24. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 7. 2002

Noviny, vycházející v Kansasu, na americkém Středozápadě, a jejich šéfredaktor a vydavatel byli postaveni před soud za trestný čin pomluvy. Využívání trestního a nikoliv občanského práva pro řešení případů pomluvy je celosvětově odsuzováno aktivisty, bojujícími za svobodu projevu. (Helsinský výbor amerického Kongresu např. právem požaduje, aby postkomunistické země paragrafy trestního zákona, stíhající verbální "trestné činy" jako pomluva, byly zrušeny. Případ Tomáše Peciny, který se postavil loni na podzim na obranu proti stíhání i odporných názorů, se dostal do mezinárodní zprávy amerického Kongresu. V ČR i na Slovensku dále platí paragrafy, trestně stíhající difamaci, i když v parlamentech obou zemí došlo k dosud neúspěšným pokusům tyto totalitní paragrafy zrušit, pozn. JČ.)

Proto náhlý návrat Spojených států k trestnímu stíhání za pomluvu vyvolal značné překvapení. Užívání trestního stíhání za pomluvu, které může vést k vězeňským trestům, a nikoliv užívání občanského soudního sporu s cílem získat za pomluvu odškodné, se široce považuje za ohrožení lidských práv, napsal časopis Index on Censorship, který se od sedmdesátých let zabývá otázkami novinářské svobody a svobody projevu.

24. 7. 2002
"Zatímco v pondělí bombardovaly ve Spojených státech vyrobené stihačky F-16 palestinské Gaza City a při útoku, který odsoudil generální tajemník OSN Kofi Annan, tam usmrtily 15 osob a zranily dalších 120, se v paláci Hampton Court v Londýně konala britskou vládou pořádaná recepte pro více než 1400 vedoucích pracovníků leteckých a zbrojařských firem. Palác byl uzavřen pro veřejnost a byl bohatě pro recepci vyzdoben. Britská vláda odsoudila izraelské bombardování Palestiny. Zároveň však ulehčuje britským zbrojovkám prodávat Izraeli zbraně." - Tento týden se koná v anglickém okrese Surrey výroční veletrh Farnborough International Air Show. Je to příležitost pro mezinárodní zbrojovky předvést své zbraně. A britská vláda, navzdory řečem o etické zahraniční politice, podporuje prodej zbraní i diktátorským režimům, argumentoval v úterý v deníku Guardian Gideon Burrows.
24. 7. 2002
Britská politika ohledně prodeje zbraní do zahraničí je trapas. Očekávání, která byla vzbuzena příslibem "etičtější" zahraniční politiky, když se labouristé v roce 1997 dostali k moci, byla dávno zklamána. Avšak ti, kteří sympatizovali s labouristickou vládou, si alespoň mysleli, že labouristická vláda bude realizovat při vývozu zbraní umírněnou, pragmatickou, ale slušnou politiku. I tato naděje byla zklamána, napsal deník Independent.
24. 7. 2002

Naprosto nekorektním způsobem lobbuje pro internetový prodej výtvarných děl server Art.cz, prostřednictvím svého "kurátor-kritika" a člena základní umělecké sestavy Radana Wagnera. V Mladém světě č.29/2002 psal spolu s Kamilou Tomsovou o aukcích, obchodu s uměním i o tom, že "obraz je skvělá investice, pokud je pravý". S "odborníky", kteří nyní píší o této oblasti, se roztrhl pytel a jen málokdo je ochoten zdůraznit, že obraz je skvělá investice nejen když je pravý, ale také, když je kvalitní.

24. 7. 2002

Britské listy zaslaly Art.cz 1.5. 2002 v zájmu objektivity pro připravovaný text deset otázek, na které dosud nedostaly žádnou odpověď, přesto že byl o to Ondřej Sýkora z Art.cz již dvakrát požádán. 27.května 2002 naopak poslal mail s touto otázkou : "Dobrý den, jak to vypadá s článkem o Art.cz? Díky za informaci, Ondřej Sýkora". Dostalo se mu této odpovědi: "Stále čekám na Vaše odpovědi, takže bez nich to zatím vypadá nijak. S pozdravem Jan Paul. O odpověď na položené otázky jsem žádal znovu minulý měsíc, ale stejně bezvýsledně. Co je důvodem k tomu, že Art.cz nechce využít možnosti se vyjádřit a zarputile tají informace, které by mohly být pro veřejnost velmi zajímavé?

23. 7. 2002
Bolo len otázkou času, kedy v horúčkovitom boji o pozornosť voliča, zaplavovaného nadmernou ponukou politických strán, niektorá z nich poženie svoju kampaň až za hranicu nielen vkusu, ale možno i zákona. Včera sa zrejme na túto medzu prepracovala mládežnícka odnož Sociálno - demokratickej alternatívy (SDA). Tento ľavičiarsky odštiepok od materskej zboľševizovanej Strany demokratickej ľavice, vsadil na reklamu liberalizácie mäkkých drog, sexu, na najlacnejšie populistické heslá, ale i napr. i na také bizarnosti, ako obrázky korytnačky súložiacej s vojenskou prilbou pod vulgárnym anglickým nápisom. To už nahnevalo nielen "ultraslovenskú" opozíciu, vyzývajúcu prokuratúru na zásah, ale aj ministra obrany, ktorý kandiduje za - SDA. Možno to v tej chvíli oľutoval.
24. 7. 2002
Nedávno jsem navštívila Prahu a byla jsem překvapená, kolik jsem tam viděla mrtvých potkanů (mylně jsem se domnívala, že jsou to krysy). Během půlhodiny na Vltavě jsme pluli kolem dvou mrtvých nafouknutých tělíček hlodavců a další jsme pak viděli rozšlapané přímo na chodnících. Protože se s podobnými problémy potýkají snad všechna větší města, zeptala jsem se pracovníků Hygieny hlavního města Prahy, zda je letošní situace něčím výjimečná.
24. 7. 2002

USA - ale i svět - čekají zásadní změny ve vedení účetnictví

Americký dolar - nejpevnější měna světa - stále klesá. Jeho hodnota je nejnižší za posledních pět let. Jak je to vlastně možné?

Každý pes běhá tak daleko, jak dlouhé má vodítko. Některé "elity" v USA si prostě navykly na výhodnou realitu svých dobrých konexí a poněkud si "přizpůsobily" výklad účetnictví. To, co nikdo zřejmě netušil, a když tušil tak nebral vážně, je rozsah těchto podvodů. Těmito informacemi se totiž nikdo nechlubí.

Položme si otázku: Proč se vše začalo vyjevovat až nyní?

23. 7. 2002
Na zpravodajství k případu "přípravy vraždy" Sabiny Slonkové je nejpodivnější, že, jak se zdá, nejvíce informací o případu má sama Slonková. Vysvětlení může být toto:

Vyšetřování se jeví jako vedené velmi neprofesionálně, protože kriminalisté Slonkové podávají informace, které by v zájmu objektivity vyšetřování měly zatím zůstat utajeny, což v případě, že zatčení jsou skutečně vinni, může podstatně ztížit dokazování před soudem, poznamenává právník Jaroslav Štemberk.

Dodejme, že ve Velké Británii by se případný proces se Srbou za těchto okolností už nemohl konat, protože by jeho obhájci přesvědčivě argumentovali, že případ byl natolik "proprán" v tisku, že nelze čekat, že soud může argumenty pro a proti zhodnotit nestranně a objektivně, a obžalovaný by byl propuštěn. V demokraciích se běžně nekonají "procesy, které pořádají sdělovací prostředky", to je spíš rysem stalinismu: vzpomeňte na mediální kampaně při procesu s Miladou Horákovou.

Jestliže tomu tak není a kriminalisté nepřípustně nepodávají během vyšetřování Sabině Slonkové důvěrné informace, odkudpak je asi získává? Proč ohrožuje Sabina Slonková soudní projednání tohoto případu jeho širokou medializací? Jak to, že má takové rozsáhlé informace o svých "vrazích"?

Jestliže chtěl Srba Sabinu Slonkovou skutečně zavraždit, proč si nenajal profesionální vrahy z Ruska a obrátil se prostřednictvím své přítelkyně Tomšovicové na jihočeské amatéry? :) (JČ)

Srbovi lze věřit v tom, že jde o zpravodajskou hru. Uvidíme, co mu nakonec bude prokázáno. (J.Š.)

Odkud zřejmě vítr vane: V úterý v českém vysílání BBC od 18. hod. se moderátor Václav Moravec snažil přesvědčit premiéra Vladimíra Špidlu, aby vláda nechala odvolat Jana Kavana z VS OSN a Špidla mu několikrát musel opakovat, že Kavan tam není za vládu ČR, ale že je tam sám za sebe - že ho zvolilo Valné shromáždění OSN, upozorňuje Karel Mašita. Zajímavé také je, že k tomu, aby ze své funkce v OSN odstoupil, vyzval nyní Jana Kavana i silně proamericky orientovaný Václav Havel. - K tomu dodejme, že jmenování Jana Kavana do OSN nelibě nesou Spojené státy v důsledku toho, že Kavan prosazuje na mezinárodním fóru vůči zemím třetího světa a arabským zemím "evropskou" zahraniční politiku, která je podstatně "levicovější" než nynější politika americká. Právě proto Kavana země třetího světa do OSN zvolily. Je přirozeně možné, že se samotné Spojené státy do této politiky v ČR nechějí míchat, mají však v domácí české politice mnoho stoupenců, kteří jsou jistě schopni "předvídat", co by americké politice vyhovovalo... Že jde o intenzivní úsilí zabránit tomu, aby Jan Kavan zasedl v OSN, je zjevné. Viz nedávný útok na Kavana v bulvárním časopise Týden.

To samozřejmě nevylučuje možnost, že Srba skutečně podnikal nejrůznější podivné hospodářské čachry a Slonková ho při lecčems nachytala...

Zajímavé také je, že nový český ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda hbitě odvolal náměstkyni Helenu Opoleckou, absolutní pravou ruku Jana Kavana, a nahradil ji Janem Kohoutem. Tím Svoboda odetnul Opoleckou od české státní diplomacie a pokud v New Yorku zůstává, už je jen pravou rukou Jana Kavana. Zdá se, že likvidace Kavanova vlivu na MZV postupuje obdivuhodně rychle. Viz zpráva ČTK:

PRAHA 23. července (ČTK) - Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) odvolal z funkce svoji náměstkyni Helenu Opoleckou. Na její místo by měl nastoupit politický ředitel ministerstva Jan Kohout. Opolecká nyní začala pracovat v New Yorku jako šéfka týmu předsedy Valného shromáždění OSN, kterým se nedávno stal bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Ministerstvo zahraničí je jedním ze čtyř, kde je podle koaliční dohody respektována zásada obsazení místa náměstka odborníkem, kterého navrhnou koaliční partneři a příslušný ministr ho akceptuje.

Vzhledem k tomu ale, že je Kavanova funkce v OSN v podstatě formální, proč zase jedna takto intenzivní kampaň?

O co ve skutečnosti jde, napovídá i tento farizejský článek ve středeční MFD (viz níže).

Shrnuji: To, co je na nynější hysterické kampani v případě "vraždy" Slonkové nesmírně znepokujující, jsou dvě věci:

1. "Proces vedený sdělovacími prostředky" - neskrupulózní a neseriózní štvaní člověka v médiích, který má právo na presumpci neviny a proti němuž probíhá policejní vyšetřování a nebyl dosud zahájen soudní proces.V civilizovaných zemích by takováto mediální kampaň soudní proces znemožnila a obviněný by musel být propuštěn.

2. Iracionální obrácení případu Srba - Slonková proti Janu Kavanovi. Toto právě prozrazuje rukopis manipulace od tajných služeb. Ať už jednal Srba jakkoliv (nemáme žádné iluze o etických normách ani o inteligenci českých státních úředníků) co s tím má proboha společného Jan Kavan? Srba se na ministerstvu zdiskreditoval a dávno byl donucen k rezignaci. Požadovat kvůli tomu, co Srba dělá teď, rezignaci Kavanovu, je asi jako požadovat na Václavu Havlovi, aby rezignoval kvůli prohřešku bývalého člena hradní stráže. Nikdo neprokázal a nikdo se nezabývá tím, zda Kavan o údajném Srbově plánu Slonkovou "zavraždit" věděl. Přesto se, jak v padesátých letech, znovu rozeběhla kampaň proti Kavanovi. Proč?

23. 7. 2002
Celovečerní film Petra Zelenky "Rok ďábla", v němž vystupuje především zpěvák Jaromír Nohavica a skupina Čechomor, dostal na nedávném filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za nejlepší film. Buď tedy byly ostatní filmy letos v Karlových Varech velmi slabé (na tom se mimochodem shodli mnozí kritikové), anebo prostě porota učinila politické rozhodnutí a udělením ceny českému filmu chtěla povzbudit českou kinematografii. Anebo obojí. Ptal se mě jeden český filmový režisér, zda si myslím, že je Zelenkův Rok ďábla svým významem přenositelný do zahraničí. Shlédl jsem ho včera v pražském kinu Aero. Rok ďábla není přenositelný do zahraničí, nikoliv proto, že by byl tak jedinečně a charakteristicky "český", že tomu "cizinci" nemohou porozumět, ale proto, že je to slabý film. Nemá dostatečnou hloubku. Není co do zahraničí komunikovat.
22. 7. 2002

Recenze

Academia, nakladatelství AV ČR, 2002, ISBN 80-200-0856-X

Svoje zámery, ciele a spôsob spracovania pri písaní práce Tisíc let maďarského národa charakterizuje sám autor Paul Lendvai (ďalej PL) v úvode knihy Tisíc let maďarského národa nasledovne: "Pokúsim sa v zmesi dejinného prehľadu, životopisných skíc a udalostí, ktoré charakterizujú prostredie, priblížiť Maďarov a ich natoľko premenlivý osud čitateľom, ktorí nevedia po maďarsky. Dúfam, že ako rodený Maďar židovského pôvodu, ktorý sa za štyridsať rokov pobytu vo Viedni premenil na Rakúšana, nebudem musieť dodržiavať nijaké tabu a budem môcť opísať Maďarov s priateľským, ale aj kritickým odstupom."

23. 7. 2002
Neviděl jsem jinou knihu, která by tak otevřeně a s takovým gustem pohrdala belgickým justičním systémem, a tudíž i nepřímo politickým systémem v Belgii, i politickou reprezentací EU jako celku. Neboť neumí-li si belgická politická scéna udržet pořádek v belgické justici, a totéž si neudrží EU u svého belgického člena, je něco shnilého nejen ve státě belgickém... Tak lze charakterizovat vzkaz Jaroslava Gajdy, autora knihy "222 dní rukojmími Jeho Výsosti belgického krále" čtenářům. Kniha v těchto dnech přichází na pulty knihkupectví a její obsah obviňuje belgickou justici ze zkorumpovanosti a neschopnosti. Knihy bych si zcela určitě nevšiml, protože v prázdninový čas mám závažnější starosti než vymetat knihkupectví (např. polehávání u vody a nezřízené pití piva), nebýt článku v Hospodářských novinách, kde ve víkendovém vydání 28. - 30. června v kulturní rubrice vyšel článek: "Žádný marketing, obyčejná výstraha". V článku se píše, že anonymní pisatel varuje redakce českých deníků před jakoukoli medializací Gajdovy knihy, která se má 15. července objevit na trhu. (Belgie je v Evropě docela dobře známa jako metafora zkorumpovanosti, pozn. JČ.)
22. 7. 2002
V poslední době se ve Velké Británii trochu debatuje o pokleslém étosu polobulvárního deníku Daily Mail - to je taková ještě trochu bulvárnější forma Mladé fronty Dnes, list, který se také, stejně jako MFD, čas od času snaží manipulovat veřejnost různými pofidérními kampaněmi. Novinář a komentátor Richard Ingram, zakladatel proslulého satirického čtrnáctideníku Private Eye, se zmínil nedávno v týdeníku Observer o tom, že generální ředitel BBC Greg Dyke se veřejně rozčílil kvůli útokům deníku Daily Mail proti jeho osobě. List Daily Mail si totiž mj. stěžoval, že Greg Dyke nenosí kravatu. "Dyke je jedním z nejmocnějších lidí v Británii," píše Ingram. "Ovládá obrovskou mediální organizaci, má k dispozici nesmírné množství peněz od koncesionářů a přátelí se s nejvlivnějším lidmi v této zemi. Proč by se měl vůbec zajímat o to, zda Daily Mail píše, že má či nemá kravatu? Naopak: ti, na něž útočí Daily Mail, by to měli považovat za poctu, za známku toho, že svou práci děláme dobře. Daily Mail je metaforou chlípnosti a lascivnosti a zosobňuje humbuk v obrovském měřítku. Dyke vůbec neměl reagovat," míní Richard Ingram. V sobotu se jevem Daily Mail zabývala v Guardianu známá, kontroverzní komentátorka Julie Burchillová (která prošla se svým břitkým jazykem četnými britskými deníky s nejrůznějším politickým zaměřením) a argumentovala, že je nejlépe číst Daily Mail (jemuž přezdívá "Daily Hell") jako vtip: "V osmdesátých letech zjistil s nevolí velký počet stereotypních britských levicových liberálů, že sedmdesát procent loajálních čtenářů [super]bulvárního deníku The Sun nejenže nevěřili tomu, co čtou ve svých oblíbených novinách, ale přezdívali jim výrazem The Comic (Comics)."
22. 7. 2002
"Problematická situace v USA, včetně omezování osobních svobod, je důsledkem špatného školství a neschopnosti většiny lidí kriticky analyzovat poměry kolem sebe." - Publikujeme rozhovor o životě v USA a v České republice s Jennifer Hammovou, americkou novinářkou z deníku Los Angeles Times, která nyní pracuje pro pražský týdeník The Prague Post.
23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

22. 7. 2002

Ve čtvrtek 8. srpna 2002 v 16.00 se koná Valná hromada Občanského sdružení Britské listy v suterénním salonku restaurace Hybernia, Hybernská 7a, Praha 1.

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

17. 7. 2002

"Váš apel na neanonymní diskuzní příspěvky se týká zřejmě jen části populace, že. Dovolím si totiž pochybovat o autenticitách jmen Hitlerův vnuk; JM Sydney ap. Uvítám Váš názor na způsob řešení dané situace," napsala Britským listům Renata Turková.

Odpovídáme:

"Řešit se to nedá, pokud chceme zachovat otevřenost fór, a to chceme.

Žádáme ty diskutéry, kteří vstupují na naše fóra, což je soukromý prostor, aby se řídili zásadami, které jsme definovali v záhlaví fór, totiž, aby diskutovali s uvedením svého pravého jména a adresy.

To, že mnozí diskutéři tento zdvořilý požadavek nerespektují, vypovídá výmluvně o míře jejich slušnosti a zároveň i o míře důvěryhodnosti jejich příspěvků. Čtenáři si musejí sami na tento jejich přístup učinit vlastní názor. Co byste si asi mysleli o člověku, kterého byste si pozvali do bytu a požádali, aby se zul, on ten požadavek ignoroval a dupal vám po obýváku v zablácených bagančatech? Poslouchali byste jeho argumenty, jak si co nejpěkněji zařídit byt?

Anonymní diskuse nemá příliš mnoho společného s demokracií. Příspěvky od anonymů, týkající se politiky a demokratického provozu, nemohou být brány vážně. Úhybnost a schovávání se je pozůstatkem komunismu. K vystupování jako hrdý občan demokratické společnosti je zapotřebí i určitého množství odvahy.

Jan Čulík

Pseudonymní autor je ten, kdo sdělil redakci svou plnou totožnost. Z právního hlediska poznamenává Jaroslav Štemberk:

Jestliže někdo vystupuje kozistentně jako třeba: JM-Sydney, skepticus maximus, případně Libor, Jirka, Jena, atd., pak nejde ve smyslu autorského zákona o anonym, ale o pseudonym. Zákon umožňuje publikovat díla s uvedením pseudonymu místo pravého jména autora (i bez jeho jména). Pokud si autor výslovně přeje publikovat anonymně nebo pod pseudonymem a vydavatel mu to umožní, pak nesmí pravé jméno autora bez jeho souhlasu zveřejnit (viz § 7 autorského zákona č. 121/2000 Sb.) a přebírá všechna práva a povinnosti autora ve vztahu k třetím osobám. Proto je požadavek na nezveřejňovaní anonymních a pseudonymních příspěvků, u kterých není totožnost autora redakci bezpečně známa, zcela oprávněný. Vydavatel by totiž nemohl vůči autorovi uplatnit náklady a náhrady škody z případných sporů, které by v důsledku zveřejnění mohly vzniknout a které je vydavatel oprávněn po autorovi požadovat, pokud by mu takto vznikly."

K tomu dodáváme: Praxí Britských listů je zásadně nepublikovat příspěvky pod pseudonymy, neboť zastáváme názor, že autoři by měli být schopni se za své příspěvky veřejně postavit a obhájit je. Výjimečně publikujeme bez uvedení jména autora závažné materiály, které je třeba zveřejnit ve veřejném zájmu a kde by zveřejnění totožnosti autora ohrozilo. V tom případě však jméno, totožnost i adresa autora příspěvku musí být redakci známa (nejsou to tedy v pravém smyslu slova anonymní příspěvky).

Jako nikde ve společnosti nemůže člověk publikovat pomluvy a lži, aniž by se vystavil občanskému soudnímu sporu za pomluvu, není to přípustné ani na fórech Britských listů. Proto je logické, že jestliže nějaká osoba publikuje na fórech BL žalovatelné lži, bráníme se proti nim občanským soudním sporem, případně stížností vůči zaměstnavateli, pokud k publikaci těchto lží či pomluv jejich šiřitel zneužívá podnikového počítače v pracovní době. V západním prostředí je absolutně nepřijatelné šíření hate mail ze soukromých a zejména z podnikových počítačů a zaměstnavatelé postupují - právem - proti pachatelům velmi efektivně.

Zdá se tedy, že někteří přispěvatelé publikují své příspěvky na fórech BL anonymně pouze z těch důvodů, aby mohli beztrestně šířit lži, pomluvy či polopravdy. Fóra Britských listů jsou určena k demokratické diskusi, nikoliv k šíření hate mailů. Každý si může udělat svůj úsudek o etice osob, které tato fóra zneužívají k těmto nepřijatelným cílům.

Poskytujeme svobodné debatní fórum, ale každý jeho čtenář si může sám udělat úsudek o tom, jakým způsobem ho uživatelé využívají či zneužívají, i o jejich etice.

Renata Turková reaguje:

Vážený pane Čulíku,

děkuji Vám ze "rozpoutání" oné diskuse a docela mě hřeje potěšení, že jsem ji de facto iniciovala. Pobavila jsem se výborně! A zároveň jsem si ověřila platnost některých svých názorů na diskutující (JM Sydney je modelovým představitelem).

Dovolte mi, abych Vás ještě několik vteřin zdržela sdělením svého osobního názoru - a konečně i (doufejme) zajímavého poznatku. Domnívám se, že právě ona pseudo-anonymita internetového uživatele vyvolává i v jinak seriozních jedincích blažený pocit nepřistižitelnosti u proslulého zakázaného ovoce ( musíš zdravit starší dámu jako první, nesmíš mluvit sprostě, tohle nikdy neříkej..). Ale stejně - v tomhle momentu zneužití své dospělosti si zasluhují těch pár výchovných na zadek ... např. touto diskusí.

A onen poznatek - proč se za nom de guerre schovávají i ti, kteří uměli statečně opustit zemi a ustrašenec jako já si pod svým jménem prezentoval své názory - aby se uměl srovnat sám se svým svědomím.

(Pravda, zase neoplývám tím bankovním kontem.)

Ještě jednou dík a přeji hezký den!

Renata Turková
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně   
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   
23. 7. 2002 V Americe byli odsouzeni novináři za trestný čin pomluvy   
23. 7. 2002 Ohrožuje Sabina Slonková medializací soudní projednání svého "případu"?   
23. 7. 2002 Zelenkův Rok ďábla: Vynikající Nohavica, slabý film Jan  Čulík
23. 7. 2002 Kritizuješ nebohé zaměstnance? Táhni si to vyzkoušet sám! Ale proč? Daniela  Pilařová
23. 7. 2002 Obžaloba belgické justice aneb "222 dní rukojmími Jeho Výsosti belgického krále" František  Roček
22. 7. 2002 Okurková sezona vrcholí: "Státní úředník chtěl zabít novinářku" Jan  Čulík
22. 7. 2002 Ako v rozprávke Tisíc a jedna noc: Paul Lendvai a Tisíc let maďarského národa Daniel  Krajcer
22. 7. 2002 Čte britská veřejnost bulvární tisk jako comics?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik