16. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2003
To byla také strategie Saddáma Husajna už od první války v Perském zálivu: izolovat Británii a USA jako nejextrémnější postoj a vytvořit alternativní konsensus kolem osy Paříž -- Moskva, který by svět byl ochoten přijmout. Irák tuto politiku prosazoval 12 let a nakonec se mu ji podařilo realizovat -- skutečně Británii a USA izoloval, ale už ho to nezachránilo. Ale s důsledky tohoto konfliktu mezi Evropou a Amerikou se bude svět potýkat ještě za mnoho let.

V úterý ve 20 hodin vysílal britský rozhlas pro domácí posluchače i do zahraničí mimořádnou diskusi svých korespondentů z různých částí světa o tom, jak americký útok na Irák změnil světovou politiku. Přinášíme z tohoto pořadu shrnutí některých myšlenek.

16. 4. 2003
Palestinská správa ve středu požadovala, aby Spojené státy propustily Abu Abbase, šéfa jedné frakce Palestinská osvobozovací fronta (PLF), kterého údajně zatkly v Bagdádu americké speciální jednotky. Ministr palestinské správy Saeb Erekat konstatoval, že nynější zatčení Abu Abbase, který zorganizoval v roce 1985 únos italské turistické lodi Achille Lauro, je porušením mírové dohody, kterou podepsaly Spojené státy.

"V palestinsko-izraelské prozatímní dohodě, podepsané 28. září, se praví, že členové Organizace pro osvobození Palestiny nesmějí být zadržováni ani souzeni za činy, které spáchali před mírovou dohodou z Osla, uzavřenou dne 13. září 1993. Dohodu z americké strany podepsal prezident Clinton a jeho ministr zahraničních věcí Warren Christopher," uvedl palestinský ministr.

Únos lodi Achille Lauro je připomínán především proto, že únosci na ní usmrtili amerického penzistu, Leona Klinghoffera, který byl na kolečkovém křesle. Abbas se později za tuto vraždu omluvil a konstatoval, že to "byla chyba".

Itálie požádala o vydání Abu Abbase. Spojené státy odmítly kritiku Palestinské správy a konstatovaly, že je Abbas "notorický terorista", který musí být pohnán ke spravedlnosti. Američané líčí chycení Abbase jako "velké terno", avšak televize BBC poukázala na to, že podle svých zastánců Abbas žil posledních dvacet let v Iráku zcela soukromým, rodinným životem a odsoudil terorismus, výslovně kritizoval útoky z 11. září. Evropské rozvědky poukazují na to, že neexistují žádné důkazy, že by Abbas měl styky s al Qaedou. Je možné, že bude vydán do Itálie.

16. 4. 2003
Řekl mi - s úsměvem - v úterý na glasgowské univerzitě Josef Fronek (jeho články v Britských listech, vesměs kritizující západní vojenský zásah v Kosovu, jsou ZDE ), že když se v ČR kriticky zmíní o západním bombardování Kosova či o nynějším americkém útoku na Irák, je automaticky označen za "zatraceného komunistu". Přitom si Josef Fronek celý život zakládal na tom, že je pravicového přesvědčení.
16. 4. 2003

V úterý se konalo na letecké základně Talil nedaleko města Nassiriya setkání zástupců různých iráckých zájmových skupin ve snaze zahájit proces vytvoření nové irácké vlády. Avšal nejvýznamnější šiitská organizace v Iráku, Nejvyšší rada pro islámskou revoluci, se jednání odmítla účastnit. Uvedla, že nepůjde na schůzku organizovanou Američany. Nejvyšší rada pro islámskou revoluci má podporu Íránu a pokud bude Írán podporovat nepokoje, mohlo by to vyvolat napětí mezi Washingtonem a Teheránem.

Na jednání se setkali iráčtí emigranti s vybranými Iráčany z Iráku. Během jednání se však konala v městě Nassiriya velká šiitská demonstrace, která požadovala, aby vládu převzali šiitští ajatolláhové. Obyvatelé odmítali Ahmeda Šalabího, kterého prosazuje Pentagon jako budoucího šéfa státu.

K šiitským nepokojům došlo také v městech Basra a Kut a na severu země v Mosulu. Stovky lidí demonstrovaly v Bagdádu proti dalšímu šíření bezvládí a chaosu.

OSN nebyla na schůzku přizvána, Američané přijeli v důsledku technických problémů letadla z Kataru o čtyři a půl hodiny později.

Ahmed Šalabí se schůzky nezůčastnil, ale poslal zástupce.

Prohlášení, přijaté na schůzce, vytvořilo třináctibodový obecný rámec pro přípravu prozatímní vlády. Nebylo jasné, kdo těchto třináct bodů navrhl a zda Iráčané o nich hlasovali.

V prohlášení se praví, že budoucí irácká vláda by měla být založena na demokratickém, federálním systému. Zdůraznila potřebu zákonnosti a role pro ženy. Schůzka prý také jednala o vztahu církve a státu, ale nedošla k žádnému závěru. Strana Baa'th má být rozpuštěna.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
16. 4. 2003

Americké inovace vyprodukovaly vojenské systémy a schopnost globálního dosahu, který je daleko větší než schopnosti jakékoliv jiné mocnosti či koalice. A americký prezident, navzdory svému občas jen zběžnému zvládání anglické gramatiky, se staví pozoruhodně neohroženě vůči objektivním překážkám, konvenční moudrosti a diplomatickým tabu. Zdá se, že je rozhodnut zlepšit mezinárodní chování celé řady dalších režimů, anebo je rovnou svrhnout.

Další zničující útok proti Spojeným státům, selhání amerického zjevně donkichotského pokusu založit v Iráku demokracii, anebo určitá chvilková inspirace psychopata v Pchyong-yangu, ozbrojeného jadernými zbraněmi, mohou přerušit úspěšné prezidentství George Bushe.

V současnosti se těší jak americký prezident, tak jeho "globální válka proti terorismu", nekritické podpoře od těch Američanů, kteří nejsou ani intelektuály, ani filmovými hvězdami.

Evropané si přejí věřit, že americkou politiku unesla malá skupinka "neokonzervativních" maniaků. Domnívají se, že přirozený pořádek věcí, jak ho vidí oni - dříve či později převládne.

Ale takové očekávání je iluzorní. Ti, kdo shledávají militantní islám děsivým, zjevně ještě nikdy neviděli militantní demokracii...

Amerika vede globální občanskou válku, argumentoval v úterý 15.4. 2003 v deníku Financial Times MacGregor Knox, profesor mezinárodní historie na London School of Economics, který kdysi bojoval ve Vietnamu. Podle jeho názoru vedly USA vždy "totální války" a formativní zkušeností je pro ně americká občanská válka z let 1861 - 1865, v níž zahynulo 600 000 lidí a která byla největší válkou mezi průmyslovými státy před rokem 1914. I tehdy usiloval Sever o likvidaci nepřátelské "jižanské" společnosti a o její totální restrukturalizaci.

Kompletní text v angličtině viz FT

16. 4. 2003
Je to nesporné: Spojené státy mají pozoruhodné vojenské a technické schopnosti. Porazily Irák za krátkou dobu a za levnou cenu. Na irácké straně bylo relativně málo civilních mrtvých a raněných a ničení nebylo obrovské. Z toho hlediska neměli kritikové pravdu. Avšak znamená to, že ti, kdo byli proti válce, se mýlili? Způsobuje rychlé vítězství, že ta válka byla spravedlivější? Budou Iráčané nyní svobodnější než dříve a bude svět lepším místem?

Citujeme jsme z redakčního komentáře listu Haaretz ze 14. 4. 2003.

16. 4. 2003
Hurá Velikonoce, kupujte, kupujte. Co bylo za dvacet, půjde do regálu za padesát. Stačí obalit staniolem jako kuřátko, vajíčko nebo roztomilého zajíčka. Navrch přidáme trochu zeleného proutí, možná košíček. Vnitřek by mohl být čokoládový. Teoreticky...

Na údaje o složení a výrobci sváteční radůstky ale nezbylo místo. Z ryze praktických důvodů.

16. 4. 2003
Některé náměty vesměs vnímáme jako intuitivně zřejmé nebo do té míry abstraktní, že pokoušet se uvažovat o nich konkrétně by mohlo být podobno mlácení plev. Mezi taková témata patří (bohužel) problematika lidských práv. Pokud už jsou někde taková "práva" ---byť třeba omezeně--- uplatňována, nezdá se, že by diskuse o nich byla přiměřeně plodná; a pokud nejsou v praxi přijatelně realizována, těm, kdož tím trpí, lze jen problematicky pomoci učenou rozpravou.
16. 4. 2003
The notion of human rights seems either too awkward to be discussed, or -- where such rights are not observed -- too remote to be useful. As a political concept it is a rather recent desideratum of our early modern European -- and Euro-American -- society. ([1], [10], [17].) There for the first time "rights" were articulated from the viewpoint of those not privileged and that first as an expression of religious liberties (or freedom of conscience). Therefore human rights need not be conceived as an ideal pattern to be followed or accepted in other cultures/civilizations. Notwithstanding, a 50-year jubilee of their solemn proclamation by the United Nations (Dec 10, 1948) should be mentioned here ([13]).
16. 4. 2003
Pavel Pečinka: Zelená zleva? Historie ekologických stran v Evropě. G + G, Praha, 261 stran. Doporučená cena 249 Kč.

Průnik zelených stran do evropských stranických systémů a jejich vstup do vlád mnoha zemí je důležitým fenoménem posledních let. I v České republice Strana zelených postupně sílí, přičemž její členská základna byla v posledním roce posílena mnoha lidmi z ekologických iniciativ. Ti se k ní (a leckdy i ke stranické politice obecně) doposud stavěli rezervovaně. Je proto dobře, že se na českém trhu aktuálně objevuje odborná, ale přitom čtivá a širší veřejnosti přístupná kniha, která se zabývá historii ekologických stran v Evropě.

15. 4. 2003

Britský premiér Tony Blair řekl v pondělí v Dolní sněmovně, že "většina Iráku je nyní pod koaliční kontrolou a drtivá většina Iráčanů se raduje, že byl svržen Saddám Husajn." Blair zdůraznil, že neexistují žádné plány na útok proti Sýrii.

Na naléhání poslanců ze všech parlamentních politických stran Blair zopakoval výroky ministra zahraničních věcí Jacka Strawa, který řekl v pondělí více než čtyřikrát, že "v současnosti neexistují žádné plány na invazi do Sýrie".

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld tvrdil, že čelní členové Saddamovy vlády uprchli do Sýrie a také obvinil Sýrii, že posílá irácké armádě vojenské vybavení, což je "aktem nepřátelství". Avšak Blair trval na to, že je prý nutno brát Rumsfeldovy výroky "v kontextu" a že představa, že Spojené státy nyní zaútočí na Sýrii, je "konspirační teorií, která se časem rozplyne".

15. 4. 2003

"Domnívám se, že nikdo neočekával, že irácké bohatství rozkradou sami lidé v Iráku," konstatoval v úterý brigadýr generál Vincent Brooks na ústředním velitelství amerických vojsk v Kataru. Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell uvedl v reakci na kritiku, že Spojené státy nezajistily bezpečí iráckého kulturního dědictví, že se Američané pokusí najít předměty, ukradené z muzeí a opravit poškozené exponáty.

Vážně bylo poškozeno Národní muzeum v Iráku, které obsahovalo jednu ze světově nejvýznamnějších sbírek exponátů až z éry Mezopotámie a z "kolébky světové civilizace".

Čelný britský akademik však řekl v televizi CNN, že americké a britské úřady si byly vědomy možnosti, že budou muzea vypleněna, a že proti tomu měly být podniknuty kroky.

Robert Springborg konstatoval, že "příslušné úřady řádným způsobem informovali" kunsthistorikové, archeologé a další vědci o tom, "že k plenění muzeí může dojít". I vzdělávací, školská a kulturní organizace OSN předem požadovala ochranu kulturního dědictví Iráku. Springborg zdůraznil, že americké a britské úřady byly informovány, že podle Ženevských konvencí mají povinnost ochránit kulturní dědictví země.

"K tomuto nedošlo proto, že by se [o tomto nebezpečí] předem nevědělo," řekl Springborn, ředitel londýnského Ústavu pro Blízký východ na Škole orientálních a afrických studií Londýnské univerzity.

Zejména vyplenění Národního muzea v Iráku svědčí o "hlubokém selhání" v komunikacích mezi úřady ve Washingtonu a vojáky v Iráku, anebo "o něčem nevysvětlitelném". Britský odborník dodal, že Národní muzeum v Iráku je jedno z asi pěti nejvýznamnějších muzeí na celém světě.

Podrobnosti v angličtině viz CNN

Hořící Bagdád
15. 4. 2003

Včera se v Bagdádu pálily knihy. Byla to poslední kapitola při vyrabování Bagdádu. Národní knihovna a archív - neocenitelná pokladnice osmanských historických dokumentů, včetně starého královského archivu Iráku - byla proměněna v popel. Pak byla podpálena knihovna koránů na ministerstvu náboženské nadace. Jeden plenitel mi nadával, když jsem se snažil získat výtisk knihy o islámském právu od chlapce, kterému nemohlo být ani deset. V popelu irácké historie jsem našel složku papíru, kterou venku rozhazoval vítr: ručně psané dopisy od dvora Šarifa Husajna z Mekky, který zahájil arabské povstání proti Turkům, adresované Lawrenci z Arábie a osmanským vládcům Bagdádu. A Američané nehnuli ani prstem.

Pro Irák je toto rokem nula: zničením starožitností v archeologickém muzeu v sobotu, vypálením národního archivu a pak knihovny koránů je kulturní totožnost Iráku likvidována. Proč? Z jakého šíleného důvodu je toto dědictví ničeno? Když jsem uviděl, že knihovna koránů hoří - z jejích oken šlehaly plameny do výše 30 metrů - běžel jsem ze všech sil do úřadovny okupační mocnosti, do kanceláře amerických námořních jednotek pro občanské záležitosti. Jeden důstojník zavolal na kolegu, že "ňákej chlap tu říká, že hoří biblická knihovna". Ukázal jsem jim na mapě, kde to je, přesně jsem jim napsal - anglicky a arabsky - jak se to jmenuje, řekl jsem, že kouř je vidět ze vzdálenosti pěti kilometrů a že jim potrvá jen pět minut tam dojet. O půl hodiny později nebyl na scéně jediný Američan - a plameny šlehaly do výše 60 metrů.

Bývala doba, kdy Arabové říkali, že se jejich knihy píší v Káhiře, tisknou se v Bejrútu a čtou se v Bagdádu. Teď se v Bagdádu pálí knihovny. V Národním archivu nebyly jen osmanské záznamy z doby kalifátu, ale i temná léta moderní historie této země, ručně psaná svědectví o íránsko-irácké válce z let 1980-1988, s osobními fotografiemi a vojenskými deníky a mikrofišové kopie arabského tisku od začátku dvacátého století.

Avšak starší dokumenty a archivy byly ve vyšších patrech budovy, kde muselo být použito benzínu na to, aby se tam tak odborně založil požár. Zachránil jsem jen několik dokumentů.

Po dobu téměř tisíce let byl Bagdád kulturním hlavním městem arabského světa, měl nejvzdělanější obyvatelstvo na Blízkém východě. Džingischánův vnuk město vypálil ve třináctém století a tradovalo se, že řeka Tigris zčernala inkoustem knih.

Včera naplnil oblohu nad Irákem černý popel z tisíců starobylých dokumentů. Proč?

Citovali jsme z reportáže Roberta Fiska v dnešním Independentu.

Kompletní text - v angličtině ZDE
15. 4. 2003
6. dubna řekl náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz, že OSN nebude hrát při vytváření prozatímní vlády v Iráku žádnou roli. Americký režim potrvá nejméně půl roku, "pravděpodobně déle". Než získají iráčtí občané právo zvolit si sami vládu, základní ekonomická rozhodnutí o budoucnosti jejich země už učiní její okupanti.

Rekonstrukce Iráku se bude provádět tak, že irácký majetek přejde do rukou soukromých zahraničních, především amerických firem.

Kontrakt na správu přístavu v městě Umm Qasr v hodnotě 4,8 milionů dolarů už dostala americká firma Stevedoring Services. Podobné dohody se připravují pro správu letišť. Americký úřad pro mezinárodní rozvoj pozval americké multinacionální společnosti, aby se ucházely o nejrůznější kontrakty v Iráku: od budování silnic až po tisk učebnic. Doba, po kterou mají být tyto kontrakty platné, není specifikována. Tak se "rekonstrukce v Iráku" proměňuje v zakamuflovanou privatizaci ve prospěch amerických firem, aniž by se kdokoliv zeptal samotných iráckých občanů, zda si svůj majetek náhodou nechtějí ponechat.

Shrnujeme hlavní myšlenky z článku Naomi Kleinové, který vyšel v americkém časopise The Nation a také v britském deníku Guardian.

The Nation - v angličtině ZDE
Guardian - v angličtině ZDE
15. 4. 2003
Násilí nežije samo a nemůže žít samo: nevyhnutelně je propletené se lží. Mezi nimi je ta nejpřirozenější hluboká příbuzenská spojitost: násilí se nemá čím krýt, kromě lži a lež se nemá jak udržet, pouze násilím. Každý, kdo jednou vyhlásí násilí za svoji metodu, nevyhnutelně si musí zvolit lež za svůj princip. Když se násilí rodí, koná otevřeně a dokonce je na sebe hrdé. Ale jen co se upevní, utvrdí, pociťuje okolo sebe zředění vzduchu a nemůže dále existovat jinak, jen se zamlžovat do lži, krýt se krasořečnictvím. Potom už nechytá vždy a zásadně rovnou pod krk, častěji žádá od občanů pouze přísahu lži, jenom spoluúčast na lži. A jednoduchý krok jednoduchého statečného člověka: neúčastnit se lži, nepodporovat lživé konání!
Alexandr Solženicyn, Nobelovská přednáška, 1972

Věříme faktům a logice souvislostí nebo ideové propagandě vítězů?

Svět ve 20. století byl rozdělen na dvě nesmiřitelné strany: Na jedné straně vznikl "socialismus" s vizí komunismu, proti stál (stojí?) tradiční "kapitalistický" Západ. Tyto dva systémy skříply mezi sebe stovky milionů lidí, jejichž životy sestavené v souvislý řetěz utrpení byly (jsou?) pro mocné pouhou pěnou na vodě. Jako kousky dříví či listí byly a jsou drceny lidské osudy mezi obrovskými koly ideologických sil - sil, jež však nevznikly a ani vzniknout nemohly samy od sebe. Vždy to je živý člověk, kdo ideje tvoří, vždy to je nějaký šašek, který na dvoře mocnostem přizvukuje.

15. 4. 2003
Školy na Západě mají všeobecně pocit, že pokud Východoevropané nikdy nežili mimo svůj domácí region, budou muset leccos dohánět, pokud chtějí studovat v této části světa.

I když je to realita, která se možná mění, tento image stále trvá. Talenty ve středovýchodní Evropě za posledních 50 let nesporně existovaly, neexistovaly však okolnosti, které by umožňovaly jich využívat. Anebo možná byly talenty využívány jiným způsobem.

Mnoho Východoevropanů, konstatují školy, zjišťují, že způsob, jak vnitřně fungují západní organizace, je pro ně zcela nový a mnohdy je pro ně matoucí, zejména v důsledku dvou prvků: neexistuje hierarchie a existuje větší manévrovací prostor.

Reakce na studenty z východní Evropy bývá dost smíšená. Západní studenti na jedné britské instituci si uvědomili, že jejich východní kolegové nepřinesou do diskuse nic příliš inteligentního, ale přiznali, že jejich přítomnost je užitečná, protože přinesla informace o jejich místních problémech.

Jiní lidé ze Západu si opakovaně povšimli, že "posedlí" Východoevropané hovoří v diskusi příliš mnoho o východoevropských záležitostech, na témata, která se zdála být pro lidi ze Západu irelevantní.

"Umějí dobře počítat, hůř umějí diskutovat," konstatovala jedna Francouzka, která má v hodinách letos Čechy, Rusy a Ukrajince.

Citujeme z informačních stránek velkého britského školského serveru. Upozornila nás na jeho názory na "Východoevropany" jedna čtenářka, který žije v Británii šest let a má pocit, že se tam jako "Východoevropanka" stává terčem rasistické diskriminace. Co si o těchto názorech myslíte vy?

Kompletní text - v angličtině - je ZDE
15. 4. 2003
Humanitární organizace Člověk v tísni, pořadatel 5. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2003 (v Praze 8.-16. 4.) ve čtvrtek 10. dubna uspořádala ve spolupráci s českou redakcí BBC (bezprostředně po projekci belgického snímku Občan Krone o nebezpečném fenoménu médiálního bulváru a jeho neblahém propojení s politikou) debatu s názvem (Ne)moc médií. Skvělý nápad, navíc dobře načasovaný: rakouský bulvár Neue Kronen Zeitung, obskurní směs biedermaieru a xenofóbie, mající velký vliv na politickou scénu našich jižních sousedů, skutečně dává mnoho podnětů k zamyšlení.

Původně vyšlo na serveru vulgo.net ZDE
16. 4. 2003

Je to neuvěřitelné! Zatímco se britský statistický úřad zaobíral otázkou iráckého dluhu, jenž údajně činí bezmála 130 miliard dolarů, v Iráku probíhaly ty nejzuřivější boje. Připadlo mi až svatokrádežné, že v momentě, když se lidé na obou stranách mediální propagandy zajímali o osud "obyčejných" Iráčanů, tak se britská ekonomická firma zaobírala iráckým dluhem!

Ale onen můj pohled byl překvapivě omezený! Washington relativně krátce po této zprávě vytáhl do boje za "zmírnění" závazků Iráku ve "prospěch" jejich obyvatel tím způsobem, že počal apelovat na povětšinou "mírové" věřitele Iráku, aby odpustili této zemi její dluhy! Potud v pořádku a já dokonalý ekonomický diletant volám: "Udělejme to! Irácký lid je přece onen zbídačený zástup, Saddámovou politikou ožebračený nejen o poslední zbytky svých základních práv a důstojnosti, ale hlavně o podstatnou část majetku a bohatství ve prospěch vlastního režimu!" Avšak po té počne mou hlavou vrtat malinkatý červíček. Irák po již zmíněném "vyčíslení" je vázán úhrnně odhadem bezmála 130 miliardami dolarů dluhů. Česká republika požaduje na něm (patří podle amerických médií k největším věřitelům) bezmála 8 miliard dolarů, Francie, též takřka 8 miliard, Německo něco přes 8 miliard, Rusko zhruba stejně, což ve vztahu k těmto zemím činí něco přes 32 miliard dolarů.

Kde je oněch 100 miliard dolarů? Že by nějak souvisely s USA? Pravdou je, že to byly opět USA, kdo Kuvajtu po Desert Storm v roce 1991 prosadily pro Kuvajt oněch 200 miliard dolarů válečných reparací... Ale možná, že USA Kuvajtu slíbily (za jistou "kompenzaci") zajištění plnění tohoto dluhu.

Pak se jaksi "laicky" a nutně zaobírám detailem: "Proč se USA nezaobírají odstoupením od vlastního věřitelství?" Vždyť právě USA musí mít na "účtenkách" za "zbraně hromadného ničení" u Iráku "majlant"!

16. 4. 2003
Poté, co se USA neočekávaně rychle a s minimálními ztrátami podařilo zničit iráckou diktaturu, začaly se evropské státy jako Francie a Německo náhle zajímat o zakázky při znovuvýstavbě Iráku.

Jde opravdu o hodně, projekty v hodnotě mnoha desítek miliard euro vytvoří báječnou příležitost pro mnoho organizací, které by tyto sumy rozdělovaly a kontrolovaly, desítky báječně placených ředitelských a předsednických míst, krásné cestování první třídou, ubytování a konference v nejdražších hotelech, kdo by při této představě neodolal a neucházel by se o podíl na těchto penězích?

16. 4. 2003
Do češtiny přeložil Pavel Mareš

Vážení kolegové, v poválečném zmatku nebude pro vás možná snadné zhodnotit souhrnně, jaké poučení nám těch několik týdnů přineslo a jakých omylů jste se dopustili. Zkusím to udělat za vás.

1. Arabské zdroje nestydatě lžou. Jak prokázal současně nezvěstný irácký ministr informací, skutečnost a arabské informace se shodují pouze nahodile. Až budete příště referovat o izraelsko-palestinském konfliktu, neopírejte se pouze o palestinské zdroje. Ušetříte si blamáž, jakou se ukázal např. takzvaný "Džanínský masakr".

16. 4. 2003
Jitka Fraňková
Už před rokem Český svaz bojovníků za svobodu informoval Ministerstvo vnitra a Ministerstvo zahraničních věcí, že Sudetoněmecký landsmanšaft si chce v Praze otevřít kancelář. Byl ujištěn, že kancelář nedostane povolení k činnosti. Rok se sešel s rokem a v blízkosti Parlamentu a Hradu zahájila kancelář svou činnost. Nechyběla přitom část české politické reprezentace, zástupci církve, ba ani velvyslanec EU v ČR Ramiro Cibrian. Předseda SL a poslanec Evropského parlamentu Bernd Posselt, který prohlásil při slavnostním otevřením kanceláře, že jde o "velvyslanectví landsmanšaftu v Praze", hlasoval v nedávným dnech proti vstupu ČR do EU.
12. 4. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

15. 4. 2003

Omlouváme se čtenářům, že přestaly chodit automaticky subskribentům Britské listy emailem. Technický problém řešíme.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
16. 4. 2003 Svět po válce   
16. 4. 2003 Lidská práva jako globální problém Miloš  Dokulil
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Privatizace prostřednictvím bombardování   
15. 4. 2003 Demokratická diskuse podle Člověka v tísni: Přece sem nemusíte chodit! Jiří  Černý
15. 4. 2003 Jsou středo a východoevropští studenti "horší"?   
14. 4. 2003 Tahle krize iráckou válkou nekončí   
13. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VII Jaroslav  Kováříček
13. 4. 2003 Charta proti dětskému kuřáctví Martin  Škapík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2003 Evropsko-irácké problémy Miroslav Václav Steiner
16. 4. 2003 Svět po válce   
16. 4. 2003 O militantní demokracii   
16. 4. 2003 Palestinská správa: "Američané porušili dohodu"   
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
15. 4. 2003 Američané míří na Sýrii   
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Izraelský nátlak na Sýrii prostřednictvím Washingtonu   
15. 4. 2003 Američané rabováním "překvapeni", avšak britské a americké úřady byly předem varovány   
15. 4. 2003 Irák, 451°F: "Ten chlap říká, že hoří ňáká biblická knihovna"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul