Agnostický manifest: "Atheismus je nejprimitivnějším ze všech existujících náboženství"

5. 8. 2010

Řekněme to jasně: Agnosticismus není nějakým čajíčkovým atheismem. Agnosticismus není atheismus nebo theismus. Je radikálním skepticismem pochybujícím o možnosti jistoty, opozicí vůči nezaručeným jistotám nabízeným atheismem i theismem, napsal Ron Rosenbaum pro Slate.

Agnostici bývali většinou zobrazováni jako ti, kdo pochybují o náboženském přesvědčení, avšak nedávno, se vzestupem "Nového atheismu" - vysokoprofilových denunciací náboženství v bestsellerech vědců jako Richard Dawkins a Daniel Dennett, a polemiků, jako je můj kolega Christopher Hitchens - mám za to, že vznikla potřeba definovat odlišnou identitu agnosticismu, abychom jej udrželi stranou od jistot theismu i atheismu.

Agnosticismus pohlíží na atheismus jako na "jakýsi theismus" - krédo stejně tak založené na víře, jako většina ortodoxií náboženského původu.

Atheismus založený na víře? Ano, kupodivu. Atheisté vykazují důvěřivou a dětinskou víru, zbožnost a jistotu nepodepřenou důkazy - jistotu, že mohou nebo budou schopni vysvětlit, jak a proč vznikl vesmír. (A někteří se mohou k heretikům, kteří se odchýlí od jejich nepodložené ortodoxie, chovat stejně netolerantně, jako ten nejvíce neochvějný náboženský inkvizitor.) Když čelí fundamentální otázce: "Proč je spíše něco než nic?", atheisté věří, že nám snad odpověď přinese věda...

Dovolte mi vysvětlit, že přijímám většinu novoatheistické kritiky špatného chování církví v průběhu celých staletí, i samotné theologie. Jen prostě nepřijímám proměnu vědy v nové náboženství, dokud nedokáže, že má veškeré odpovědi - ale ty nemá, a patrně nikdy mít nebude.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.8. 2010