7. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2003

Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku

"Bush a jeho poradci špatně vysvětlili důvod pro tuto válku, najednou přešli od hledání zbraní hromadného ničení k úsilí svrhnout Husajnův režim, pak začali tvrdit, že existuje spojitost mezi Irákem a Al Qaedou, a naonec že chtějí na Blízkém východě podpořit demokracii. Poválečné úsilí bude vyžadovat daleko jasnější přístup, a také pokoru a vědomí, kdy odejít, pokud má být svět přesvědčen, že Spojené státy skutečně dodržují své deklarované ideály," napsal list Los Angeles Times.

Přinášíme shrnutí názorů z nedělního mezinárodního tisku:

Bude úsilí nevraždit civilisty promarněno?

"Televize vysílala záběry bomb, padajících na Bagdád. Nyní máme vysoce kvalitní satelitní fotografie, které poskytují pohled na americkou strategii, jejímž cílem bylo porazit irácký režim, z ptačí perspektivy. Tyto záběry odhalují znepokojující možnost: Strategie původního bombardování byla pravděpodobně naprosto chybná. Nikdo se nevyrovná Spojeným státům v jejich schopnostech precizního bombardování, avšak Amerika sabotovala svůj vlastní potenciál tím, že příliš věřila kvalitě svých výzvědných informací i efektu bomb. Vysocí vojenští činitelé konstatují, že generál Tommy Franks a další vojenší i civilní vedoucí představitelé chápali limity leteckého bombardování od samého začátku. I když by byli velmi rádi, kdyby se jim podařilo usmrtit Saddáma Husajna a jeho kruh nejbližších spolupracovníků v časných hodinách války, tvrdí, že součástí válečného plánu bylo vždycky společné úsilí vzdušných a pozemních útoků - nikdo nevěřil, že by bylo možné režim porazit jen leteckými údery.

Avšak celá válka v Iráku je také založena na velkém slibu americké vlády: že Spojené státy jsou schopny osvobodit civilní obyvatelstvo Iráku, aniž by mu způsobily příliš velké utrpení. Je možné, vzhledem k tomu, že invaze v posledních dvou dnech pokračuje rychle, že se režim rychle rozloží. Ale je také možné, že důsledkem naší původní strategie bude, že americká armáda bude muset dílo dokončit bojováním v ulicích Bagdádu, v kterémžto případě je možné, že veškeré úsilí omezit škody a civilní mrtvé a raněné bude promarněno," napsal v neděli Los Angeles Times.

Kde jsou zbraně hromadného ničení?

"Poněkud nestabilní Blízký Východ se už stal skleníkem pro vznik terorismu, samozřejmě, a možnost, že by irácké zbraně hromadného ničení padly do rukou teroristů, byla jedním z dalších důvodů, proč šla Amerika do války. "Úkol je naprosto jasný," konstatoval Bush nedávno a mínil tím odzbrojení Iráku.

Pokud je tomu tak, tak je nesmírně důležité, aby spojenecká vojska nalezla zbraně hromadného ničení, o nichž Británie a Spojené státy tvrdí, že je irácká vláda skryla. Pokud by se to nepodařilo, nejenže by Bush a jeho britský spojenec Tony Blair vypadali poněkud hloupě, ochromilo by to hlavní důvod, jímž ospravedlňují války, ale nebylo by možno vyloučit určitou pravděpodobnost, že byly tyto zbraně odvezeny z Iráku, než se tam dostali spojenci.

To by znamenalo, že těchto zbraní bude možno použít při budoucích teroristických akcích proti Západu.

Zatím se vyskytly jen náznaky zakázaných programů vývoje iráckých zbraní, a mnoho těchto součástek mohlo být součástí legitimní průmyslové činnosti. PO prvních testech se ukázalo, že lahvičky s bílým práškem, objevené "v chemické továrně" u řeky Eufrat, nejsou nebezpečné," konstatoval list New York Times, viz ZDE.

Tato válka je příliš velká na to, aby se jí dalo porozumět

"Basra je pro většinu z nás odříznuta, jediné, co můžeme dělat, je jít k ní na dosah a dívat se, hovořit s těmi několika lidmi, kteří z města vyjdou a představovat si, jaké to musí být pro ostatní. Pro Iráčany, které se Británie snaží získat na svou stranu. Jsou to lidé, kteří jsou chyceni mezi vlastními utlačiteli a koaličními vojáky. Iráčané se objevují pro většinu britských vojáků v krajině jako zaprášené, otrhané, mávající děti, které brečí a chtějí vodu, když vojáci jedou kolem nich v ozbrojených vozidlech. Anebo jsou to Iráčané v automobilech, kteří se musejí podrobovat silničním prohlídkám, jestli to nejsou ozbrojenci. Někdy je britští vojáci nutí klečet v ohradě do té doby, než jsou zkontrolováni," psala reportérka BBC Hilary Andressonová, viz ZDE

Válka jako poučení světu

"Už rok charakterizuje americký prezident a mnoho členů jeho týmu konfrontaci se Saddámem Husajnem jako ukázkový konflikt, jako experiment nuceného odzbrojování. Je to také první válka, která se vede podle nové strategie americké národní bezpečnosti, která explicitně požaduje, aby se intervenovalo ještě před tím, že získá potenciální nepřítel schopnost zaútočit. Bushovi poradci ale tvrdí, že nemají v úmyslu učinit Irák první z celé řady preventivních válek. Argumentují, že diplomacie přesvědčí Severní Koreu, aby se vzdala svého jaderného programu. Intenzivní inspekce prý zlikvidují podobný program v Íránu. Hrozby a pobídky zabrání Sýrii, aby podporovala terorismus či partyzánské hnutí v Iráku.

Avšak už tento týden začali někteří Bushovi poradci zdůrazňovat, že prý mají důkazy, že vedoucí představitelé Severní Koreje a Íránu, nikoliv Sýrie, nechápou tuto lekci. "Irák není jen o Iráku," konstatoval v rozhovoru minulý týden jeden vysoký představitel americké vlády, který hrál klíčovou roli v přípravě této strategie. "Je to určitý typ [války]."

Někteří činitelé americké vlády hovoří o tom, že prezident Bush očekává, že tento konflikt se stane pro svět závažnou lekcí, a hovoří o tom, na koho se Bush zaměří, až tato válka skončí. Prezident Bush, jak se zdá, hovořil o této lekci ve svém rozhlasovém projevu. Konstatoval, že jeho rozhodnutí svrhnout Saddáma Husajna je součástí jeho plánu "nesedět a nečekat, až si naši nepřátelé připraví dalšícho 11. září, tentokrát možná chemickými, biologickými či jadernými zbraněmi".

Avšak jak proměnit tento obecný princip ve vládní politiku, to se už začíná projevovat jako hlavní budoucí slabost této vlády, stejně jako vztah se zeměmi, které si v přípravě na irácký konflikt znepřátelila. Někteří jestřábi ve vládě jsou přesvědčeni, že Irák se stane řádným poučením o tom, co se může stát zemím, které odmítnout zastavit své programy výroby zbraní hromadného ničení. Pragmatičtější křídlo americké vlády se obává, že poučení z této války bude přesně opačné: že nejlepším způsobem, jak se vyhnout americké vojenské intervenci, bude rychle si vybudovat velký vojenský arzenál a učinit tak pro Washington riziko konfliktu příliš vysokým," napsal New York Times, viz ZDE

Kde jsou zbraně hromadného ničení?

Bílý prášek, který byl objeven ve vojenském komplexu v Latifii, zjevně není chemickou látkou, jak americký důstojník, plukovník John Peabody upřímně přiznal novinářům. Možná tím zrovna Peabodyho kariéra skončila. Pentagon a Bílý dům zoufale potřebují něco, takzvaný "kouřící revolver", ale nic zatím nenašli. Nepotvrzené spekulace z Izraele, že možná Irák odvezl své zbraně hromadného ničení do Sýrie, nejsou jen šokující. Také je to charakteristické pro Bushovy propagandisty, kteří se zoufale snaží najít nějakou výmluvu pro případ, že by se v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nenašly. Jestliže koalice nenajde žádné zbraně hromadného ničení, přijde o hlavní důvod, proč na Saddáma měla zaútočit. To by se mohlo ukázat jako bod obratu pro světové veřejné mínění, protože Washington zjistí, že stále více lidí bude pochybovat o americko-britském tvrzení, že jednají nezištně, konstatovaly ArabNews, viz ZDE

Británie zase věří "břemenu bílého muže"

Jako původní imperiální vládce se Británie skoro úplně znovu přesvědčila, že je jedinou civilizující silou v bombardujících angosaských hordách, které útočí směrem na Bagdád. Britská vojska prý zaměnila bojové helmy v "osvobozené" Basře za měkké barety. Nejkrásnější je prý šarlatová čepice, kterou britští vojáci užívají při potlačování vzdorné domorodé katolické komunity v Severním Irsku. Každým dnem čteme historky, jak "přátelští" Britové jednají vstřícně vůči podezřívavým Iráčanům, dávají jim čokoládu, ovocné knedlíky a kaši, aby jim osladili život pod cizí nadvládou. Není to docela ono klasické "břemeno bílého muže", jsou to jen britské sebeiluze," míní Times of India, viz ZDE.

Bush je reálnou hrozbou světu

Největší chybou, jakou učinili Blair a Bush, je, že si znepřátelili větší část světa a zejména arabský svět proti americkému a britskému lidu. Toto nepřátelství už nyní nelze odstranit. To je ten nejnešťastnější vývoj ve vztazích lidí v dnešním světě. LL. září vedl k tomu, že se lidi spojili v boji proti mezinárodnímu terorismu, avšak tato válka zlikvidovala společnou rozhodnost mezinárodního společenství. Velmi to poškodilo kauzu míru na tomto světě, napsal bangladešský list The Daily Star, viz ZDE

Britská a americká média jsou zaujatá

Americká CNN a britská BBC se silně snaží znít neutrálně a objektivně, avšak proamerická a probritská zaujatost je natolik zjevná v každé reportáži, že si toho všimne každý. Můžeme si být jisti, že arabská satelitní televize al-Jazeera dělá pro arabský svět totéž, co CNN a BBC dělá pro Západ. Až tato válka skončí, propast mezi americkým vnímáním světa a zejména postojem arabského světa bude tak obrovská, že si nelze představit, že by se podařilo nějaké neutrální straně tuto propast přemostit. Ani ne tak jako nezávislá organizace, ale jako soubor procedur pro řešení neshod se OSN stalo první obětí této války. Druhou obětí zřejmě bude morální totožnost Spojených států. Z této války jistě vzejde nový Irák a nové OSN. Ale, jako po válce ve Vietnamu, sebepochybnosti budou zřejmě trápit americký národ po velmi dlouhou dobu, konstatoval filipinský list The Daily Philippine Inquirer, viz ZDE

                 
Obsah vydání       7. 4. 2003
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji
7. 4. 2003 O pondělních bojích v Bagdádě na základě informací americké armády
6. 4. 2003 Simpson: "Ticho, vysílám...!"
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %
5. 4. 2003 Ruská vojenská rozvědka o aktuální situaci v Iráku
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
6. 4. 2003 Irák: informace ze západních zdrojů
7. 4. 2003 Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"
7. 4. 2003 V rozpore s právom je útok na Irak i jeho taktika Martin  Kunštek
7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard
7. 4. 2003 Honeywell - obchodníci se smrtí míří do Brna
7. 4. 2003 Mráz přichází z Lidového domu Josef  Trnka
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
7. 4. 2003 Pyrrhovo víťazstvo, či morálna prehra? Karol  Dučák jr.
7. 4. 2003 Monitor Jana Paula : Další živé pochodně jako devalvace mýtu obětní smrti Jan  Paul
7. 4. 2003 Současná situace po sjezdu ČSSD: Dobrý každý den Radim  Valenčík
7. 4. 2003 Bohatier Pittner opäť tiahne do boja Peter  Takáč
7. 4. 2003 Mandát našej jednotky je nejasný Marián  Repa, Radovan  Geist
7. 4. 2003 Sladký spánok ľavice: slovenské think-tanky a ovplyvňovanie verejnej mienky Robert  Žanony
7. 4. 2003 Varšava: Problémy treba riešiť, nemožno ich bombardovať Juraj  Marušiak
4. 4. 2003 Bída analýzy aneb co překroutili analytici ČSSD Josef  Heller
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon
4. 4. 2003 Geoff Hoon, Robert Fisk a informování o pravdě
7. 4. 2003 Vyvrhnuté z Internetu Peter  Greguš
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"   
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"   
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim   
7. 4. 2003 Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku   
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou   
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji   
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %   
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr   
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?