6. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
To není červená karta, to je jen stranický hlasovací lístek v rukou ex-ministra Peltráma...
6. 8. 2003
E-mail lidoveckému ministru dopravy Šimonovskému, který mají v rukou Britské listy, je dokonalou ukázkou vysokého lobbingu. Ukázku, jak se to dělá, aby přesně vytipovaná a "spřátelená" firma zvítězila "čistě" a "bezúplatně" v tendru na výnosnou státní zakázku za 100 000 000 Kč, předvedl odborník na slovo vzatý - bývalý ministr dopravy za ČSSD, Doc. Ing. Antonín Peltrám CSc.

Stačí jen nastavit podmínky tak, aby zlatá rybka musela uvíznout v síti u toho správného rybáře. "Koaliční" výměna vnitrostranických strategických informací o personálních otázkách je pak dokonalou demonstrací vztahů, které panují nyní uvnitř sociální demokracie. Není křesťanským symbolem už dva tisíce let právě mlčenlivá ryba?

Sloupek

Potřebovali jsme v pondělí urychleně dopravit zásilku z Mariánských Lázní na pražskou adresu. Odesilatel v Mariánských Lázních - bohužel! - zvolil expresní službu České pošty EMS. Doporučujeme, nepoužívejte! Je nespolehlivá. Slyšte tento příběh.

Za doručení malého balíčku do Prahy zaplatil odesílatel 120 Kč. Na dotaz, dokdy bude Česká pošta schopna balíček doručit, jmenovali sami pracovníci pošty v Mariánských Lázních lhůtu do 10 hodin v úterý dopoledne.

V úterý čekal adresát na příslušné pražské adrese do 10.30 hodin dopoledne, zásilka nepřišla. Musel se posléze odebrat do města; ani po návratu na danou adresu kolem 14 hodin v úterý odpoledne nebylo po balíčku ani stopy, ani poštovní doručovatel nenechal na místě žádné oznámení.

Adresát uvědomil odesílatele balíčku v Mariánských Lázních, že se balíček ztratil. Na odesilatelův dotaz v Mariánských Lázních odpověděla pracovnice tamější pošty, že nemůže osud balíčku, odeslaného rychlostní službou EMS, v Praze zjišťovat, protože nemá na žádné pražské pošty telefon, má jen seznam jejich poštovních směrovacích čísel.

Až na velmi důrazné naléhání pak telefonní čísla pražských pošt přece jen nějak sehnala a zjistila, že prý byl balíček dodán na pražskou adresu v 11 hodin (na dotaz, proč až o hodinu později, než dokud se Česká pošta balíček zaručila doručit, se nám dostalo odpovědi: "Oni toho mají moc...")

Adresát tedy posléze strávil asi hodinu výpravou na příslušnou obvodní poštu, kde jsme konečně asi v 15 hodin u přepážky balíků ("Ona tady paní úřednice není, ale ona přijde...") zdrženou zásilku dávno po termínu obdrželi. Přestože na zásilce odesílací pošta Mariánské Lázně jasně označila dobu doručení jako 10 hodin ráno, na zásilce bylo dopsáno rukou pražského doručovatele: "Doručeno v 11 hodin. Na místě nebylo zanecháno oznámení o uložení zásilky, protože dům byl zamčený." (Jak asi normálně doručují pošťáci v této čtvrti do činžovních domů poštu?)

Upozornili jsme úřednici u přepážky, že Česká pošta nesplnila podmínky smlouvy, uzavřené se zákazníkem, totiž doručení zásilky do inzerované doby, která byla součástí smlouvy rychlostní přepravy balíčku, a že tedy požadujeme navrácení peněz. Nenásledovala žádná reakce.

Telefonním dotazem zjistil odesílatel v Mariánských lázních, že pokud bude chtít v této věci podat reklamaci, bude muset za reklamační formulář předem zaplatit 50 Kč.

Je to kapitalismus, který zešílel: Službu neposkytujeme, plýtváme zákazníkovým časem ("máme toho moc") ale peníze z vás budeme tahat při každé příležitosti.

6. 8. 2003
Ohledně hlučné restaurace "La Bodeguita Del Medio" v Kaprově ulici č. 5 na Starém Městě, která do jedné hodiny v noci vyhrává ryčnou hudbu, dostala moje matka od Hygienické stanice hlavního města Prahy tento dopis. Vyplývá z něho, že se proti neomaleným restauratérům snad - dá něco podniknout. Ukazuje se totiž, že už v květnu 2003 Hygienická stanice hl. m. Prahy restauraci zakázala provozování hudebních produkcí:
6. 8. 2003

Před odjezdem z České republiky se mi nashromáždily v kapse drobné za 200 Kč. Vydal jsem se s nimi na poslední chvíli přes ulici, na poštu v Praze 1, Kaprově ulici a u přepážky Poštovní spořitelny (!) jsem požádal, aby měl těch několik deseti, dvaceti a pětikorun vyměnili za papírovou bankovku. Odpověď zněla: "Peníze nevyměňujeme, od toho je Postservis v Jindřišské ulici."

Představa, že se potáhnu s pár desetikorunami do Jindřišské, mi připadala absurdní, tak jsem se dost nevěřícně zeptal úřednice, zda to myslí vážně. Myslela.

Vzal jsem tedy své drobné a zašel do obchodu s potravinami naproti této poště. Dvěstěkorunovou bankovku mi tam za drobné dali okamžitě. Vrátil jsem se s ní na poštu k příslušné přepážce a zeptal jsem se paní úřednice, jestli jí není trapně.

Nebylo.

Další pozoruhodná zkušenost s kapitalismem, který zešílel.

6. 8. 2003
Je politováníhodné, že zahraniční nadnárodní firmy v 90. letech velmi rychle přišly na to, že česká zaměstnanecká legislativa je děravá a že odbory v zemi jsou velmi slabé na to, aby se zaměstnanců důrazným způsobem zastaly. Proto se mnohé tyto firmy chovají jako ve třetím světě a o zaměstnanecké etice snad v životě neslyšely. Vědí, že mnoho Čechů raději bude mlčet a dělat svou práci za nepříznivých podmínek a za nízké platy, protože se na jejich stranu nemá kdo postavit.

Do podobné situace, ve které se ocitl Jan Čulík při své cestě vlakem z Uherského Hradiště do Prahy ZDE, se jistě dostávají tisíce cestujících druhé vlakové třídy v České republice každý den.

Tento článek vyšel ve středečním vydání nedopatřením bez posledních dvou odstavců, takže se ztratila pointa, autorce se omlouváme.

6. 8. 2003
V právně nepevném českém státě existuje pozoruhodně sprostá praxe, jak zaměstnavatelé okrádají své zaměstnance. Shodou okolností jsme to v úterý zaznamenali rovnou ze dvou nezávislých zdrojů. O co jde?
6. 8. 2003
Jednou z nemnoha institucí v České republice, která dlouhodobě naplňuje svoje poslání i evropské standardy, je nepochybně Nejvyšší kontrolní úřad. Také proto celá česká veřejnost s pohnutím přijala zprávu o úmrtí prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu JUDr. Lubomíra Voleníka, neboť právě JUDr. Voleník byl tím vzácným člověkem, který svým zásadovým přístupem i vahou své charismatické osobnosti nesmazatelně přispěl k pozitivnímu vnímání NKÚ jako instituce, kterou od jejího založení deset let řídil.
6. 8. 2003
Při pohledu zevnitř -- tedy zevnitř hranic České republiky -- se zdá, že česká kinematografie zažívá stále svá slavná léta, vzkvétá a v zahraničí se nemluví o ničem jiném než o ní. Za vzor se dává nejen oskarový Kolja, ale i různé úspěchy jiných filmů na menších -- méně známých či skoro neznámých -- festivalech po celém světě.
6. 8. 2003
..."(Vzhledem ke způsobu, jak dr. Kelly zemřel, je však zřejmě nepravděpodobné, že by to byla vražda, argumentuje britská policie. Sundal si totiž náramkové hodinky, podřezal si žíly na zápěstí a vykrvácel.)"
Je-li tedy nyní řeč o sundaných hodinkách a zápěstích -- tak lze opravdu dost úspěšně pochybovat, že by si Dr. Kelly mohl takto způsobit smrt sám. Třeba mu někdo pomohl. Otevřené rány jsou pro spoustu čertovin ideální kamufláží. Ku zametání stop pomohl možná i ten déšť, když pomineme časovou prodlevu mezi nalezením mrtvoly a její oficiální identifikací. Jestli si dobře vzpomínám, našli jej odpoledne a na identifikaci si počkali do rána. Vždyť ta rodina byla snad nedaleko, nebo já to špatně chápu, rozhodně se i to nějak nezdá.
6. 8. 2003
Vážený pane Čulíku,

v době konání akce CzechTek jsem byl s rodinou na dovolené na chalupě mezi Jičínem a Sobotkou. V noci nás budilo jakési temné dunění a nemohli jsme dlouho přijít na to co to je. Nakonec nám to došlo.

Toto je polemika článkem ZDE.

6. 8. 2003
Vazeni,

chtel bych se vyjadrit k poznamce redakce pod clankem "5. 8. 2003 - CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti (Jan Krejčí)", ZDE píše Jan Kořista:

6. 8. 2003
Přečetl jsem si Váš sloupek o ČD a o vlacích vůbec, ZDE. Zrovna dneska jsem absolvolal cestu z Třebíče do Ostravy a zpět. To vše v jednom dni, což znamená, že jsem s naší monopolní drážní společností strávil asi 11 hodin a najel jsem s jejími vlaky asi 500 km. (To je průměrná cestovní rychlost 45 km/h - pozn. JČ)

Taky rád samozřejmě sedím v expresu, kde funguje klimatizace a jsou tam příjemná křesílka, ale ne dneska...

6. 8. 2003
Vazeny pane Culik,

jezdete vice vlakem po Evrope, nez zase budete psat lacine vyplody o Vasem cestovani na ceske zeleznici!

Toto je reakce na článek ZDE

6. 8. 2003
Souhlasim s Vasim rozhorcenim nad urovni komunistickeho statniho podniku CD ZDE. Sam bych se nedokazal natolik ovladat, abych mohl podobny clanek napsat bez sprosteho slova na kazdem radku. Vlakem jsem dojizdel postupne do skoly a pak do prace kazdodenne asi 10 let. Dnes by me do nej nedostal zpet ani litr naturalu za 40 Kc.

Jednu vec Vam musim ale vytknout. V clanku pisete:

6. 8. 2003
Váženy pane Čulíku,

vždy mě potěší, jak lehce si hrajete s fakty, ZDE. Chápu, že nikdo není odboník na všechno, nicméně založit svoji argumentaci na zjevně nesmyslných faktech by se skutečně nemělo v seriózních novinách stávat.
5. 8. 2003
Sdělovací prostředky mimo Velkou Británii se příliš nezajímaly o problémy s pochybnou oficiální zprávou britské vlády o Iráku; jakmile však zemřel David Kelly, situace se výrazně změnila. Pondělní deník Guardian přinesl informace o tom, jak píší o "aféře Kelly" novináři ve Francii, v Japonsku, v Americe a v Itálii:
5. 8. 2003
Byla nabídka nových českých filmů na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti horší než loni?
5. 8. 2003

O. Hausenblas napsal rozhořčený článek o jednorázové uzavírce silnice kvůli Rallye Pačejov ZDE. Jeho zkušenost je samozřejmě nepříjemná, ale ještě nepříjemnější je, když jsou kvůli zájmům menšiny komunikace zrušeny úplně a nenávratně. To je případ Kamlachova plotu v Sezimově Ústí. Ředitel Centra odborné přípravy tam se svolením městského zastupitelstva oplotil velký kus města a vykopal nebo přehradil chodníky a cesty.

Jak mohlo dojít k takové bezohlednosti?

5. 8. 2003
Církev svatá opět potvrdila svoji třídu. I po dvou tisících letech není schopna utajit, že vše, co s sebou přináší pokrok a poznání, je pro ni dílem ďáblovým. Zato tmářství a stáda poslušných oveček, které čas od času přivede církev ke stříži v nějakém povedeném mocenském sporu, to je jiná káva. Bylo by zábavné sledovat, jak církev bojuje s vědeckým poznáním, kdyby při tom nebyla tak úspěšná. Jak snadné by bylo parafrázovat Che Guevarru a říci že církev je jako ryba a lidská blbost je voda, ve které plave, a mávnout nad tím rukou. Kdyby...
4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 Vyberte předsedu Nejvyššího kontrolního úřadu bez politikaření Bohdan  Dvořák
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Krize české kinematografie? Jan  Lipšanský
6. 8. 2003 Nebát se - a nejde zdaleka jen o vlaky Ilona  Bílková
6. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy Jan  Čulík
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Děsí mě ten kontrast Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
6. 8. 2003 Proti hlučné restauraci lze zasáhnout - snad Jan  Čulík
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
5. 8. 2003 Když se ruší cesty Marie  Lipoldová
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
31. 7. 2003 Konečná reakce k Rally Pačejov: Nezajímají nás věci veřejného zájmu Ondřej  Hausenblas

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík
4. 8. 2003 Propastná hysterie davu Karel  Mašita
4. 8. 2003 Pořadatelé CzechTeku v on-line rozhovoru Britských listů   
31. 7. 2003 CzechTek 03: One Tribe, One Vibe Jan "RaveBoy" Němec
31. 7. 2003 CzechTek 03: válka papírů a razítek, hysterická starostka, soudkyně v klidu Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2003 Jak zemřel dr. Kelly? Tomáš  Krček
5. 8. 2003 Jak smrt Davida Kellyho zaujala zahraniční média   
5. 8. 2003 Důvěra v BBC poklesla   
4. 8. 2003 Andrew Gilligan: "Nikdy jsem svou verzi události nepozměnil"   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
31. 7. 2003 CIA varovala britskou vládu, aby neužívala tvrzení o 45 minutách   
30. 7. 2003 Konec novinářství v Čechách? Jan  Čulík
30. 7. 2003 Tony Blair se vyhnul otázkám ohledně Davida Kellyho   
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
30. 7. 2003 Spojené státy jsou nyní náboženství   
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala