26. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Objekt č. E 4990: Sklad zásobníků chlóru o objemu 5 x 80 tun kapalného chlóru
26. 8. 2002

V pondělí odpoledne byl odvolán generální ředitel Spolany Radomír Věk. Nahradí ho generální ředitel Chemopetrolu Miroslav Kuliha. Podle představenstva společnosti bude Kuliha schopnější vyvést Spolanu z krize a řídit znovuobnovení provozu.

Stalo se poté, co v neděli došlo ke konfrontaci generálního ředitele Unipetrolu Švarce s novináři. Ve Spolaně v neděli proběhly dvě tiskové konference. Generálnímu řediteli a předsedovi představenstva a zástupci vlastníka - Unipetrolu i státu - vyčítala média i starostové Neratovicka liknavé a nepřesné informování veřejnosti, hasičů i krizových štábů. O odvolání ředitele Spolany se zasazoval i ministr financí Sobotka. Švarc je generálním ředitelem Unipetrolu jmenovaný vládou. "Případ Spolana znamená pravděpodobně selhání managementu na úrovni podniku. Stát je vlastníkem firmy Unipetrol. Myslím, že nyní je na generálním řediteli Pavlu Švarcovi, aby vyvodil z těch událostí, které byly ve Spolaně, příslušné personální změny. Měl by vnímat, že vláda má zájem na tom, aby v čele Spolany byli lidé, kteří jsou kompetentní a kteří zajistí, že lidé v okolí budou mít důvěru v tento podnik," komentoval situaci Sobotka.

Druhou tiskovou konferenci uspořádal bývalý podplukovník ženijního vojska a dnes předseda Asociace zpracovatelů povodňových plánů Jan Papež, který se svým týmem expertů měl vypracovávat pro Spolanu povodňovou zprávu. Ten se v neděli vyjádřil o situaci ve Spolaně výrokem, který zdvihl zájem novinářů. Přirovnal situaci k "malému Černobylu".

Redaktor Tuna z TV NOVA jeho slova vytrhl z kontextu a Papež na něj podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Vedení Unipetrolu se poté Papeže pokusilo včera zbavit možnosti dále zpracovávat hodnotící zprávu a pokusilo se jej odvolat. Papež je rozhodnut bránit se a chce kontaktovat se svými alarmujícími zjištěními ministra životního prostředí Ambrozka. Papež mimo jiné včera na tiskové konferenci ocenil profesionalitu a kompetence ekologických aktivistů - pracovníků Greenpeace, které zahrnul do svého expertního týmu.

Z dobře informovaných kruhů blízkých Radě obrany státu se proslýchá jinak nepotvrzená informace, že "rozzlobení" ministři vnitra a obrany byli v minulých dnech v případě dalších porušení dohod krizového štábu s vedením Unipetrolu rozhodnuti jako poslední možnost "komunikace" se Spolanou zavést na území závodu mimořádný stav či stanné právo a zjednat si respekt pomocí násilného obsazení podniku vojenskými jednotkami. Prozatím k této možnosti nedošlo a snad už ani nedojde.

Krizový štáb Spolany v pondělí definitivně rozhodl o způsobu odčerpání zbývajících 12 tun chlóru z nového skladu a v 16.00 ukončil přípravné práce k čerpání. Protože nelze jednoznačně vyloučit další únik chlóru do ovzduší, jsou v pohotovosti záchranáři a v Libiši a Neratovicích jsou pro obyvatele připraveny evakuační autobusy.

Ve městě stále platí druhý stupeň chemického poplachu. Mezi obyvateli obcí na Mělnicku zprávy chemického závodu Spolana stále vyvolávají strach. Informace z továrny totiž dosud provázela řada nejasností a nepřesností. Výrokům vedení Spolany nevěří ani nezávislí ekologové.

Přečerpávání bylo zahájeno v pondělí v 19:30 po náročné operaci, při které potápěči podložili zásobník ocelovými deskami. Než začali záchranáři chlór odčerpávat, tanky zkontrolovaly i podvodní kamery. Po celou dobu příprav k čerpání chlóru jsou v pohotovosti všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy hasiči, policisté i zdravotníci.

Jak Unipetrol, tak hasiči několikrát uvedli, že jednoznačně další únik chlóru při odčerpávání nemohou vyloučit. Zároveň ale dodávali, že vše je připraveno tak, aby případný únik měli záchranáři ihned pod kontrolou za pomoci vodních clon.

Starostové Neratovic a blízké obce Libiše i vedení další okolních obcí dostali o chystaném čerpání tentokrát už informace v předstihu. V obcích jsou preventivně přistaveny evakuační autobusy. V Neratovicích stále platí druhý stupeň chemické pohotovosti.

Přečerpávání nebezpečného chlóru ze záplavami poškozeného zásobníku bylo přerušeno v pondělí ve 21.00, pokračovalo v úterý od rána , od 7.30. Technici a hasiči během noci znovu vše pečlivě zkontrolovali a nenašli žádnou závadu. Tentokrát neuniklo nic. Hasiči soudí, že největší riziko dalšího úniku chlóru hrozilo během přípravných prací v pondělí do 19.00. "Teď už je nádrž zajištěna a probíhá standardní způsob odčerpávání chlóru. Žádné bezprostřední riziko již nehrozí," řekl šéf zásahu Petr Vonášek.

FOTOREPORTÁŽ Jana Papeže z areálu Spolany a zevnitř skladu, ve kterém došlo k úniku chlóru.
AKTUÁLNÍ MONITOR ZPRÁV veřejného serveru České tiskové kanceláře České noviny

Neoznačené kontejnery na břehu Labe
25. 8. 2002

Ani jeden ze štábů (včetně ekologů), které doposud navštívily nucený přístav velkoobjemových přepravních kontejnerů u Štěpánského mostu v obci Obříství u Neratovic, neuhodila do očí podivná věc. Zatímco většina sudů má předpisové označení obsahu pomocí mezinárodního kódování CAS a ještě doplňkovou textovou informaci, tři sudy ji nemají...

Jaké označení nesl původně sud č. SPOU 100-258-9 / CS 2276, sud SPOU 100-274-2 / CS 2276 a sud SPOU 100-292-7 / CS 2276?

Jinými slovy: jakou chemikálii obsahovaly tyto sudy původně, než se dostaly nedobrovolně z areálu Spolany do rozvodněné řeky? Kdo byl první v jejich novém "přístavišti" a kdo je uvazoval ke stromům tenkým řetězem a horolezeckým lanem? Je o této zabezpečovací návštěvě nějaká fotodokumentace či video?

Tyto kontejnery byly 20. 8. v době, kdy jsem je já fotografoval, bez označení obsahu i jeho nebezpečnosti, které bylo pečlivě strženo, nikoliv smyto povodňovou vodou. Na informaci může odpovědět pouze vedení Spolany Neratovice a já doufám, že odpoví rychle a přesně...

Do hotelu Hilton ještě nedávno zatékalo. Dnes je jeho ochranka nervózní z novinářů. Proč?
24. 8. 2002
Komplex hotelu Hilton a přilehlého IBC business centra má asi o jeden problém navíc. Soudě podle značné nervozity soukromé bezpečnostní služby na parkovišti před hotelem Hilton a ještě větší nervozity obchodního ředitele IBC (alespoň tak se představil), který mne spolu s velitelem zasahujících hasičů nekompromisně vykázal z prostoru podzemních garáží v objektu IBC, dá se očekávat, že podzemní prostory celého komplexu skrývají mimo bahna a smradlavé zátopové vody nejedno neblahé tajemství.
Metro B - Karlovo náměstí
23. 8. 2002
Přesně ve 22.00 v noci z úterý 13. na středu 14. srpna 2002 dostala pohotovostní posila obsluhy ochranného systému pražského metra příkaz sebrat se a jít domů. Poslal je pryč příkaz povodňového štábu. V době, kdy se na město valilo více jak 5000 kubických metrů vody každou vteřinu, zbyli na stanici Palmovka ze sedmi členů ochrany tři lidé a na stanici Florenc nebyl kromě dozorčích nikdo. Otázkou zůstává kdo příkaz vydal. Zatím to vypadá buď na primátora Igora Němce nebo ředitele Dopravního podniku Milana Houfka.

Lidem v promočených montérkách pak ve smradlavou vodou zatápěných tunelech šlo doslova o kejhák, když napravovali jejich hru na krizový protipovodňový štáb.

Z bojovky bylo drama

A z dramatu potupná porážka. Podle dostupných informací začala během středy voda přes povrchové protipovodňové stěny pronikat nejprve do stanice Invalidovna. Když začala po schodech téct dolů, obsluha nečekala a vysunula tzv. atomový uzávěr pod eskalátory. Povídá se, že příslušný dispečer okamžitě obvinil příslušné pracovníky z anarchie, z překročení pravomocí a přikázal jim uzávěr znovu otevřít. Naštěstí neposlechli a poslali ho do háje.

Stejná tragikomedie se odehrávala na stanicích Křižíkova a Palmovka. Tu zradil proud špinavé vody od supermarketu Delvita. Čas běžel a dispečeři stále odmítali aktivovat a zatáhnout traťové i staniční předěly. Jako první byl pak spuštěn předěl mezi Palmovkou a Invalidovnou. Ale do té už vnikala voda kabelovými průchodkami zpod eskalátorů a kolem atomových vrat stříkaly vodorovné proudy vody. Křižíkova dopadla stejně.

To všechno přes maximální výkon automatických čerpadel řízených plováky.

Poznámka JČ: Děkujeme všem očitým svědkům, současným i bývalým zaměstnancům pražského metra, kteří nám poskytli tyto informace. Zachováváme jejich anonymitu, protože si uvědomujeme, že by se při své práci mohli octnout v pracovněprávním ohrožení. Dodnes někteří jejich nadřízení mohou klást loajalitu k vedení firmy nad občanskou povinnost a potřebu objektivně informovat. (Viz též zde a a zde.)

23. 8. 2002
"Ty traťový předěly se vyklápějí do tunelů, a jak kolem jezdí vlaky, vibrace se přenášejí do nich a pomalu se za provozu uvolňují. Časem se někde na panelu vždycky rozsvítila signalizace "otevřeno" a nikdo nevěděl, jestli těch pár tun nečouhá do kolejiště. Obsluha pak musela do tunelu je zkontrolovat a ručně dotáhnout. Časem se na ně přidělávaly zámky, a když to nepomohlo, vyndala obsluha pojistky z jejich elektrickýho ovládání, aby měla jistotu, že se vrata neotevřou. Ty pojistky se tam vracely vždycky před kontrolou...vlastně tam trvale byly jen v době zkoušek systému, aby fungovalo dálkový ovládání." Tolik svědectví bývalého zaměstnance závodu Metro. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru.
Větrací šachta 2 TC - 3 na kilometru 14 trasy B , Náměstí 14. října mezi stanicemi Anděl a Karlovo náměstí. Tudy se odčerpává voda, která zaplavila metro až k traťovému předělu za stanicí Smíchovské nádraží.
23. 8. 2002

Schéma hloubkového profilu a kilometrové vzdálenosti trasy B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Kolbenova (zleva do prava) Celou tuto vanu od kilometru 13,212 do kilometru 23,213 zaplavila Vltava. Proč?O tom, kdo a kde bude čerpat vodu ze zaplaveného pražského metra, nerozhoduje výkonnost čerpadel daného záchranného týmu. Místa, kde se bude čerpat nejdéle, obsazují společnosti vlastněné politicko-ekonomickými bratrstvy 90. let dvacátého století. Tak byli minimálně z nejhlubší stanice Florenc vykázáni dánští záchranáři. Nejlukrativnější místa obsadila společnost Subterra s méně výkonnými čerpadly, kterou podle obchodního rejstříku dosud ovládá stejná finanční skupina jako již zaniklý deník Super.

FOTOGALERIE čerpání vody ze smíchovského metra

26. 8. 2002

Několik dotazů a námětů pro Český hydrometeorologický ústav

V sobotním Právu je článek s nadpisem "Mapy srážek dokazují, proč musela přijít tak velká voda". Je doprovázen podrobnou srážkovou mapou Čech za uplynulé povodňové období.

Na internetových stránkách ČHMÚ (jinak samozřejmě díky za ně, třeba za takové satelitní snímky z NOAA, radarové snímky ale i grafy meteorologických veličin z Prahy Libuše či vertikální profily teplot tamtéž) se můžeme dočíst, že ústav během své existence vyprodukoval dvě "stěžejní díla": Atlas podnebí (vyšel r. 1958) a pozdější Hydrologický atlas (r. 1976, pamatuji-li se dobře).

Jsa šťastným majitelem prvního díla, nalistoval jsem si tedy pro srovnání stránku "Srážky v srpnu". Jde zřejmě o průměr za léta 1908 - 1958. Koukám na ty dvě podrobné mapy, padesátiletý průměr versus úhrn za týden od 6. 8. 2002, srovnávám jejich údaje a nemohu se ubránit několika jednoduchým otázkám. Možná bude odpověď na ně zajímat i další čtenáře.

Spolana 20. 8.: Tady není nic k vidění...
23. 8. 2002
Pan Martínek z tiskového oddělení podniku UNIPETROL, mluvčí neratovické Spolany (GSM: 0602 316053), vytrvale odmítá od 20. 8. dodnes komunikovat na téma Spolana, kontejnery či ekologie. Odmítl návštěvu fotoreportéra v závodě s poukazem na bezpečnostní a hygienické důvody (a copak asi hygienicky závadného či nebezpečného může být v závodě, kde s jedy, hořlavinami a výbušninami pracují profesionálové?), do pondělka 26. 8. odmítl písemnou informaci o kontejnerech u Štěpánského mostu. V úterý 27. 8. má prý být tisková koference přímo ve Spolaně. Mezitím došlo k dalšímu úniku chlóru ze Spolany.
Práva nájemce bytu postiženého povodní
24. 8. 2002
Následující řádky jsou určeny nájemcům, lhostejno zda v obecních či družstevních bytech nebo u soukromých majitelů domů - nájemcům, kteří dočasně anebo dokonce trvale přišli o svůj byt v důsledku povodně. Paradoxně za určitých předpokladů na tom mohou být lépe než lidé s byty či domy ve vlastnictví.

Povodeň, která poškodila dům totiž primárně stíhá vlastníka domu, kterým bývá pronajímatel. Pronajímateli jsou uloženy povinnosti péče o sanaci domu nejenom z pohledu stavebních předpisů (zajištění statiky). Pronajímateli momentem poškození domu a bytů v něm vznikly povinnosti rovněž ve vztahu k nájemcům. Základní povinností pronajímatele bytu po dobu trvání nájmu je zajištění plného a nerušeného výkonu práv nájemce spojených s užíváním bytu.

26. 8. 2002
Nedávno jsme v Britském listoví uvedli recenzi knihy Jaroslava Gajdy. Dnes přinášíme na toto téma s autorem knihy rozhovor.

Jaroslav Gajda se s čtyřmi společníky vydal na štvanici za dvěma a půl miliardami dolarů. Lovnou "zvěří" je belgický stát. Pětici Evropanů (z toho třem Čechům) dluží Belgie dohromady právě tolik dolarů a každému z nich 222 dnů života.

Jaroslav Gajda je český občan s trvalým bydlištěm ve Spojených státech, zahraniční novinář akreditovaný u tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí České republiky. V poslední době přebývá na severní Moravě, píše pro kanadský ekonomický magazín a ve volných chvílích pronásleduje Belgii, protože 222 dní strávil se svými společníky na základě falešného obvinění a nezákonného prodlužování vazby, v belgickém vězení. O jeho zatčení a věznění před několika týdny vyšla kniha v ústeckém nakladatelství Pavla Mészárose AOS Publishing. Gajdův příběh je pozoruhodným svědectvím, jak selhala belgická justice. Ani vydání knihy nebylo bez komplikací: ústeckému nakladatelství vyhrožoval anonym mezinárodním skandálem, pokud knihu vydá. Sedím proti autorovi a mám jednu nutkavou otázku:

24. 8. 2002
Během uplynulých dnů zkontrolovali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce 662 výrobních, skladovacích a prodejních objektů, v nichž se manipuluje s potravinami. Nejvíce provozoven stačili inspektoři prověřit v Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském a Karlovarském kraji, kde jim to opadávající voda již umožnila. Podle předběžného odhadu je tak v těchto regionech zkontrolováno asi 90 % všech provozoven potenciálně postižených záplavami.

Na území města Prahy bylo v zaplavených oblastech zatím zkontrolováno asi 60% prodejních míst. Podle hygieniků naprosto nestačí omýt potraviny (včetně nápojů ve skle), i když je jejich obal hermetický. Veškeré potraviny, které se dostaly do přímého kontaktu se záplavovou vodou, je třeba nekompromisně zlikvidovat. I kdyby to byla láhev archivního francouzského vína.... Nádobí je třeba omývat v dezinfekčním roztoku a pečlivě oplachovat. V případě pochybností o hygieně v místě uložení je lépe postup později znovu zopakovat, zvláště v případě restauračních provozů. Každý provozovatel stravovacího zařízení je totiž trestněprávně zodpovědný za dodržení hygieny.

V minulých dnech se velmi svérázně k této odpovědnosti postavili malostranští a holešovičtí restauratéři, jak napovídají pořízené fotografie. Jejich metody popovodňového úklidu přímo na ulicích před jejich provozovnami nenapovídaly, že by bylo možno v jejich restauracích v budoucnu posedět bez rizika nákazy...

Pokud se já osobně budu procházet v příších měsících Malou Stranou, pak pro jistotu jedině s vlastní naplněnou čutorou a řízkem v pytlíku...

FOTOREPORTÁŽ z popovodňového úklidu Malé Strany
26. 8. 2002

Vodní živel vzal lidem střechu nad hlavou, skartoval šanony doložitelných vzpomínek a vyplavil desítky tun nepotřebného materiálu ( říká se, že co tři roky nepotřebuješ, to vyhoď). Způsobil ale i kulturní škody. Ničil knihy, výtvarná díla a architektonické památky, včetně slavného Juditina kamenného mostu, nejstaršího ve střední Evropě.

Naprostou devastaci znamenala povodeň také pro dvě renomované pražské výstavní síně, galerii MXM sídlící přímo na Kampě a Literu z Karlína. Není bez zajímavosti, že MXM, která prezentovala přední současné české umělce (např.Mainer, David, Střížek, Sýkora, Malich a Šimotová) již v červnu oznámila ukončení činnosti a galerista Jan Černý všechna umělecká díla z prostor odnesl. Je paradoxem, že definitivní pomyslnou tečku za galerií, která ovlivňovala současné umění devadesátých let, udělala voda.

Galerie Litera (jejíž snímek přinášíme) byla zcela zatopena a pod vodou v ní zůstalo velké množství cenných knih a uměleckých děl významných autorů, které majitel galerie nestačil převést do bezpečí. Pojištěný nebyl, pojistné částky jsou pro umělecká díla v nekomerční galerii vysoké. Voda mu navíc v Karlíně zničila i byt. "Nevím sice, kdy zahájíme výstavní činnost, ale Karlín, který má své genium loci, neopustím," svěřil se galerista Miroslav Navrátil. Povodeň se zřejmě týká i kousku lidské identity.

26. 8. 2002
Noc z 20. na 21. srpna roku 1968 byla pro Československo skutečně vážnou katastrofou. Tak vážnou, že v mnoha svých důsledcích trvá dosud. Po všeobecné celospolečenské naději od ledna téhož roku, že s příchodem tzv. "Pražského jara" konečně přichází též uvolnění z předchozího dvacetiletého smrtícího sevření komunistickou mocí, ten naprosto nečekaný srpnový noční nálet letadel a hrčení tanků působily příšerně. Do ČSSR naráz a jakoby ze všech stran vtrhla půlmilionová armáda "spojenců" ve Varšavském paktu. Tu noc a ani následující týden však téměř nikdo nevěděl, co se vlastně přesně stalo.
25. 8. 2002
Rudolfovi Schusterovi vyčítajú stále početnejší kritici konanie na hranici vzniku pochybností o jeho duševných schopnostiach vykonávať svoj úrad. Terajšia pokračujúca tragifraška okolo jeho ochorenia môže tieto názory len podporiť. Na čo nestačí hlava štátu sama, v tom ho zdatne podporuje vlastný syn. O tom, ale aj o čarovnej zhode angličtiny so slovenskou realitou, sa zamyslíme v dnešnom článku.
26. 8. 2002
Nejprve mi v tomto zamyšlení dovolte následující postřeh. Jsem přesvědčen, že jak premiér Špidla, tak i ministr Gross zvládají momentální velmi složitou popovodňovou situaci velmi dobře. Obecně jsme v české "novinařině" uvykli spíše kritice, až fanatickému negování čehokoliv. Já si myslím, že účinná pomoc je několikanásobná, a tedy kupříkladu zpráva vlády o tom, že postižení lidé dostanou několikanásobnou podporu od státu, mnohým z nich zachránila život, tedy je uchránila před osobní tragédií, protože postižení povodněmi dostali nikoliv naději, ale konkrétní závazný slib od vlády, který je zjevně rychlý a ku prospěchu.
26. 8. 2002

Italští prokurátoři, kteří vyšetřují obvinění z korupce a rozkrádání, k němuž mělo dojít v souvislosti s privatizací srbského telecomu, chtějí podrobnit výslechu Douglase Hurda, bývalého britského ministra zahraničních věcí za Margaret Thatcherové.

Hurd byl posléze náměstkem ředitele soukromé firmy NatWest Markets, která poskytovala podniku Telekom Serbia poradenství během jeho kontroverzní privatizace v roce 1997. Britskou banku NatWest najali Srbové pro toto poradenství po schůzce mezi tehdejším srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem a Douglasem Hurdem.

Soudci v Turíně vyšetřují obvinění, že peníze, které vyplatil podnik Telecom Italia za podíl v srbském telekomu, byly odkloněny do určitých finančních kont a podniků pro propírání peněz, které vlastnili Miloševič a jeho spojenci. Vyšetřovatelé však konstatují, že neobviňují lorda Hurda z žádných nepravostí.

Hurd odešel z britského ministerstva zahraničních věcí v roce 1995. Během balkánského konfliktu zastával podle pozorovatelů postoje, sympatizující se Srbskem. (Podrobnosti v angličtině viz např. zde.)

Kontejner s označením HEXEN-1 na břehu Labe
22. 8. 2002

Po proudu Labe, několik set metrů od Spolany Neratovice, u Štěpánského mostu mezi Neratovicemi a obcí Obříství je připoutáno ke stromům sedm kontejnerů. Kontejnery uplavaly ze Spolany během povodně. S největší pravděpodobností byly naplněny vysoce toxickou látkou. Prý se jedná o látku, která se používá jako palivo do raketoplánů, je velice toxická, navíc výbušná. Ve středu, týden po havárii jsou již kontejnery zřejmě prázdné. Podle očitých svědků alespoň velká část obsahu vytekla při povodni do Labe.

Další kontejner je dosud potopen. Kromě dalších látek, jako jsou chlór, dioxiny a rtuť, je toto další látka, která ohrožuje životy obyvatel, a to nejen v okolí továrny, ale v širokém regionu, prakticky až po moře. Vzhledem k rozsahu záplav je ohrožen celý tok Labe. To, že tyto kontejnery tu leží, je utajováno - stejně jako na další uniky jedovatých látek je na to informační embargo.

Hovořím s Jarkem Menčíkem, profesionálním vojákem armády ČR, velitelem speciální jednotky momentálně nasazené v zaplavených oblastech severně od Neratovic.

Poznámka ŠK: Úvod Lenky Kučerové k jejímu rozhovoru s Jarkem Menčíkem je přinejmenším přehnaný, pokud byl ve všech vyplavených kontejnerech "jen" hexen. (Nejistota, vyjadřovaná v rozhovoru, je však vzhledem k "hře na mrtvého brouka" od představitelů Spolany v tomto případě u autorky i u interviewovaného vojáka zcela pochopitelná.) Avšak: jak jsem již uvedl při krátké zmínce o kontejnerech při uvádění fororeportáže dne 21. 8., hexen-1 není jed podle průmyslové klasifikace a evidence jedů, není to ani výbušnina (i když jeho páry jsou výbušné, stejně jako páry benzínu) je to hořlavina 3. třídy nebezpečnosti. Požívání či inhalace hexenu-1 či potírání kůže se však přesto nedoporučuje, zrovna jako se nedoporučuje koupání v benzínu či "čikuli". Hexen ale není "nebezpečný pro celý tok Labe až po moře".

FOTOREPORTÁŽ z neratovického břehu Labe
premiér Vladimír Špidla
23. 8. 2002
Možná až překvapivě konstruktivně a víceméně bez problémů jednala na své čtvrté plenární schůzi v pátek 23. srpna česká Poslanecká sněmovna. Na žádost vlády také její předseda Lubomír Zaorálek ochotně vyhlásil stav legislativní nouze, čímž se celý zákonodárný proces mohl výrazně urychlit. Nebýt katastrofálních povodní, které ČR v uplynulých dnech postihly a budou mít dalekosáhlé následky, určitě by totiž současná česká vláda neměla ve Sněmovně tak snadnou pozici. A už vůbec ne s tím, co potřebovala prosadit. Neb šlo "na prvním místě o peníze" a pak také o blížící se komunální a doplňující senátní volby, v nichž nyní opoziční strany hodlají napravit svůj neúspěch z nedávných parlamentních voleb.
22. 8. 2002

tisková zpráva hnutí ARNIKA
Program Toxické látky a odpady ekologického sdružení ARNIKA zprovoznil internetové stránky "Povodně 2002 a ekologické škody" na adrese havarie.arnika.org.

Stránky budou sloužit jako monitor zjišťovaných důsledků toxického znečištění způsobeného během katastrofálních povodní, které postihly v půli srpna 2002 Českou republiku. Předpokládáme, že se podaří pomoci také najít zatoulané vysoce nebezpečné chemikálie v sudech, které mohly uplavat z našich chemiček na Labi a Vltavě," vysvětlil naplňování stránek Ing. Milan Havel z hnutí ARNIKA.

19. 8. 2002
Motto:

Vy jste se pěkně vybarvila a z Vašeho projevu je zcela jasné, že jste pouze nevyrovnaná nesebevědomá žena, která má zvrácené představy o partnerském soužití. Myslím, že by Vám pár přes zadek spíše od budoucího než současného partnera jedině prospělo (pochybuji, že nějakého máte).

(reakce anonyma z Fóra BL na věcný rozbor, který vypracovala Olga Kubová, a který se týká nedostatečné ochrany, kterou ženám poskytuje česky právní řád)

Podle údajů britské Racial and Violent Crime Task Force, akční skupiny pro rasové a násilné zločiny, která byla založena po vyšetřování skandálu kolem rasové vraždy žáka Stephena Lawrence, se tato akční skupina zabývá každý měsíc 8000 incidenty. Z nich patří 76 procent mezi případy domácího násilí, 22 procent jsou násilné rasové incidenty a 2 procenta jsou násilné incidenty, zaměřené proti homosexuálům.

Čelní představitelé londýnské metropolitní policie jsou přesvědčeni, že v sedmimilionovém Londýně dochází každý měsíc až k 35 000 případů domácího násilí, o většině z nichž se policie nedoví. "Rozsah tohoto problému je neuvěřitelný," konstatoval představitel akční skupiny pro rasové a násilné zločiny. Musíme dosáhnout toho, aby se domácí násilí stalo společensky tak nepřijatelným, jako je nyní v Británii kouření a řízení vozidel po požití alkoholu." (Zdroj v angličtině je např. zde.)

Zde je dokument britské vlády, o vládních opatřeních proti domácímu násilí. Mimo jiné se v něm praví, že současná policejní praxe ohledně násilí v rodinách je založena na předpokladu, že násilí uvnitř soukromých vztahů není o nic méně závažným trestným činem než násilí, k němuž dochází mezi lidmi, kteří se navzájem neznají. Od července 1990 se musí britská policie při řešení případů domácího násilí přidržovat těchto zásad:

  • v první řadě má police povinnost ochránit oběti a děti před dalšími útoky
  • policie má povinnost považovat násilí v rodinách za stejně závažné trestné činy jako jiné formy násilí
  • policie musí při případech domácího násilí používat práva násilníka zatknout
  • policie si musí být vědoma, že je nebezpečné snažit se dosáhnout mezi násilníkem a jeho obětí smíření
  • V mnoha případech byly u policie založeny speciální útvary pro násilí v rodinách, nebo specializovaní policisté pro případy domácího násilí. V roce 1995 publikovalo britské ministerstvo vnitra studii (Policing Domestic Violence in the 1990s, Home Office Research Study 139, nakladatelství Sharon Grace, 1995) o tom, jak se britská policie vyrovnává s případy domácího násilí.

    Ale jak vypadá situace v České republice? "Domácí násilí je u nás zatím jako problém podceňováno, nehovoří se o něm, a tudíž týrané oběti často nevědí, zda chování partnera je vůbec morálně či právně neakceptovatelné a zda se vůbec na domácí násilí vztahují nějaké sankce," uvádí se na stránkách Bílého kruhu bezpečí. Text pokračuje: "Převažuje 24 % obětí domácího násilí, které nezvolily žádný pokus o obranu. Útěk zvolilo 22 %. Pokus o přivolání policie jako obranu zkusilo 21,5 %. Ostatní formy obrany jsou zastoupeny velmi málo, dosahují maximálně četnosti 7 procent. Tyto údaje potvrzují bezradnost oběti při hledání účinných strategií obrany před agresorem.

    Tato studie o domácím násilí v České republice z března 2002 se zabývá především různými aspekty českého právního řádu v této věci (nikde jsme nenašli spolehlivé statistiky pro ČR) a konstatuje, že čeští politikové stále nedělají ve věci násilí v rodinách "v podstatě nic", i když na stránkách českého ministerstva vnitra najdeme informace k této problematice.

    Potíž však je, že násilí v rodinách nelze v ČR trestat na základě žádného jediného paragrafu: mají k tomu být používány nejrůznější paragrafy roztroušené po trestním zákoně. V dokumentu na stránkách MVČR se praví: "Máme-li být právně přesní, je třeba poznamenat, že tato otázka není zcela přesně formulována, neboť proti domácímu násilí 'nechrání' jeho oběti žádný paragraf, resp. ustanovení trestního zákona. Žádné ustanovení totiž neobsahuje ochranu, ale stanoví sankce pro pachatele toho kterého trestného činu následně až po jeho spáchání.

    V roce 1999 předložil Bílý kruh bezpečí klientům, kteří se k této organizaci uchýlili o pomoc, podrobný dotazník o násilí v rodinách, celkem ho vyplnilo 93 osob (viz zde). Jejich informace shrnujeme:

    18. 8. 2002
    "...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

    V pátek jsme publikovali výňatky z otřesné zprávy o násilí proti ženám, kterou publikoval Ekologický právní servis. Vyplývá z ní, že policie v ČR ženám v drastické situaci nepomáhá. Jak se řeší vážný problém domácího násilí v Británii? Nyní zveřejňujeme výňatky z letáku britského ministerstva vnitra ohledně domácího násilí, který britská vláda šíří od ledna 1999. Proti vážnému problému násilí v rodinách podniká i jiné razantní kroky. V letáku se praví se mimo jiné:

    Mnoho druhů domácího násilí je trestným činem a policie bere veškeré formy domácího násilí velmi vážně. Většina poboček britské policie má speciálně kvalifikované, zkušené pracovníky, kteří vás vyslechnou a budou s vámi hovořit v nepřítomnosti vašeho partnera. Ženy mohou požádat o to, aby je vyslechla policistka. Policie může, pokud si to přejete, zařídit lékařskou pomoc, dopravu a bezpečné místo, kam se můžete uchýlit. První prioritou policie je vaše bezpečí a bezpečí vašich dětí.

    Ať už policie zahájí trestní stíhání proti násilné osobě anebo ne, máte v každém případě právo využít občanského práva k vlastní ochraně, abyste mohli žít v bezpečí. Podle Zákona o rodinném právu (Family Law Act) má mnoho lidí, kteří jsou obětí domácího násilí, právo zažádat o soudní příkaz proti násilníkům. Například máte možnost zažádat o soudní příkaz proti osobě, s níž žijete anebo s níž jste žil(a) (bez ohledu na to, zda jste s ní v manželském vztahu), proti osobě, se kterou jste se rozhodl(a) uzavřít sňatek anebo proti osobě, s níž sdílíte rodičovskou odpovědnost za výchovu dítěte.

    Tyto soudní příkazy jsou schopny zamezit násilnému chování anebo v některých případech zabránit násilníkovi v přístupu do vašeho domu či bytu. Soudy mohou opatřit trestní příkaz pravomocí danou osobu zatknout, takže v případě, že není trestní příkaz respektován, násilníka odvede policie k soudu.

    Anglický originál je zde. Kdy začne Grossovo ministerstvo vnitra s podobnou iniciativou?

    15. 8. 2002
    "...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

    "Během péče Poradny pro ženy v tísni o paní Urbánkovou bylo zjištěno, že přibližně dvacet procent pacientek, hospitalizovaných na psychiatrickém oddělení v Brně, jsou oběti domácího násilí, které se tak skrývají před svým násilnickým partnerem."

    Citujeme (po mírné jazykové a redakční úpravě) z výroční zprávy Ekologického právního servisu za rok 2001. Velmi záslužnou práci koná poskytováním pomoci ženám v ČR, které jsou obětmi vážného domácího násilí. Stránka, věnovaná této tematice, je zde:

    23. 8. 2002

    se vám zobrazí, když si ve svém prohlížeči zakliknete češtinu. Např. v Internet Exploreru: Nástroje (Tools), Možnosti (Internet Options), pak Jazyky (Languages).

    23. 7. 2002

    Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

    17. 6. 2002

    Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

    14. 5. 2002

    Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

    Pište prosím na tuto . Děkuji.

    Šéfredaktor.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    26. 8. 2002 Stoletá voda a inženýrské limity Jaromír  Kohlíček
    26. 8. 2002 Tabák bude zachraňovat oběti povodní? Martin  Škapík
    26. 8. 2002 Invaze v srpnu 1968 byla začátkem trvající katastrofy Karel  Mašita
    26. 8. 2002 Ať hned zveřejňují čeští meteorologové, kolik kde napršelo Miloš  Zahradník
    25. 8. 2002 Spolana: Kdo strhal označení ze tří sudů u Štěpánského mostu? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Karlínské IBC: utajená ekologická havárie? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Práva nájemce bytu postiženého povodní   
    23. 8. 2002 Pražské metro: Atomový hrobeček Houfka Simpsona Radek  Mokrý, Štěpán Kotrba
    23. 8. 2002 Osudný příkaz povodňového štábu ochraně metra Radek  Mokrý

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    26. 8. 2002 Ať hned zveřejňují čeští meteorologové, kolik kde napršelo Miloš  Zahradník
    26. 8. 2002 Monitor Jana Paula: "Karlín neopustím"   
    26. 8. 2002 Tabák bude zachraňovat oběti povodní? Martin  Škapík
    26. 8. 2002 Stoletá voda a inženýrské limity Jaromír  Kohlíček
    25. 8. 2002 Spolana: Kdo strhal označení ze tří sudů u Štěpánského mostu? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Práva nájemce bytu postiženého povodní   
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    23. 8. 2002 Vedení pražského metra vyslýchá policie   
    23. 8. 2002 Bude se stavět rampa k Sovovým mlýnům   
    23. 8. 2002 Jděte pryč, tady čerpáme my! Radek  Mokrý

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
    23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
    11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
    22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
    17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
    14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
    22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
    23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
    19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
    8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
    8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
    6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
    6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
    31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   

    Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
    22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
    5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
    30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
    29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
    29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
    26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
    25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
    25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
    11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek