Ruská vláda kvůli suchu uvalila embargo na export obilí

6. 8. 2010

Včera na zasedání prezídia vlády Vladimir Putin oznámil rozhodnutí uvalit dočasný zákaz na vývoz obilí a dalších potravin z Ruska. Opatření je přijato kvůli ochraně vnitřního trhu spotřebních produktů a vytvoření nezbytného objemu zásob na příští rok. Experti zatím nedokážou odhadnout všechny důsledky takto radikálního řešení.

Putinův tiskový tajemník Dmitrij Peskov později upřesnil, že zákaz vývozu obilí vstoupí v platnost 15. srpna a potrvá do 1. prosince. Podle mínění úřadů je embargo nutné, aby nedošlo k růstu cen mouky, chleba a dalších spotřebních produktů na ruském vnitřním trhu.

Pokud by embargo bylo zrušeno, sotva k tomu dojde před vypršením stanovené lhůty, tj. do prosince. Rozhodnutí bude pak záležet na tom, kolik obilí se podaří sklidit.

Prognózy jsou zatím pesimistické; zatímco vládní orgány předložily odhad úrody ve výši 70 - 75 milionů metrických tun, nezávislí experti hovoří jen o 65 milionech metrických tun. Vlastní ruská roční spotřeba se pohybuje kolem 75 milionů. To vše dohromady tedy pravděpodobně znamená, že ruský export obilí pro letošní rok skončil - a nelze vyloučit, že se Rusko nakonec pro rok 2010 stane ze čtvrtého největšího vývozce čistým dovozcem.

Pro ruské zemědělce to také není dobrá zpráva, protože nízké ceny obilí na vnitřním trhu jim až dosud kompenzovaly zisky z vývozů. Farmáři ovšem dostanou od vlády 35 miliard rublů kompenzací.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010