linie" komunistů. Copak neexistuje "otevřenost novým výzvám a věrnost tradici" i v KSČM?
To vztahy KSČM a ČSSD, které se na "neoficiální bázi" rozvíjejí napříč sněmovnou, senátem i jednotlivými regiony jsou takovou výbušninou ?
Množství bývalých členů komunitické strany, kteří jsou dnes členy, funkcionáři, náměstky i ministry je větší než malé. Tak proč taková neuróza? U některých militantnějších anarchistů bych pochopil, že je Kronštadská vzpoura a její krvavé potlačení stále irituje... U zapřisáhlých antikomunistů chápu odpor k celé levici bez podrobnějšího členění jako autentický prožitek, který nejde vymazat ani politickým pragmatismem na hranici přežití. Ale u levice samé? Vždyť co jiného vyhovuje "pravici" více, než fakt, že "levice" se nedovede dohodnout ani na "nejmenším společném jmenovateli"?
Kdysi jsem za stejných "utajených" okolností zveřejnil "inside" pohled do lůna ODS z pera tehdejšího místopředsedy Macka. Text vzbudil poprask v poslaneckém klubu větší, než odhalení pravé totožnosti Lájosze Bácze. Zveřejnění "Brandýské koalice" mezi ekologicko-politickými iniciativami, Unií svobody a KDU-ČSL v Britských listech způsobilo podobný skandál. To se politické strany stále budou bát samy sebe i veřejnosti? Dokdy? Britské listy jsou toho názoru, že politika má být věcí veřejnou. A proto tento text čtete. Protože každý se musí znemožnit sám. Nalevo i napravo.

Plné znění polemické "analýzy analýzy" 183 kb BL
5. 4. 2003
odposlechnuto na Sky News

"Umm Qasr je město podobné Southamptonu," řekl britský ministr obrany Geoff Hoon včera v Dolní sněmovně. "Buď nikdy nebyl v Southamptonu, anebo nikdy nebyl v Umm Qasr," konstatoval jeden britský voják, hlídkující ve městě Umm Qasr. "Není tady pivo, nejsou tady prostitutky a lidi po nás střílejí. Je to tady spíš jako Portsmouth."

Archiv Michaela Jenningse ZDE

4. 4. 2003
Rány jsou zlé a hluboké, vyrážka purpurových boláků na zádech a na stehnech nebo na tváři, kusy šrapnelu z tříštivých bomb zaseknuté až tři centimetry pod povrchem kůže. Pokoje v nemocnici v Hillah jsou důkazem, že se něco protizákonného, něco neslučitelného s Ženevskými konvencemi, stalo ve vesnicích kolem města, kdysi známého jako Babylon, napsal ve čtvrtek v listě Independent Robert Fisk a pokračoval:

Plačící děti, mladé ženy s ranami na prsou a na nohou a 10 pacientů, u nichž museli lékaři provést chirurgické zákroky do mozku, aby jim z hlavy odstranili kusy železa, hovořili o dnech a nocích, kdy z oblohy padaly výbušniny. Podle lékařů to byly tříštivé bomby.

Nikdo neví, zda je shodila americká či britská letadla. 61 mrtvých, kteří prošli nemocnicí v Hillahu od soboty, to nepotvrdí.

Kompletní článek - v angličtině - je ZDE
4. 4. 2003

"Britský ministr obrany Geoff Hoon je hladký politik, který využívá nuancí, aby za něj udělaly špinavou práci. Neřekl otevřeně, že nevěří reportážím deníku Independent o civilních obětech v Iráku. Neřekl, že Robert Fisk, náš [mnoha] mezinárodními cenami odměněný reportér, se nechal svolně obelstít režimem Saddáma Husajna. Nechal prostě tyto nevyslovené výroky v Dolní sněmovně viset ve vzduchu," napsal důrazně ve svém redakčním komentáři list Independent a pokračoval:

"'Novináři byl předán kus řízené střely,' řekl Hoon, když vysvětloval, jak se nám podařilo publikovat sériové číslo rakety, která pravděpodobně způsobila druhý masakr na bagdádském tržišti minulý pátek, který usmrtil asi 62 civilistů.

Robert Fisk je znám hrdou historií své novinářské práce. Píše o tom, co vidí. Navštívil mnoho nebezpečných míst a popsal neuhýbajícím způsobem to, co se tam děje. Dává přednost tomu, že hovoří s lidmi, kteří jsou obětí konfliktů, namísto toho, aby sděloval to, co říkají generálové, politikové a mluvčí.

Robert Fisk byl jedním z prvních novinářů, kteří informovali o tom, že v irácko-íránské válce používal Saddam Husajn chemické zbraně. Ti, kdo četli jeho reportáže z války o Kosovo, si budou pamatovat, že když ústředí NATO popřelo, že jeho letadla zaútočila na civilní konvoje, Fisk se odebral na místo, kam padly ty rakety, a nalezl sériová čísla z amerických raket, v BL viz ZDE. Mluvčí NATO posléze přiznali odpovědnost za tyto útoky.

To, jak ministr obrany Hoon informuje o této válce, je charakterizováno přeháněním, polopravdami a následnými dementi toho, co řekl. Právě Hoon tvrdil v rozhlase BBC, že prý místní lidé 'určitě' povstali v městě Basra. Na otázku, jak to ví, začal žvanit. Ukázalo se, že to, co říkal, nebylo tak úplně pravda. Právě Hoon tvrdil, že chemické obleky, které nalezly koaliční vojska, jsou "kategorickým důkazem", že se prý Saddám připravuje užít chemických zbraní. Musel ho opravit admirál sir Michael Boyce, který varoval před zbrklými závěry. Včera bylo donuceno britské ministerstvo obrany přiznat, že počet válečných zajatců, který zveřejnil Hoon jen o několik hodin předtím, je naprosto chybný.

Včerejší nepřímý pokus zdiskreditovat tento list a našeho korespondenta byl ubohou snahou zamést pod koberec nevítanou pravdu. Takhle vláda nepřesvědčí pochybující britskou veřejnost, že si skutečně přeje minimalizovat civilní oběti. Vypadá to totiž, že spíš chce minimalizovat šíření zpráv o civilních obětech."

Citovali jsme z redakčního komentáře listu Independent, kompletní anglický text je ZDE. Kdy budou psát české noviny o chování českých politiků tímto stylem?

7. 4. 2003
Témou číslo jeden vo svetových médiách je ešte stále vojna v Iraku. Z arabských zdrojov môžem odporučiť anglickú verziu prestížnych egyptských novín al-Ahram . Existuje však jeden nedostatok, a to, že v anglickom jazyku vychádza iba týždenník, zdôrazňujem však jeho objektivitu.
Na portáli Superzoznam existuje vynikajúca služba. Ak sa prihlásite, každý deň budete dostávať monitoring z článkov a správ významných slovenských novín, ktoré sa týkajú tejto nešťastnej vojny.
Starší čitatelia si určite pamätajú na povestné Rádio Jerevan. Išlo o svojráznu kritiku pomerov vo vtedajšom ZSSR. Príkladom je napríklad vtip: "Je na planéte Mars život?" Odpoveď rádia Jerevan: "Tiež nie je."
Zmodernizovanú podobu tejto stanice nájdete ZDE
Český internetovský satirický magazín Kompost zase nájdete na adrese www.kompost.cz. Na stránke sa nachádza upozornenie "Tyto stránky obsahují tzv. černý humor. Jakékoliv rasistické, sexistické či homofobní názory jsou použity pouze jako prostředek kritiky těchto společenských problémů. Například pokud napíšeme "Václav Havel umřel na AIDS", chceme tím upozornit na význam bezpečného sexu v současné obtížné době. Čtením těchto stránek se vzdáváte práva nás žalovat a mít děti. All your právo are belong to us." Nájdeme tu napríklad aj upozornenie, že slovenské letectvo bojuje na Saddámovej strane (viď zaujímavý omyl renomovanej televíznej stanice, ktorej redaktori sa domnievajú, že na irackom znaku je dvojkríž na trojvrší, čím dokonca predbehli aj svojho prezidenta, ktorý si "iba" pomýlil Slovensko a Slovinsko).
Z iného súdka je internetovská paródia aj u nás predávaného časopisu Žena a život s názvom Muž a smrt.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou   
7. 4. 2003 Monitor Jana Paula : Další živé pochodně jako devalvace mýtu obětní smrti Jan  Paul
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
5. 4. 2003 Ruská vojenská rozvědka o aktuální situaci v Iráku   
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon   
4. 4. 2003 Válečné napětí se projevuje na Bushovi, říkají ti, kdo ho znají   
4. 4. 2003 V Americe připravují nový "vlastenecký zákon"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"   
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"   
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim   
7. 4. 2003 Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku   
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou   
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji   
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Vyvrhnuté z Internetu Peter  Greguš
7. 4. 2003 Varšava: Problémy treba riešiť, nemožno ich bombardovať Juraj  Marušiak
7. 4. 2003 Mandát našej jednotky je nejasný Marián  Repa, Radovan Geist
7. 4. 2003 Bohatier Pittner opäť tiahne do boja Peter  Takáč
7. 4. 2003 Sladký spánok ľavice: slovenské think-tanky a ovplyvňovanie verejnej mienky Robert  Žanony
7. 4. 2003 Pyrrhovo víťazstvo, či morálna prehra? Karol  Dučák jr.
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová