23. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 1. 2003
Na televizním zpravodajství všeho druhu mě nevadí to, co na nás zkouší, ale jak málo stačí na naše pacifikování. 13 let se snažím upozornit všechna možná média i politiky na to, že průběžná genocida tabákového průmyslu je nebezpečím číslo jedna, hlavním teroristou. A nedaří se mi.

Denně zemře v České republice jen na následky nemocí z kouření přímo 70 lidí denně. Asi deset procent všech nehod, včetně automobilových, tedy nehod nepozornostních, má opět na svědomí cigareta. Stejná cigareta se agresivními spotřebitelskými hrami nabízí dětem. V ČR kouří dnes podle nejstřízlivějších odhadů 90 000 dětí. Kouření je totiž o tom, že dospělého už nelze získat, tak se musí naučit kouřit dítě, které pak udrží návyk. Zkuste někdy se podívat na televizi a zjistit, jak už nevnímáme. V asi 87% filmů v kinech i televizích je v hlavní roli cigareta.

23. 1. 2003
Je stoprocentně prokázáno, že je kouření drasticky škodlivé lidskému zdraví, avšak, informoval kanadský list Globe and Mail, není vyloučeno, osobám s Alzheimerovou chrobou se bude zanedlouho předepisovat nikotin. To alespoň vyplývá z výsledků studie ze Severní Karolíny:
23. 1. 2003
Pokiaľ ide o menšiny, najviac informácií prinášajú médiá samozrejme o Rómoch. Oveľa menšiu pozornosť venujú Maďarom , Židom, homosexuálom, utečencom a ďalším. Negatívne informácie o nich nie sú v médiách také časté ako o Rómoch, no množstvo prejavov napr. politických predstaviteľov šíri medzi čitateľmi, poslucháčmi a divákmi netoleranciu voči menšinám.
Senátorka Jaroslava Moserová - foto: Š. Kotrba
23. 1. 2003
Nepřipustíme-li možnost reálné existence bájné kněžny Libuše, v čele českého státu nikdy nestála žena. Poslanci a senátoři budou mít v pátek historicky ojedinělou příležitost tento stav změnit. Soudě podle hlasů většiny mediálních analytiků je však nepravděpodobné, že jí využijí. V každém případě vstup senátorky Moserové do soutěže o presidentské křeslo ráz volby výrazně poznamená. Až do ohlášení její kandidatury se s nadsázkou mluvilo o souboji dvou titanů, na jehož výsledek vášniví fanoušci obou soupeřů uzavírali sázky. Její kandidatura jej mění v nepřehlednou hru s obtížně odhadnutelným výsledkem.
23. 1. 2003

V živě napsané glose se tento týden krátce zabýval týdeník Economist prezidentskými volbami v České republice. Nejprve shrnul Havlovy zásluhy a úspěchy: "Jeho země je nyní pevným členem NATO a příští rok by měla vstoupit do Evropské unie." Havel podle Economistu "přežil rozhádané, avšak mírové rozdělení Československa, kolaps českého hospodářství i vlastní nepevné zdraví." Někteří lidé prý Havlův význam srovnávají s "uctívaným otcem zakladatelem, Tomášem Masarykem".

Při opěvování Havlových úspěchů v zahraničí se Economist dostává do téměř orgasmických tónů: "Velký úspěch byl v zahraničí. Havlův vliv pomohl včlenit ČR do NATO a do EU. Havel byl vždy naprosto věrným spojencem Západu, vyslal (sic!) české vojáky do Kosova a do Afghánistánu a nebál se hrozby terorismu, když zorganizoval loni na podzim v Praze gradiózní summit NATO. Také Havel obdivuhodným způsobem hájí menšinu Romů, která je v ČR v obklíčení.

Avšak, poukazuje zároveň britský týdeník, doma nemá mnoho Čechů pro Havla zrovna nadšení. Vystupuje neohrabaně, často příliš odtrženě od života, příliš intelektuálsky, jeho projevy bývají mnohomluvné, lidem ve špinavých polorozpadlých průmyslových městech v severních Čechách Havel nemluví z duše. Chudí Češi jsou příliš zdeprimovaní na to, aby Havla poslouchali, bohatí Češi na to, aby ho poslouchali, nemají čas - jsou na to taky příliš chtiví peněz."

Největším nedostatkem Václava Havla je prý to, že za sebou nezanechal dědice. List pak docela věcně a přesně líčí první kolo volby nového prezidenta a poukazuje na to, že volba bude nyní mezi Klausem ("který pohrdá Havlem alespoň tolik, kolik pohrdá jeho idejemi") a "jiným bývalým premiérem", "žoviálním Milošem Zemanem". "To, že si Zeman rád zakouří, pokecá a dá si jeden nebo tři drinky, by bylo po českých hospodách jistě populární. Avšak na rozdíl od Havla by Zeman mohl ČR posléze ztrapňovat v zahraničí, " píše britský komentátor zřejmě při vzpomínce na Zemanovy výroky o Palestincích během cesty do Izraele, a uzavírá trochu irelevantně: "Není divu, že čeští anarchisté, kteří kdysi provokovali komunisty ruku v ruce s Havlem, nyní požadují návrat k monarchii."

Pozn. ŠOK: Jestli je i v ostatních podrobnostech o České republice britský komentátor Economistu tak zběhlý, jako v politologickém zatřídění místních "intelektuálů", bohémů a Havlových přátel z disentu, pořádajících royalistické happeningy v Praze, měl bych obavy o osud ekonomické rubriky tohoto jistě jinak seriózního média...

22. 1. 2003
První kolo prezidentských voleb je za námi a dnes už může být námětem opozdilého štiplavého komentáře. Vítězi Klausovi nebylo vítězství na nic, "jako podsvinče" - řečeno slovy Miloslava Ransdorfa - poražený Bureš bude zcela jistě kariérně odměněn v budoucnu za snahu a naivitu. Vladimír Špidla má o čem přemýšlet až do sjezdu své strany. V druhé volbě se o post prezidenta ČR budou ucházet tři kandidáti. Senátorka Jaroslava Moserová,nominovaná senátním Klubem otevřené demokracie, Václav Klaus za "jednotnou" ODS a Miloš Zeman za většinu volitelů ČSSD. Jaké jsou jejich šance? Pro kvalifikovanou prognózu je třeba vzít v úvahu dva faktory. Rozložení sil v Parlamentu na straně jedné a na druhé straně motivy a skutečné jednání poslanců a senátorů v předchozí volbě. A tím i jejich pravděpodobné chování v té následující.
22. 1. 2003
Je nepochybné, že páteční prezidentská volba bude střetem dvou mužů, Václava Klause a Miloše Zemana. Ovšem Jaroslava Moserová, která se rozhodla do voleb také vstoupit, sehraje velmi důležitou roli.

Českému státu by velmi prospělo, kdyby oba bývalí premiéři už pochopili, co to znamená umění včas odejít. Miloš Zeman je pro svou stranu spíše přítěží a i po roce od svého zdánlivého odchodu ji spoutává vnitřními rozpory, které se během minulé volby jasně a zřetelně odhalily. Václav Klaus drží ODS zkrátka pomocí otěží otce-zakladatele a velice těžko si představuje, že by se měla stát stranou zcela bez jeho vlivu na vedení.

23. 1. 2003
Hlavním tématem veřejné debaty se v minulých dnech stalo v Británii financování vysokoškolského vzdělání. V Anglii platí v posledních několika letech Blairovy vlády vysokoškolští studenti roční školné ve výši 1100 liber ročně (přibližně jeden čistý, spíše nižší měsíční plat); ve Skotsku poslanci rebelovali a školné se neplatí, po absolutoriu však tam bude muset student státu zaplatit jednorázový poplatek 2000 liber.

V poslední době usilovaly anglické univerzity o svolení od Blairovy vlády, aby směly studentům samy účtovat tzv. dodatečné školné. Ve středu jim to ministr školství povolil, ovšem s nejrůznějšími podmínkami:

23. 1. 2003
Distributoři nového filmu o francouzském postmodernistovi a dekonstrukcionistovi Derrida připomínají na svém marketingovém serveru pro tento film (viz zde), jak vynikající by to bylo, kdyby existoval filmový záznam antického filozofa Sokrata, jak vede své sokratovské dialogy? A právě proto vznikl tento film o Jacquesu Derridovi, "jedním z největších vizionářů a nevlivnějších myslitelů dvacátého století, brilantní a ikonoklastický francouzský filozof Jacques Derrida."

Avšak Mark Goldblatt argumentuje v časopise National Review (viz zde), že Derrida, zbožňovaný i některými českými literárními odborníky, vůbec žádným filozofem není, je to podvodník, jehož pochybné teorie jsou jen charakteristickým rysem povrchní západní humanitní pseudokultury:

22. 1. 2003
Ruská tisková kancelář Interfax citovala ve středu nejmenovaný vysoký zdroj v ruském generálním štábu, podle něhož zaútočí Spojené státy a jejich spojenci na Irák, jakmile bude v Perském zálivu shromážděna armáda 150 000 vojáků. Operace se prý plánuje na druhou polovinu února, konstatoval zdroj a tvrdil, že je prý úsilí svrhnout Saddáma Husajna záminkou pro Spojené státy k tomu získat kontrolu nad iráckými ropnými poli.
23. 1. 2003

V pátek 24. ledna v 16.00 se v KD Rubín na Makovského nám. sejde mimořádné zastupitelstvo městské části Brno - Žabovřesky s jediným bodem na programu. Tím bude diskuse s občany o plánované stavbě sjezdovky ve Wilsonově lese.

Ke svolání zastupitelstva dali podnět oponenti projektu z řad neformální Koalice za Wilsonův les sdružující zástupce ekologických organizací, místních občanských iniciativ, odborníků z nejrůznějších oblastí a komunálních politiků. Ti zde také vystoupí se svými příspěvky, poukazujícími na celou řadu negativních dopadů, které by realizace stavby s sebou přinesla.

Pavla Cetkovská (Masarykova čtvrť): 607722335
Milan Štefanec, Filip Fuchs (NESEHNUTÍ Brno): 605239579

23. 1. 2003
Jak informovaly některé brněnské deníky, ministr dopravy Šimonovský na pondělní tiskové konferenci přiznal, že rychlostní silnice R43 není jen plánem severojižního obchvatu města Brna, ale má být součástí transevropské sítě dálnic. Mimo jiné tak potvrdil obavy ekologických občanských sdružení, která s vedením silnice středem městské části Bystrc a rekreační oblastí Brněnské přehrady nesouhlasí.
Toto je tisková zpráva organizace Nesehnutí, Brno
21. 1. 2003
V německém zpravodajském týdeníku Der Spiegel najdete v těchto dnech množství fotografiích hrůz druhé světové války. Der Spiegel totiž tiskne šestidílný seriál o spojeneckém bombardování Německa. Téměř šedesát let po porážce nacismu se Němci nyní začínají zajímat o osud asi 600 000 civilistů, z nich přibližně 75 000 dětí, které zahynuly při spojeneckých náletech. Mnoho z těchto dětí se doslova uvařilo ve vodě, používané na hašení požárů. Německou diskusi reflektuje v těchto dnech Boston Globe (zde) a např. i New York Times (zde).

Jde zejména o tzv. "morální bombardování", jak ho nazval Winston Churchill, kobercové bombardování Německa, které zahájila britská RAF a podporovalo i americké letectvo.

22. 1. 2003

U záložny lidé stáli
z plna hrdla křičeli.
Kde jsou naše prachy, králi
kam úspory zmizely?

Královy jim ruce kynou,
mlčte, dám vám svobodu.
Lid však kleje, piješ víno
nás posíláš pro vodu!!!

Tady každá rada těžká
ve čtvrtek i v pondělí.
Zeptejte se Klause, Ježka,
kam se prachy poděly.

Král jim hází hračky z věže,
Klause, Ježka, Kohouta,
Všechno marno, Klaus i Ježek
bum bác letí do kouta.

Bude-li vám, lidi, zima
bude-li se krátit dech,
Chcete-li se míti prima
čtěte si v mých dramatech

Zase křičí, rudnou v líci,
čti ty svoje kydy sám.
Že na vás, vy nezbedníci,
Koženého zavolám?

Pojď si pro ně, zbohatlíku,
pojď, vem si ty zlostníky.
A hle, kdosi bere kliku
lodě, banky, podniky -

Jako stín se ruka plíží
na co sáhne - otočí.
Z obýváků, ložnic, spíží
vybírá si obročí.

Již vztahuje černé ruce
po chlébě i po soli -
Sametová revoluce
dneska právě vrcholí.

Slyšte, první, druhá, třetí,
poledne zvon udeří.
Klika cvakla, dveře letí
EU vchází do dveří.

Ve mdlobách tu národ leží
na čele se perlí pot.
Pokladna je prázdná, temná -
zbudou prachy na důchod?

Z fóra Britských listů

21. 1. 2003
Ivan Müller
Vítězslav Horn, Jak jsem přežil, Život českého lékaře
nakladatelství Šimon Ryšavý, 1. vydání, cena 229 Kč, Brno 2002, 267 stran.

Paměti uznávaného evropského osteologa profesora Vítězslava Horna překvapují provokujícím stylem a suchým anglickým humorem. Nelze se od nich odtrhnout do poslední kapitoly.

Profesor Horn prožil ve své vlasti celkem pět revolucí a pět odlišných státních režimů. Po dětství v demokratické první republice, ovlivněné nekritickým hodnocením jejich zakladatelů, prožil počátky školní docházky v dobře situované česko-rakouské rodině lékaře a budovatele jihlavské chirurgie. Z období jeho prvotního vzdoru pocházejí i jeho kritické připomínky k nacionalismu, šovinismu ale i obdiv k prorockým představám Palackého austroslavismu jako hrázi proti německému a později ruskému imperialismu.

21. 1. 2003
Vítězslav Horn
Jedině maminka to kalné dopoledne, 15. března 1939, nevypadla z konceptu. Ostatní byli tváří v tvář realitě jakoby zaskočeni, přestože podobný vývoj se dal očekávat. Maminka byla vždy realistka. Když jsme byli všichni doma, zavolala nás děti a prohlásila strašnou češtinou: "Tak deticky, od tedka se u nás bude mluvit jen cesky!" Nám to tehdy samozřejmě nebylo k smíchu, cítili jsme, že to má mnohem hlubší smysl. Maminka se v tu chvíli totiž chopila iniciativy a de facto převzala odpovědnost za celou rodinu. Nedělala to okázale, takže otec se stále mohl domnívat, že o všem rozhoduje on.

Ukázky z právě vydané knihy Jak jsem přežil, Život českého lékaře
Autor Vítězslav Horn (1929) patří k předním evropským osteologům.
21. 1. 2003

U nás v Kanadě je známá tato adresa pro protiválečné petice (v angličtině):
http://www.moveon.org/nowarworld/,

píše Miloš Kaláb a pokračuje:

Zúčastnil jsem se - dává to příležitost napsat vlastní zprávu "národním a světovým politikům". Právě jsem dostal dopis účastniků z demonstrace v Torontu a podle televizních zpráv se demonstrovalo i na kanadských prériích, kde se normálně přiliš často nedemonstruje...

Vím, že nemáte moc volného času, přesto kopíruji níže seznam velice dobrých stránek ze známých amerických novin:

Democracy in Action

Let the Inspections Work, for more information:

MoveOn Bulletin Archives
http://peace.moveon.org/bulletin.php3

EPIC - the Education for Peace in Iraq Center
http://epic-usa.org/action/alertarchive.php

The National Priorities Project
http://www.nationalpriorities.org/iraq.pdf

Recent News Reports

The United States of America has gone mad
Spojené státy americké zešílely, The Times, Londýn
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,482-543296,00.html

Happy Imbeciles At War
Šťastní imbecilové ve válce
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/gate/archive/2003/01/10/note s011003.DTL

Cost of War could reach $1.6 Trillion
Náklady na válku by mohly dosáhnout 1,6 biliónu dolarů, Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A24681-2003Jan7.html

Most Unconvinced on Iraq War - LA Times Poll
Ohledně nutnosti vést válku proti Iráku absolutně nepřesvědčeni - průzkum Los Angeles Times
http://www.moveon.org/latimesdecember172002.pdf

'No Smoking Gun' So Far, U.N. Told
Zatím žádný kouřící revolver, Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A35529-2003Jan9.html

 "Kellerova" petice - v českém jazyce

Nikoliv naším jménem
petice.ecn.cz

22. 1. 2003

Tiskovou zpravu spolecnosti RadioMobil a.s. ze dne 20.01.2003 vnimame jako signal, ze RadioMobil je pripraven otevrit prostor pro dohodnuti podminek prijatelnych pro vsechny zainteresovane strany. Pripravujeme proto komplexni navrh podminek, za kterych jsme ochotni i nadale vyuzivat sluzeb site T-Mobile. Beze zmeny podporujeme bojkot 28.01. s tim, ze v dane situaci bojkot uz nebude pouze negativnim projevem nespokojenosti, ale naopak pozitivni podporou vsem zmenam, ktere maji vest k prehodnoceni rozhodnuti spolecnosti RadioMobil a.s. zverejneneho dne 27.12.2002.

Za zainteresovane zakazniky RadioMobilu

Jiri Hubka

Roman Joura

22.01.2003

http://tmo.webpark.cz

Charles de Gaule a Konrád Adenauer
21. 1. 2003
Čtyřicet let po slavném podpisu Elysejské smlouvy mezi francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem a německým kancléřem Konradem Adenauerem, nynější prezident Jacques Chirac říká: "Motor běží na plné obrátky". Francouzská média chrlí reportáže, rozhovory, dokumenty, diskuse a historické fotografie. V pondělním rozhovoru pro Le Figaro prezident Chirac hlásí: "Naší ambicí je přestavět Evropu!"

Byli to věční nepřátelé. Naposledy za posledních 30 let ale dokázali být hned dvakrát ve válce. Osmnáct let po ukončení té poslední, 2. světové války, ale přesto našli odvahu, která se zapisuje zlatým písmem do análů: francouzský prezident Charles de Gaulle a německý kancléř Konrad Adenauer podepsali 22. ledna 1963 smlouvu, která vstoupila do dějin jako Elysejská smlouva.

22. 1. 2003

Dánský Výbor pro vědeckou nepoctivost v minulých dnech odsoudil (viz zde) známou knihu dánského statistika Bjorna Lomborga The Skeptical Environmentalist (Skeptický ekolog) (Cambridge University Press, 2001), v níž autor argumentoval, že s ekologií planety Země nejsou žádné problémy a že bědující litanie ekologů, předvídající zkázu této planety, jsou bezpodstatné a nemají oporu v datech. Lomborgova kniha vyvolala celosvětově intenzivní diskusi. Byla s nadšením recenzována v listě Washington Post, New York Times a v týdeníku Economist.

Dánský Výbor pro vědeckou nepoctivost jednal o tom, zda se tato kniha vůbec dá považovat za "vědeckou". Vědci, zkoumající tuto knihu, konstatovali, že Lomborg prý většinou cituje jen mediální, a tedy nevědecké zdroje. Vyčetli mu také, že správný vědec nejprve publikuje svá zjištění v zavedených vědeckých časopisech, kde je vystaví kritice od svých kolegů, a ten, kdo se diskusi o svých závěrech vyhýbá okamžitým publikováním knihy, je neseriózní.

Např. časopis Reason je nyní dánským verdiktem šokován: vidí v něm návrat k protireformační nesnášenlivosti a stalinské vědě, tak nechvalně proslavené svou podporou Lysenkovi (viz zde). Britský konzervativní týdeník Economist poukázal na to, že jediné, čeho se Lomborg dopustil, bylo, že poměřil "litanii" ekologického alarmismu, jemuž je neustále vystavována veřejnost, množstvím neověřených údajů o této planetě. A litanie pak vypadá prý velmi nepřesvědčivě. Economist kritizuje i skutečnost, že dánští vědci své rozhodnutí prý nepodpořili žádnými fakty, ale založili ho v podstatě jen na synopsi čtyř článků, které loni vyšly v časopise Scientific American. Lomborgovu reakci (viz www.lomborg.com) se panel dánských vědců neobtěžoval zveřejnit, ani se jí nezabýval. Rozhodnutí dánských vědců je podle Economistu nekompetentní a ostudné. Obdobně reagovala celá řada dalších sdělovacích prostředků, viz např. zde, zde, zde, zde a zde, naopak tyto stránky poukazují na to, že je prý Lomborgova kniha pochybná, jak usoudili mnozí vědci, a že se mnozí novináři ztrapnili, když ji po jejím vydání začali nekriticky vychvalovat. Kde je pravda?

16. 1. 2003

Od začátku února budou k dispozici Britské listy uživatelům v tištěné formě ve videokavárně v Příbrami, Dlouhá ulice 93, Příbram 2, napsal nám Tomáš Božek.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2003 Druhá po Libuši Zdeněk  Jemelík
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   
23. 1. 2003 Mohou dva idioti rozpoutat světovou válku? Martin  Škapík
23. 1. 2003 Jacques Derrida - symbol západního pseudointelektuálního diletantismu?   
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
22. 1. 2003 Dánsko a Amerika: zamlžuje aktivismus pravdu?   
22. 1. 2003 Kuba a ČR: Studená válka neskončila Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
21. 1. 2003 Byla válka proti Hitlerovi vedena morálně?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Interfax: "Američané zaútočí na Irák v únoru"   
21. 1. 2003 Zabíjení v Iráku: optimistická varianta František  Roček
21. 1. 2003 Vést či nevést válku proti Iráku? Miloš  Kaláb
20. 1. 2003 Irák: operace na zákaznickém principu František  Roček
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák   
18. 1. 2003 Arabské země chtějí, aby Saddám Husajn odstoupil   
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
17. 1. 2003 Protiválečné petice   
17. 1. 2003 Tři pohledy na jednu možnou válku - vyberte si Jan  Kasal, Jaroslav Tvrdík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
13. 1. 2003 Česká literatura v postkomunismu Petr  Bílek
13. 1. 2003 Příjemnou a zajímavou sobotou v Londýně Jan  Čulík
7. 1. 2003 Nové myšlenky a směry při studiu české kultury, jazyka a literatury   
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
18. 12. 2002 Česká poesie v předvánočním Stockholmu Jana  Witthed
12. 12. 2002 Totalita v nás: Multibestia triumphans et incorporata Jan  Čulík st.

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   
23. 1. 2003 Druhá po Libuši Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
20. 1. 2003 Další runda v pátek Ivan  Korč
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik