Vrah zůstane vrahem a schvalování vraždy zločinem

6. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Právní i etický nihilismus, ke kterému se propůjčil premiér i další členové vlády, nejenže legitimizuje ozbrojené násilí jako vhodnou formu protestu proti vládní moci (ono "Kdo jinému jámu" budiž varovným mementem pro Ochrannou službu ústavních činitelů), ale současně hloubí další propast mezi těmi, kteří prožili hrůzy války a byli ochotni zemřít za vlast a těmi, kteří si o válkách čítali jen v učebnicích. Skupina bratří Mašínů (včetně zemřelého Milana Paumera), zabíjející v domnění, že stále vedou jakousi válku za jakýsi "vyšší ideál", jsou sprostí vrazi. Ti, kdo je kdy oslavovali, dopouštějí ještě i dnes trestného činu.

Rozdíl mezi "demokracií" a "diktaturou" vynikne ve chvíli, kdy lid ústy svých zástupců (byť volených) prožírá plody své práce. Frustrace, ponížení a bída už leckdy donutila ubožáky vzít do rukou vidle... A nikdy to takto neopatrný politický systém nevyhrál. Málokdy přinesly "revoluční zločiny" klid a mír i pro vítěze. Rozdíl mezi Mašíny a Gabčíkem s Kubišem je v tom, že Gabčík byl voják ve válce, plnící bojový úkol na rozkaz svého velitele a prezidenta v rámci bojové operace. Mašínové s Paumerem a dalšími byli válkou zdivočelá lůza.

Důvod k vraždě z bezmoci nad neutěšenou situací bude mít nejspíš v nastupujících letech dost těch, které Nečasovy a Topolánkovy reformy zasáhnou naplno. Pro leckteré je kriminál už teď luxusním hotelem - oproti prostředí, v němž jsou nuceni žít, aniž svůj osud mohou změnit. Podle premiéra Nečase nelze působení odbojové skupiny proti komunismu zpochybňovat. Podle mnohých jiných nelze zpochybňovat ani působení odbojové skupiny proti kapitalismu.

Je na čase se podívat pravdě do očí. Sociální a mezigenerační smír v této zemi pomalu ale jistě končí.

Zprochybňování archetypálního, dva tisíce let platného odporu lidí k vraždě se novému premiérovi a dalším pravicovým populistům nemusí vyplatit. Třebas už jen proto, že se budou oni i jejich rodiny muset ode dneška ohlížet každý večer při cestě domů přes rameno. Jestli tam náhodou nečeká nějaký Paumer. Tisíce důchodců či nezaměstnaných umí střílet a mají doma zbraň.

Novinky: Syn zastřeleného účetního promluvil: "Mašínové jsou loupežní vrazi" ZDE

Tomáš Zahradníček, MF Dnes: Tragický omyl třetího odboje ZDE
Václav Žák: Mašíni aneb smutná zpráva o stavu společnosti ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010