18. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Robin Cook
18. 3. 2003
Na protest proti válce v Iráku rezignoval v pondělí na svou funkci labouristický předseda Dolní sněmovny Robin Cook. Labourističtí poslanci ho odměnili bouřlivým potleskem, při němž povstali, když oznámil, že bude v úterý hlasovat proti vojenskému útoku na Irák.

Odstupující šéf britské Dolní sněmovny rezignoval, protože, jak uvedl, se staví proti vojenské akci bez schválení Radou bezpečnosti OSN. Pronesl v této věci projev hned poté, co Jack Straw, jeho nástupce ve funkci ministra zahraničních věcí, promluvil ve sněmovně ve prospěch útoku proti Iráku.

Podle komentátora televize BBC Andrewa Marra byla Cookova rezignační řeč v parlamentě v pondělí večer "bezpochyby jedním z nejefektivnějších rezignačních projevů v moderní britské politice". Britský parlament zažil v pondělí v této věci "nesmírně dramatický den". Podle jiných analytiků se dostává ve Velké Británii svou nepochopitelnou podporou pro Bushovu válku premiér Tony Blair do opravdu velkých politických obtíží, viz anglicky např. ZDE.

Shrnutí Cookova rezignačního projevu v Dolní sněmovně - v češtině BL
Kompletní text - v angličtině BBC

Sloupek

Nad touto otázkou se v dnešních BL zamýšlí Petr Kuča ZDE.

Individuální aktivita ve veřejném zájmu je nesmírně důležitá, už proto, aby člověk nemusel sám sebou pohrdat a nemusel si připadat jako ovce.

Buďme však realističtí a uvědomme si, že v současném případě pravděpodobně mezinárodní protesty, jakkoliv silné, už Georgi Bushovi nezabrání v útoku na Irák.

Je jasné, že motivací pro tuto válku není osvobození iráckým režimem utlačovaných lidí, to se dalo udělat dávno a jinak, kdyby osud utlačovaných a mučených Iráčanů Spojené státy skutečně zajímal.

Hrozbou není jen to, že při útoku mohou zahynout mnozí nevinní lidé, ale i to, že se úspěšnou válkou proti Iráku USA prosadí jako zdánlivě zcela neovlivnitelná mocnost, která si pak bud vojensky po světě dělat, co se jí zachce. Destabilizační potenciál nynější Bushovy války je tedy veliký, přesto, že se všichni jistě v tuto chvíli musíme modlit, aby byla co nejkratší a co nejúspěšnější, když už do ní ten agresivní americký prezident navzdory všem varováním chce jít, aby byl Saddám Husajn rychle svržen, aby zahynulo co nejméně lidí a aby v důsledku neuvážené americké vojenské akce nakonec nevznikla nějaká třetí světová válka...

Potíž je, že to případné americké vítězství nad iráckým režimem je možná stejně nebezpečné, jako kdyby "jen" během neúspěšné americké vojenské akce došlo k destabilizaci Blízkého východu a přidružených oblastí. Pokud teď Američané vyhrají, budou na koni. Chovají se arogantně proto, že je světová rovnováha sil už teď narušena. Jak arogantně a nebezpečně se budou Spojené státy celosvětově chovat, potvrdí-li si podruhé, že "vyhráli" v nějaké místní válce?

Význam systematických protestů obyčejných lidí tedy není jen v současných snahách zabránit této velmi kontroverzní válce proti Iráku - tyto snahy už asi nebudou úspěšné - ale i v tom, že vytvoří pro budoucnost silný alternativní hlas, který budou muset politikové brát v úvahu a počítat s ním.

Ať už si o nedokonalosti demokracie myslíme cokoliv, v mnoha zemích světa přece jen do značné míry existuje. Pokud si nyní začnou politikové jako Tony Blair dělat, co se jim zachce, navzdory přání drtivé většiny společnosti, nutně to vyvolá velkou společenskou diskusi o tom, zda to politici s tou demokracií tedy myslí vážně. Už nyní začíná velmi významný proces přehodnocování současných demokratických politických systémů - a možná i jejich reformy - právě směrem k větší demokracii, založené na nových technologických prostředcích.

Proto jsou mezinárodní protesty tak důležité a proto je tak tristní, že se z řad české veřejnosti neozve skoro žádná reakce - ani pro, ani proti - jen dál existuje mrtvolné ticho, jako by vlastní osud nikoho nezajímal...

Jenže lidi budou mít jen takový svět, jaký si ho udělají. Není pravda, že "na Češích nezáleží, stejně to všechno nakonec dopadne proti nám".

Takže, Petr Kuča má pravdu: Jednejme - nějak... Nestavme se to pozice mrtvého brouka, to nepomůže.

18. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

OSN: Hans Blix pochybuje, že by Saddám Husajn v případě útoku Spojených států na Irák použil chemické alebo biologické zbraně, protože by tím proti sobě postavil světovou veřejnost.
Podle znalců mezinárodní politiky je iráckou největší zbraní právě odpor světové veřejnosti k válce, kterou většina analytiků označuje za záminku USA, jak se dostat k největším á nejlaciněji těžitelným světovým zásobám ropy a získat těžební licence, když v současnosti jejich většinu v Iráku drží Francie.
ŘECKO: Řecko, které předsedá v současnosti Evropské unii, se domnívá, že irácká krize jednoznačně prokázala nutnost společné zahraniční a obranné politiky Unie. "Řecko se války nezúčastní. Násilí považujeme za poslední možnost, pro kterou je potřeba jednoznačný souhlas OSN", uvedl řecký premiér Kostas Simitis v televizním projevu a současně zapochyboval, zda ještě vůbec existuje šance na mírové řešení.
SAUDSKÁ ARÁBIE: Saudové jsou proti válce v Iráku, ale nemají tu moc zastavit USA a Británii. Prohlásil to saudský ministr vnitra, princ Naif. Saudská arábie prohlásila už dříve, že nepovolí americkým jednotkám útok na Irák ze svého území tak, jak to učinila v době války v Zálivu roku 1991. "Podle nás je stále ještě možnost přijetí nové rezoluce OSN a mírové řešení krize," zdůraznil princ Naif.
DÁNSKO Sociálně demokratická opozice, která je proti válce bez nového mandátu RB, oznámila po setkání s liberálně demokratickým premiérem Andersem Foghem Rasmussenem, že Dánsko má zájem se zúčastnit války v Iráku. Vláda chce do oblasti vyslat ponorku Saelen, vojenské plavidlo Olfert Fischer a jednotku elitních vojáků. Vládní návrh má ve středu projednat parlament.
NĚMECKO, FRANCIE - 12:05: "Neexistuje důvod pro započetí války v Iráku, ani důvod pro ukončení inspekčního procesu s cílem odzbrojit Irák," řekl Gerhard Schröder v tříminutovém televizním "projevu k národu". Německý kancléř má pochybnosti, zda nyní ještě zůstává šance na mír, přesto, že většina zemí RB OSN i většina světa je proti válce. Stejný názor zastává i Francie. Jacques Chirac vyzval svět k respektování mezinárodního práva a členské státu RB k zachování jednoty v rámci rezoluce OSN 1441. Irák dnes nepředstavuje okamžitou hrozbu, která by ospravedlnila okamžitou válku", zdůraznil francouzský prezident.
STARŠÍ ZPRÁVY
17. 3. 2003

Pondělí 21:00: Spojené státy a Velká Británie v pondělí zrušily veškeré pokusy prosadit v Radě bezpečnosti OSN druhou rezoluci o Iráku. Ukázalo se totiž s jistotou, že takovou rezoluci by Rada bezpečnosti OSN odmítla.

Washington konstatoval, že to znamená, "že veškeré další možnosti pro diplomatické vyjednávání přestaly existovat" a že je tedy zjevné, že ke konfliktu dojde během několika dní. Předseda britské Dolní sněmovny, labourista Robin Cook, odstoupil z britské vlády.

Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer konstatoval: "Spojené národy selhaly a rozhodly se nevynutit své vlastní požadavky, aby Irák okamžitě odzbrojil." Americký prezident George Bush pronese ve 20 hodin washingtonského času (ve 02.00 hodiny středoevropského času) projev k národu. Očekává se, že v něm bude požadovat, aby irácký prezident Saddám Husajn do několika dní opustil Irák, anebo že se stane jeho země terčem vojenského útoku. Bush na to dá zřejmě Saddámovi lhůtu 24 - 48 hodin. Irák tento návrh okamžitě odmítl.

18. 3. 2003
Válečný konflikt v Iráku, který hrozí již několik měsíců a blíží se k jeho vyvrcholení, je zdrojem rozporů jak mezi obyčejnými občany, tak mezi politiky napříč kontinenty. Také Evropa zaznamenala trhliny názorové jednoty a zpochybnila se naděje na úspěch jednotné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. Je zřejmé, že co země, to poněkud jiný názor na zapojení ve válce v Iráku, který zejména vyplývá ze vztahů a aktivit té či oné země na Blízkém východě. Ale i země, které v počátcích vystupovaly jednotně v podpoře válečného konfliktu, poněkud ztrácejí dech.
18. 3. 2003
Venku je snad mlha nebo co, v těchhle hodinách člověk těžko pozná co ještě je ranní opar a co už ne.

Stojím nad pokapaným pultem a systematicky do sebe cpu nádražní stravu. Sousto za soustem, knedlík po knedlíku. Zapíjím pivem. K polozaschlé mapě různých kapalin přidávám své vlastní stopy.

Kapku po kapce.

18. 3. 2003
Lékaři po celém světě hledají lék pro nevyléčitelnou formu zápalu plic, kterou šíří cestující letadly po všech kontinentech. Prvním případem onemocnění touto chorobou v Británii byl zřejmě muž, která se právě navrátil z Hongkongu.

Světová zdravotnická organizace vydala o víkendu mimořádné varování. Nová nemoc je prý "celosvětovou hrozbou" a vyskytla se už na třech kontinentech. Jde o akutní onemocnění dýchacích cest, nemoc, podobající se chřipce, která pochází z jihovýchodní Asie a z Číny. Zatím na ni zemřelo asi devět osob. Celkem bylo za poslední týden touto nemocí nakaženo asi 200 lidí.

18. 3. 2003
V pondělí komentátor ČT1 řekl, že od války nás možná již dělí jen několik desítek hodin. Všichni se asi shodneme na tom, že tato válka s Irákem může a bude mít dalekosáhlé následky. Věřte nebo nevěřte, dějiny se tvoří přímo před našima očima!

Cítím velkou zodpovědnost. Chci udělat aspoň něco, cokoliv, nemám žaludek na to jen nečinně sedět a čekat, až mi válku ukážou v televizi.

18. 3. 2003
Která z následujících pěti vět je lživá?

Sovětští vojáci mučili své zajatce a znásilňovali ženy na osvobozovaném území.

Křesťanské paramilitantní jednotky zašívali vepřové hlavy do těl muslimských poražených.

Američtí agenti udávali Saddámovi jeho protivníky, čímž je vystavili mučení a popravě.

Nacisté, stejně tak jako komunisté a američtí vojáci v jihovýchodní Asii používali mučení jako prostředek k získání informací. Kdo odpověděl, že všechny jsou pravdivé, získává pomyslný bod a postupuje dále. Mučení je naprosto běžná součást vedení války či ideologického boje.

18. 3. 2003
Tady najdete nejinteligentnejsi clanek dne :-))), upozorňuje Jiří Kopal:

ZDE

a dodává:

o to lepsi jsou clanky v Observeru: - o arogantní rozpínavosti BBC, kterou "skoro nikdo nemá rád":

ZDE

a zajimava je obecna vypoved o Americanech a jejich sobectvi, lenosti apod. z hlediska jejich obezity

ZDE

Poznámka JČ: K článku o BBC se vrátíme, jakmile dovolí čas. Myslím, že je trochu neférové vybírat si zrovna Právo (viz níže) protože obdobně "zajímavý" článek na toto téma jsem našel i jinde v českém tisku...:) Avšak, pars pro toto:

18. 3. 2003
Když vladyka Dalibor z Kozojed, muž starobylého rodu, jehož předek s králem Janem Lucemburským u Kreščaku hrdinsky bojoval, začal opevňovat chánovskou tvrz, bylo již na obranu pozdě. Veliký houf zbrojnošů Adama Ploskovského z Drahonic nemilosrdně udeřil na povstalce a mnoho jich pobil, schytal a krutě ztrestal. A také zemana Dalibora zajal. Tak se dostal mladý zastánce utiskovaného lidu do pout. V železech ho zavezli do Prahy a uvrhli do věže, vystavěné nad Jelením příkopem na ochranu Pražského hradu. Poslední poschodí bylo bez oken, bez světla, bez dveří. Vězně do něho spustili po provazu, aby již odtud nevyšel živý. Jsou-li velcí mužové posuzováni podle činů, které vykonali, má Dalibor zajištěnu nehynoucí slávu. Byl z polistopadových politiků jediný, komu ležel na srdci osud českých Romů, potomků starých Indů, hlásajících učení božské Kálí, pohlcující své oběti za živa.
18. 3. 2003
Neúspěch či úspěch komise přímo závisí na schopnosti nebo neschopnosti arabských zemí definovat společné arabské zájmy a předsadit je před jednotlivé zájmy arabských zemí a před velmocenské ambice cizích zemí.

Jádrem problému a trojským koněm arabského postoje vůči vojenskému zásahu proti Iráku je rozdílný přístup arabských zemí k USA a selektivní přístup USA k arabským zemím při prosazování vlastních hegemonistických cílů na Blízkém východě.

18. 3. 2003
Z informace katarské televize al-Džazíra a dalších zdrojů
přeložila Jana Malá

Tisícovka palestiských demonstrantů se včera zúčastnila symbolického pohřbu americké mírové aktivistky, která zahynula pod koly izraelského vojenského bagru.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že třiadvacetiletou americkou studentku Rachel Corrie z Washingtonu přejel v neděli izraelský bagr, když se pokoušela zabránit zbourání dvou palestinských domů v Rafahu. Vyjádřilo hlubokou lítost nad její smrtí, kterou označilo za tragickou. Uvedlo, že aktivistka patřila k skupinám solidarity s palestinským lidem a zůčastnila se akce International Solidarity Movement.

Ministerstvo odmítlo nehodu odsoudit, ale poukázalo na to, že oznámilo Izraeli, že očekává, že věc bude podrobně vyšetřena.

Informace v angličtině BBC
18. 3. 2003
Stanovisko ČMKOS

Rada ČMKOS konaná dne 10. března 2003 se vyslovuje za mírové odzbrojení Iráku a odmítá jednostranné ultimativní vojenské řešení tohoto konfliktu mimo rámec Rady bezpečnosti OSN.

Upozorňuje, že dopady podobného postupu by stále častěji mohly být zneužívány k nahrazení mírových řešení použitím síly jako zdánlivě legitimního prostředku.

Spolu s ostatními členskými organizacemi Evropské odborové konfederace, ale i americkými a dalšími odbory, vyjadřuje ČMKOS přesvědčení, že této válce a s ní spojenými destabilizačními dopady na Středním a Blízkém východě, ale i v jiných oblastech světa, lze stále zabránit.

18. 3. 2003
Nevěřím vlastní očím a uším. Mezinárodní arbitráž vynesla verdikt nad ochranou investice zahraniční společnosti CME, a nikdo za nic nemůže. Pana Železného se to netýká, tedy ani jeho CET 21 alias TV Nova, či jak se ta jeho mnohohlavá saň dnes jmenuje; pan Štěpánek nevidí důvod, proč by měl nést odpovědnost on či někdo z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání; pan Langer dokonce prohlásil jako novopečený učitel našich mladých právníků, že by stát neměl platit nic.

Jde dobrým příkladem těm budoucím soudcům, advokátům a státním zástupcům, kterým přednáší právo na olomoucké univerzitě. Dokonce i ministr financí je doposud klidný, byť mu ze státní kasy odchází denně dva miliony korun penále.

Snad až nový pan prezident, jako hlava českého státu, přivede chlapce z party hic k rozumu a vysvětlí jim, jako mravný Čech a dobrý hospodář, že by měli rychle zaplatit.

18. 3. 2003

Vážený pane šéfredaktore, vím, že rád činíte pod některé kontroverzní texty poznámky, které většinou jsou zcela na místě.

Proto mne dnes překvapilo, že jste nekomentoval níže citované vyjádření pana Kellera. Toto vyjádření je dozajista urážející pro všechny ty Pražáky, kteří nosili čaj do zahrady ambasády NSR, jinak pomáhali občanům tehdejší NDR, demonstrovali v tzv Palachově týdnu v téže v době, kdy pan Keller schůzoval v KSČ někde, kde? V Brně, v Ostravě?

Považuji za tristní, aby vysokoškolský učitel, pyšnící se titulem profesora, tímto způsoben dehonestoval jinou část občanů též země, nota bene takovýmto paušalizujícím způsobem.

Úryvek z rozhovoru s p. Kellerem:

"V Čechách platí nepsané pravidlo "Nechceme být poslední". Když si vzpomínám např. na rok 89, tak se proti komunizmu již demonstrovalo všude, jenom ne v Praze. Pražáci pořád ještě vykrádali trabanty Němcům z NDR, kteří se přes zeď šplhali na západoněmeckou ambasádu. A teprve někdy koncem listopadu začali skandovat: "Nechceme být poslední". Myslím, že podobný efekt se uplatní i dnes; naši lidé jsou velice konformní, ale jakmile zjistí, že se demonstruje a protestuje opravdu všude, tak, dokonce i ten pražský občan, si řekne, že nechce být tím posledním"

Kritizovaný rozhovor je ZDE
18. 3. 2003
  • I promluvil Kain ke svému bratru Ábelovi... Když byli na poli, povstal Kain proti svému bratru Ábelovi a zabil jej. Hospodin řekl Kainovi: "Kde je tvůj bratr Ábel?" Odvětil: "Nevím. Cožpak jsem strážcem svého bratra?" Hospodin pravil: "Cos to učinil! Slyš, prolitá krev tvého bratra křičí ke mně ze země. Budeš nyní proklet a vyvržen ze země, která rozevřela svá ústa, aby z tvé ruky přijala krev tvého bratra. Budeš-li obdělávat půdu, už ti nedá svou sílu. Budeš na zemi psancem a štvancem." Kain Hospodinu odvětil: "Můj zločin je větší, než je možno odčinit. Hle, vypudil jsi mě dnes ze země. Budu se muset skrývat před tvou tváří. Stal jsem se na zemi psancem a štvancem. Každý, kdo mě najde, bude mě moci zabít." Ale Hospodin řekl: "Nikoli, kdo by Kaina zabil, bude postižen sedmeronásobnou pomstou." A Hospodin poznamenal Kaina znamením, aby jej nikdo, kdo ho najde, nezabil.
    Gn 4, 8-15
  • Jan Keller
    17. 3. 2003

  • Jaký je obecně váš postoj k válkám?
  • Nevím, zda jsem naprostý pacifista, protože si neumím představit situaci, kdyby mě třeba někdo přepadl a byly by v ohrožení moje děti, tak myslím, že bych se bránil dost neúprosně, ale, co se týče těch válek, kterých jsme svědky, tak to jsou všechno války vyloženě špinavé. To znamená, že jde o války, ve kterých jde o něco úplně jiného, než co se lidem tvrdí, že ve všech těchto případech jde. Tam rozhodně nejde o lidská práva, protože je absurdní, aby někdo válčil o lidská práva a při tom pozabíjel spoustu lidí, o jejichž práva se údajně tolik zajímá. Takže, když si vezmeme války, které proběhly na světě po skončení II. světové války, tak vždycky tam byly geopolitické, mocenské zájmy, kontrola surovin, soupeření o vliv mezi dvěma světovými mocnostmi a těžko bychom našli nějaké důvody na ospravedlnění toho zabíjení. Od konce II. světové války v těch dalších válkách, v těch takzvaně malých a drobných, padly desítky milionů lidí.

    Ze záznamu setkání protiválečných aktivistů v Klubu Atlantik v Ostravě 14. 3. 2003
    Britským listům poskytl Darius Nosreti.

    17. 3. 2003
    Všichni se bojí čehokoli nového, jiného, druhého. Jedni proto, aby jim "nové" nesebralo mylnou leč líbivou představu o vyjímečnosti. Druzí aby jim "jiné" nesebralo místo na výsluní, místo v médiích, místo na katedře, místo v úřadě. Všichni si vyhoví, jen nevpustit nové, podezřelé.

    Tradice pomlouvat, odhalovat stinné stránky či kritizovat vlastní společnost, jak již to chceme nazývat, je stará zřejmě jako lidstvo samo. Zde nás nezajímá kverulanství jako všudypřítomný společenský pohyb. Půjde nám o ono využití odstupu, který získá intelektuál či myslitel ať již cestováním či studiem, ale rozhodně díky schopnosti kritického pozorová! ní a uvažování. Toto je schopnost, kterou by se intelektuál měl vyznačovat především -- a přídavek "kritický" jej odlišuje od špiona, který pozoruje a uvažuje.

    K diskusi o "české národní povaze", kterou oživil Fabiano Golgo ZDE

    Britským listům zaslal Antonín Kosík. Text původně vyšel ZDE
    17. 3. 2003
    Řekneme-li o někom, že "všechno ví, všechno zná" není to totéž, jako "všechno ví a všechno zná -- lépe". Příkladem budiž jistý středoevropský, rasistický a policejní stát šikulů, kde se krádež zaměňuje za invenci, blábolení označuje jako fantasie, kulturní úroveň si tam pletou se schopností, jistě chvályhodnou, vyměnit žárovku nebo dát drátek místo pojistky, jako umělci se tleská každému, kdo vystrčí holou prdel -- se souhlasem patřičných institucí, a jako obejda je odsouzen ten, kdo toto povolení nemá.

    Původně vyšlo na stránkách Antonína Kosíka vulgo.org ZDE
    17. 3. 2003

    "Moc a vliv USA jsou kolosálně přeceňovány, americké impérium nebude existovat. Svět je příliš velký a dynamický na to, aby se nechal ovládat jedinou mocností", říká francouzský historik a demograf Emmanuel Todd (*1951) v rozhovoru, který na počátku února vyšel v Neue Zürcher Zeitung. Todd je držitelem doktorátu historie z cambridžské univerzity a mohu snad dodat pro některé z českých čtenářů, že není komunistou. Pokud se jím cítil v mládí být, v posledních dvaceti letech se považuje "za poměrně tvrdého antikomunistu." Ve své knize "La chute finale" (Poslední pád) z roku 1976 pak na základě demografických a ekonomických údajů předpověděl jako jeden z prvních rozpad sovětského impéria.

    O rozhovoru referuje Tomáš Linhart, kompletní rozhovor v němčině je ZDE
    17. 3. 2003
    Jan Čulík textem Havárie autobusu: "Zavřete řidiče!" ZDE a Fabiano Golgo článkem "O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa" ZDE propojili zdánlivě odlišné téma v jeden celek problému asociálního chování některých jedinců ve společnosti a jeho společenské tolerance. Šéfredaktor BL se pod dojmem článku z Práva ale ptá: "Nebylo by rozumné namísto případného trestního stíhání řidiče silnici rekonstruovat tak, aby tam neumírali lidé?" Podobný postoj dovedený ad absurdum by ovšem předpokládal, že všechny silnice se napřímí a zbaví zatáček tak, aby jejich obtížnost řidiče příliš při jízdě nezatěžovala.
    18. 3. 2003

    Nijaká inštitúcia sa nesmie tváriť, že má hotové odpovede

    Radovan Geist, Martin Muránsky
    Karol Moravčík, katolícky kňaz, teológ a publicista

    Narodil sa 16. augusta 1952 v Žiline. V sedemdesiatych rokoch študoval teológiu na Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte UK v Bratislave. V deväťdesiatych rokoch popri práci farára študoval na Katolíckej teologickej fakulte Viedenskej univerzity. Odborne sa venuje zvlášť fundamentálnej teológii. Od roku 1999 je predsedom Teologického fóra, združenia záujemcov o teológiu a filozofiu v duchu II. vatikánskeho koncilu a v kontexte súčasnej vedy a kultúry. Spolupracuje s redakciou časopisu Listy pre dialóg medzi teológiou, filozofiou a politikou, v ktorom aj najčastejšie publikuje.

    Mnohí vás považujú za liberála. Vidíte sa tak aj vy?
    Záleží na tom, ako sa pýtame. Medzi kresťanmi alebo ešte presnejšie, v rámci cirkvi, delenie konzervatívny -- liberálny sa vníma inak ako v politike. Otázka má svoj morálny aspekt -- či ste zásadovejší, prísnejší v interpretácii určitých zásad, alebo naopak voĺnejší. Má i svoj teologicko-ideologický aspekt. ...
    18. 3. 2003

    Každý človek má legitímne právo vyjadriť sa ku všetkému, čo vplýva na jeho život

    Radoslav Kovács
    Mám dvadsaťštyri rokov a som študentom tretieho ročníka FHPV Prešovskej univerzity. Nie je mi ľahostajné, v akej krajine budem žiť a realizovať svoje sny, a práve preto som za vypísanie referenda o vstupe našej krajiny do medzinárodnej organizácie. Máme plné právo žiadať možnosť vyjadriť sa o takej dôležitej otázke, ako je táto. To, že dôležitá je, priamo i nepriamo potvrdzujú všetky naše vládne elity. A právo vyplýva z toho, že náš vstup, či jeho odmietnutie, poznačí život všetkých občanov i ďalšie pokolenia vo všetkých oblastiach života.
    18. 3. 2003
    Radovan Geist
    Referendum sa stalo na Slovensku symbolom fiaska. Všetky doterajšie buď zmanipulovala štátna moc, alebo odignorovali občania. Na obzore je však ďalšie. Okrem želaného dieťaťa - hlasovania o vstupe do Európskej únie - sa rodí aj jedno nechcené. Výzva Nech rozhodnú občania, ktorú podpísalo 38 osobností verejného života, žiada vyhlásenie referenda o vstupe do Severoatlantickej aliancie. Ak sa to dieťa skutočne narodí, bude sa od svojich súrodencov líšiť.
    5. 3. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
    Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
    Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    13. 3. 2003
    Dosahuje nyní více než 3500 návštěv (visits) denně, K tomu je nutno přičíst cca 2000 čtenářů, dostávajících Britské listy každodenně emailem. Během měsíce února zaznamenaly BL přístup z více než 39 000 IP adres. (Údaje, uvedené v tabulce, publikované níže, zaznamenávají za březen 2003 informace jen do 11.3.)
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook   
    18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová
    18. 3. 2003 Světem se šíří smrtelné onemocnění dýchacích cest   
    18. 3. 2003 Mučení jako ideologie Topí  Pigula
    18. 3. 2003 Má člověk šanci něco ovlivnit? Jan  Čulík
    18. 3. 2003 Válka v Iráku budí rozpaky Markéta  Reedová
    18. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
    tentokráte o Romech a Daliborovi z Kozojed
      
    17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
    17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
    16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    18. 3. 2003 Válka v Iráku budí rozpaky Markéta  Reedová
    18. 3. 2003 Budeme jenom nečinně přihlížet? Petr  Kuča
    18. 3. 2003 ČMKOS chce mírové řešení irácké krize   
    18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová
    18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook   
    18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
    17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
    17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
    17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
    16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
    10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
    6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
    5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
    5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
    5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
    4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
    7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
    6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
    12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
    10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
    10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
    10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová