Mašínové prospěli pouze sami sobě

6. 8. 2010

Článek Přemysla Janýra dle mého názoru konečně řeší zásadní otázku: Komu vlastně sloužilo počínání Mašínů? A komu pomohlo? A dochází k jedině správnému poznání, že totiž pouze jim. Prostříleli se na Západ, a cíle bylo dosaženo, neboť jiného nebylo. Chtěli snad Mašínové vyvolat nějaké všelidové povstání proti komunistům? Velmi pochybuji, byli přece vojáci, a dokázali si situaci v tehdejším Československu, respektive celém sovětském bloku, z tohoto aspektu dobře vyhodnotit, píše čtenář Antonín Konečný.

Jejich tvrzení o tom, že chtěli bojovat proti komunizmu v řadách armády USA, mi připadá stejné, jako výmluva onoho učitele, který začátkem 50. let skočil z bratislavského mostu na Dunaji do vlečného člunu, směřujícího do Rakouska. Kapitán samozřejmě přivolal pohraničníky, a onen nebožák na otázku, co svým útěkem sledoval, odpověděl, že chtěl diskutovat s papežem o Bibli. Ostatně ti, kterým se podařilo v době totality uprchnout z Československa, prakticky ve 100% případů na policii či imigračních úřadech uváděli, že tak učinili z politických důvodů, i v případě, že byly ty důvody ve skutečnosti ekonomické. Jediný rozdíl vidím v tom, že Mašínové v té americké armádě pak skutečně působili, čili částečně k pádu komunismu možná přispěli. Až na to, že k němu došlo dávno poté, co z americké armády odešli.

A jejich neustálá kritika poměrů v dnešní ČR mi přijde stejně pokrytecká. Ne že by nebylo u nás co kritizovat, naopak. Ale od lidí, kteří žijí desetiletí na Západě (kam se skutečně dostali vlastním přičiněním), působí jako silácké řeči, sloužící k posílení "mašínovské legendy". Pokud chceme Mašíny vyznamenat nebo glorifikovat, prosím. Ale potom v zájmu objektivity vyznamenejme či glorifikujme i ty ostatní, kterým se z totalitního Československa podařilo uprchnout, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010