16. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2003

Velikonoční zajíčci z krmiva pro dobytek

Hurá Velikonoce, kupujte, kupujte. Co bylo za dvacet, půjde do regálu za padesát. Stačí obalit staniolem jako kuřátko, vajíčko nebo roztomilého zajíčka. Navrch přidáme trochu zeleného proutí, možná košíček. Vnitřek by mohl být čokoládový. Teoreticky...

Na údaje o složení a výrobci sváteční radůstky ale nezbylo místo. Z ryze praktických důvodů.

Místo kakaa se totiž vzhledem k jeho momentálně rostoucí ceně stále více využívají náhražky. Třeba karabový prášek, čili semleté oplodí svatojánského chleba, kterým se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými tuky. Ty se přidávají běžně, ale pokud čokoláda zanechává v ústech voskový dojem, výrobce dávkování náhradními tuky přehnal.

Mléko u levnějších výrobků bývá nahrazováno syrovátkou nebo laktózou. Cukr obsahuje každý nediabetický čokoládový výrobek a v našich zeměpisných šířkách spotřebitelé vnímají jako příjemně sladkou čokoládu se 45 procenty cukru. Ta hnědavá sladká hmota opravdu nebývá čokoláda. Ostatně ani mnohá pravá čokoláda renomovaného světového výrobce v jeho českých pobočkách je pouhou směsí vykastrovaného kakaového prášku a rostlinných tuků. Je to tak lákavé vylisovat kakaové máslo a prodat ho farmaceutům a kosmetickému průmyslu. Lidu stačí hydrogenovaná řepka nebo raději sója plus neškodné hnědé barvivo s cukrem.

Dohled nulový. Přesné oborové potravinářské normy, které říkaly kolik procent kakaové hmoty, kakaového másla cukru, případně mléka má produkt jménem čokoláda obsahovat, zrušili naši geniální poslanci již počátkem pravicově euforických devadesátých let.

A nejen u čokolády.

Dobrou chuť přeje zajíček Zaza, guru pravého kapitalismu bez přívlastků.

                 
Obsah vydání       16. 4. 2003
16. 4. 2003 Svět po válce
16. 4. 2003 Palestinská správa: "Američané porušili dohodu"
16. 4. 2003 Smrt v Iráku Jan  Čulík
16. 4. 2003 Rozhovory o nové irácké vládě uprostřed chaosu
16. 4. 2003 O militantní demokracii
16. 4. 2003 Berlínská zeď to není
16. 4. 2003 Velikonoční zajíčci z krmiva pro dobytek Radek  Mokrý
16. 4. 2003 Lidská práva jako globální problém Miloš  Dokulil
16. 4. 2003 The Contemporaneous Globality of Human Rights Miloš  Dokulil
16. 4. 2003 Jak Zelení mění evropskou politiku Miroslav  Mareš
15. 4. 2003 Blair: "Neplánujeme napadnout Sýrii"
15. 4. 2003 Američané rabováním "překvapeni", avšak britské a americké úřady byly předem varovány
15. 4. 2003 Irák, 451°F: "Ten chlap říká, že hoří ňáká biblická knihovna"
15. 4. 2003 Privatizace prostřednictvím bombardování
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
15. 4. 2003 Jsou středo a východoevropští studenti "horší"?
15. 4. 2003 Demokratická diskuse podle Člověka v tísni: Přece sem nemusíte chodit! Jiří  Černý
16. 4. 2003 Odpusťme Iráku (dluhy) ! Karel  Řezníček
16. 4. 2003 Evropsko-irácké problémy Miroslav Václav Steiner
16. 4. 2003 Naomi Ragenová: Poučení pro novináře z irácké války
16. 4. 2003 Taková nenápadná kancelář Jitka  Fraňková
12. 4. 2003 Hospodaření OSBL za březen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
15. 4. 2003 Britské listy e-mailem

Velikonoce RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
16. 4. 2003 Velikonoční zajíčci z krmiva pro dobytek Radek  Mokrý