Díky, pane ministře!

Na povodně jedině s tranzistoráky

8. 8. 2010 / Milan Daniel

V sobotu večer jsem ze sklepa vyčerpal šedesát centimetrů vody a v neděli ráno jsem si zapnul rádio. Ze zpravodajství jsem se dozvídal, že jinde je nesrovnatelně hůř a lidem chybí informace mj. i proto, že v řadě nejvíce postižených míst nejde elektřina.

Radiožurnál dal poté slovo novopečenému ministrovi vnitra Radku Johnovi. Ten pochybovačům osvědčil své kvality: "Je třeba, aby si občané na povodně pořídili tranzistoráky", pravil.

Západ varuje před cestováním do Moskvy

Nezvládnutelné požáry v Rusku zuří dál

7. 8. 2010

Spojené státy, Německo a Francie apelovaly na své občany, aby necestovali do Moskvy. Rusko dál usilovně bojuje s divokými požáry, které si vyžádaly 52 životů a dusí ruské hlavní město. Ruský prezident Medveděv žádá dobrovolníky o pomoc, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Internet končí?

7. 8. 2010

Firma Google je obviňována, že zradila zakladatelské principy internetu. Připravuje totiž prý tajně dohodu, podle níž Google opustí zásady "internetové neutrality", která dosud zajišťovala rovný přístup k celosvětové síti komukoli. Google popírá, že tuto dohodu připravuje, a americké správní úřady firmu začaly v této věci vyšetřovat.

Podle zpráv ze soboty bylo jednání v této věci mezi firmou Google a Verizon zastaveno. Avšak generální ředitel firmy Google Eric Schmidt posílil spekulace, že k nějaké tajné dohodě mezi oběma firmami dochází, když uvedl, že Google a Verizon spolu už dlouhou jednají o definici toho, "co je neutralita internetu".

K programu a záměrům nové Nečasovy vlády

7. 8. 2010

Spoluobčané,

co se v této době, v těchto dnech vlastně děje, co se chystá?

Víte dobře, že volby ukázaly přeskupení původní voličské podpory stran ODS, SZ či KDU-ČSL. Protože ODS již po delší dobu ztrácela sympatie, v uvolňovaném prostoru se objevily dva zajímavé marketingové politické projekty: TOP 09 a VV. Ty pak rozhodly, kdo bude dávat dohromady vládu, již v předstihu sponzorovanou 27 mil. Kč panem velkopodnikatelem Bakalou. V samotné vládě je rovněž řada zbohatlíků, podnikatelů, bývalých lobbyistů.

POVODNĚ V ČR:

Informace odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí

7. 8. 2010

Meteorologická situace:

Počasí u nás ovlivňuje okluzní fronta spojená s brázdou nízkého tlaku vzduchu nad Polskem, která v neděli postoupí dále k severovýchodu. Kolem této fronty stále rotuje pás srážkové činnosti s maximy v severních Čechách. Srážková činnost bude dnes v první polovině noci pokračovat, místy se vyskytne v Čechách velmi vydatný déšť. Srážky budou od jihozápadu slábnout až během druhé poloviny noci na neděli.

Jak jsem poznal Milana Paumera já

7. 8. 2010

Ptal jsem se Milana Paumera, co by dělal, kdyby k němu přišlo malé děcko a začalo by si ho prohlížet, jak to děti u neznámých lidí dělají. "To by mělo smůlu," zněla lakonická odpověď. "Mám tomu rozumět tak, že byste třeba šestileté dítě zabil?" Zněla má další otázka. "Mělo by prostě smůlu," opakoval svou prvotní odpověď.

V době kdy jejich trojku naháněli v NDR vojáci a policisté po prozrazení na jednom malém nádraží, ležel s Paumerem Ctirad Mašín na kraji lesa ve škarpě, byla noc. V tom se na světlejším horizontu objevila postava vojáka. Byl od nich prý na dvě stě metrů. Voják tam jen tak postával a Ctirad prý řekl Paumerovi, aby se díval, jak umí střílet z pistole. A opravdu na jedinou ránu vojáka zastřelil. Paumer se přímo rozplýval Ctiradovým střeleckým uměním, píše Vladimír Kapal.

Kompletní článek ZDE

Josef Mašín: "Svobodné a demokratické Československo neexistuje"

8. 8. 2010

O tom, kdy náš strýc Ctibor Novák, Vašek Švéda a Zbyněk Janata byli popraveni našimi bývalými spoluobčany a kdy naše matka zemřela ve vězení, jsem se dozvěděl až po letech. Na jejich pohřby jsem také přijet nemohl. Pozván jsem nebyl. Mrtvé tělo naší matky bylo odvezeno na otevřeném nákladním voze z věznice, kde strávila i své poslední dny. Byla pohřbena v hromadném hrobě v Ďáblicich. Kde se nalézají ostatky našeho otce popraveného Němci, nám není známo.

Když jsme odešli, bylo našim úmyslem vrátit se do svobodného a demokratického Československa. To dnes neexistuje, a to nejen díky panu Havlovi a dnešnímu prezidentovi Klausovi, ale i díky dalším politikům, kteří byli do svych funkcí komunisty dosazeni a tito za to bohatě odměněni. My jsme však proti komunistům bojovali.

Kompletní text "otevřeného dopisu" od Josefa Mašína ZDE

Saúdská Arábie zrušila zákaz komunikačních přístrojů typu BlackBerry, kanadská firma se jí podvolila

7. 8. 2010

Saúdská Arábie a výrobci komunikačních přístrojů BlackBerry dosáhli dohody o tom, jak bude moci saúdský stát získat přístup k uživatelským datům. Proto Saúdská Arábie nevypne užívání přístrojů BlackBerry v Saúdské Arábii, konstsatoval mluvčí saúdské vlády.

Server firmy BlackBerry bude umístěn do Saúdské Arábie a to umožní saúdské vládě monitorovat odesílané zprávy a rozptýlit vládní obavy, že by komunikace mohly být zneužívány pro zločinecké cíle.

Dohoda má dopad i na řadu dalších zemí jako Indie a Spojené arabské emiráty, které také vyjádřily znepokojení, že přístroje BlackBerry neumožňují státní kontrolu jejich provozu.

Kritikové tvrdí, že Saúdská Arábie chce omezovat svobodu projevu a že se jen vymlouvá na údajné obavy z terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HUMANITÁRNÍ ORGANIZACE, NEBO OVLIVŇOVÁNÍ MÍSTNÍ POLITIKY ZVENČÍ?

Člověk v tísni přiznal, že porušuje zákony a působí v utajení

7. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Šimon Pánek přiznal v rozhovoru pro agenturu Mediafax, že působení jím řízené organizace "Člověk v tísni" je mnohdy tajné a často porušuje zákony. Potvrdil tak jen to, co všichni už dávno vědí - že činnost této "humanitární" organizace kryje ve skutečnosti zpravodajské a destabilizační aktivity proti nedemokratickým režimům.

Zdůrazněme, že skutečné západní humanitární organizace (Oxfam, Action Aid) se takto nechovají. Ty nikdy neporušují zákony ani autoritářských režimů a zásadně při své práci nevystupují politicky. Třeba v Africe by to bylo naprosto zničující. Humanitární organizace tam mohou fungovat jen pod podmínkou, že přísně zastávají nestrannost mezi místními svářejícími se skupinami a zabývají se výlučně jen humanitární pomocí pro civilisty, které jsou obětí válek či hladomorů.

Trapné pro český stát je, že Pánkem řízenou organizaci nemalými částkami finančně podporuje české ministerstvo zahraničí. Jestli chce Nečasova vláda šetřit v rozpočtu ministerstva zahraničí, pak je tato oblast tou první, kde by měl rozpočet klesnout na nulu.

Členové supervýznamné bezpečnostní organizace ASIS International jmenováni do nové české vlády

7. 8. 2010

Tisková zpráva, pro okamžité zveřejnění


Press Contact: Michiel Gen
ASIS International European Bureau, Brussels
Email: Michiel.Gen@congrex.com
Tel: +32 2 645 26 74, Fax: +32 2 645 26 71

Brusel. Tři členové ASIS International, supervýznamné celosvětové organizace pro profesionály z oboru bezpečnostního managementu, byli 13. července jmenováni do nové vlády České republiky. Prezident České republiky, Václav Klaus, zvolil novou pravostředovou vládu po parlamentních volbách, které se konaly v květnu 2010.

Godfried Hendriks, CPP, Hlavní regionální viceprezident pro Evropu v organizaci ASIS International se k tomu vyjádřil: "Jmenování až tří z našich kolegů do tak vlivných postavení dokazuje, jak velký globální dosah a kvalitu má členství v organisaci ASIS."

ODS se propadá do extremismu:

Roman Joch Nečasovým poradcem

7. 8. 2010 / Boris Cvek

Nedovedu si představit v rámci EU či USA, že by Roman Joch mohl být politikem za nějakou stranu a zároveň by ji svými názory zcela nezdiskreditoval u většiny voličů.

V bytostném zájmu premiéra Nečase a celé vlády by mělo být distancovat se od jakéhokoli pravicového extremismu a tmářství, které jim budou podsouvány ze strany levice i bez ohledu na Jocha.

V Britských listech Karel Dolejší dříve upozornil na to, jak pronikají ultrakonzervativní katolíci fašistického ražení, jako M. Semín nebo R. Malý, do veřejného diskurzu v Česku. Velmi jsem se divil, že tato jména slyším někde mimo bývalé vášnivé diskuze na ChristNetu, a považoval jsem Dolejšího aktivitu za zbytečné vyvolávání umrlců z hrobu. Stačí přece docela to, že živoří na okraji římskokatolické církve, jež s nimi má sama problémy a považuje je za nebezpečné extremisty. Bývalý český primas Vlk řešil Semína a spol. dokonce s americkým velvyslancem:

O kormidle admirála Karla, státnictví mafií a compradores, smyslu české státnosti a podobných pošetilostech

6. 8. 2010 / Karel Dolejší

Symbolem zdánlivě chaotického povolebního vývoje v České republice je kormidlo admirála Karla z předvolebního videoklipu. Kormidelní kolo neupomíná zdaleka jen na předsedu Maa, jenž byl nazýván velkým kormidelníkem; kolo je vlastně symbol prastarý, snad již neolitický, jenž má spoustu variant. Pokud jde o výklady, patrně jeden z nejstarších a současně nejhlubších podal Lao-C'; v jedenácté kapitole knihy O Tau a ctnosti, jež nese název Prázdnota dává smysl, hovoří o kolu z třiceti loukotí, jehož účelnost závisí na prázdném otvoru vprostřed, kolem nějž se vše otáčí - "Proto užitek spočívá v tom, co tu je / a smysl v tom, co tu není" (překlad Václava Cílka). Symbol kola zobrazuje vlastně princip v pohybu - podobně jako symbol svastiky, jejíž výklad v tomto duchu razil René Guénon. V obou případech to, na čem skutečně záleží, lze snadno přehlédnout.

K tomu, jak jedná nová česká vláda

Zástupný antikomunismus, škrty a nekritická orientace na jednu velmoc

6. 8. 2010 / Jan Čulík

Je asi úplně jedno, co napíšeme k novému programovému prohlášení české vlády, protože si zjevně, povzbuzena svou většinou v parlamentě, bude bez ohledu na názory společnosti dělat, co chce. Že její přístup je ideologický a konfliktní, je zjevné snad každému.

V Británii se v politice neustále zdůrazňuje (možná trochu pokrytecky), jak důležitý je názor voličů, a to nejen před volbami, ale pořád. Zvolení politikové donekonečna opakují, že jsou ve svých funkcích zástupci všech voličů, tedy i těch, kdo pro ně ve volbách nehlasovali. V ČR to zřejmě neplatí. Tam byla politická věrchuška vždycky dost arogantně izolována od obyčejných lidí a dnes se to projevuje ještě výrazněji než dosud. Západní politik by se asi nepostavil v záležitosti, v níž je společnost rozhádaná (kauza bratří Mašínů) na jednu, tvrdě ideologickou stranu. Takovým postojem totiž jen prohlubuje společenskou polarizaci a odcizení dost podstatné části společnosti. Politikové by si měli uvědomit, že navzdory jejich většině v parlamentu pro ně drtivá část společnosti nehlasovala a měli by usilovat o konsensus.

Je snad slepá ta česká vláda?

7. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Nezaregistroval jsem, že by české humanitární organizace vyzvaly k solidaritě s poškozenými v Rusku

Rusko i Ukrajinu sužují požáry. Hoří tisíce hektarů lesů, hyne zvěř, ale zejména si katastrofa vyžádala na 50 lidských životů. Premiér Vladimír Putin přerušil export obilí. Tato poslední informace vyvolala v Česku nebývalou odezvu. Odborníci na zemědělství vysvětlují, že nám nehrozí zdražení pekárenských výrobků, neboť podíl ohrožené suroviny ovlivňuje cenu do 15 %. Dokonce už vím, že snížení exportu obilí z Ruska vhodně navýší cenu našeho obilí, neboť i my polovinu produkce exportujeme. Je náš žaludek to jediné, nač myslíme?

EXKLUZIVNĚ ČMKOS: ponížené políbení ruky ministru financí Kalouskovi

6. 8. 2010

Analýza Koaliční smlouvy uzavřené mezi stranami ODS - TOP09 -- VV a Programového prohlášení Vlády České republiky

V některých směrech vláda sice radikální formulace koaliční smlouvy poněkud zmírňuje (např. již nehovoří o závazku provést komplexní novelizaci zákoníku práce), na druhé straně více odhaluje své skutečné záměry ( např. v oblasti důchodové reformy již hovoří o transformačních nákladech reformy a o nutnosti doplnit možnosti vytváření důchodových příjmů, z čehož jasně vyplývá záměr vytvořit povinné komerční důchodové spoření.

V Programovém prohlášení však přece jen něco stojí za detailní povšimnutí. Jde o rozvedení koaliční teze o zkrácení některých druhů sociálních dávek „sociálně citlivým způsobem“.

Zavedení všech klíčových opatření na příjmové straně, která jsou uvedena výše, by znamenalo oproti současnému stavu prohloubit schodek veřejných financí minimálně o 52 mld Kč ročně.

Ministr práce: Kdo dá výpověď sám, nedostane podporu

6. 8. 2010 / Jindřich Bešťák

Pokud dá zaměstnanec výpověď sám, nedostane podporu v nezaměstnanosti, firmy budou moci řetězit smlouvy na dobu určitou po dobu pěti let místo dvou a počet hodin pro práci na dohodu se zvýší. To jsou hlavní body, které chce prosadit do konce roku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

An English version of this article is in CLICK HERE

Půjčky na studium a školné se sotva mohou stát tím, co od nich tvůrci očekávají

6. 8. 2010 / Jaroslav Ungerman

Část koaličního programu o vysokoškolském resp. terciárním vzdělání je uvozena několika tezemi, které mají ukázat na velký a narůstající význam tohoto vzdělávání.

Jedna z výchozích tezí tak říká – „vysoké školství se musí stát hybnou silou přechodu od ekonomiky tažené investicemi k ekonomice tažené inovacemi.“ Teze jistě zajímavá, ale co tím vlastně mělo být veřejnosti sděleno, nebo řečeno s klasikem „co tím básník chtěl říci“? Znamená to, že nyní již se nebude investovat, protože to je nemoderní a investice nemohou táhnout ekonomický růst?

Návrh ministra Drábka je návratem k nevolnictví

6. 8. 2010 / Václav Adam

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá změny v Zákoníku práce a souvisejících předpisech. Jednou z nich je návrh, že zaměstnanec, který skončí z vlastní vůle v práci, nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Nejprve si shrňme, jaké jsou současné podmínky. Nárok na podporu v nezaměstnanosti má člověk, pokud odpracuje v posledních 3 letech alespoň 12 měsíců, respektive pokud se jedná o práci, ze které je odváděno sociální pojištění.

Zaorálek: Schwarzenberg ničí dědictví Masarykovy republiky

6. 8. 2010 / Lubomír Zaorálek

Ohlášené rušení 25 ambasád ČR, s kterým přichází nový ministr zahraniční Karel Schwarzenberg, hrozí demontáží sto let budovaného nástroje zahraniční politiky. Vznik řady zastupitelských úřadů, které jsou na seznamu ke zrušení, sahá do dvacátých let 20. století. Byly zřizovány jako nástroj obchodní politiky nově utvářeného průmyslového a exportně orientovaného státu. V čase hospodářské krize by jejich uplatnění mělo nalézt nový význam jako prostředek k ekonomické diplomacii a pomoci českému exportu. Jsem přesvědčen, že úřady by nyní měly vytvářet lepší podmínky pro české podnikatele, rozvíjet služby v zahraničí, posilovat možnosti českého exportu. Ministr zahraničí ale k tomuto pouze vydá strohé vyjádření "bez peněz do hospody nelez, bez peněz neměj velvyslanectví".

Ministr zahraničí možná krátkodobě ušetří 150 milionů v tomto roce, což jsou náklady asi na 250 metrů dálnice.

Ministr práce: Kdo dá výpověď sám, nedostane podporu

6. 8. 2010

Dost dobře nechápu lidi (například pan Nečas nebo nyní pan Drábek), jak vůbec mohli a mohou dobrovolně vstoupit do instituce, jakou je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zdůrazňuji, právě ono sousloví: "práce a sociálních věcí". Jakýkoli jejich počin ve směru vyhovět onomu sousloví je v jejich rukou naprostým výsměchem. Pokud si dobře uvědomuji je ministr, člen vlády nebo exekutivy, chcete-li, vrcholným představitelem resortu, jehož náplň je zaměřena na všechny občany státu. Tedy jak na bohaté vlastníky výrobních prostředků, tak i na tu onu většinu námezdně pracujících, jejich rodiny, jejich děti, na osoby, které se ze zdravotních důvodů nemohou živit vlastní prací atd. atd., píše čtenář Richard Leibl

Pepek Vyskoč -- vzor české mediální etiky

7. 8. 2010 / Bruno Solařík

Pravá dekadence, pravá degenerace [...] je náchylná [...] k tomuto základnímu rysu: znaku přežívajícímu označovanou věc..."
André Breton 1)

Začátkem sedmdesátých let hráli českoslovenští surrealisté (na námět Martina Stejskala) interpretační hru Budoucí letci. 2) Jejím podkladem byla reprodukce stejnojmenného obrazu socialistického realisty A. A. Dejneky, na němž sedí u moře -- zády k divákovi -- tři chlapci. Dva menší jsou úplně nazí, zatímco starší kamarád v trenýrkách jim cosi vysvětluje, zjevně v souvislosti s kluzákem, který jim právě přelétl nad hlavami. -- Úkolem účastníků hry bylo vytvořit subjektivní analogii daného výjevu.

Autentický ateismus je agnosticismem

6. 8. 2010 / Boris Cvek

Zaujala mě včerejší poznámka o ateismu a agnosticismu. Ve skutečnosti drtivá většina "ateistů" jsou agnostici, neboť nepřijímají ateismus jako nějakou doktrínu, pouze "nevěří v Boha". Málokdo z nich by řekl, že bezpečně ví, že Bůh neexistuje. A stejně tak víra věřících není postavena, aspoň v případě křesťanství, na vědění o Bohu, na vědění, že Bůh existuje, že umřel na kříži atd. Totiž to, že nevíme, nýbrž se jen nějak orientujeme v tomto světě kolem nás, protože orientovat se musíme, chceme-li přežít a žít nějak šťastně a kvalitně, to je jakýsi přirozený stav vlastní všem lidem od pradávna.

"Vědecký ateismus" je konzervativní ideologií průmyslové moderny

6. 8. 2010 / Karel Dolejší

Rosenbaumův článek, na nějž dosti trefně zareagoval Boris Cvek, upozorňuje na téma, které bychom mohli nazvat problém dvou atheismů. Jestliže se novověká filosofie v druhé polovině 19. století rozštěpila na antropologickou a scientistickou větev, pak ti atheističtí myslitelé, kteří se zabývali především problematikou člověka a jeho údělu, nadále tak či onak zacházeli s problémy, jež do té doby řešilo především náboženství. Intenzívní křesťansko-marxistický dialog 60. let se odehrával právě na antropologické rovině. Ještě dnes je v zásadě atheistický myslitel Jürgen Habermas v rámci odporu proti kolonizaci životního světa ochoten akceptovat jazyk náboženství - kvůli záchraně autentické zkušenosti před invazí expertního vědění.

Ruská vláda kvůli suchu uvalila embargo na export obilí

6. 8. 2010

Včera na zasedání prezídia vlády Vladimir Putin oznámil rozhodnutí uvalit dočasný zákaz na vývoz obilí a dalších potravin z Ruska. Opatření je přijato kvůli ochraně vnitřního trhu spotřebních produktů a vytvoření nezbytného objemu zásob na příští rok. Experti zatím nedokážou odhadnout všechny důsledky takto radikálního řešení.

Potracené porodné

6. 8. 2010 / Martin Martínek

Návrh koaliční smlouvy stanoví, že porodné bude vypláceno jen při narození prvního dítěte a jen rodinám s příjmem nižším než 2,4 násobek životního minima. V souvislosti s tím, pak bylo také řečeno, že přece není nutné vyplácet stejné a dokonce vůbec žádné další peníze na další narozené děti, protože je přece logické, že děti po sobě dědí nejrůznější věci. A budou-li všichni šetřit -- jak to koalice po občanech žádá -- pak i rodiny musí šetřit...

Vládní dotace fosilních paliv ve světě jsou desetkrát vyšší než dotace obnovitelných zdrojů

6. 8. 2010

Navzdory opakovaným stížnostem na údajně příliš štědrou podporu obnovitelných zdrojů studie Bloomberg New Energy Finance ukazuje, že vládní finanční podpora průmyslu fosilních paliv ve světě je zhruba desetkrát vyšší. V roce 2009 vlády poskytly různou formou podporu průmyslu obnovitelných zdrojů a biopaliv ve výši 43-46 miliard dolarů. Černový odhad výše vládních podpor poskytnutých v roce 2008 průmyslu fosilních paliv, který zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency, IEA), ale hovoří o 557 miliardách dolarů.

Moldavsko na nebezpečném rozcestí

6. 8. 2010 / Karel Klimša

Exprezident Moldavska, předseda PKRM Vladimir Voronin, se nemůže ucházet o úřad prezidenta v případných přímých volbách. Takový verdikt vynesl v úterý 3. srpna moldavský Ústavní soud v reakci na dotaz vznesený poslanci vládnoucí pravicové Aliance pro evropskou integraci (AEI). "Toto rozhodnutí je konečné a není proti němu odvolání," prohlásil na tiskové konferenci předseda ÚS Dmitrij Pulbere. "Člověk, který vykonával funkci prezidenta dvě po sobě jdoucí období, nemá právo kandidovat na tento úřad potřetí v řadě. Případná změna způsobu volby nemá na toto pravidlo vliv, neboť ustanovení zůstává v platnosti. Toto rozhodnutí ÚS bude publikováno v Oficiálním věstníku," uvedl D. Publere.

Vrah zůstane vrahem a schvalování vraždy zločinem

6. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Právní i etický nihilismus, ke kterému se propůjčil premiér i další členové vlády, nejenže legitimizuje ozbrojené násilí jako vhodnou formu protestu proti vládní moci (ono "Kdo jinému jámu" budiž varovným mementem pro Ochrannou službu ústavních činitelů), ale současně hloubí další propast mezi těmi, kteří prožili hrůzy války a byli ochotni zemřít za vlast a těmi, kteří si o válkách čítali jen v učebnicích. Skupina bratří Mašínů (včetně zemřelého Milana Paumera), zabíjející v domnění, že stále vedou jakousi válku za jakýsi "vyšší ideál", jsou sprostí vrazi. Ti, kdo je kdy oslavovali, dopouštějí ještě i dnes trestného činu.

Mašínové nebyli odbojáři

6. 8. 2010 / Tomáš Peltan

Ve svém článku se Boris Cvek staví na stranu Mašínů, což zdůvodňuje rozsáhle porovnáním druhého a třetího odboje, ze kterého mu vychází legitimita třetího odboje - a tedy se staví na stranu Mašínů. Zde je však na místě otázka, zda Mašínové skutečně byli součástí třetího odboje, respektive jestli jejich aktivita byla skutečně zaměřena na boj s tehdejším režimem.

Mašínové prospěli pouze sami sobě

6. 8. 2010

Článek Přemysla Janýra dle mého názoru konečně řeší zásadní otázku: Komu vlastně sloužilo počínání Mašínů? A komu pomohlo? A dochází k jedině správnému poznání, že totiž pouze jim. Prostříleli se na Západ, a cíle bylo dosaženo, neboť jiného nebylo. Chtěli snad Mašínové vyvolat nějaké všelidové povstání proti komunistům? Velmi pochybuji, byli přece vojáci, a dokázali si situaci v tehdejším Československu, respektive celém sovětském bloku, z tohoto aspektu dobře vyhodnotit, píše čtenář Antonín Konečný.

Humanismus pštrosů

6. 8. 2010 / Pavel Urban

Miroslav Štěrba komentuje článek Tomáše Zahradníčka v MfDnes věnovaný nedávno zemřelému Milanu Paumerovi. Oba se shodují v tom, že Paumer hrdinou nebyl, že jeho osud byl maximálně "tragickým omylem třetího odboje". Přičemž se zdá, že pro Miroslava Štěrbu je i tato formulace příliš smířlivá.

Proč se nestal symbolem českého státu Ferdinand Peroutka?

6. 8. 2010

Ty diskuse k Mašínům provokují i po půlnoci. Obávám se že jejich případ je v naší společnosti využíván pro restauraci něčeho, co se dalo očekávat již před 20 lety. Přesto z toho mrazí. Moje poznámka nenabízí řešení. Tedy není "konstruktivní". Ale přesto..., píše Alois Michálek.

K Mašínům: Ve válkách hájí civilisty Ženevské konvence

6. 8. 2010

Metafyzicky jsem na straně toho chudáka pana pokladního.

Budeme li se řídit mystickým výkladem pana Cveka o zlu dobru a křesťanských mystériích porušenosti světa. Dopadne to nakonec s námi tak, že se šupem vrátíme daleko před dobu kamennou navzájem se mlátíce klacky po hlavě. Nepoučeni ničím z toho čím si lidstvo v průběhu vzniku a zániku několika civilizací muselo s velkou bolestí a utrpením projít! Paradoxně nepoučeni ani tím co dle dochovaných záznamů (bible atd..) asi hlásal do světa i sám Mr. Ježíš Kristus, píše Filip Mahďák.

Co nevyřeší nařízení nosit kravatu

5. 8. 2010

Autor tohoto článku, jak je zřejmé, je bývalým dlouholetým pracovníkem centrálního orgánu státní správy. Jeho publikování, protože by byl identifikován on i resort, kde působil, je de facto porušením někdejší subordinace a mohlo by zkomplikovat jeho vztahy s resortem, se kterým spolupracuje. Kdyby působil na vysoké škole, mohl by se pod článek podepsat jménem. Redakci Britských listů je jeho totožnost známa.

Budu se opakovat, ale je to nutné

5. 8. 2010 / Vladimír Hejnic

Budu já hrdinou, když se dopustím stejného odboje v současnosti, protože nesouhlasím s vašimi názory a stylem vašeho vládnutí?

Představitelé české vlády, která se bude ucházet o potvrzení svého mandátu ve sněmovně svými prvními kroky ukazují, že snahu vyvést zemi z ekonomické krize, v duchu svého přesvědčení a představ ať se nám jejich postupy líbí, nebo ne. Zároveň dokazují, že ideologie je pro ně alfou a omegou a že nejen zkreslování dějin, ale i ochota oslavovat skutečné vrahy je staví proti lidem, kteří by jinak možná byli ochotni skousnout i jejich bezhlavé "vítěz bere vše".

Vyhlášení sémantické války

Protikomu... odboj?

5. 8. 2010 / Ondřej Šlechta

Vláda má hotové programové prohlášení a ústy Petra Nečase na pohřbu Milana Paumera prohlásila, že uzná tzv. "třetí", tedy protikomunistický odboj. Tvrzení Karla Schwarzenberga že byl stejně legitimní jako boj proti nacismu, ale postrádá definici. Neskrývá výraz protikomunistický odboj pouze představu méně očividným způsobem, než je Parlamentem přiklepnutý metál, dodatečně ocenit bratry Mašíny, tedy ty, co "nakopali komančům zadek" ?

Milan Paumer byl hrdina

5. 8. 2010 / Petr Jánský

S napětím jsem očekával účast a průběh posledního rozloučení s Milanem Paumerem. Přijel premiér Nečas, ministři Schwarzenberg, John a Vondra. Skupině bratrů Mašínů a zvláště Milanu Paumerovi se dostalo v proslovech veřejného uznání. Připomínám, že před dvěma lety skupinu vyznamenal premiér Topolánek.

Snaha o ukáznění českých řidičů bude marná velmi dlouho

5. 8. 2010 / Jiří Šimůnek

Policie, ale i orgány odpovídající za rozmísťování dopravního a orientačního značení na silnicích, vytvářejí buď záměrně nebo z neschopnosti psychický stres. To, že část řidičů na tento stres reaguje zvýšenou pohotovostí k agresívnímu jednání, je důsledek fyziologických mechanismů, které máme společné s ostatními savci. Mimochodem, jezdím dost často v příhraničních oblastech a mohu zodpovědbně konstatovat, že rakouští a něměčtí řidiči jezdí u nás stejně agresívně jako ti naši (včetně agresívního najíždění, problikávání a předjíždění na zcela nepřehledných a nebezpečných místech), takže v řidičích asi problém nebude.

Hrdinné zabíjení

5. 8. 2010 / Přemysl Janýr

Před mnoha lety se mi podařilo přivést jednu horlivou obdivovatelku bratrů Mašínových k závěru, že jejich adorace vyplývá především z frustrace nad nedostatkem skutečného odboje proti zločinnému režimu. S úmrtím Milana Paumera se téma opět dostalo do středu pozornosti, přičemž z většiny příspěvků vyzařuje bezradnost z chybějících konsensuálních vzorců, které by jejich činnost umožňovaly v dichotomii dobré -- špatné jednoznačně zařadit. Zákon 198/93 o protiprávnosti komunistického režimu, nahrazující kritické myšlení a historickou reflexi, nese své plody. Chybějící hodnotové vzorce nahrazuje ideologie tu boje proti zlu, onde křesťanského nezabiješ, chybějící argumenty pak denunciace, tu Mašínů, onde jejich obětí.

Vítězný příchod zákona o třetím odboji

5. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Při hodnocení odboje bratří Mašínů zastává národ dva protichůdné názory. Stejně jako historici.

Jsou na tom nicméně lépe než právníci, neboť jak známo: dva právníci - tři právní názory. V našem případě máme rovněž co do činění s třetím postojem reprezentovaným prezidentem republiky. Je totiž pamětník oněch dob a s mnoha komunisty chodil na pivo.

Kloním se nefanaticky na stranu Mašínů

5. 8. 2010 / Boris Cvek

Chtěl bych se vyjádřit krátce k otázce "třetího odboje". Dnes se asi všichni nejlépe shodneme na tom, že bojovat proti nacismu, ať už jakkoli nerozumně (třeba i s vyvoláním heydrichiády) bylo správné, protože nacismus je pro nás čisté zlo. Oceňujeme hlavně úmysl poškodit nacisty a odhodlání se k nějaké akci, která vždy mohla, ještě dříve než začala, skončit vyzrazením, zatčením a umučením odbojáře.

Třídní boj mezi chudými a ještě chudšími

4. 8. 2010 / Ivo Šebestík

Před nedávnem jsem v jednom českém hypermarketu pozoroval zajímavou scénku. V samoobslužné restauraci byla jedna pokladní, jedna prodavačka a jeden muž, který mohl být bezdomovcem. Ten muž postával uprostřed, v blízkosti pultu, ve kterém odpočívaly v chladu saláty, ovocné poháry, zákusky a další potraviny, jaké doplňují bufetové menu. Muž pozoroval jídla se zájmem návštěvníka akvária a okamžitě vzbudil pozornost dvoučlenného personálu.

Jak dlouho bude snaha o ukáznění českých řidičů marná?

4. 8. 2010 / Ivo Šebestík

Agresivita a bezohlednost jsou zřejmě základní vlastnosti současné české společnosti, takže není divu, že se s nimi setkáváme nejviditelněji tam, kde působí nejnebezpečněji. Tedy na silnicích nebo v pracovním procesu.

Sleduji statistiky nehodovosti na českých dálnicích a silnicích, jejichž každoroční oběti odpovídají vedení menší, ale permanentní války. Vedle toho zaznamenávám neustálé, skoro zoufalé pokusy dopravních policistů a jejich rezortních šéfů tuto nehodovost omezit. Připomíná to ale zatím spíše marnost, tedy něco jako snahu zbavit mořskou vodu ropného znečištění, aniž by se dařilo ucpat porouchaný vrt. Tedy něco, co známe z nedávné minulosti, byť odjinud.

Tragický omyl odboje bez názvu

4. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Dnes premiér a ministr vnitra odjedou na pohřeb Milana Paumera, člena skupiny bratří Mašínů. Podle zveřejněných informací proběhne smuteční tryzna jako demonstrace obdivného postoje českého národa vůči nedoceněným "hrdinům". I když z rukou Mirka Topolánka zesnulý metál obdržel. Je nepochopitelné, že jindy zásadový "křesťan" Petr Nečas má v roli premiéra a po nedávném setkání s prezidentem odhodlání pokračovat v tradici svého stranického předchůdce.

An English version of this article is in CLICK HERE

Může za všechno ČSSD?

4. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Ladislav Žák využil první narozeniny TOP 09, aby se zaměřil na "na levicový pláč nad TOPkou a zejména jejím úspěchem u mladých lidí". Vznikl tak dosti podivný text , obsahující řadu tvrzení, která je těžké ponecht bez komentáře.

Panu Žákovi uniká, že vznik TOP 09 a konec konců i VV byl výsledkem kalkulace, že pravici vlastně nemůže poškodit přerozdělení hlasů mezi více stran. Mladé lidi prý oslovil program pod heslem Tradice -- Odpovědnost -- Prosperita.

Pro kartu zdravotně handicapovaných s úmrtním listem?

4. 8. 2010 / Jiří Baťa

Ať už je Blesk více či méně (spíše více) bulvární plátek, občas přináší zprávy či informace, které jinde v tisku nenajdete. Pochopitelně, čím atraktivnější či jinak zajímavější téma, tím lépe pro něj. Přesto si myslím, že některá témata jsou nejen zajímavá, ale především atraktivní v tom, že se zabývají lidskými osudy. Někdy je to až skandální povahy, tedy ne z pohledu exponovaně píšícího reportéra, ale obsahu, případně děje a osob.

Anketa Romano hangos:

Chybí vám v nové vládě ministr pro lidská práva, jako byl Michael Kocáb?

4. 8. 2010 / Pavel Pečínka

Petr Vašíček
Klavírista, Praha, Berlín.
Víte, ono vůbec co se týče nové vlády: Co vlastně očekávat od starých struktur dobrého? Kdo už zapomněl, ať si vygoogluje prapodivné získání titulu Karla Schwarzenberga na Mendlově univerzitě v Brně za pouhé dva týdny studia. Nebo vazby kolem Mirka Kalouska během jeho působení na ministerstvu obrany. Nečas je už příliš dlouho v radě ODS, než aby o všech těch podvodech strany mohl nevědět -- vždyť byl i v Budapešti na hřbitově onoho sponzora ODS, o kterém nejdřív nikdo nevědel, a pak si teprv začínali vzpomínat... Takže: V Čechách nic nového, jen nadále ta nuda, o které psal Alexandr Kliment.

Pákistánský prezident:

NATO v Afghánistánu "prohrává válku s Talibanem"

4. 8. 2010

Západní koaliční jednotky "prohrávají v Afghánistánu válku s Talibanem", konstatoval pákistánský prezident Asif Ali Zardari před návštěvou Británie. Varoval Západ, že ideologicky už válku v Afghánistánu prohrál.

Stanovisko ke zprávám o umístění amerického "Centra včasného varování" v ČR

4. 8. 2010

Tisková zpráva Iniciativy za společenskou změnu

Historie se opakuje, nyní nikoli jako fraška, ale kupodivu opět jako tragédie. Před třemi lety několik hodin po získání důvěry oznámila Topolánkova vláda záměr vlády USA umístit na českém území prvky protiraketové obrany a poté udělala vše, aby se tento dvoustranný projekt pokusila protlačit navzdory názoru zřetelné většiny české veřejnosti a parlamentní opozice.

Kybernetika Černých rytířů

4. 8. 2010 / John Michael Greer

Lidská sociální evoluce je k biologické evoluci paralelní, a není tedy divu, že velká část zpracování dat v lidské společnosti spočívá ve vylučování většiny údajů - tak, aby z toho mála, co zbude, mohly vzejít užitečné informace. Je to nezbytné, ale je to také problematické, protože sada filtrů, které omezují data na základě toho, co je užitečné v určitém historickém nebo ekologickém kontextu, může vyloučit přesně ta data, která by mohla být velmi užitečná v kontextu jiném, a filtry se nemusejí nutně měnit stejně rychle jako kontext. - Bez ohledu na to, kolik končetin bylo Černému rytíři useknuto - a na konci scény mu zůstanou čtyři krvavé pahýly - trvá na své neporazitelnosti a obviní Artuše ze zbabělosti, protože odmítl pokračovat v boji. Je tu jistá podobnost s komunitou výzkumníků v oblasti jaderné fúze, jejichž neměnnou odpověď na půl století naprostých neúspěchů tvoří nepřetržité opakování tvrzení, že fúzní energie vyžaduje prostě jen (dalších) dvacet let.

KD│ Serendipita (schopnost činit náhodou důležité objevy) je legrační věc. Když jsem před pár dny začal plánovat tento příspěvek, věděl jsem, že budu muset vytáhnout svůj pošramocený výtisk Mysli a přírody (Mind and Nature) Gregoryho Batesona z police, kde shromažďuji základní texty systémové filosofie, protože je téměř nemožné hovořit v nějakém smyslu vhodně o informacích bez toho, abyste si vypůjčovali z Batesonových myšlenek. Neměl jsem ale žádný podobný úmysl, když jsem procházel knihu vědeckého zpravodaje Charlese Seifa Slunce v láhvi: Podivné dějiny fúze a věda o zbožném přání (Sun in a Bottle: The Strange History of Fusion and the Science of Wishful Thinking) z místní knihovny, natož když jsem další večer v přestávce mezi psaním poprvé od dob svého dospívání sledoval film "Monty Python a Svatý grál".

Novináři, poskytujte nezávislé a objektivní informace. I o nás.

4. 8. 2010 / Jana Bobošíková

otevřený dopis volebního lídra strany Suverenita médiím

Nestěžuji si na kritický pohled médií. Přízeň rozhodně není tím, čím by média měla ve vztahu k politikům vynikat. Neplnila by tak svou roli v demokratické společnosti, která předpokládá kritický pohled na vše, co s politikou souvisí. Jednoduše proto, že zákazníci, kteří poptávají mediální služby -- tedy čtenáři, posluchači i diváci -- jsou zároveň voliči a plátci daní, z jejichž peněz politici a politické strany žijí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.