26. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 8. 2002

I hermeticky uzavřené potraviny mohou být kontaminovány záplavovou vodou

Během uplynulých dnů zkontrolovali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce 662 výrobních, skladovacích a prodejních objektů, v nichž se manipuluje s potravinami. Nejvíce provozoven stačili inspektoři prověřit v Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském a Karlovarském kraji, kde jim to opadávající voda již umožnila. Podle předběžného odhadu je tak v těchto regionech zkontrolováno asi 90 % všech provozoven potenciálně postižených záplavami.

Na území města Prahy bylo v zaplavených oblastech zatím zkontrolováno asi 60% prodejních míst. Podle hygieniků naprosto nestačí omýt potraviny (včetně nápojů ve skle), i když je jejich obal hermetický. Veškeré potraviny, které se dostaly do přímého kontaktu se záplavovou vodou, je třeba nekompromisně zlikvidovat. I kdyby to byla láhev archivního francouzského vína.... Nádobí je třeba omývat v dezinfekčním roztoku a pečlivě oplachovat. V případě pochybností o hygieně v místě uložení je lépe postup později znovu zopakovat, zvláště v případě restauračních provozů. Každý provozovatel stravovacího zařízení je totiž trestněprávně zodpovědný za dodržení hygieny.

V minulých dnech se velmi svérázně k této odpovědnosti postavili malostranští a holešovičtí restauratéři, jak napovídají pořízené fotografie. Jejich metody popovodňového úklidu přímo na ulicích před jejich provozovnami nenapovídaly, že by bylo možno v jejich restauracích v budoucnu posedět bez rizika nákazy...

Pokud se já osobně budu procházet v příších měsících Malou Stranou, pak pro jistotu jedině s vlastní naplněnou čutorou a řízkem v pytlíku...

FOTOREPORTÁŽ z popovodňového úklidu Malé Strany

Ze zasažených potravinářských provozů jsou stále vyřazovány potraviny, které se dostaly do přímého kontaktu se záplavovou vodou, a to včetně těch, které mají hermetické uzávěry. Přímo v terénu inspektoři zjistili, že i přes tyto uzávěry se mohla záplavová voda nebo bláto dostat dovnitř obalu a kontaminovat obsah. Proto ČZPI doporučuje podnikatelům i spotřebitelům rovněž takové potraviny nekompromisně likvidovat.

Potravinářská inspekce doporučuje zejména

  • Zásadně nekonzumovat potraviny s prošlým datem použitelnosti. Tímto datem se označují potraviny podléhající rychlé zkáze, jako např. některé masné a mléčné výrobky, lahůdkové saláty, výrobky obsahující majonézu nebo cukrářské výrobky. Datum použitelnosti je na obalu označeno slovy "Spotřebujte do...". Potraviny s datem minimální trvanlivosti (označeno zkratkou DMT) lze konzumovat jen v případech, kdy zjevně nebyla poškozena jejich zdravotní nezávadnost. Je potřeba věnovat pozornost viditelným změnám na povrchu potravin, plísním, případně hnilobě.
  • Zvýšenou pozornost je třeba věnovat i trvanlivějším potravinám, vyžadujícím skladování v suchém prostředí (trvanlivé pečivo, těstoviny, mouky, čaj, koření, káva atd.). Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu může u nich snadno dojít k zatuchnutí a popřípadě i zplesnivění. Namístě je proto bedlivá vizuální kontrola takových potravin a v případě zjištění viditelného růstu plísní nebo jiných změn (netypická vůně, evidentní navlhnutí, spečený obsah, barevné změny atd.) Inspekce nedoporučuje narušené potraviny konzumovat, a to ani po odstranění poškozených částí.
  • Zmražené potraviny, které byly vlivem odpojeného elektrického proudu rozmraženy, ČZPI nedoporučuje v žádném případě znovu zamrazovat. Rovněž potraviny, které je potřeba skladovat při nižších teplotách v chladničce, mohly být vlivem výpadku elektrického proudu, a tím i zvýšenou skladovací teplotou poškozeny. Proto je třeba dobře zvážit jejich případnou konzumaci.
  • ČZPI doporučuje obezřetnost také při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Plody, které jsou viditelně poškozené, rozměklé nebo napadené plísní, případně hnilobou, by spotřebitelé neměli konzumovat, a to ani po vykrájení napadených částí. Inspekce nedoporučuje konzumovat ani ovoce a zeleninu, která byla v přímém kontaktu se záplavovou vodou. V každém případě je potřeba ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě omývat.

    Na potraviny, u nichž inspektoři zjistí prokazatelný kontakt se záplavovou vodou nebo zdravotní závadnost, bude vystaven zákaz uvádění do oběhu. Inspektoři budou poté provádět kontrolu, jak s nimi bylo skutečně naloženo. Inspekce chce tímto krokem podchytit pokud možno veškeré znehodnocené zboží, aby měla dostatek informací o jeho skutečném osudu.

    ČZPI znovu varuje všechny potenciální překupníky znehodnocených potravin před pokusy o jejich prodej. Pokud podobný případ inspekce zjistí, bude jej velmi přísně trestat.

  •                  
    Obsah vydání       26. 8. 2002
    26. 8. 2002 V pondělí byl odvolán ředitel Spolany, v závodě se dál přečerpává chlór Štěpán  Kotrba
    25. 8. 2002 Spolana: Kdo strhal označení ze tří sudů u Štěpánského mostu? Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Karlínské IBC: utajená ekologická havárie? Štěpán  Kotrba
    23. 8. 2002 Osudný příkaz povodňového štábu ochraně metra Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 Pražské metro: Atomový hrobeček Houfka Simpsona Štěpán  Kotrba, Radek  Mokrý
    23. 8. 2002 Jděte pryč, tady čerpáme my! Radek  Mokrý
    26. 8. 2002 Ať hned zveřejňují čeští meteorologové, kolik kde napršelo Miloš  Zahradník
    23. 8. 2002 Spolana: Mluvčí nemluví, ale mlčí, do závodu se nesmí z hygienických důvodů Štěpán  Kotrba
    24. 8. 2002 Práva nájemce bytu postiženého povodní
    26. 8. 2002 "Pro Belgičany jsme byli jen primitivové, Češi z Východu" František  Roček
    24. 8. 2002 I hermeticky uzavřené potraviny mohou být kontaminovány záplavovou vodou Štěpán  Kotrba
    26. 8. 2002 Monitor Jana Paula: "Karlín neopustím"
    26. 8. 2002 Invaze v srpnu 1968 byla začátkem trvající katastrofy Karel  Mašita
    25. 8. 2002 Mr. President, are you debilitated ? Lubomír  Sedláčik
    26. 8. 2002 Tabák bude zachraňovat oběti povodní? Martin  Škapík
    26. 8. 2002 Prokuratura chce vyslechnout ministra zahraničí Margaret Thatcherové
    22. 8. 2002 Spolana: dosud utajený průšvih Lenka  Kučerová
    23. 8. 2002 Poslanecké souznění ve stavu legislativní nouze Karel  Mašita
    22. 8. 2002 Stránky pro monitorování toxického znečištění během povodní
    19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."
    23. 8. 2002 Česká diakritika v Britských listech
    23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
    17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
    14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
    21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů