8. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 8. 2003
Martin Klíma
Jak nebezpečné je dotýkat se hvězd, třebas na zem spadlých z nebe... Jak nebezpečné je chovat se jako občan, jsem-li úředník - komunální otrok bez občanských práv. O tom všem vypráví mikropříběh obecně - příběh kulturního úředníka Klímy, iniciátora petice proti Kamlachovu plotu v Sezimově Ústí. Možná situace v tomto městě povede i k mimořádným volbám. A to vše kvůli plotu, který jen náhodou a nedopatřením připomíná ten v Matiční ulici....

Článek "Když se ruší cesty" ZDE
Sloupek

Jsou prázdniny. Moje manželka (učitelka) má na rozdíl ode mě tu výhodu, že může téměř celé dva měsíce prožít v příjemném prostředí venkova, na chaloupce. Domů jí ale přišel doporučený dopis. Zdůrazňuji že doporučený, ne do vlastních rukou nebo s doručenkou. Když jsem se vrátil večer z práce, našel jsem ve schránce informaci od pošty v Praze 4, že pro mou paní došel doporučený dopis. Je k vyzvednutí na poště od následujícího dne po dobu dalších 14 dnů od do hod.

Domníval jsem se, že když se jedná o doporučený dopis pro manželku, který mi v případě přítomnosti v době roznášky klidně vydá doručovatelka, vydají mi ho i na poště. Mýlil jsem se.

Paní vedoucí pošty jsem byl informován, že na poště ho mohou vydat jen přímému adresátovi. Protože jak jsem vycítil, že ani paní vedoucí není s tímto opatřením pošty vnitřně ztotožněna, požádal jsem o radu jak to řešit. A paní vedoucí mi poradila: " Aby si pro něj paní nemusela jezdit sama, zůstaňte zítra doma, já zařídím opakované doručení a doma Vám ten dopis doručovatelka vydá."

Na moje podivení, že tedy na poště mi ho vydat nemohou, ale doma mi ho dají (dokonce bez prokázání totožnosti, jen na podpis) jsem dostal vysvětlení, že doma jsem jaksi Českou poštou považován za jejho manžela, když tam bydlím, ale na poště prostě ne.

Tak mně Česká pošta poučila o tom co jsem netušil: Manželem jsem jen doma, v bytě, na společné adrese. Jinde už to tak jasné není.

Tak teď přemýšlím, jak jsem tak doma po večerech sám, zda bych se na toto téma neměl více zaměřit.

Vždyť asi stačí odejít z bytu a už vlastně nejsem považován za manžela, možná ani za ženatého člověka (teda Českou poštou určitě, ale co když tento názor vyznávají i jiné instituce či osoby) - a manželka bude ještě dlouho na chalupě !

8. 8. 2003
Peltrámova koncepce elektronického mýtného se speciálními "GO Boxy" či OBU (on board unit - palubní jednotka), 94 kontrolními branami s lasery, kamerami, infrajednotkou, přenosovými systémy za dvě miliardy korun a necelé dvě miliardy ročních nákladů přitom nedělá nic jiného, co by nezvládla technologie za desetinu této částky. Namísto snu o německém Systému s velkým a drahým S, který sami Němci nazývají Warten auf die Wunderbox - čekání na zázračnou skříňku, se může vzít český mozek, ruce, stávající technologie a daleko levnější řešení může být k dispozici prakticky ihned. Vydělat mohou všichni.
8. 8. 2003
POLEMIKA

Počítačová revoluce začíná radikálně pozměňovat roli a schopností soukromého automobilu. Tyto změny vážně ovlivní práci i zvyklosti všech lidí, kteří vyrábějí a užívají automobily. List Financial Times publikoval ve středu 6. srpna zvláštní přílohu o budoucnosti automobilů. V ní nastínil automobilovou budoucnost v letech 2025 -- 2200 asi takto. Není vyloučeno, píše deník, že veřejná doprava jako taková přestane existovat a nahradí ji automaty, počítačovou sítí, řízené automobily:

8. 8. 2003
POLEMIKA

Systémy vybírání mýtného snižují dopravní zácpy a přinášejí finanční prostředky na opravu silnic, avšak vyvolávají kontroverzi, pokud nefungují efektivně nebo spravedlivě, míní list Financial Times a pokračuje:

8. 8. 2003
POLEMIKA

Technologie, která umožňuje automobilům, aby se řídily samy, byla už větší měrou vyvinuta, konstatoval ve středu list Financial Times. Plány pro takové systémy, které by zkombinovaly síť čidel se složitým počítačem na palubě automobilu, už byly předvedeny na futuristických prezentacích několika automobilek.

8. 8. 2003
"Systémy na předvídání bouračky jsou schopny poznat, kdy je havárie nevyhnutelná, a připraví na to automobil: varuje jeho osádku, nafoukne airbagy přizpůsobí blížící se srážce zavšení automobilu na podvozku."
Dobry den,

v clanku ZDE je jedna nepresnost, podle me docela zasadni, a to ze:"system nafoukne airbagy". Airbag se nafukuje po aktivaci cidla narazu v narazniku-tedy v okamziku srazky (a je-li to nutne), ne pred ni, píše Dušan Mrázek

8. 8. 2003
Diskriminace starsich lidi je taky zcela bezna. Kdyz jsme pracovala ve statni sprave, nedostala jedna kolegyne ani korunu odmen. S praci to nesouviselo, byla jedna z tech lepsich. Holt, ale mela dva roky do duchodu, coz byl take duvod, kterym jeji sef zduvodnil, ze ji nedal zadne odmeny, s tim, ze pokud se ji to nelibi, muze samozrejme jit.

Další zkušenosti s okrádáním zaměstnanců v ČR. Příspěvky čtenářů pro jistotu anonymizujeme.

Předchozí příspěvky na toto téma jsou ZDE a ZDE. Rádi zveřejníme další zkušenosti tohoto druhu i návrhy, jak proti krádežím bojovat.
8. 8. 2003
Vážená redakce,

přečetl jsem si váš článek o práci Policie ČR, píše Jan Gonda. Jelikož zde znám poměry, dovolím si souhlasit. U policie pracuje a je schováno mnoho lidí, kteří by tam už dávno neměli co dělat. Troufnu si tvrdit, že kdyby všichni policisté měli znova složit přijímací testy, tak polovina hlavně těch starších by tam už dávno nebyla.

8. 8. 2003
Poslední sbohem herečce Marie Trintignant přivedlo ve středu na pařížský hřbitov Pere-Lachaise na 1000 lidí. Oblečeni ve světlém, jak si přála rodina, položili květiny, věnce i anonymní vzkazy. Herečka minulý pátek podlehla následkům krvácení do mozku.
8. 8. 2003

Ten problém, o kterém píše pan Císař ZDE, jsem také řešil, byť naopak, píše Pavel Góra. Pošta odmítla předat mé manželce balík, určený mně. Po diskusi na poště jsem se ještě obrátil na vedoucího pošty nadřízené a tam jsem dostal tyto informace:

7. 8. 2003

Když pominu obrovskou renesanci švarc systému v tomto státě (velké a renomované podniky nevyjímaje), chování řetězců ke svým zaměstnancům - spíše novodobým otrokům - dodávaných tzv. personálními agenturami, vyplácení minimálních mezd a doplatků načerno do kapsy, musím zmínit i další odporný jev., míní Jan Prokeš.

Zaměstnavatel (majitel firmy), vás příjme do pracovního poměru za dohodnutou mzdu. Určí vám však 3 měsíční zkušební dobu, po kterou vám vyplácí jen část tohoto platu s odůvodněním, že si vás potřebuje prověřit. Zaměstnanec dře jako mezek, aby si místo udržel.

Těsně před vypršením výpovědní lhůty je mu zaměstnavatelem oznámeno, že jeho pracovní poměr je nucen ukončit a dle platného zákoníku práce vám ani nezaplatí žádné odstupné. Prostě vás tři měsíce okrádá. Po vás si - díky poměrně vysoké nezaměstnanosti - najde automaticky další oběť.

Chránit zaměstnance mohou odbory, ale to se netýká tisíců lidí v malých firmách. Zde má stát povinnost ochránit své občany a to nejlépe změněnými pravidly pracovně právních vztahů v novele Zákoníku práce, která bude reagovat na výše zmíněné trendy.

7. 8. 2003
Peltrámova komunikace s ministrem Šimonovským, kterou Britské listy představily ve středu, navazuje na dosud utajenou koncepci elektronického mýtného, vypracovanou pro Státní fond dopravní infrastruktury za 2 miliony Kč týmem rektora Školy mezinárodních a veřejných vztahů Antonína Peltráma a jeho ženy Květoslavy Kořínkové. SFDI o přidělení zakázky na vypracování studie tomuto týmu rozhodl v prosinci 2002. Náklady na pořízení systému elektronického mýtného ale mají být podle studie 2 miliardy, nikoliv 100 milionů, jak bylo uvedeno v e-mailu ministrovi Šimonovskému.
7. 8. 2003

K textu Česká digitální média VII, ZDE: 7.8. aktuálně z Ministerstva informatiky ČR:

Pokud dojde k dohodě zúčastněných úřadů (pozn.ZD :MI,MK,ČTÚ a RRTV), měl by být ucelený materiál k dispozici koncem srpna. Potom teprve má smysl jej zveřejnit k diskusi odborné veřejnosti, s čímž se samozřejmě počítá. Termín pro předložení do vlády nebude možné dodržet (pozn.ZD:31.8.03). Důvodem je jednak složitost a dalekosáhlost problematiky, na kterou mají zúčastněné resorty a úřady řadu odlišných pohledů a priorit a obtížně se hledá společné řešení. Pro řešení dané problematiky je rovněž zásadní stanovisko RRTV, která byla nově ustavena nedávno a proto nemohla své stanovisko poskytnout dříve.

P.S. Jinými slovy - až bude uvnitř státních institucí dohodnut výsledek, půjde to do vlády a po schválení Základního dokumentu k digitalizaci se bude veřejně diskutovat!?....Hezký den

6. 8. 2003
Zatím nebyly oficiálně prezentovány výsledné dokumenty ke změně vládní Koncepce přechodu na digitální vysílání v ČR (Koncepce), neboť zřejmě ještě stále probíhá připomínkové řízení k pracovním návrhům (tzn. že není zveřejněno ani oficiální stanovisko např. RRTV).
7. 8. 2003
Ve včerejších vydání jsme psali o tom ZDE, že je v ČR zjevně zvykem, když někdo odchází ze zaměstnání, mu nevyplatit vydělaný plat - toho člověka už nepotřebuji, tak proč ho neokrást. Ptali jsme se čtenářů, zda s tím mají zkušenosti. Přišla celá řada reakcí, z nichž vyjímáme:
6. 8. 2003
Je politováníhodné, že zahraniční nadnárodní firmy v 90. letech velmi rychle přišly na to, že česká zaměstnanecká legislativa je děravá a že odbory v zemi jsou velmi slabé na to, aby se zaměstnanců důrazným způsobem zastaly. Proto se mnohé tyto firmy chovají jako ve třetím světě a o zaměstnanecké etice snad v životě neslyšely. Vědí, že mnoho Čechů raději bude mlčet a dělat svou práci za nepříznivých podmínek a za nízké platy, protože se na jejich stranu nemá kdo postavit.

Do podobné situace, ve které se ocitl Jan Čulík při své cestě vlakem z Uherského Hradiště do Prahy ZDE, se jistě dostávají tisíce cestujících druhé vlakové třídy v České republice každý den.

Tento článek vyšel ve středečním vydání nedopatřením bez posledních dvou odstavců, takže se ztratila pointa, autorce se omlouváme.

6. 8. 2003
Při pohledu zevnitř -- tedy zevnitř hranic České republiky -- se zdá, že česká kinematografie zažívá stále svá slavná léta, vzkvétá a v zahraničí se nemluví o ničem jiném než o ní. Za vzor se dává nejen oskarový Kolja, ale i různé úspěchy jiných filmů na menších -- méně známých či skoro neznámých -- festivalech po celém světě.
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2003 Peltrám potřetí: Úskalí předražených koncepcí a idea možné alternativy Štěpán  Kotrba
8. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy - další reakce čtenářů   
8. 8. 2003 Smrt Marie Trintignant: "Elle est belle pour toujours" Josef  Brož
8. 8. 2003 Plot, petice a šikana Martin  Klíma
8. 8. 2003 Zlikvidují zautomatizované automobily veřejnou dopravu?   
8. 8. 2003 Jak platit za užívání silnic   
8. 8. 2003 Systémy pro automatickou jízdu automobilů už existují   
8. 8. 2003 Inspirace od České pošty Jiří  Císař
7. 8. 2003 Úřady, raný kapitalismus a ti bývalí Václav  Prochor
7. 8. 2003 Německý průmysl potřebuje expandovat a Česká republika má být tou dojnou krávou? Štěpán  Kotrba

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2003 Plot, petice a šikana Martin  Klíma
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT