7. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kdesi .... kdosi ... - prý v Bagdádu, určitě ne v Praze, to by bylo slyšet...
7. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

USA - White House / INFO-WAR III.: Dobytí Londýna raketami Tomahawk může být na řadě...
Prezident USA by měl na schůzce s Blairem podle britských záměrů upozornit některé bojovné Iry, kvůli jejichž nechuti odzbrojit a podpořit politické reformy zamrzl mírový proces, že jeho válka proti terorismu se týká všech.
USA - White House / INFO-WAR III.: Výchozí pozice USA musí být před schůzkou RB OSN hodně špatná, děje-li se tak intenzivní "dělostřelecká příprava"...
Irácký prezident Saddám Hussein a další vedoucí iráčtí představitelé budou postaveni před americké vojenské tribunály za zločiny spáchané v nynějším konfliktu. Za zločiny, kterých se dopustili v předchozích válkách, je budou soudit irácké soudy. Uvedla to americká média s odvoláním na americké činitele.

Z přípravy schůzky Bush - Blair vyplývá, že Američané dávají najevo, že poté, co v Iráku prolévají jejich vojáci krev, nedají kontrolu nad ním státům, které ještě před několika dny tvrdily, že válka v Iráku je nelegální. Britové naproti tomu chtějí podstatnou roli pro OSN nejen proto, aby jejich vojáci mohli co nejdříve odejít, ale i kvůli legitimitě akce a zejména kvůli naději na začátek hojení rozporů v EU.

Hays Parks, zvláštní poradce amerického vojenského generálního prokurátora, prohlásil, že vyšetřování válečných zločinů je už v běhu poté, co irácká televize odvysílala obrázky amerických válečných zajatců. Uvedl, že většina příkazů k páchání zločinů přicházela z nejvyšších iráckých míst.

Vítězství spojenců v Iráku oznámí americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair, řekl v pondělí americký ministr obrany Donald Rumsfeld v Pentagonu a dodal, že podle jeho názoru to učiní "spíše později než dříve".
USA - White House / INFO-WAR III.: Nevědomost hříchu nečiní - nejvíce jsou potřeba ropné tankery...
Vojenská kampaň v Iráku pokračuje výjimečně dobře a Washington vyšle již tento týden do Iráku tým odborníků, kteří začnou zkoumat, co je potřeba pro vytvoření irácké prozatímní úřední moci. Sdělil to dnes americký ministr zahraničí Colin Powell.
NEW YORK - OSN - Annan: Kouřový signál před schůzkou Rady bezpečnosti, facka z americké strany
Generální tajemník OSN Kofi Annan bude v příštích dnech jednat v Británii, Francii, Německu a Rusku o vývoji v poválečném Iráku. Vyjádřil dnes naději, že OSN bude mít v tomto vývoji důležitou roli.

"Očekávám, že OSN bude mít v poválečném Iráku významnou roli. Zapojení OSN v Iráku přinese legitimitu, která je potřebná pro tuto zemi, pro region a pro celý svět," prohlásil Annan c. Oznámil, že jmenoval zvláštního poradce pro poválečné období v Iráku. Stal se jím vysoký funkcionář OSN Pákistánec Rafeeuddin Ahmed.

Nejmenovaný představitel americké vlády, citovaný AFP, označil Annanova slova za "zajímavá". Krátce před dnešním večerním jednáním k Iráku prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira v Belfastu poznamenal, že nejsou vážné rozpory mezi postoji obou zemí k roli, jakou má hrát OSN při obnově Iráku.

Washington nehodlá předat správu Iráku OSN. Opakovaně potvrdil, že chce uplatnit svůj plán, který po válce počítá v Iráku s nastolením vojenské správy v čele s americkým generálem Jayem Garnerem.
IRÁK / INFO-WAR III.: To be or not to be, this is the question
Předběžné testy látek objevených ve vojenském výcvikovém táboře ve středním Iráku naznačují, že obsahují koktejl zakázaných chemických zbraní, včetně smrtících nervových jedů. Tiskové agentuře Reuters to řekl major americké armády Michael Hamlet ze 101. letecké divize. Předběžné testy ukázaly jistou úroveň nervových jedů sarin a tabun a zpuchýřující látky lewisit. "Jestliže testy našich odborníků toto potvrdí, mohlo by jít o důkaz. Dokazovalo by to, že Irák má zbraně, o nichž jsme celou dobu tvrdili, že je má," uvedl Hamlet. "Ale zatím to prostě nevíme," dodal...
Americké ozbrojené síly v posledních dnech již několikrát oznámily nálezy podezřelých látek v Iráku, ale pokaždé se ukázalo, že nejde o chemické zbraně. Irák tvrdí, že žádné chemické zbraně nemá, a naopak obvinil Washington, že by byl s to mu chemické zbraně podstrčit, aby ospravedlnil svou invazi.
RUSKO - MOSKVA / Riceová: Výměna diplomatických "nót" proběhla. Co bude dál, ví jen Putin a Bush
Vývoj v Iráku bezprostředně poté, co skončí vojenská operace, bude určovat koalice bojujících zemí v čele s USA. Teprve pak budou v Iráku moci hrát své role ostatní. Toto americké stanovisko dnes v Moskvě prezidentu Vladimiru Putinovi prezentovala poradkyně prezidenta George Bushe pro otázky národní bezpečnosti Condoleeza Riceová. Riceová se prý chystala vytknout Rusku, že do Iráku byly dodány ruské zbraně zakázané sankcemi OSN. O reakci ruské strany není nic známo.
Podle ruských analytiků se dnešní schůzka, stejně jako nedávná návštěva šéfa ruského prezidentského úřadu Alexandra Vološina v USA, týkala ruské účasti při poválečném rozvoji Iráku. Rusko prý dostalo jisté zajímavé nabídky v oblasti ropného byznysu.

Mluvčí Kremlu Alexej Gromov sdělil, že Riceová předala Putinovi poselství od amerického prezidenta, v němž vyjádřil snahu o další rozvoj rusko-amerických vztahů, a to přes vážné neshody kolem Iráku.

Putin podle Gromova potvrdil svou pozici ohledně války v Iráku, která spočívá v přání urychleně vrátit celý problém na půdu OSN.
Americké velvyslanectví v Moskvě k celému tématu pouze anonymně mlžilo: ... Rusko a USA potvrdily svou připravenost k rozvoji bilaterální spolupráce bez ohledu na rozdílné názory ohledně iráckého problému ..... obě země jsou připraveny rozvíjet ekonomickou spolupráci, zejména v energetické oblasti. ... návštěva Riceové otevřela novou etapu rusko-amerického dialogu....
Irák "sestřelil v pondělí dvě americká letadla". Tvrdil to v televizi mluvčí irácké armády. Letadla typu А-10 a F-15 měla být sestřelena v oblasti Bagdádu.
IRÁK - TV ABU DHABI, Zpravodaj stanice, živé vysílání 19:20 SELČ:
Odpověď na Sahháfovo prohlášení na sebe nenechala dlouho čekat...
Že by Američané uzpůsobovali bombardování podle televizního zpravodajství??

S příchodem noci začala před 20 minutami extrémně silná palba na centrum Bagdádu.
Zpravodajové předtím opustili hotel Rašíd, je možné, že jde o útok na něj, protože ve vyšších patrech jsou iráčtí odstřelovači. Domnívá se, že irácká obrana chce vnutit invazním jednotkám jinou strategii, soustředí se hlavně na partyzánský boj. Zpravodaj nebyl schopen určit oblast, která je pod palbou. Obyvatelé Bagdádu, s kterými mluvil, vůbec nevěří na osvobozování prohlašovaném na letácích, které jsou rozhazovány spojenci. Jsou vystaveni takovému válečnému peklu, že takové tvrzení pro ně nic neznamená. Bagdád opustilo mnoho žen s dětmi, zůstali muži. Na záběru je vidět bez přestávky ohromná ohnivá koule po výbuchu bomby nebo rakety.
IRÁK - TV ABU DHABI: Reportéři arabské satelitní televize navštívili ministra informací Mohamada Saída Sahháfa v jeho kanceláři na ministerstvu informací
Ministr popřel zprávu, že "srdce" Bagdádu, představující hotel Rašíd a vybombardované prezidenské paláce, bylo obsazeno spojeneckými jednotkami. Řekl: "Nikdo nevkročil do této oblasti. Sami vidíte, že zde k ničemu nedošlo. Je to zase stále jen opakovaná propagandistická lež. Nějaké síly byly v ad-Dúra, která je v blízkosti letiště a o něj se vede hlavní boj." Reportér se ministra zeptal, proč dochází k zamlžování zpráv, ministr odpověděl:" Máme velký nedostatek záběrů, ale vydáváme objektivní zprávy. Váš kameraman sám nyní může pořídit záběry z této oblasti." Reportéři potvrdili, že se procházeli v okolí a nikde nebylo po invazních jednotkách ani stopy a muselo se jednat jen o americkou válečnou propagandu.
IRÁK - Bagdád -us-: "Boje o Bagdád" pokračují po celý den
Vojákům americké námořní pěchoty se podařilo překročit řeku Dijala na východě Bagdádu. Přechod na druhý břeh řeky, která je jedním z přítoků Tigrisu, se podařil přes vážné škody, způsobenmé na mostních konstrukcích Iráčany ve snaze zastavi postup amerických jednotek.
KUVAJT: V Kuvajtu se dnes večer koná mimořádné zasedání ministrů zahraničí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu k válce v Iráku.
IRÁK - Basra: Britové jako již včera "vstoupili do středu města"
Britští výsadkáři, podporovaní tanky a vrtulníky, dnes vstoupili do centra jihoiráckého města Basra. Zhruba 700 britských vojáků v konvoji 50 až 75 vozidel vjelo do jeho staré části. Nesetkali se s odporem. Z Basry dnes celý den odjížděly celé rodiny i s osobním majetkem. "Situace není dobrá. Ve městě není voda. Všichni lidé mají velkou žízeň," řekl AP muž, který se představil jako Alí. "V televizi a v rozhlase slibovali, že nám dají vodu, ale jediné, co máme, je vzduch," dodal. V náručí držel svou roční dceru.
IRÁK : Jsou nezvěstní dva polští novináři.
IRÁK - Bagdád: Odpoledne se v centru Bagdádu odehrávaly prudké boje pěchoty v oblasti hotelu Rašíd.
IRÁK: Amričané přiznali, že při útoku, provedeném 15 kilometrů jižně od Bagdádu, bylo zničeno 17 vozidel armády USA. Patnáct lidí bylo zraněno a čtyři osoby zabity.Podle americké televize Fox News byli dva ze čtyřech zabitých novináři - Němec a Španěl.
IRÁK - Bagdád: Devět civilistů dnes v centru irácké metropole Bagdádu zahynulo při výbuchu po dopadu rakety. Raketa na rušné třídě vyhloubila velký a hluboký kráter a zničila tři domy. Záchranáři ze sutin vyprostili devět mrtvol a na místě pátrají po dalších obětech.
ČESKO - vláda: Schválena další humanitární pomoc pro Turecko
Turecko dostane od České republiky pomůcky osobní protichemické ochrany za více než 3M Kč. O humanitární pomoc požádala turecká vláda v souvislosti s válkou v Iráku. Česko již Turecku poskytlo detekční přístroje za 5M Kč, které mají posílit jeho obranu proti případnému použití zbraní hromadného ničení. Podle vládního materiálu jde o opatření v rámci Severoatlantické aliance, jejímž je Turecko členem. Druhá česká dodávka bude obsahovat individuální protichemické balíčky a jednorázové pláštěnky. Součástí dřívější humanitární pomoci byla i dodávka stanů a dalších věcí, kterou odvezla z Prahy skupina kamionů. Automobily přepravily dvě polní kuchyně, 1000 vlněných přikrývek, 40 stanů a dezinfekční prostředky.
ČESKO - MO: Pokud sankční výbor OSN a následně český parlament schválí vyslání české polní nemcnice do Perského zálivu, přepraví ji asi 21 velkých nákladních letadel Ruslan a její personál pak několik dopravních letadel Tu-154. Část finančních nákladů, které se vyšplhají k téměř 500 milionům korun, by měli uhradit Američané s Brity.
NĚMECKO: Bratr předsedy Demokratické strany Kurdistánu Masúda Barzáního je ošetřován v americké vojenské nemocnici v německém Landstuhlu. Vadží Barzání byl těžce zraněn v severním Iráku o víkendu, kdy letoun USA omylem zaútočil na americko-kurdskou kolonu.
IRÁK - Al-JAZEERA: Televizní stanice popisovala incident svého reportéra
Vysílala záběr rozstříleného auta této stanice v ulicích Bagdádu. Jak jsme již uvedli dříve, bylo po něm 2x stříleno americkými vojáky. Ti nakonec rozkázali řidiči vystoupit, prohledali auto a pak do prázdného stříleli, až došlo k jeho značnému poškození.
ČESKO - vláda, parlament: Nemocnice bez požehnání OSN do Iráku neodjede
Vláda prozatím sněmovně nepředložila návrh na vyslání nemocnice do Iráku. Podle parlamentních kuloárových informací čeká kabinet, jakou odezvu bude mít žádost premiéra Vladimíra Špidly o stanovisko OSN k možnému vyslání nemocnice. Dokud nebude známo, vláda se prý na parlament neobrátí. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf dal už dříve najevo, že bez mandátu OSN je vyslání nemocnice nemyslitelné. Premiér Špidla je přesvědčen o tom, že "parlament" (čti celý parlament - včetně komunistů) vyslání nemocnice podpoří a proto se snaží získat zvláštní mandát OSN. Česko chce tak ukázat Evropě diplomatickou inteligenci a premiér tím krokem usmíří část opozice ve vlastní straně.
IRÁK - televize / INFO-WAR: Saddám je naživu a stále řídí stát
Irácká státní televize odpoledne ukázala záběry prezidenta Saddáma Husajna předsedajícího schůzce vysoce postavených státních činitelů. Byli mezi nimi viceprezident Táhá Jasín Ramadán, Saddámův mladší syn Kusaj, který je šéfem Republikánské gardy, místopředseda vlády Tárik Azíz, ministr obrany Sultán Hášim Ahmad, náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ibráhím Abdas Sattár a další představitelé.
FRANCIE - Le Parisien : Vojenský expert tvrdí, že odpor je tím opravdovým Saddámovým vítězstvím
Hrozí, že si bitva ve městě vyžádá mnoho obětí v řadách civilistů. Američané jsou zvyklí šetřit životy svých mužů, a proto se za každou cenu nebudou pouštět do dobývání ulice po ulici, jednoho domu za druhým, aniž by před tím preventivně nevyužili svých takzvaných "inteligentních zbraní", určených pro zničení hnízd odporu. Bagdád ale nebude nikdy Stalingrad.
V rozhovoru pro dnešní vydání deníku Le Parisien to prohlásil francouzský vojenský expert, generál v záloze, který byl mluvčím francouzské armády během první války v Perském zálivu, Raymond Germanos.
Nevěří přitom tomu, že se Američanům podaří rychle dosáhnout v Iráku vítězství, neboť podle něj nenabízejí jeho obyvatelům skutečnou alternativu za vůdce Saddáma Husajna. "Irácká opozice je rozdělená. Saddám nemá v současnosti jinou volbu, než se bít až do konce a zemřít. Ve chvíli, kdy se najde jeho tělo, se může vše urychlit," míní francouzský generál.
Odhodlání, s jakým Iráčané vzdorují koalici vedené USA, jej prý nepřekvapilo. "Tento odpor je možná opravdovým Saddámovým vítězstvím: ukazuje světu, že Arabové jsou schopni tvrdě odolávat technologicky mnohem vyspělejší armádě," uvedl Germanos. Domnívá se, že Iráčané se budou snažit do poslední chvíle bojovat, i když je výsledek války daný.
TURECKO - Anadolu: Ankara nepřeje Kurdům prostředky na separatistickou politiku z těžby irácké ropy
Kdyby se iráčtí Kudové zmocnili ropných vrtů v Mosulu a Kirkúku, byl by to důvod pro tureckou intervenci v severním Iráku. Prohlásil to dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, kterého citovala agentura Anadolu. "Turecko nezasáhne v severním Iráku, jedině kdyby vznikl problém týkající se územní celistvosti Iráku nebo kdyby nastala snaha zmocnit se ropy v Mosulu a Kirkúku," řekl Erdogan.
IRÁK - Exotix: Londýnští účetní spočetli Iráku dluhy
Výše zahraničního dluhu Iráku včetně nesplacených úroků se pohybuje mezi 103,4 miliardy a 129,4 miliardy dolarů. Odhadla to dnes londýnská firma Exotix, která se specializuje na obchodování s dluhy rozvojových zemí.
Zdroj: ČTK
IRÁK - Reuters: Sonda do arabské mentality - Bagdád, to je vznešená arabská půda
Většina Arabů sleduje dnešní dění v Bagdádu s nedůvěrou. Málokdo si myslel, že bude vláda Saddáma Husseina útokům čelit donekonečna, ale skoro všichni počítali s tím, že Bagdád bude útočníkům vzdorovat přinejmenším déle než jihoirácká Basra. Ta byla v obležení Britů dva týdny a vjet do města se britské jednotky odvážily až dnes.
Mnoho Arabů hledí na události v Bagdádu nevěřícně a přemítá, zda nejde o další z Husajnových triků, píše agentura Reuters.
Kvalitní postřehy reportérů Reuters - v češtině na serveru ČTK
IRÁK - Hindíja / INFO-WAR: Američané možná "na stopě"
Američtí odborníci na chemické a biologické zbraně možná našli u iráckého města Hindíja sklad zbraní hromadného ničení. Prohlásil to dnes důstojník z americké 3. pěší divize major Ros Coffman. "Je to zatím předběžná zpráva, ale možná zásadní důkaz"...
IRÁK - Násirája: Příslušníci irácké armády se vzdávají Američanům
Americké námořnictvo sice hlídkuje na klíčových mostech přes Eufrat, ale stále čelí sporadickým útokům Iráčanů. Bývalí příslušníci irácké armády se ale na druhé straně Američanům vzdávají. To sdělil své centrále reportér Reuters poté, kdy v neděli viděl na hlídce severně od Násiríje 16 zběhů. Informaci poslala dál ČTK. Bez komentáře. Bez komentáře...
INDONÉSIE: Ženy všech zemí, spojte se...
Ženy celého světa by měly některým mužům připomenout, že je za válčení ani v nejmenším neobdivují. To prohlásila v narážce na válku v Iráku indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová na konferenci islámských žen v Jakartě. "Vyzývám ženy celého světa, ve všech zemích, nezávisle na příslušnosti k rase, národnosti, národu, náboženství či skupině, aby uvedly v pohyb morální hnutí za odmítnutí války, ničení a hubení," řekla. Dodala, že jsme svědky prvních známek toho, že lidstvo se vrací k zákonům džungle, v níž silný napadá slabého.
IRÁK - Umm-Qasr / INFO-WAR II.: Zachvatčiki, iditě damoj !
Umm Kasr je prvním iráckým městem, které přešlo pod kontrolu americko-britských jednotek. Koaliční vojáci se zde nyní snaží ulehčit všední život místním obyvatelům, soužití je však často složité, píše agentura AFP.
Za pomoci iráckých civilistů se příslušníci armády Spojených států v Umm-Qasru podílejí tu na rozdělování vody, tam zase na opravě silnic. Společně také již vybudovali fotbalové hřiště i dětské hřiště s houpačkami a skluzavkami.
V neděli kontradmirál Charles Kubic, který stojí v čele ženijního útvaru amerického námořnictva, navštívil základní školu, kde jeho muži malovali třídy a instalovali nové tabule. "Tato škola je jednou z výjimečných institucí ve městě, která nám otevřela své brány..., ale všichni profesoři utekli. Mají strach," vysvětluje.
IRÁK - Mosul: Americké a britské letouny ráno bombardovaly severoirácký Mosul a jeho okolí
Informovala o tom katarská televize Al-Jazeera, na jejíchž záběrech jsou vidět sloupy kouře stoupající z města.
IRÁK - Bagdád: Šedesát pět amerických tanků a 40 obrněných vozidel ráno bez vážnějšího odporu Iráčanů vjelo do centra Bagdádu, tvrdí invazní zdroje.
Příslušníci námořní pěchoty svádějí těžké boje s iráckou obranou na okraji města, zejména o mosty východně od Bagdádu. Podle zatím posledních zpráv se v centru podařilo obsadit dva prezidentské paláce. Situace v centru města je nepřehledná, o čemž během dopoledne svědčily i často zmatečné informace. "Cílem není zabrat území, je to obrněný vpád do města," řekl americký armádní mluvčí Frank Thorp.
"Obsadili jsme hlavní prezidentský palác v centru Bagdádu. Jsou tam dva paláce a jsme v obou," sdělil podplukovník Pete Bayer...

Irácký ministr informací Muhammad Sahháf považuje informace za lživé a tvrdí, že Američané páchají sebevraždu a jsou poráženi.
IRÁK - Bagdád: Irácké jednotky brání zbylé klíčové mosty přes řeku Tigris v Bagdádu a Republikánské gardy bojují o budovy státních úřadů.
IRÁK - Bagdád: Mluvčí britského velení operací Al Lockwood kritizuje Saddáma Husseina, že nedokáže už jednotky koordinovat a nasadit je do bitvy standardním vojenským způsobem... :-))
IRÁK / AL-JAZEERA - Basra: Boje přetrvávají na západě města
Dochází tam k silným výbuchům, což znamená, že tato část ještě není obsazená invazními jednotkami. Dochází k velkému rabování vládních budov a nemocnic ze strany obyvatel. Proti rabujícím invazní jednotky nezakročují, v rozporu se svým oficiálním tvrzením se nestarají o bezpečnost města, důsledkem toho je velký chaos a strach obyvatel.
IRÁK / AL-JAZEERA - Bagdád: Červený kříž upozorňuje na strašlivá zranění z tříštivých kazetových bomb, která způsobují civilistům velmi nebezpečná hluboká zranění a velké spáleniny, každou chvíli jsou do nemocnic sváženi zranění, nelze tuto situaci zvládnout, z důvodu dlouhodobých sankcí nejsou v dostatečném množství analgetika a antibiotika. To už bylo ostatně známo včera, kdy odpovědní pracovníci humanitárních organizací oslovili média.
Poznámka zpravodaje BL z oblasti: Záběry z nemocnic jsou nepředstavitelně děsivé.
IRÁK / AL-JAZEERA - Bagdád / Zpravodaj Tejsír Alúni: Řidič stanice Al-Jazeera při cestě k rodině, když se chtěl ujistitt, zda je jeho rodina v pořádku , byl vystaven střelbě z kulometu, ta se po druhé opakovala při jeho návratu. Auto je velmi poškozené.

Nejsou žádné informace o obětech v Bagdádu, při přímém vysílání bylo slyšet ohromné výbuchy. Obrana města probíhá jen lehkými zbraněmi, nejsou dostupné žádné zprávy. Byl zničen most Diala, aby bylo zabráněno pozemnímu zásobování spojeneckých jednotek u Bagdádu.

Poznámka zpravodaje BL z oblasti: Novinář Tejsír Alúni je výborný válečný zpravodaj, který prochází tím největším peklem bojů. Informoval po celou dobu války z Afganistánu. I tam byla stanice Al-Jazeery vybombardovaná a následkem toho a válečné situace nemohlo po dlouhou dobu dojít ke spojení s ním. Byl už počítán už mezi reportérské oběti války, až se po delším čase objevil opět během vysílání přímo ve studiu.
IRÁK - TV ABU DHABI 100 příslušníků irácké opozice , přeevším z řad Iráckého národního kongresu, čeká v Kuvajtu na následnou pomoc při převzetí pozic v řízení země, v první řadě v přístavu Omm-Qasr.
BRITÁNIE - Hoon: Trapný detail - Saddám Hussein neinformuje britského ministra obrany o svém pohybu...
Britský ministr obrany Geoff Hoon řekl, že neví, kde je irácký prezident Saddám Hussein a jeho synové. Ministr nepotvrdil ani zprávy o smrti jeho bratrance přezdívaného "chemický Alí". Ministr na tiskové konferenci v Londýně přiznal, že spojenci dosud nenalezli důkaz o tom, že by Irák měl zakázané zbraně hromadného ničení. Právě to je oficiálním důvodem nynější války. Irák vlastnictví takových zbraní popíral a zbrojní inspektoři OSN je neprokázali. "Najdeme je. Jsou tam," řekl dnes Hoon... Poté, co USA a Británie budou mít Irák pod kontrolou a podaří se jim získat spolupráci místních lidí, nemá pochyb, že tyto zbraně budou nalezeny.
IRÁK -Bagdád - TV ABU DHABI, net - 11:55 SELČ : Invazní vojska jsou "v srdci" Bagdádu
V něm se nalézá i hotel Rašíd. Jedná se o oblast, vzdálenou ne více než 20 km západně od letiště, s rozlohou 4 km2, kde jsou prezidentské paláce a ministerstvo informací, které jsou z důvodu neustálého bombardování zcela vyprázdněné. V ulicích nejsou irácké tanky, je slyšet jen střelbu z lehkých zbraní. Vypadá to spíše jako "přehlídka" invazních jednotek, která má mít psychologický účinek, zanechat poselství režimu a obyvatelům Iráku. Tento aspekt se ukazuje být velmi zřetelný ze všeho, co v současnosti invazní jednotky provádějí a co nemá z vojenského hlediska valný smysl. Jedná se totiž o ohraničenou akci, jejíž cílem může být snad jen zatýkání vedoucích činitelů. Je ovšem otázkou, který z nich by se ve vytrvale bombardovaných palácích zdržoval... Je možné, že se tyto jednotky opět stáhnou a bude docházet ještě intenzivnějšímu bombardování, aby se pak opětně vrátily. Obsazení se netýká hustě obydlených čtvrtí. Místní šíité neprojevují žádné náznaky očekáváné spolupráce s invazní armádou, zřejmě je negativně ovlivňuje skutečnost ohromných obětí na civilistech a zjevná okupace Iráku. Dělostřelecká a minometná palba, která provází a s největší pravděpodbností bude dále provázet snahu invazních jednotek o ovládnutí města, totiž značně postihuje obyvatele a způsobí další nespočetné oběti na zdraví i životech.

Zpravodaj BL z oblasti upozorňuje na obtíž získávání zpráv, které jsou přebírané buď od "embedded" novinářů u amerických jednotek, nebo z arabských stanic a poukazuje na zvýšenou opatrnost při zpravodajství. Na jedné straně americké vedení vydává rozporné informace a na druhé straně irácká strana žádné zprávy k nynější situaci neposkytla. Ve zpravodajství dochází k informačním šumům a chaosu, způsobeném mimo jiné i obtížemi při překladech či krácením zpráv a tak není nikdo schopen dělat seriózní závěry. Navíc nad Bagdádem řádí písečná bouře a viditelnost je velmi špatná.
USA: Přiznání nebo výzva ke kapitulaci?
Americká vojenská operace v Bagdádu je ukázkou síly, která má vyslat zprávu směrem k iráckému režimu. Akce nemusí být nutně bitvou o Bagdád, uvádí v pondělí ráno SELČ americký Pentagon.
IRÁK - Bagdád / INFO-WAR: 7:45 SELČ - Vítězství, nebo porážka?
Většina "news" jsou několik hodin "old". Podle zdrojů z pondělního rána pokračuje nadále pouze "prudké" ostřelování metropole. V Bagdádu samotném jinak "klid". Podle Američanů - 1000 iráckých vojáků "zničeno" a "armáda si sama zničila jeden poškozený tank" a jeden důstojník byl zabit. Podle Sky news, které používá "embedded" reportéry, 12 vozidel zničeno jen "přátelskou" palbou. Dva americké tanky "vtrhly" do "komplexu prezidentských paláců" "v centru" Bagdádu. Podle slovenského periodika Nový čas "Saddám v tajnom bunkri sleduje televíziu CNN". Podle iráckých zdrojů - 300 příslušníků invazní armády mrtvo a "Američané neovládají nic", natožpak bagdádské ministerstvo informací nebo zahraničí... Podle "očitého svědka" ruské Pravdy na americkém tanku, kterého zpovídal "západní novinář" byl nedělní útok třemi hodinami organizovaného chaosu. Vyberte si...
Podle Britských listů nejspíše lžou všichni, pouze z Prahy to není vidět. Druhý článek ruské Pravdy totiž píše o UFO...
                 
Obsah vydání       7. 4. 2003
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji
7. 4. 2003 O pondělních bojích v Bagdádě na základě informací americké armády
6. 4. 2003 Simpson: "Ticho, vysílám...!"
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %
5. 4. 2003 Ruská vojenská rozvědka o aktuální situaci v Iráku
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
6. 4. 2003 Irák: informace ze západních zdrojů
7. 4. 2003 Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"
7. 4. 2003 V rozpore s právom je útok na Irak i jeho taktika Martin  Kunštek
7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard
7. 4. 2003 Honeywell - obchodníci se smrtí míří do Brna
7. 4. 2003 Mráz přichází z Lidového domu Josef  Trnka
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
7. 4. 2003 Pyrrhovo víťazstvo, či morálna prehra? Karol  Dučák jr.
7. 4. 2003 Monitor Jana Paula : Další živé pochodně jako devalvace mýtu obětní smrti Jan  Paul
7. 4. 2003 Současná situace po sjezdu ČSSD: Dobrý každý den Radim  Valenčík
7. 4. 2003 Bohatier Pittner opäť tiahne do boja Peter  Takáč
7. 4. 2003 Mandát našej jednotky je nejasný Marián  Repa, Radovan  Geist
7. 4. 2003 Sladký spánok ľavice: slovenské think-tanky a ovplyvňovanie verejnej mienky Robert  Žanony
7. 4. 2003 Varšava: Problémy treba riešiť, nemožno ich bombardovať Juraj  Marušiak
4. 4. 2003 Bída analýzy aneb co překroutili analytici ČSSD Josef  Heller
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon
4. 4. 2003 Geoff Hoon, Robert Fisk a informování o pravdě
7. 4. 2003 Vyvrhnuté z Internetu Peter  Greguš
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Fisk: "Ministerstvo lží opět v ofenzívě"   
7. 4. 2003 "Předměstí se poznenáhlu proměňují v bojiště"   
7. 4. 2003 Arabský tisk pevně podporuje irácký režim   
7. 4. 2003 Co bude po této válce? Přehled názorů ze světového tisku   
7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou   
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
7. 4. 2003 Pondělní boj o Bagdád úporný, k poledni se začali Iráčané chovat sebevědoměji   
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %   
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr   
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra