24. 8. 2002
I hermeticky uzavřené potraviny mohou být kontaminovány záplavovou vodouBěhem uplynulých dnů zkontrolovali inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce 662 výrobních, skladovacích a prodejních objektů, v nichž se manipuluje s potravinami. Nejvíce provozoven stačili inspektoři prověřit v Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském a Karlovarském kraji, kde jim to opadávající voda již umožnila. Podle předběžného odhadu je tak v těchto regionech zkontrolováno asi 90 % všech provozoven potenciálně postižených záplavami. Na území města Prahy bylo v zaplavených oblastech zatím zkontrolováno asi 60% prodejních míst. Podle hygieniků naprosto nestačí omýt potraviny (včetně nápojů ve skle), i když je jejich obal hermetický. Veškeré potraviny, které se dostaly do přímého kontaktu se záplavovou vodou, je třeba nekompromisně zlikvidovat. I kdyby to byla láhev archivního francouzského vína.... Nádobí je třeba omývat v dezinfekčním roztoku a pečlivě oplachovat. V případě pochybností o hygieně v místě uložení je lépe postup později znovu zopakovat, zvláště v případě restauračních provozů. Každý provozovatel stravovacího zařízení je totiž trestněprávně zodpovědný za dodržení hygieny. V minulých dnech se velmi svérázně k této odpovědnosti postavili malostranští a holešovičtí restauratéři, jak napovídají pořízené fotografie. Jejich metody popovodňového úklidu přímo na ulicích před jejich provozovnami nenapovídaly, že by bylo možno v jejich restauracích v budoucnu posedět bez rizika nákazy... Pokud se já osobně budu procházet v příších měsících Malou Stranou, pak pro jistotu jedině s vlastní naplněnou čutorou a řízkem v pytlíku... FOTOREPORTÁŽ z popovodňového úklidu Malé Strany
|
Ze zasažených potravinářských provozů jsou stále vyřazovány potraviny, které se dostaly do přímého kontaktu se záplavovou vodou, a to včetně těch, které mají hermetické uzávěry. Přímo v terénu inspektoři zjistili, že i přes tyto uzávěry se mohla záplavová voda nebo bláto dostat dovnitř obalu a kontaminovat obsah. Proto ČZPI doporučuje podnikatelům i spotřebitelům rovněž takové potraviny nekompromisně likvidovat. Potravinářská inspekce doporučuje zejména Na potraviny, u nichž inspektoři zjistí prokazatelný kontakt se záplavovou vodou nebo zdravotní závadnost, bude vystaven zákaz uvádění do oběhu. Inspektoři budou poté provádět kontrolu, jak s nimi bylo skutečně naloženo. Inspekce chce tímto krokem podchytit pokud možno veškeré znehodnocené zboží, aby měla dostatek informací o jeho skutečném osudu. ČZPI znovu varuje všechny potenciální překupníky znehodnocených potravin před pokusy o jejich prodej. Pokud podobný případ inspekce zjistí, bude jej velmi přísně trestat. |