6. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2002
V roce 2002 hodnotí naše postavení český básník pod záhlavím "Krysy opouštějí loď": "Vývojová měřítka se pomíchala, literatuře chybí lidská závažnost, přestala se angažovat pro životní hodnoty a přišla o své postavení ve společnosti. Nejen česká literatura, ale i česká společnost ztratila vztah ke své minulosti, k hodnotám, které udržovaly národní identitu. Dřívější hodnoty už nedokážeme spolehlivě oživit a jiné jsme zatím nenašli."

Ten básník napsal taky knížku o současné češtině a čteme v ní kromě mnoha jiného: "Především je třeba odmítnout 'počítačovou zpupnost' (která je ovšem zpupností počítačového manipulátora, vznášejícího ve jménu nástroje své vlastní mocenské nároky): není pravda, že čeština musí před počítačem ustoupit. Počítač není něco, čemu se musí skutečnost podřídit. Není přípustné omezovat skutečnost, aby se do počítače vešla, je naopak potřeba zlepšovat počítač, dokud nepojme skutečnost úplnou." Když český básník dbá o český jazyk, budí důvěru. Když svým básněním chce zevnitř vyzkratovat lhářovy machinace ještě nestvůrnější literární hravostí, je na svém místě.

V roce 1912 ztroskotal Titanic, luxusní zaoceánský parník, technický velediv své doby. V Zářivých hlubinách, titulní próze společné knihy bratří Čapků, stojíme nad vrakem a ptáme se: Kdo je vinen, kdo za to může? Konstruktéři? Kapitán? Takové otázky nikam nevedou, jenom odvádějí pozornost. Od čeho? Od tajemství a prázdnoty, které naplňují svět, od nezákonnosti a nepostižitelnosti.

jako by vrcholil a dokončoval se vývoj započatý se začátky moderní vědy. Kouzlo racionality a exaktních poznatků nadlouho dávalo evropským lidem iluzi jistoty a bezpečí. A stále důtklivěji a tísnivěji se vkrádalo podezření, že jsou otázky, na které věda nedává odpověď. Že člověk není svým pánem, že je vydán napospas nevědomí a chaosu.

Tento text přednesl autor ve čtvrtek 5.9. 2002 v Brně na semináři pro zahraniční bohemisty, který každoročně organizuje pražská Obec spisovatelů.

6. 9. 2002
Petr Hruška
Že jsem to bral,
napsat o Ostravě coby městu,
tedy jaksi i o určitém kulturním fenoménu,
který poznamenává,
otiskuje se
a kdesi cosi,
vždyť tomu nemohu rozumět,
Yvetta má pravdu,
zajímám se jenom o knihy a hospody,
toho druhého je tady víc,
i když Severku zrušili,
U Hlubka a U haldy je ještě otevřeno,
mohl jsem klidně zajít,
kdybych to nebral.
Neoznačený kontejner Spolany u Štěpánského mostu
6. 9. 2002

Od čtvrtka 29. 8. 2002 od 9.20 požadují Britské listy odpovědi na doplňující otázky od tiskového mluvčího Spolany: jak se octly u Štěpánského mostu jejich kontejnery bez označení a co v nich bylo. Doposud čekáme bez úspěchu. Nejdříve nám Jan Martínek napsal 2.9. v 10.04, že musíme počkat "ve frontě" na odpověď - s tím, že není důvod Britské listy zvýhodňovat, po už několikáté urgenci zaslal emailem 4. 9. v 16.18 odpověď, v níž stojí: "...pokud je mi známo, dostáváte od nás tiskové zprávy, kde jsou odpovědi na vaše dotazy obsaženy."

V tiskových zprávách však tyto odpovědi obsaženy nebyly. Obrátili jsme se tedy na tiskového mluvčího Unipetrolu Zikmunda, jehož odpověď prostřednictvím mobilního telefonu byla téměř okamžitá: "v době "expedice" byly prý všechny kontejnery všemi nezbytnými identifikačními štítky obsaženy". Má to potvrzeno od členů vedení Spolany.

Kdo konkrétně tento výrok mluvčímu Unipetrolu poskytl, pan Zikmund odmítl prozradit. Stejně jako jména pracovníků odpovědných za expedici. Stejně jako jména pracovníků, kontrolujících u Štěpánského mostu "neporušenost" přistátých kontejnerů. Kdo a kdy idenifikační a varovné štítky na kontejnerech odstranil, tiskový mluvčí neví...

Mohla to být voda či to mohl prý být i nějaký novinář... A jelikož jsme kontejnery fotografovali zblízka už 20. 8. a jsme prý už jediní, kteří na detailní odpovědi trvají, panu Zikmundovi prý "ty kolečka do sebe zapadají"... Nehoráznost, jaká nám vzala dech.

Poslední e-mail, tentokráte od mluvčího Spolany Martínka, přišel ve čtvrtek 5. 9., neobsahoval nižádnou informaci a měl přitom pozoruhodnou dikci: "Chybí vám chování anglického gentlemana, změňte tón a pak se spolu můžeme bavit." Chtěl bych touto cestou vzkázat všem tiskovým mluvčím chemických závodů, kterým uniknou jedovaté látky do řek, že se otázkami nebavím, hodlám jim je klást i nadále (a to i bez chování anglického gentlemana) (britští novináři by se panu Zikmundovi za tuto formulaci hodně smáli...) Propříště bude nejlépe, když řeknou úplnou pravdu hned, napoprvé...

Předchozí článek:
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat, špatná zpráva - prozatím velmi kuse, Štěpán Kotrba

FOTOREPORTÁŽ Spolana 25. 8.
5. 9. 2002

Seznam, který Britské listy zveřejnily, se proto rozšiřuje... Tiskové oddělení Spolany prozrazení naměřených látek i jejich koncentrace Inspekcí životního prostředí a ekology Greenpeace humorně komentovalo hned v úvodu své tiskové zprávy:
"Abychom předešli dalším obviněním, u kterých látek Spolana zatajila jejich únik do Labe, uvádíme, že látky, které ve vzorcích vody naměřila Česká inspekce životního prostředí mohou pocházet ze Spolany (například chloroform, trichlorethen, xyleny atd.). Spolana v seznamu uniklých chemických látek, který minulý týden zveřejnila, uvedla ty látky, u kterých bylo možné stanovit místo a množství úniku. Proto byly na seznamu například chlorované uhlovodíky (dichlorethan) v množství 50 kg. "

Spolana tvrdí, že další chemikálie "byly změřeny v minimálních množstvích, která se pohybovala těsně nad hranicí měřitelnosti."

Pokud bych si mohl dovolit "laický" komentář, pak jedině v duchu švejkovského "Přiznání ztěžuje zapírání". S dodatkem: "Zvláště, když už to stejně prasklo...

6. 9. 2002

Ač má Syndikát novinářů 3 500 členů (nikoliv 300, jak se domnívali včera někteří čtenáři BL), pomoci s úklidem vytopených sklepů nepřišel nikdo. A i když někteří funkcionáři byli v budově, zdržovali se pro jistotu ve vyšších patrech v nažehlených oblecích a dolů se přišli (jako místopředseda Syndikátu Zeman) pouze zeptat, "jak to bude s tou vodou, kdy už poteče..." Jsa v maskáčích a pracovních rukavicích, choval jsem se k těmto nažehleným příživníkům s dělnickou lhostejností...

Práce v mazlavém bahně a nekonečných spletích tmavého podzemí příjemná nebyla. Na povrch se ale v důsledku povodně dostaly cennosti z útrob Syndikátu - na dvacet sovětských vlajek, erární židle pro předsednictvo, umělohmotný "křišťálový" lustr, šanony se záznamy porad před dvaceti lety, příručka agitátora i slepotisková pečeť socialistického syndikátu... Samé užitečné věci, které musely určitě být střeženy v sklepení celých dvanáct let po "sametové" revoluci.

Říká se, že teprve v nouzi poznáš přátele. Nouze nastala, a nic. Pomoci vyčerpanému panu Miláčkovi přišel ve čtvrtek jen jeden brigádník od Člověka v tísni a jeden poslaný krizovým štábem.

Britské listy, které pomohly alespoň jednou pracovní silou po včerejší dopoledne, děkují touto cestou squatterům z vily Milada, kteří ač nejsou novináři či povodňoví brigádníci, po přečtení výzvy v Britských listech pomoci přišli... Neúčast větší skupinky přitom ještě - k mému údivu - omlouvali prostřednictvím SMS svým normálním zaměstnáním. Děkuji alespoň touto cestou squatterům, protože učinili, co učitit nemuseli... - děkuji snad i jménem těch nepřítomných 3499 členů Syndikátu. Já se ale musím se za své kolegy i za celou profesní organizaci stydět.

Syndikátu novinářů bych doporučoval po této po-povodňové zkušenosti, aby se dobrovolně a co nejrychleji zbavil majetku - a nejen toho v Pařížské ulici a nejen toho hnijícího či rezivějícího. Doporučoval bych, aby se omezil na jednu pronajatou kancelář o dvou lidech pro výdej novinářských průkazek a aby propustil, rozpustil a vypustil všechny ostatní předsedy, místopředsedy, tajemníky, úřednice a sekretářky...

Protože živit příživníky v horních patrech budovy opravdu není nutné. Uskladňovat nadále hnijící sovětské vlajky také ne. Rudá armáda už nepřijede.

Jan Kavan
6. 9. 2002
Během srpnových povodní se česká média většinou přestala věnovat nesmyslům a snažila se informovat o pohromě věcně a kompetentně. I Mladá fronta Dnes nakrátko přestala se svými skandalizačními kampaněmi a přinesla k povodňové problematice celou řadu důležitých materiálů.

Povodňová voda však uplynula a pražská média v čele s MFD mají jiné problémy. Hlavní potíž je, že obvinění vůči Karlu Srbovi, s nímž přišla v červenci zaměstnankyně MFD Sabina Slonková, že totiž chtěl Srba zorganizovat nájemnou vraždu, vypadá nyní, jak se zdá, značně nejistě. (Že by obrovská červencová kampaň proti Srbovi a na podporu "mediální hrdinky" Slonkové neměla vůbec nic marketingově společného s tím, že se zrovna tehdy dělala reklama knize Tíha olova od autorů Slonkové a Kubíka z MFD?)

5. 9. 2002

Čeští jazykovědci mají, zejména péčí Karlovy univerzity, k dispozici - na počítačích a částečně i na internetu - tzv. Český národní korpus. Je to soubor nejrůznějších textů (literárních, novinových, záznamů řeči) za posledních cca let, které obsahují dohromady více než sto milionů slov. Jazykovědci na základě tohoto materiálu zkoumají úzus: způsob, jak se které výrazy užívají v současné češtině a jaké jsou jejich frekvence a význam.

Na bohemistické konferenci Obce spisovatelů, která se mezitím přesunula do Zemské knihovny v Brně, hovořila ve středu dopoledne jedna brněnská jazykovědkyně o "zkušenosti s tvorbou korpusů češtiny na filozofické fakultě Moravské univerzity". Vědci se snaží neustále rozšiřovat stylistický rejstřík českého národního korpusu texty, které v něm dosud nejsou. Tato pracovnice ho doplňuje mj. jazykem soukromých dopisů, které zpracovává: dostává je většinou od studentů.

Ušetřím vás technických podrobností jejího výkladu, pro jazykovědce jistě zajímavých, ale zaujala mě jedna věc. Vědkyně si při zpracovávání dopisů povšimla, že existují velké rozdíly mezi dopisy, kteří píší muži a ženy.

Muži píší dopisy, které jsou soustředěné absolutně jen na ně samotné. Nikdy nebo skoro nikdy se v nich nevyskytne otázka partnerce: "Co děláš? Jak se cítíš?" Naopak dopisy od žen jsou především plné zájmu o druhou osobu, o své partnery.

Vypovídá to něco o odlišnostech, jak jsou v Čechách vychováváni muži a ženy?

A ještě jedna věc: Když nám tuto zkušenost pracovnice, doplňující Český národní korpus, sdělila, konstatovala defenzívně: "Ale já nejsem žádná feministka."

Proč bylo nutné to říct?

Pavel Dostál
5. 9. 2002
Pavel Dostál

Toto je reakce na tento článek.

Všechno je jinak, Kathryn! Samozřejmě, že ministerstvo kultury bude i nadále finančně podporovat vydávání literárních časopisů. Dlužno k tomu ale zároveň dodat, že finanční podpora ministerstva kultury jakékoli umělecké kulturní činnosti je podmíněna nejen ekonomickými možnostmi resortu, ale také způsobem jejího využití. A proto peníze na podporu literatury nemohou směřovat například k financování politické či ekologické publicistiky, byť bych s ní i třeba mnohdy souhlasil.

Ale ono nejde vůbec o můj názor či sympatie. Ministerstvo, které řídím, má ze zákona podporovat kulturu a umění. Nikoli politiku. A tak kupříkladu Literární noviny budou propříště dostávat podporu úměrnou jejich podpoře literatury, i kdyby mne Jakub Patočka za to démonizoval ještě daleko více než to činí dnes. Nemůže být pro mě rozhodující argument, který mi špitl do ucha jeden z lidí kolem Literárek. "Vždyť my jsme levicoví," pravil mi. Ale to je mně a literatuře opravdu jedno.

5. 9. 2002

Jak včera informovali Kathryn Murphy zde a Jan Čulík zde, řešila se v posledních dnech existence či neexistence českých literárních časopisů. Jak jsme dnes zjistili přímo v redakci brněnského HOSTu, ministr Dostál telefonicky přislíbil podporu časopisu do konce tohoto roku a pak během celého následujícího roku 2003, což platí i pro časopisy Tvar a Revolver revue.

5. 9. 2002
Ekologický summit v Johannesburgu skončil 4. září trpkými spory. Vlády a světové korporace označily tuto největší konferenci, jaká se kdy konala, za velký úspěch, kdežto charitativní organizace ho charakterizovaly jako "nejhorší politické selhání, jaké svět viděl za mnoho desetiletí". (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

5. 9. 2002
Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell se stal terčem ostrých verbálních protestů, když se pokoušel v poslední den summitu v Johannesburgu v projevu hájit americkou politiku v oblasti ekologie. (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.) Delegáti z nevládních organizací, kteří seděli v publiku, opakovaně Powellův projev přerušovali skandováním: "Hanba Bushovi". Několik lidí drželo transparenty s nápisy "Zrazeni vládami" a "Bush: Lidi a planeta, ne big byznys". Powella zjevně nepřátelské skandování iritovalo. V jednu chvíli reagoval: "No ano, už jsem vás slyšel."
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
6. 9. 2002 Syndikát novinářů má 3500 členů, pomoci nepřišel nikdo Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Před sto lety, po sto letech Milan  Suchomel
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
5. 9. 2002 Nestrašte Vieweghem, Kathryn! Pavel  Dostál
4. 9. 2002 Proč má česká literatura v současnosti tak okrajovou roli? Jan  Čulík
4. 9. 2002 Chce ministr kultury Pavel Dostál zlikvidovat současnou českou literaturu? Kathryn  Murphy
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek
2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
30. 8. 2002 Poslanče Šplíchale, odmítám vaši kritiku novinářů Jiří  Kolařík
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě