Internet končí?

7. 8. 2010

Firma Google je obviňována, že zradila zakladatelské principy internetu. Připravuje totiž prý tajně dohodu, podle níž Google opustí zásady "internetové neutrality", která dosud zajišťovala rovný přístup k celosvětové síti komukoli. Google popírá, že tuto dohodu připravuje, a americké správní úřady firmu začaly v této věci vyšetřovat.

Podle zpráv ze soboty bylo jednání v této věci mezi firmou Google a Verizon zastaveno. Avšak generální ředitel firmy Google Eric Schmidt posílil spekulace, že k nějaké tajné dohodě mezi oběma firmami dochází, když uvedl, že Google a Verizon spolu už dlouhou jednají o definici toho, "co je neutralita internetu".

Podle zpráv je firma Google těsně před uzavřením dohody s největším americkým telekomem v USA, v jejímž rámci by vznikly na internetu speciální "vysokorychlostní linky" pro komerční firmy, které si za to zaplatí.

Bilaterální dohoda mezi firmami Google a Verizon vyvolává hrozbu, že si velké mediální korporace mezi sebou internet rozdělí. Dohoda se vyhýbá úsilí amerického prezidenta Obamy zajistit, aby měl veškerý provoz na internetu stejné podmínky, bez ohledu na to, zda jde o sebenejnevýznamnějšího bloggera či sebemocnější komerční server, nabízející videoprogramy.

Google čelí v této věci v těchto dnech vlně kritiky od blogerů a na Twitteru.

Pokud bude dohoda mezi firmou Google a Verizon zveřejněna, hrozí, že se stane standardem pro správu provozu na internetu pro budoucnost. Americký Kongres by ji pravděpodobně schválil jako zákon.

Telekomunikační společnosti argumentují, že pokud by dostaly právo účtovat vyšší poplatky firmám, které využívají internetu pro zveřejňování velkého množství videí, získaly by tak peníze na zvýšení kapacity internetu. Kritikové se obávají, že vznikne "dvojrychlostní" internet, na kterém budou firmy s menšími finančními prostředky a bloggeři vytlačeni a kde ceny pro uživatele rychle stoupnou.

V Americe se nyní spekuluje o tom, že možná se tajné rozhovory o "neutralitě internetu" mezi firmami Google a Verizon týkaly mobilních telefonů a nikoliv broadbandového, internetového provozu. Jeden zdroj řekl tiskové kanceláři Reuters: "Verizon se nechystá zpomalovat internetový provoz na pozemních linkách, ale mohl by to udělat pro bezdrátová zařízení."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010