5. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2002

Charitativní organizace: "Summit v Johannesburgu selhal"

Ekologický summit v Johannesburgu skončil 4. září trpkými spory. Vlády a světové korporace označily tuto největší konferenci, jaká se kdy konala, za velký úspěch, kdežto charitativní organizace ho charakterizovaly jako "nejhorší politické selhání, jaké svět viděl za mnoho desetiletí". (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

Britská ministryně pro životní prostředí Margaret Beckettová označila tuto desetidenní konferenci, které se účastnilo více než 100 vedoucích světových představitelů, za "vítězství pro všechny."

Avšak známá humanitární organizace Oxfam konstatovala, že výsledek summitu zdaleka nepostačuje a nezabývá se dostatečně energicky globálními problémy a ničením životního prostředí. "Po devíti dnech vychloubání se se světu dostalo malého pokroku v několika otázkách a ohledně kanalizace a pitné vody pro chudé lidi. Ale celková dohoda je chabá. Je to triumf chtivosti po penězích a sobectví, je to tragédie pro chudé lidi a životní prostředí," konstatoval Andrew Hewett.

Charles Secret, ředitel organizace Přátelé Země, uvedl, že summit je zdrcující obžalobou světových vedoucích představitelů. "Veřejně kázali o nutnosti udržitelného rozvoje, ale nařídili svým vyjednavačům, aby především usilovali o obchodní ujednání. Je to největší politické selhání za dlouhá desetiletí."

Největším úspěchem nynějšího summitu je dohoda, v jejímž rámci se má snížit počet lidí na světě, kteří nemají přístup k pitné vodě a k základní hygienické infrastruktuře - je jich 1,2 miliardy. Snížení tohoto počtu lidí na polovinu má vést k záchraně milionů dětí, které ročně umírají na průjem a na malárii.

Summitu se také podařilo stanovit cíle pro snížení rychlosti likvidace biologických druhů a ryb v mořích. Vlády to chválí jako úspěch, ekologické organizace to kritizují jako slabá a nevynutitelná ustanovení.

Avšak Čína a Rusko v úterý v reakci na apel Tonyho Blaira uvedly, že budou ratifikovat kjótské protokoly o podnebných změnách. To znamená, že se tyto protokoly stanou zřejmě koncem roku zákonem. Dále to izoluje Spojené státy, které nyní zůstávají spolu s Austrálií jedinými bohatými zeměmi, které je odmítají podepsat.

Evropská unie usilovala o závaznou dohodu o obnovitelné energii, ale koalice zemí vyvážejících ropu (OPEC) a amerických podnikatelských kruhů jí v tom zabránila.

Zdá se, že mezinárodní společenství nepřislíbilo vůbec žádné nové peníze na pomoc zadluženým zemím v třetím světě, což jejich vedoucí představitelé považují za jeden ze dvou nejvýznamnějších problémů.

"Tento summit také nepřinesl vůbec nic podstatnějšího, co by poskytlo naději polovině obyvatel této planety, která má k dispozici méně než 2 dolary denně," řekl Barry Coates z World Development Movement.

Čelné postavení při světovém rozvoji zaujaly z vůle OSN podnikatelské kruhy. Ty jsou přesvědčeny, že budou při tom úspěšné.

                 
Obsah vydání       5. 9. 2002
5. 9. 2002 Colin Powell se stal terčem ostrých útoků na summitu v Johannesburgu
5. 9. 2002 Charitativní organizace: "Summit v Johannesburgu selhal"
5. 9. 2002 Nestrašte Vieweghem, Kathryn! Pavel  Dostál
5. 9. 2002 Časopis HOST bude vycházet dál Daniela  Pilařová
4. 9. 2002 Prosba o pomoc pro Syndikát novinářů
5. 9. 2002 Mnoho povyku - pro nic? Obec moravskoslezských spisovatelů se bude zřejmě stěhovat do Opavy Daniela  Pilařová
4. 9. 2002 Česi a Slováci naďalej nadštandardne Lubomír  Sedláčik
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
3. 9. 2002 Bohemistická konference v Praze a v Brně
4. 9. 2002 Připravuje se tajná dohoda mezi EU a USA
4. 9. 2002 Závaznost pravidel aneb brusiči jazyka českého Vít  Zvánovec
3. 9. 2002 Jak to dopadlo s dětmi ze summitu v Rio?
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"