19. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 8. 2002
"...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

V pátek jsme publikovali výňatky z otřesné zprávy o násilí proti ženám, kterou publikoval Ekologický právní servis. Vyplývá z ní, že policie v ČR ženám v drastické situaci nepomáhá. Jak se řeší vážný problém domácího násilí v Británii? Nyní zveřejňujeme výňatky z letáku britského ministerstva vnitra ohledně domácího násilí, který britská vláda šíří od ledna 1999. Proti vážnému problému násilí v rodinách podniká i jiné razantní kroky. V letáku se praví se mimo jiné:

Mnoho druhů domácího násilí je trestným činem a policie bere veškeré formy domácího násilí velmi vážně. Většina poboček britské policie má speciálně kvalifikované, zkušené pracovníky, kteří vás vyslechnou a budou s vámi hovořit v nepřítomnosti vašeho partnera. Ženy mohou požádat o to, aby je vyslechla policistka. Policie může, pokud si to přejete, zařídit lékařskou pomoc, dopravu a bezpečné místo, kam se můžete uchýlit. První prioritou policie je vaše bezpečí a bezpečí vašich dětí.

Ať už policie zahájí trestní stíhání proti násilné osobě anebo ne, máte v každém případě právo využít občanského práva k vlastní ochraně, abyste mohli žít v bezpečí. Podle Zákona o rodinném právu (Family Law Act) má mnoho lidí, kteří jsou obětí domácího násilí, právo zažádat o soudní příkaz proti násilníkům. Například máte možnost zažádat o soudní příkaz proti osobě, s níž žijete anebo s níž jste žil(a) (bez ohledu na to, zda jste s ní v manželském vztahu), proti osobě, se kterou jste se rozhodl(a) uzavřít sňatek anebo proti osobě, s níž sdílíte rodičovskou odpovědnost za výchovu dítěte.

Tyto soudní příkazy jsou schopny zamezit násilnému chování anebo v některých případech zabránit násilníkovi v přístupu do vašeho domu či bytu. Soudy mohou opatřit trestní příkaz pravomocí danou osobu zatknout, takže v případě, že není trestní příkaz respektován, násilníka odvede policie k soudu.

Anglický originál je zde. Kdy začne Grossovo ministerstvo vnitra s podobnou iniciativou?

Technické správě komunikací vjezd povolen
19. 8. 2002
V středu 15.srpna jsem se na několik hodin stal dobrovolníkem a pomáhal jsem stavět hráze na levém břehu Vltavy, konkrétně na Smíchově. Tento text shrnuje moje dojmy a neklade si za cíl nic jiného, než popsat jeden miniaturní úsek boje s povodní v průběhu několika málo hodin. Ve všeobecné snaze o záchranu životů a majetků je to epizoda. Velmi velmi drobná a svým způsobem nevýznamná. Popisuji tu atmosféru okamžiku a nic víc. Čtenáře důrazně varuji před jakoukoliv generalizací. Nepokoušejte se z mého vyprávění vyvozovat jakékoliv dalekosáhlé závěry. Řeknu vám, co jsem viděl, slyšel a udělal, ale vím, že co jsem viděl, jsem nemusel správně pochopit, co jsem slyšel, nemusela být pravda, a co jsem dělal, nemuselo mít smysl. Kdyby vám dali do ruky centimetrový střípek skla z vitráže, k představě chrámu svatého Víta by vám to nestačilo. Nesu jen ten střípek, o budově bude možno mluvit, až jich bude mnohem víc.
Kostel se šikmou věží, tržnice a spousta vody, kterou hlídá voják...
18. 8. 2002
Nevěřte televizi úplně všechno. Páteční večerní zpravodajství (16. srpna) o kritické situaci v Ústí, jak jsem je zahlédl na TV NOVA, bylo zavádějící. Kdo nebyl z Ústí, nepochytil z reality zdejších povodní skoro nic. Řeka kulminovala. Ústí prožívá drama, slyšeli a viděli jsme. Ve skutečnosti měli Telenováci říci: Ústečané měli velké štěstí. Řeka má sice v korytě Labe historické maximum, ale většina města je roztažena po svazích a kopcích kolem labského údolí. Město žije dál svým životem - až na úzkou nábřežní enklávu.
FOTOGALERIE: Ústí nad Labem, foto: Franitšek Roček
20. 8. 2002

Množství fotografií o povodních z Prahy i z mnoha míst České republiky publikoval v BL Štěpán Kotrba i jiní fotografové. Nejnověji zaslal další snímky z Ústí nad Labem František Roček. Fotografie povodní z Mělníka, z Litoměřic a z Lovosic poskytl Jan Novák. Zde naleznete reportáž Štěpána Kotrby z Karlína, avšak fotogalerií je víc, než je zde možno vyjmenovat. Kliknete-li na titulek "Fotogalerie" v pravém sloupci titulní stránky nebo sem, zobrazí se vám kompletní přehled fotogalerií v časové chronologii.

Pozn. ŠOK: Nedá mi, abych se neomluvil čtenářům za mnohými oprávněně kritizovaný pragocentrismus při fotografování povodní. Je dán tím, že nedisponuji autem ani ochotným řidičem (s výjimkou leteckého dne s ABA nad jižními Čechami a návštěvy Orlíka, Litoměřic a Terezína s obětavým kolegou Janem Paulem), a jsem tedy odkázán na ta místa, kam se dostanu po svých :(((. Pokud by se našel dobrodruh s natankovanou nádrží auta nebo vrtulníku, jsem ochoten jet i jinam než do Podolí. Kontaktovat může redakci Britských listů. Vrtulníkem to nejde, neb civilní provoz byl (celkem logicky) nad zaplaveným územím zakázán, upozornili mne čtenáři. Zítra odpoledne vyrážím tedy autem s Janem Horynou, který se redakci už přihlásil, na Mělnicko.

19. 8. 2002
Rád bych se postavil na obranu NĚKTERÝCH tzv. nezodpovědných lidí, kteří záchranářům jen stěžovali práci. Měli tak činit svým odporem k evakuaci. Mám tím na mysli především lidi, jako byl muž, kterého ČT uvedla v jedné reportáži jako zvlášť odstrašující případ. Teprve, až mu policisté pomohli naplnit pytle pískem, dal se přemluvit k odchodu.

Tento člověk uvedl, že byl o blížícím se zatopení jeho domu informován teprve půl hodiny před evakuací, a musí svůj dům zabezpečit. Není jeho vinou, že informační systém nefungoval moc dobře, zvláště mimo velká města byli lidé informováni velmi nahodile, pokud vůbec. Jednalo se o zdravého dospělého člověka, který se rozhodl podstoupit určité riziko při ochraně svého majetku. V duchu Hemingwayova hesla, že člověk může být zničen, ale nemůže být poražen, se rozhodl pro nerovný boj. Proti tomu nemůže ve svobodné zemi nikdo nic namítat.

FOTOREPORTÁŽ Britských listů z Hoelšovic
18. 8. 2002

Rovní mezi rovnými, chce se říci. Selektivní přístup k tomu, kdo se může a kdo nemůže vrátit do zabahněného území, přijala holešovická radnice či jiné orgány, k tomu kompetentní. Ačkoliv u jednoho kontrolního stanoviště mi dvě dívky od policie s kolty nízko u pasu nekompromisně sdělovaly, že celá oblast je uzavřena, po pár desítkách metrů jsem zjistil, že to není pravda. Že začnou jako první zabezpečovat provoz velké firmy a jejich specializovaní zaměstnanci a energetičtí technici, chápu.

Že ale mezi prvními budou trhovci z holešovické tržnice či trafikanti, případně pracovníci od Mountfieldu, nechápu. Snad proto, že některé kartóny limonád, alkoholu či cigaret nebyly vodou příliš poškozeny či šly od bahna opláchnout? Pojištovny nebudou zajímat fakta, v "bagatelních" případech vyplatí bez řeči i (pro občana) značnou částku.

S pojišťovními fotografy či hygieniky pečetící prodejny potravin jsem se doposud nesetkal. A až se oni objeví v zatopeném území, značná část použitelného tovaru už bude určitě "odplavena vodou"... A nic netušící občan bude klidně zásobovat vytopenou spíž potravinami, opláchlými od bahna. Bez slevy. A bez hygienické kontroly.

Orlická přehrada a to, co způsobila v obci Solenice
17. 8. 2002

Občan SolenicNěkteří lidé v obci Solenice pod přehradou Orlík vyjádřili názor, že přehrada neměla čekat na přeplnění a měla začít upouštět nádrž mnohem dříve. Je samozřejmě těžké rozhodovat se správně v tak vypjatých chvílích, nicméně k čemu nám jsou potom celé týmy hydrometeorologů a odborníků na tuto oblast, kteří nejsou schopni alespoň pravděpodobné analýzy a budoucího odhadu?

Obyčejní lidé, kteří nemají kompetence a bydlí desítky let v blízkosti přehrady, mají jistou zkušenost a cit pro živel, který se stal součástí jejich života. Mnozí z nich argumentují, že stoletou vodu měli šéfové z Orlíka sídlící v Praze (!!!) pustit hned a nečekat až bude nádrž přehrady zcela plná a bude nutné zadrženou vodu pustit do údolí. Podle nich by byl odtok vody plynulejší a škody nepochybně mnohem menší na celém dolním toku Vltavy.

Jaké byly zájmy ČEZU? Někteří lidé dokonce tvrdí, že ČEZ obětoval celý sever země tomu, aby mohl dále vyrábět elektřinu v potřebném množství. Je zajímavé, že stejný názor vyslovují i někteří lidé ve Štěchovicích pod Slapskou přehradou. "Přehrada Slapy už není tak významná, podstatné je, kolik vody sem dolů přijde z Orlíka," tvrdí mnozí občané Štěchovic. Z toho vyplývá, že kdyby Orlík pouštěl od samého začátku vody více, nevyrobil by sice tolik proudu, ale živel mohl svůj objem vody snáze rozložit po celém dolním toku.

Karlín, to nje to město... Primátor Pražany mystifikoval. Mluvil jsem také s některými lidmi ze zatopeného Karlína, kteří mi potvrdili, že během celého úterního dne 13.8. mohli bez problémů vyklidit své firmy a obchody. Bohužel již ráno jim byl ale do této oblasti zakázán vjezd automobily a prostor museli opustit. To jistě souviselo se stále se měnícími zprávami od vodohospodářů, kteří napřed předpokládali dvacetipětiletou, potom padesátiletou a nakonec stoletou vodu.

Jenomže ještě v úterý v noci hlásil Pražanům z mostu Legií primátor Igor Němec, že Praha má to nejhorší za sebou, že je situace pod kontrolou a voda prý již nijak významně nestoupne. Ve středu ráno už bylo, jak víme, všechno jinak. Proč nebyl z odborníků nikdo schopen předem z analyzovat rozsah možných důsledků při prakticky zcela otevřeném průtoku z nádrže Orlík a varovat povodňové komise? Je zřejmé, že až opadnou emoce, vyplave na povrch řada palčivých otázek.

Smetanovo nábřeží u Novotného lávky - jak utopit i doktora Mráčka
17. 8. 2002
V roce 1997 prorokovat minimálně stoletou povodeň v Čechách, a to do pěti let, nepředstavovalo žádné velké riziko blamáže.

Níže publikovaný text dr. Zvoníčka jsem, jako tehdejší redaktor deníku Metro, zpracoval a nabídl šéfredaktorovi jako publicistiku. Za týden mi ji vrátil s omluvným úsměvem: "Radku nezlob se, ale finanční odbor magistrátu by tohle čtení nepotěšilo. Město Praha má v deníku akciový podíl. Já nechci přijít o místo."

Tuto publicistiku věnuji pražským voličům ODS, Igoru Němcovi, jeho kolegům a zejména budoucím uživatelům obytného komplexu Podvinný mlýn.

Nábřeží za palácem Křižovníků, Praha 1 - Staré Město
17. 8. 2002
Jaroslav Zvoníček
S chmurným zadostiučiněním sleduje odborník zprávy o katastrofálních povodních v České republice. Lidské oběti jsou zvlášť smutné, protože většina škod a obětí na životech vznikla působením nejstrašnějšího živlu - lidské hlouposti. Povodně samy o sobě jsou přírodní jevy, k nimž bychom měli být přizpůsobeni a na ně připraveni. Teprve chybná aktivita (...a hrabivost, pozn. R.M.) politických orgánů, úřadů územního plánování a stavebních úřadů vytvořila podmínky k tragédiím.
Jezero na Litoměřicku, foto: Štěpán Křivánek, Grano salis
17. 8. 2002

Šest fotografií (viz zde) ilustruje rozsah záplav na dolním toku Labe, kterému není věnováno tolik publicity jako oblastem nejdříve zasaženým a Praze. Záplavy zde však zasáhly neuvěřitelně velké plochy od Roudnice nad Labem, přes Terezín, Bohušovice nad Labem, Litoměřice a Lovosice. Napáchaly nezměrné škody na budovách v obcích i na zemědělských plochách v polabské nížině, upozornil nás nás v sobotu večer Štěpán Křivánek, redaktor serveru Grano salis a pokračoval:

V této chvíli jsou tisíce lidí odkázáni na nouzové zdroje pitné vody, neboť vodovodní síť zkolabovala. Voda začíná pomalu opadávat, ale není čím uklízet, umýt se - zbývá jen stolní voda v PET lahvích, kterou distribuují záchranáři a stanoviště s charitativními dary. Přerušení dodávek vody z vodovodní sítě zasáhlo i sousední oblasti, které nebyly povodní zasaženy. Lidé trpí nedostatkem pitné a užitkové vody, ačkoliv přívalových vod je nadbytek.Výpadek vodovodní sítě má trvat týden.

Vašku, už ses vrátil z dovolené?
18. 8. 2002

Četl jsem, tuším v pátek nebo v sobotu, redakční komentář Mladé fronty Dnes o povodních a jejich důsledcích. Autor mj. argumentoval, že by občané neměli spoléhat jen na stát a měli by se před povodněmi řádně pojistit.

To je sice pravda, ale bude to skutečně možné? V Británii existují v současnosti rozsáhlá území, která jsou potenciálně ohrožena záplavami a občas se skutečně stávají v posledních letech opakovaně obětí povodní. Britské pojišťovny mají přesné informace o těchto územích a nemovitosti na něm odmítají pojišťovat. Lze očekávat, že stejně se začnou chovat i pojišťovny v České republice. Jak napsala MFD, pojišťovny jsou "konec konců soukromé podniky" a "nikdo na nich nemůže chtít, aby prodělávaly". Takže řešení bude asi muset přijít nakonec odjinud, zejména pro množství lidí, kteří v ČR stojí na hranici chudoby a nemají prostředky na obnovu povodněmi zničených domů a bytů.

Křižíkova ulice
16. 8. 2002

Hermeticky uzavřená čtvrť

Karlín, pátek 16. 8. večer - Po vojensku pojali hlídání vojáci a policisté. Co mělo nohy a holínky, odjelo nyní večer do Karlína. Autobusy plné vojáků, policejní auta na každé ztemnělé křižovatce, zapečetěné vchodové dveře do domů.

Kterýkoliv civilista, nemající uniformu policie, hasičů či armády s reflexními písmeny či pruhy, je okamžitě a nemilosrdně z celého prostoru vyhnán, pokud se neprokáže propustkou a nemá tam opravdu co na práci.

Mazlavé, nesmírně jemné bahno, zapáchající jako rybník po výlovu, zaplnilo ulice, přízemní byty, sklepy i kanceláře namísto vody. Bagry a nakladače je shrabují z ulic a nakládají na nákladní auta.

19. 8. 2002
Nikdy jsem neporozuměl a proto ani nepodlehl většinovému okouzlení národa, které Václava Havla katapultovalo z někdejší bezvýznamnosti na symbolicky nejvyšší postavení ve státě, v kterém si jej navíc mnozí obklopili svatozáří osvíceného monarchy či otce vlasti. Právě pro neměnnost svého kritického postoje se cítím být oprávněn nesouhlasit s vlnou zášti proti němu, která se zvedla v projevech některých komentátorů kvůli jeho jakoby nepatřičnému chování v době povodňové katastrofy.
Louže
16. 8. 2002
Žiji v Praze na pravém břehu Vltavy a pracuji na levém. Vyrostl jsem v Praze 7 -Holešovicích a bydlím na kopci nad Holešovičkami, tedy nad Trojským mostem, oficiálně mostem Barikádníků, který je, spolu s Hlávkovým mostem, jedním ze dvou "klíčových" mostů nejen na průjezdu Prahou od severu k jihu, ale spojuje i pravý a levý břeh Vltavy. Vzhledem k naprosto chybějícímu dalšímu přemostění na severozápadě Prahy je význam tohoto mostu a tedy i této trasy o to větší.

Jelikož jsem zůstal po dobu záplavy uvězněn doma měl jsem možnost celou situaci nejen vidět, ale i fotografovat a filmovat prakticky přímo z okna. Počínaje druhým dnem záplav byl tento most zcela uzavřen a to pouze pro zatopenou prohlubeň v podjezdu železniční trati na jižním předmostí tohoto mostu, kde voda postupně dosáhla cca 2m hloubky, ale bez významnějšího proudění.

19. 8. 2002

Dovolil bych si upozornit na stránku http://www.ckrumlov.cz/obrgal/20020808/lipno.html, kde lze najít rozbor možností, jaké mělo při povodni Lipno, a jejich zvolenou strategii (v podstatě se jedná o obranu Lipna) z pera starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka. Rozbor je doplněn velmi názorným grafem průběhu povodně v Lipně a Českém Krumlově.

Těm, kteří by rádi více informací o průběhu záplav nejen v hlavních centrech (ale i tam) , lze doporučit stránku http://zaplavy.obce.cz.

19. 8. 2002

Během povodní si České dráhy snaží v médiích vylepšit pověst, realita je stále stejná.

Během několika let, co využívám služeb Českých drah, jsem už zvyklý na ledasco.

Ve čtvrtek 15. 8. jsem byl překvapen odmítnutím přijmout zásilku z Rakovníka do Žatce. Zákaz se prý podle zaměstnankyně ČD týká plošně všech zásilek, ať jsou směřovány kamkoli. Protože jsem předpokládal pouze lokální horlivost v plnění nesmyslných příkazů nadřízených, přesunul jsem se o jednu stanici dále. Zde mne však čekala stejná reakce doplněná o argumentaci, že nařízení přišlo depeší 193. Pro informaci je nejbližší povodní zasažené místo (Berounka) vzdáleno asi 20 km opačným směrem.

Abych ukázal absurdnost situace, ve stejnou dobu nám zaslal úspěšně jeden z našich dodavatelů zásilku z Prahy. To si lze vysvětlit jen naprostou anarchií panující v ČD.

Kdyby České dráhy neodčerpávaly z mé kapsy prostřednictvím dotací od státu nemalé peníze mávl bych rukou. Při této úrovni služeb se raději přimlouvám za nahrazení tratí cyklostezkami.

17. 8. 2002
Když se mluví o povodní ohrožených památkách, všichni reportéři mají na mysli zámky, městské paláce, historické mosty. Ohroženy však jistě byly i četné památky lidové architektury, o nich se však zatím mlčí, snad se o nich později také něco dozvíme. Jedná se především o jižní Čechy, pár se jich však, kromě zámku, najde i v Praze - Tróji, kde původně stávala osada Zadní Ovenec. Vyjímám pár řádků z knihy 555 památek lidové architektury ČR. Dozvíme se o jejich osudu v nynějších povodních?
Peníze ihned za váš dům...
19. 8. 2002

To, jak referovaly mezinárodní televizní stanice o situaci v Praze, bylo absurdní," konstatoval v neděli z Prahy ve sloupku v týdeníku Observer Jonathan Ledgard: 'Záplavy v Evropě proměnily Prahu v Benátky,' informovalo večerní zpravodajství televize CBS. 'Historické centrum Prahy je pod vodou,' oznámila BBC, zatímco její korespondent chodil po špičkách zatopenými ulicemi dělnické čtvrti Karlín, která je asi půldruhého kilometru od centra. Nebylo ale zapotřebí přehánět," pokračoval Ledgard. "Více než deset lidí zahynulo, desetitisíce osob bylo evakuováno, unikl chlór, vznikly obavy, že se do prostředí dostal dioxin. V horním povodí Vltavy bylo vážně poškozeno město Český Krumlov, chráněné UNESCem, stejně jako Písek a jeho kamenný most ze třináctého století.

List Observer pak věnuje pozornost rozsáhlým záplavám v Německu, zejména v Drážďanech, a situaci v Itálii, jejíž sever byl postižen středoevropskými povodněmi, avšak jejíž jih nyní trpí neuvěřitelným horkem. "Tady už je Afrika," konstatoval jeden muž z jižní Itálie. "Za poslední čtyři roky tu pršelo velmi málo, avšak není tu nedostatek vody, je tu nedostatek organizace. V sicilském hlavním městě Palermo teče voda z vodovodu jen jednou za tři dny, v jiných místech na Sicílii jen jednou za čtrnáct dní či jednou za tři neděle. Farmáři si protizákonně odklánějí vodu z vodovodů pro vlastní zavlažování a italská mafie nabízí prodej vody z pochybných zdrojů za horentní ceny. 40 procent vody uniká ze zastaralých vodovodních sítí. Místní politikové prý proměnili přístup k vodě z všeobecného práva ve výlučnou výsadu, a tím si posílili vlastní moc.

19. 8. 2002
Před časem jsem napsal, že nikdy nebudu používat pojem sudeťák. Proti označení sudetský Němec mi to připadalo příliš pejorativní. Po návštěvě sudetoněmeckého diskusního fóra www.mitteleuropa.de jsem však poněkud změnil názor. Od příště rozlišuji mezi slušnými bývalými spoluobčany Československa - sudetskými Němci a mezi sudeťáky. Mezi demokraty a nepřáteli svého národa, kteří nic nepochopili a nic se nepoučili, jak praví klasik. Právě oni totiž při zprávě o povodních v Čechách spustili na diskusním fóru nadšený pokřik. Jeho leitmotiv zněl: "Dobře vám tak, vy česká sebranko, jen ať vás to vyplaví, je to boží trest za krveprolití a masakr při vyhánění!"
Zavražděné desetileté holčičky Holly Wells a Jessica Chapman
17. 8. 2002

Anglická policie, která pátrá už čtrnáct dní po desetiletých školačkách Holly Wellsové a Jessice Chapmanové (viz obrázek), nalezla v lese u vesnice Mildenhall v hrabství Suffolk v sobotu dvě mrtvoly. Policie konstatovala, že jsou to zřejmě mrtvoly zmizelých dívek, ale dosud nebyly oficiálně identifikovány. Dívky byly z malé vesnice Soham na anglickém venkově (v okrese Cambridgeshire) a vesnice je jejich vraždou naprosto zdrcena, stejně jako celá Británie. Zatčeni byli kvůli podezření z vraždy obou dívek školník Ian Huntley (28) a jeho partnerka Maxine Carrová (25). (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde).

19. 8. 2002
Hlavním problémem, který zřejmě vyvolá na ekologickém summitu v Johannesburgu ostrou kontroverzi, napsal v neděli týdeník Observer, je neomezená moc multinacionálních společností, zejména v třetím světě, kde tyto firmy dlouhodobě a systematicky ničí prostředí místních lidí.

Například v deltě řeky Ogoni v Nigérii nemohou už místní lidé jíst jako tradičně ústřice a kraby z řeky, protože deltu zničil opakovaný únik ropy, způsobený právě multinacionálními společnostmi. Velké nadnárodní korporace budou na summitu obviněny, že bezohledně drancují životní prostředí ve prospěch bohatých a na úkor chudých. Na summitu v Johannesburgu budou stovky místních organizací z nejrůznějších zemí světa požadovat, aby se multinacionální společnosti zavázaly k dodržování minimálních lidských práv a ekologických norem.

"Vzhledem k obrovské moci podnikatelských společností v současné globální ekonomie je nemožné pokročit k udržitelnějšímu způsobu rozvoje, pokud se na tom nebudou podílet nadnárodní organizace," konstatoval mluvčí organizace Friends of the Earth, Přátelé Země. Text deklarace, který byl předem pro summit dohodnut, požaduje, aby byly nadnárodní společnosti odpovědné za to, co dělají, avšak má jít pouze o dobrovolný systém. Naopak přibližně 5000 propodnikatelských lobbystických zájmů, v jejichž čele stojí americké podniky, bude argumentovat, že nynější status quo je dostatečný.

19. 8. 2002

Filmařka Leni Riefenstahlová, autorka nacistických "uměleckých" propagandistických filmů jako Triumf vůle, se ve čtvrtek dožije 100 let. Zůstává i nadále v Německu považována za páriu, napsal týdeník Observer. Její první nový film za posledních padesát let, Dojmy z podmořského světa, dokumentární snímek, sestavený z materiálu natočeného během více než 2000 potápěčských výprav Riefenstahlové, byl přijat kriticky. Nyní je proti Riefenstahlové také vznášeno obvinění, že prý lhala, když tvrdila, že Romové, kterých využila ve svém venkovském melodramatu Nížina, nezahynuli posléze v koncentračních táborech. Film Nížina byl natočen během druhé světové války, kdy byla Riefenstahlová šéfkou nacistické filmové propagandy, avšak byl dokončen až v roce 1954. Riefenstahlová argumentovala, že film Nížina je její omluvou za spolupráci s nacisty, avšak kritikové nyní poukazují na to, že prý Riefenstahlová nejen věděla, že většina Romů, vystupujících v jejím filmu, šla po ukončení natáčení v roce 1941 na smrt, ale že v některých případech nechala Romy do koncentračního tábora přímo poslat.

19. 8. 2002
Zde zveřejnila v pátek 16. srpna Olga Tihlářová svou úvahu o próze Květy Legátové (nar. 1919) Jozova Hanule a zároveň o současných českých literárních soutěžích. Protože byly její informace v mnoha ohledech zavádějící, zkusme se nyní podívat na to, jak to v České republice SKUTEČNĚ vypadá s literárními soutěžemi, mladými či staršími autory a možnostmi publikace jejich knih.
15. 8. 2002
"...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

"Během péče Poradny pro ženy v tísni o paní Urbánkovou bylo zjištěno, že přibližně dvacet procent pacientek, hospitalizovaných na psychiatrickém oddělení v Brně, jsou oběti domácího násilí, které se tak skrývají před svým násilnickým partnerem."

Citujeme (po mírné jazykové a redakční úpravě) z výroční zprávy Ekologického právního servisu za rok 2001. Velmi záslužnou práci koná poskytováním pomoci ženám v ČR, které jsou obětmi vážného domácího násilí. Stránka, věnovaná této tematice, je zde:

16. 8. 2002

Neviditelný pes dnes přetiskl pozoruhodný článek Tomáše Pudila, který vyšel v Lidových novinách r. 1995, který téměř přesně předpovídá nynější katastrofální povodně v Praze. Toto varování však všichni zcela ignorovali. Viz zde.

15. 8. 2002

Přednosta okresního úřadu ve Strakonicích zřídil konto na obnovu obcí Metly a Předmíř (Metly jsou osadou Předmíře, stejně jako velmi poškozené Zamlýní), které byly smeteny vodou po protržení hrází rybníků Melína a Metelského. Č.ú. 161 776 109/0600 u GE Capital Bank Blatná, ul. J.P. Koubka 81, informuje Jaroslava Čajová.

15. 8. 2002

For those willing to help, an account has been opened by the American Friends of the Czech Republic in co-operation with the Czech Embassy. Tax deductible contributions can be made by writing a check to "AFoCR - Prague-Needs-Help-Flood Relief Fund" and sending it to "AFoCR - Prague-Needs-Help-Flood Relief Fund", Citibank FSB, 1901 Wisconsin Ave. N.W., Washington, DC 20007. The following account number can be used for transfers: 1507-4188, routing No. 254070116.

16. 8. 2002
Velvyslanectví ČR v Londýně nám zaslalo tento apel českého ministerstva zahraničních věcí. Doporučuje, aby lidé necestovali do Prahy. Hraniční přechody mezi ČR, Německem a Rakouskem jsou většinou uzavřeny. Zatopena není jen Praha, ale obrovské plochy po celé České republice. Historický Český Krumlov je pod vodou, ohrožena jsou průmyslová města podél Labe, 13 lidí zahynulo a 200 000 osob bylo evakuováno. Apel MZV uvádí, kam mohou lidé přispět.
15. 8. 2002

je na adrese http://www.ideon.cz/arch, informuje Martin Sviták.

18. 8. 2002
Roku 1826 založil istý parížsky podnikavec spoločnosť s názvom "Záruka dramatických úspechov". Šlo o priam vojensky organizovanú tlieskačskú klaku. Mohli si ju najať umelci buď na zväčšenie vlastného aplauzu, alebo naopak, na vypískanie súpera. Je celkom možné, že doteraz takmer neznáme slovenské tzv. Centrum práv rómov, oprášilo starý recept a opakovane sa ho pokúša uplatniť na predvolebných mítingoch im nesympatickej strany Smer. Pomôžu tým dobrej veci, alebo ju naopak zdiskreditujú ?
17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2002 Dobrá rada (cestujícím pražskou MHD) nad zlato Jindra  Vavruška
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
19. 8. 2002 Jak jsem pomáhal na Smíchově stavět hráze Martin  Marx
18. 8. 2002 Aktuálně: V okolí holešovické tržnice a u přístavu začíná úklid Štěpán  Kotrba
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
17. 8. 2002 Aktuálně: Muselo to být v takovém rozsahu? Jan  Paul
16. 8. 2002 Karlín, město duchů Štěpán  Kotrba
16. 8. 2002 Kritika: Proč nepřemostili vojáci "louži" u mostu Barikádníků? Jiří  Ampér
16. 8. 2002 Solenice, neznámá obec pod Orlickou přehradou Štěpán  Kotrba

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2002 Člověk má právo chránit svůj majetek Jan  Kameníček
19. 8. 2002 Dobrá rada (cestujícím pražskou MHD) nad zlato Jindra  Vavruška
19. 8. 2002 Západní televize "referovaly o povodních v ČR absurdním způsobem"   
19. 8. 2002 Povodně v ČR a přehnané reakce "sudeťáků" Stanislav  Holubec
19. 8. 2002 Nebohý zločinec Havel Zdeněk  Jemelík
19. 8. 2002 Ostudné služby Českých drah Dan  Pech
19. 8. 2002 Obrana strategie Lipna Jan  Kameníček
19. 8. 2002 Jak jsem pomáhal na Smíchově stavět hráze Martin  Marx
18. 8. 2002 Aktuálně: V okolí holešovické tržnice a u přístavu začíná úklid Štěpán  Kotrba
18. 8. 2002 Ústí nad Labem: štěstí v neštěstí František  Roček

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík
25. 7. 2002 BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí Fabiano  Golgo

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva