28. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 6. 2002

Dobré jméno podnikatelské Ameriky utrpělo v pátek další ránu, když informoval deník Wall Street Journal, že firma Xerox ve svém účetnictví záměrně přehnala své zisky přibližně o 6 miliard dolarů. Viz zde. Firmu Xerox už letos pokutoval částkou 10 milionů dolarů americký státní inspekční úřad Securities and Exchange Commission za to, že v letech 1997 - 2001 Xerox ve svých finančních zprávách přehnal své zisky o 3 miliardy dolarů.

Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník
28. 6. 2002
Marie Drtikolová měla v diskusi k článku Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník pravdu, když napsala, že realizace jakéhokoli artefaktu na místě přirozeně nápadném, v tomto případě geometricky sugestivním průhledu v ose mostu, je naprosto zákonitě riskantním počinem. Podle ní vytvoření jakékoliv umělé osy nutí neodbytně hledat a definovat bod směřování. Autorka měla pravděpodobně na mysli, že nalezení takového ideálního bodu je věc velice obtížná, ne-li nemožná. Nicméně architekti i výtvarníci se o to věky pokoušejí s menším či větším úspěchem. Ne každý z nich má ale takové exterierové možnosti, jako třeba stavitelé slavných pyramid v Gize. Architekti Hoelzel a Kerel s výtvarníkem Zoubkem v této věci naprosto selhali.
28. 6. 2002
Před volbami nám - voličům - volal Václav Klaus. Svůj názor na tento způsob vedení volební agitace napsal například ostravský novinář Michal Kubíček (zde). Protože se ale jedná o první podobný předvolební projev v ČR, zeptala jsem se na jeho psychologickou stránku lékaře na psychiatrii v Ostravě-Výškovicích.
Otakara van Gemunda odvlékají policisté z demonstrace ODS. Jen proto, že měl jiný názor.
28. 6. 2002

Otevřený dopis pohlavárům ODS

"Strana není občanská, když zaútočí na myšlenku občanské společnosti a samostatné politické projevy iniciativ a organizací, které náhodou nejsou politickými stranami. Nejste demokratická, když nedokážete ani pořádně existovat bez vašeho vševědoucího Vůdce." To vzkazuje Občanské demokratické straně Otakar van Gemund, kterého odvlekli policisté z demonstrace ODS 13. 6. 2002 jen proto, že na tuto demonstraci přišel vyjádřit SVŮJ názor. A ten nebyl totožný s názorem pana profesora... O dalších souvislostech tohoto incidentu jsme informovali v článku Ein, zwei, Polizei
28. 6. 2002
V BL už několik měsíců monitorujeme situaci ohledně skupování českých novin dvěma zahraničními podnikatelskými skupinami. Daniela Pilařová podala před časem žádost na Antimonopolní úřad ČR o prošetření celé situace. Dnes k ní došlo toto vyjádření:
28. 6. 2002

ODS opouštěla občanské postoje

Komentáře hodnotící výsledek voleb jako střet pravice s levicí, ve kterém nakonec pravice utrpěla téměř zdrcující porážku, jsou nepřesné a opomíjejí novou konfliktní linii. Hlavní konfliktní linie posledních let sice v sobě zahrnoval tradiční rozkol mezi kapitálem a prací, velikosti a roli státu, ale čím dál více nabírala novou dimenzi a tím byl konflikt, který vystižně popsal Ronald Ingelhart jako vliv postmateriálních hodnot na politická rozhodování. V případě Česka se začal odehrávat okolo obtížně definovatelného pojmu občanské společnosti a chování ve veřejném prostoru.
28. 6. 2002

Nikoli "můžeme vidět", ale "vidíme"; nikoli "patetický", ale "ubohý" atd.

Mnoho českých překladatelů neumí správně a dostatečně hluboce svoje řemeslo, zejména co se týče angličtiny. Zřejmě je to dáno tím, že po roce 1989 nastala nezbytnost znát aspoň jeden světový jazyk, přičemž angličtina (vzhledem ke svému globálnímu rozšíření) předčila němčinu. A řada z těch, kdo se angličtinou nějakou dobu zabývali, se pustila do překládání když už ne knih, tak aspoň brožurek a článků či obchodní korespondence. Bohužel si tito noví překladatelé často neuvědomují rozdíl mezi převodem textu z jednoho jazyka do druhého a překladatelským uměním. V příliš velkém množství vydávané překladové literatury tak nacházíme anglicizmy, které do češtiny prostě nepatří.
27. 6. 2002
Známy herec, milovník, momentálne minister kultúry Milan Kňažko, dokázal doposiaľ nevídaný krok : Zjednotil takmer celý slovenský priemysel elektronickej zábavy - proti sebe. Z jeho úradu totiž vyšiel návrh zákona o zriadení tzv. audiovizuálneho fondu, ktorý je už na stole parlamentného výboru. Zákon by mal slúžiť na financovanie dlhodobo na hranici nuly sa potácajúcej domácej filmovej tvorby. Do tohto fondu by mali televízne spoločnosti odvádzať tri percentá svojho ročného príjmu, distribútori filmov, prevádzkovatelia kín a videopožičovní až päť percent. Je viac ako zaujímavé, že výnimky sú uvažované už dnes a jedna doslova do očí bijúco drzá, v prospech terajšej vláde blízkej televízie TA 3.
27. 6. 2002
Na své pravidelné tiskové konferenci Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil, že se od poslední tiskové konference setkal zejména s velmi ostrou reakcí veřejnosti na sběr osobních údajů reklamními agenturami. Úřad v této souvislosti informoval prostřednictvím médií veřejnost o principu udílení souhlasu k použití osobních údajů a o možnostech a způsobech odvolání souhlasu. Nedávná zpráva o zrušení zamýšleného průzkumu HVB Bank, které bylo způsobeno množstvím klientských nesouhlasů s předáváním jejich osobních údajů a telefonních spojení, svědčí o tom, že veřejnost začíná citlivě reagovat a snaží se využívat zákonné možnosti k ochraně svého soukromí. Úřad si v tomto kontextu znovu uvědomuje pozitivní přínos spolupráce se sdělovacími prostředky.
27. 6. 2002
Šokující zprávu oznámila Jolana Voldánová: Na záznamových pracovištích ČT byla objevena špionážní zpravodajská technika - skryté kamery a mikrofony. Kabely od těchto zařízení vedly do kanceláří GŘ Balvína. Ten řekl, že odposlechy nechal instalovat kvůli podezření, že se na uvedených pracovištích provádějí práce pro soukromé účely.
26. 6. 2002

WorldCom, druhá největší americká telefonní společnost, která prodává mezistátní telefonní hovory, čelí bankrotu poté, co přiznala, že lživě přeháněla své zisky ve výročních zprávách o 3,8 miliard dolarů. Je to nejnovější finanční skandál, který zasáhl mezinárodní finanční trhy. Firma WorldCom uvedla, že její hlavní účetní Scott Sullivan, protizákonným způsobem uváděl ve výročních zprávách výdaje jako investice, aby finanční situace firmy vypadala lépe než ve skutečnosti. Firma nyní propouští 17 000 lidí a má dluhy ve výši 30 miliard dolarů. Bude to zřejmě větší skandál, než byl nedávný bankrot energetické firmy Enron.

Tento podvod zřejmě vyvolá další otázky ohledně auditorské firmy Arthur Andersen, což je tatáž firma, která kontrolovala účetnictví firmy Enron. (Podrobnosti v angličtině jsou zde.)

27. 6. 2002
Přestože Británie podporuje z Evropských zemí americkou zahraniční politiku snad nejvěrněji, tento týden Velká Británie opustila Spojené státy v tom smyslu, že se přidala k Evropě, která vyjádřila ostrý nesouhlas s mírovým plůánem George Bushe. Jde o první vážný konflikt v otázkách zahraniční politiky mezi Tonym Blairem a Georgem Bushem od té doby, co před 21 měsíci začalo palestinské povstání.Po neshodách, k nimž došlo ve středu při jednání skupiny G8 v Kanadě, odmítli Tony Blair a britský ministr zahraničních věcí Jack Straw otevřeně požadavek Spojených států, aby rezignoval palestinský vedoucí představitel Jásir Arafat. Blair zdůraznil, že o tom, kdo má stát v čele palestinského národa, musejí mít možnost rozhodovat sami Palestinci. - Podrobnosti v angličtině najdete např. zde.
26. 6. 2002
"Izraelci zahájili tento týden trestné akce proti americké globální televizní společnosti CNN poté, co její zakladatel, Ted Turner, obvinil Izrael z terorismu". (viz zde).

Toto prohlášení dal T.Turner možná z nepozornosti, ale možná, že ze zvýšené pozornosti. Vždyť impérium CNN není ve svých špičkách spolkem hlupáků, ale zcela jistě spolkem vysoce sofistikovaných pragmatiků. (Intelektuál by řekl, že až nechutně manipulativních - ale kolik z intelektuálů založilo (fungující) světovou instituci). Hodně dobří manipulátoři když udělají krok A (vždy pouze nicotný a odvádějící pozornost) se soustředí na krok B (už zásadnější pro jejich věc).

26. 6. 2002
Na Staroměstském náměstí, v přilehlých pražských ulicích a v okolí hradu Karlštejn kvete malý strážnický byznys. Někteří strážníci Policie ČR účelově pokutují nelegální a pochůzkové prodavače a podle dostupných informací jim vystavují i pravé pokutové bločky. Avšak o několik dní později nebo hned, ale o několik set metrů dále, tyto bločky vykupují zpět 30 korun za kus. Kdo na byznys přistoupí, má méně problémů a v den výkupu je bez pokuty.
1. 7. 2002
Konec tomu může udělat letošní běh "Letní školy historie". Proběhne již po patnácté (vidíte tu vytrvalost a optimismus? :-)) na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ve dnech 29.6. - 3.7. 2002. Zúčastní se ho přes dvě stě učitelů společenskovědních předmětů základních a středních škol z celé republiky. Pořádá jej Ústav profesionálního rozvoje pracovníků školství Pedagogické fakulty UK v Praze, ve spolupráci s Národním ústavem odborného vzdělávání a Centrem pro reformu maturitní zkoušky.

Vřele doporučujeme kolegům novinářům z některých mainstreamových deníků...

V pondělí, 1. července jsou na pořadu témata:

  • Český cestovatel Emil Holub
  • Ekonomická reforma v Československu
  • Kultura na Slovensku koncem 50. let
  • Krize režimu v letech 1953-57 v Československu
  • Demokratický kontext roku 1968 (v Československu a ve světě).
  • 27. 6. 2002
    "V souvislosti s připravovaným odchodem Vladimíra Železného z vedení TV NOVA a z funkce jednatele v CET 21 oznámil majoritní vlastník ČNTS, společnost Central European Media Enteprises (CME), že jeho nároky vůči CET 21 zůstávají nedotčeny. Nejzávažnější je přitom spor na určení neplatnosti odstoupení od servisní smlouvy, na určení její exkluzivity a na určení povinnosti společnosti CET 21 zajišťovat televizní vysílání TV NOVA výhradně prostřednictvím ČNTS. Další jednání v této věci je nařízeno již na 12. září 2002, tedy na období, kdy Stockholmská arbitráž bude určovat výši náhrady škody, kterou bude Česká republika povinna uhradit CME za zničení její investice do ČNTS způsobené pochybením Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v součinnosti s Vladimírem Železným. Požadavek CME byl vyčíslen na 526,9 milionů dolarů a příslušného úroku." - Toto je tisková zpráva společnosti CME.
    26. 6. 2002
    V pradávných časech antiky, kdy ve starém Řecku a z počátku i Římě, vznikal systém demokracie (demos cratias - vláda lidu) platilo, že svatý je výsledek hlasování svobodných občanů. Ne mocenských skupin stojících v příšeří mramorových paláců a chrámů. Jak je to dnes či jak to bude zítra? Za soumrak systému vlády lidu lze označit praxi, kdy strany, které před voliči deklarují jako levicové a hájící zájmy pracujících, ve své vládní praxi předvádí závody v privatizaci, deregulaci trhů a odbourávání pravidel ochraňujících právě pracující, kteří je zvolili.
    27. 6. 2002
    V Brně v současnosti probíhá vlna rušení přechodů pro chodce. Bude-li splněn plán Odboru dopravy MMB bezezbytku, přijdou Brňané během léta o takřka stovku přechodů. Rozhodování o likvidaci přechodů se děje za zavřenými dveřmi, bez odborných podkladů a bez možnosti jeho ovlivnění ze strany veřejnosti. Úředníci brněnského magistrátu tímto způsobem reagují na ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, které zavedlo přednost chodců na přechodech. Podle plánů magistrátu má rušení přechodů pro chodce proběhnout ve čtyřech fázích. První etapa, ve které bylo zrušeno 6 přechodů už proběhla, druhá, ve které bylo rozhodnuto o zániku 95 z nich, je právě realizována. Jako podklad slouží tzv. Metodika pro zabezpečení, instalaci a rušení přechodů na území statutárního města Brna, která však trpí závažnými nedostatky. Především absencí konkrétních parametrů využívanosti přechodu (není stanoven nejdůležitější, údaj při jaké frekvenci chodců je třeba zvažovat zrušení přechodu). "Takovýto materiál je na samé hranici toho, čemu by se dalo říkat metodika," říká ing. Michal Sklenář z Centra dopravního výzkumu. Dále metodika počítá s paušální likvidací určitého typu přechodů (především přechodů na vedlejších silnicích v blízkosti křižovatky). Stejně tak neopodstatněně počítá s likvidací každého přechodu v blízkosti křižovatky, jsou-li dva na ramenech hlavní komunikace. - Toto je zpráva organizace Nesehnutí.
    27. 6. 2002
    V deníku festivalu ARTFILM v Trenčianských Teplicích na Slovensku, který se konal tento týden, vyšlo několik rozhovorů s členy poroty. Citujeme ze středečního čísla: "Posledný člen poroty, ktorého nám ešte zostáva predstaviť je Čech žijúci v Škótsku Jan Čulík. Muž so zaujímavým životným osudom sa väčšinu svojho života pohybuje medzi dvoma kultúrami a niekoľkými paralelnými aktivitami: je novinárom, vysokoškolským pedagógom, literárnym vedcom, ale aktívne sa angažuje aj vo filme."
    Josef Žáček, Nebeští ptáci, komb. technika , 1991
    26. 6. 2002
    V pražské galerii Behémót zahájil v úterý 25.6.2002 v 18.00 hodin filosof Petr Rezek novou výstavu předního českého umělce Josefa Žáčka, pod názvem Oči velkoměsta. Autor v ní zůstává věrný svému základnímu tématu, jímž je zobrazení lidského údělu, který je v tomto případě metamorfozovaný do černých obrazů nekonkrétních zvířat.
    Ilustrační foto - Tomáš Pecina
    25. 6. 2002

    Paradoxy dvou podob levicové politiky

    České dráhy chystají propouštění, ale podle dostupných informací se hodlají zbavit hlavně lidí, kterým chybí pouhých několik let do penze a nabrat mladé. Nabízí se otázka, co s nimi bude potom, čím se bude živit člověk po třiceti letech u dráhy? Je pro ně připravena nějaká pomoc, třeba v podobě rekvalifikačních kursů?
    Karikatura Štěpána Mareše
    24. 6. 2002

    V článku Ilustrace a karikatura v českém tisku jsem se před časem zabýval stavem české karikatury a kvalitou ilustrátorů v tištěných médiích. Měsíčníky jsem vynechal, protože se v nich v tomto oboru celkem nic převratně zajímavého neděje. Kreslené ilustraci ne příliš vynikajících kvalit se asi nejvíce věnuje Playboy a pak trochu Xantypa. Za zmínku snad stojí, že Playboy dával jako jediný v devadesátých letech prostor i renomovaným výtvarným umělcům, stylově velmi rozrůzněným, zatímco Xantypa má standardně dobrého dvorního kreslíře pana Sládka. Silně komiksovou polohu zaujímá svými docela odvážnými kresbami značka Danglár v časopise Quo. Stylově je sice hodně blízko americkým komiksům sedmdesátých let, ale jeho kresby se vyznačují bravurní linkou a strhujícím stylizačním grifem. Danglár ovládá anatomii a je schopen nakreslit poutavě i přesvědčivě cokoli. To, s čím se lopotí třeba v Mladém světě a nebo v Týdnu, zvládnul by Danglár na jedničku.

    27. 6. 2002
    Název této skladby, někdy z období šedesátých let minulého století, tuším od skupiny Who, jsem si symbolicky vypůjčil pro další povolební pojednání. Samotný význam pojmu generace před časem hezky ve Sněmovně vysvětlil ministr práce a sociálních věcí, když "nutnost" vzniku Sociální pojišťovny, jakožto nezbytného předpokladu úspěchu důchodové reformy začal od lesa obhajovat mimo jiné právě tím, že se objasněním pojmu generace zabýval. Jeho, obecně jistě správná, definice, že se jedná o časové období, než narozené dítě ženského pohlaví porodí vlastního potomka, mi dává příležitost podívat se na celou problematiku a komentáře k ní trochu jinak a prohlásit, že Klaus se chopil příležitosti v pravý čas. Špidla to ještě stihnul, ale času má méně.
    28. 6. 2002

    Dne 28. června 2002 se konala v Trenčianských Teplicích schůze předsednictva Občanské sdružení Britské listy (OSBL), která přijala Jednací řád předsednictva a uložila úkoly k přípravě Valné hromady, která proběhne v Praze v druhé polovině července 2002. Přesný termín a místo budou zveřejněny v Britských listech.

    17. 6. 2002

    Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

    14. 5. 2002

    Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

    Pište prosím na tuto . Děkuji.

    Šéfredaktor.

    5. 7. 2002
    Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

    Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

    Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

    Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

     Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
     1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
    Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
    Obecné slabiny paradigmatické metody
    Konkrétní slabiny paradigmatické metody
        Západní civilizace
        Slovansko-pravoslavná civilizace
        Konfuciánská civilizace
        Islámská civilizace
    Skutečné příčiny střetů
     
     2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
    Rytmus politické teorie
    Nejasné pojmy
    Kultura versus ideologie
    Doktrinální rozpor
    Rizika historiografie
    Soužití civilizací
     
     3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
     4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
    Alternativa: jediná univerzální civilizace
    Alternativa: dva světy
    Islámský okruh
    Křesťanský pohled
     
     5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
     6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
     7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
    Sociální zdroje "boží pomsty"?
    Boží stíny jediného světa
    Problémy s modernizací
    Vzpomínky na budoucnost
    Čtení událostí
     
     8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
    Muslimové a války protestantů s katolíky
    Oltář je dál než trůn
    Střetávání dialogů
    Svoboda a náboženství
    Sňatek Východu a Západu
     
     9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    28. 6. 2002 Antimonopolní úřad se vyjadřuje ke skupování českého tisku   
    28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
    28. 6. 2002 Jak nás mystifikují překladatelé v knihách i médiích Daniela  Pilařová
    28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová
    28. 6. 2002 Pravice hledá stranu občanského typu Tomáš  Jarmara
    28. 6. 2002 Kulturní monitor: Umístění pomníku je vždy podstatné pro jeho smysluplný význam Jan  Paul
    27. 6. 2002 Výpalnícke maniere herca - ministra Lubomír  Sedláčik
    27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
    27. 6. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů doplňuje služby   
    27. 6. 2002 Mezi Británií a Spojenými státy došlo k rozkolu ohledně Blízkého východu   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
    20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
    16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
    12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
    7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
    7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
    28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
    27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík
    27. 5. 2002 Dementi: můj syn v Americe nepracoval, byl zatčen už na letišti Jana  Dědečková
    27. 5. 2002 Produkční v České televizi nejsou zkorumpovaní Jindřich  Bareš

    Školství RSS 2.0      Historie >
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
    22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
    17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
    14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
    10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi
    29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
    23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
    11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
    8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
    26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
    25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
    22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
    19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
    11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

    Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
    21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
    13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
    11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
    6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
    5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
    3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
    21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
    14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří Pešek
    13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
    18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
    18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
    18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
    14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
    14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
    12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
    11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
    11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
    11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová