Západ varuje před cestováním do Moskvy

Nezvládnutelné požáry v Rusku zuří dál

7. 8. 2010

Spojené státy, Německo a Francie apelovaly na své občany, aby necestovali do Moskvy. Rusko dál usilovně bojuje s divokými požáry, které si vyžádaly 52 životů a dusí ruské hlavní město. Ruský prezident Medveděv žádá dobrovolníky o pomoc, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Německo až na další uzavřelo své velvyslanectví v Moskvě a doporučuje občanům, aby necestovali do postižených regionů. Americké ministerstvo zahraničí také upozornilo Američany, aby do Ruska necestovali.

"Lesní požáry a extremně vysoké teploty v moskevském regionu a v okolních oblastech centrálního Ruska vyvolaly nebezpečnou koncentraci znečištění vzduchu a způsobily, že četné lety byly zrušeny anebo mají zpoždění," konstatuje americké ministerstvo zahraničí. "Nebezpečná kvalita vzduchu znamená, že lidé se srdečními nebo plicními onemocněními, starší dospělí a děti by měli zůstat doma a nepodstupovat intenzivní činnost."

Francouzské ministerstvo zahraničí také požádalo své občany, aby necestovali do devíti postižených regionů a oznámilo, že Francie do Ruska vysílá experty, kteří mají určit, "jakou nevhodnější pomoc" může Francie nabídnout.

Moskevské pamětihodnosti jako věže Kremlu či cibule ortodoxních kostelů jsou většinou z větší dálky neviditelné, protože nad městem visí těžký smog.

Rusko zavedlo opatření na ochranu vojenských a jaderných instalací před nejhoršími požáry v jeho moderní historii a apelovalo na dobrovolníky, aby se účastnili protipožárního úsilí.

"Vzbudil jsem se dnes ráno, podíval jsem se z okna a uviděl jsem příšernou situaci," řekl prezident Dmitrij Medveděv. "Všichni chceme, aby tahle vlna horka skončila, ale není to v našich rukou, je to v rukou Božích."

Horkem zemřelo v Rusku letos 5000 lidí - počet úmrtí letošního léta je v Rusku o 5000 lidí vyšší než loni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010