7. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 1. 2003
Když v roce 1994 ovládl Talibán afghánské město Kandahár, zakázal skoro všechno. Sedmadvacetiletá afghánská žena Hala neposlechla a navzdory příkazům nového fundamentalistického režimu začala doma vyučovat malé dívky, které už nesměly do školy. Brzo měla šedesát žákyň, ale hned náboženská policie Talibánu to objevila a chystala se ji potrestat. Přinášíme shrnutí dramatického příběhu této ženy jménem Hala; kompletní úryvek v angličtině je zde, je to ukázka z knihy Behind the Burka (Pod burkou) od afghánských žen Sulimy a Haly, které své příběhy vyprávěly Batyovi Swiftovi Yasgurovi, kniha vychází tento týden v britském nakladatelství John Wiley.
7. 1. 2003
Zatím nejvýznamnějším prvkem zneucťující mediální kampaně, vedené na téma prezidentských milostí, je reportáž redaktora Tuny v nedělních Střepinách TV Nova. Její účinnost musí být vzhledem k širokému okruhu diváků strašlivá. Patří současně k nejprůhlednějším příkladům nebezpečí zneužití mediální moci k cílenému ovlivňování veřejnosti.

Reportáž pracovala s dvěma základními okruhy informací. Prvním bylo statické vystoupení místopředsedy vlády a ministra vnitra Stanislava Grosse. Zdá se, že jde o rozhovor, natočený již někdy na začátku kampaně. Tato část dala reportáži nádech téměř oficielní informace. Běžný divák předpokládá, že ministr vnitra má o kriminálních záležitostech naprosto spolehlivé a zcela čerstvé informace, z nichž z důvodu vázání mlčenlivostí neprozradí daleko všechno. Má tedy tendenci, považovat věci, ministrem naznačené nebo připuštěné, za nepřímo potvrzené. Je pravděpodobné, že po shlédnutí uvedené reportáže velká část nováků začala považovat všechny lidi, kteří mají něco společného s milostmi, za tlupu úplatných darebáků a určitě se našli i takoví, kteří do ní přihodili i prezidenta.

Tato část reportáže měla ovšem vážnou vadu.

7. 1. 2003

Polský deník Gazeta wyborcza publikoval obvinění, že se na šéfredaktora tohoto listu Adama Michnika obrátil vyjednavač polské vlády, který od listu požadoval, údajně jménem polského premiéra Leszka Millera, úplatek ve výši 16,7 milionů euro.

List Gazeta wyborcza ostře kritizuje nový zákon o vlastnictví sdělovacích prostředků, který navrhuje Leszek Miller. Podle tohoto zákona by majitelé novin nesměli vlastnit celostátní rozhlasové či televizní stanice. Podnik Agora SA, vlastník listu Gazeta wyborcza, si však chce koupit Polsat, celostátní polský komerční televizní kanál.

Gazeta wyborcza publikovala transkript údajných nahrávek důvěrných rozhovorů s Lewem Rywinem, polsko-americkým filmovým producentem, který se prý letos v červenci spojil s Adamem Michnikem a navrhl mu jménem polského premiéra, že změny v mediálním zákoně jsou možné, pokud Gazeta wyborcza zmírní svou kritiku vlády a poskytne úplatek ve zmíněné výši. Miller obvinění odmítá jako nepravdivé, Rywin se veřejně nevyjádřil.

Podrobnosti v angličtině viz např. zde.

6. 1. 2003
Automobilová doprava v Londýně se v současnosti pohybuje rychlostí menší než 15 km/hod. Řidiči tráví téměř polovinu času za volantem v dopravních zácpách. Londýnský primátor Ken Livingstone tvrdí, že to stojí ekonomiku hlavního města Británie 2 až 4 miliony liber (100 až 200 milionů Kč) týdně. Za šest týdnů, 17. února, se začne v Londýně vybírat poplatek 5 liber (250 Kč) denně za vjezd automobilem do města. Na hranicích zakázané zóny bylo postaveno 800 kamer, které mají automaticky zaznamenávat poznávací značky čtvrt milionu automobilů, které každý den vjíždějí do Londýna. Zaznamenané značky mají být srovnávány se seznamem řidičů, kteří za vjezd do Londýna zaplatili výše uvedený poplatek. Bude však tento systém fungovat? Kritikové předvídají apokalypsu.
7. 1. 2003

Izraelský premiér Ariel Šaron znemožnil palestinské delegaci, aby se příští týden účastnila v Londýně mírové konference o Blízkém východě, kterou zorganizoval Tony Blair a která nyní bude muset být zřejmě odložena. Šaron uvalil na palestinská teritoria zákaz cestovat kamkoliv jako trest za sebevražedný atentát, který v neděli usmrtil v Tel Avivu 22 osob.

Britský ministr zahraničí Jack Straw si o záležitosti vyměnil ostré depeše se svým izraelským protějškem, Binjaminem Netenjahu. Netenjahu pak publikoval výňatky z této soukromé výměny názorů, což vedlo k podstatnému ochlazení britsko-izraelských vztahů.

Na britské ministerstvo zahraničí měla být pozvána delegace šesti Palestinců k diskusi o reformě palestinské správy a o tom, jak znemožnit činnost extremistických organizací. Pozváni byli také činitelé z USA, z OSN, z EU, z Ruska, ze Saúdské Arábie, z Egypta a z Jordánska.

Netenjahu o zákazu cestování pro Palestince Británii neinformoval. Na britské protesty reagoval požadavkem, aby Británie nevyjednávala s "činiteli, zkompromitovanými terorismem". Britský ministr zahraničí Straw na to odpověděl, že namísto aby Izrael bojoval proti terorismu, útočí na palestinské delegáty.

Izrael i Spojené státy se dívají na mírovou iniciativu Tonyho Blaira ve věci Palestinců bez nadšení.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

7. 1. 2003

Monitor Jana Paula:

Trh s uměním je nový fenomén po roce 1989. Nelze nikoho nutit k tomu, co má kupovat, je to oblast osobních preferencí a individuálního rozhodnutí. Jiná situace nastává, mluví-li se v souvislosti s uměním o výhodných investicích, což je mediálně oblíbené téma. Tady je situace naprosto rozdílná. Zde je trh s uměním kvalitativně strukturován a platí v něm konkrétní kriteria, jimiž lze objektivně posuzovat serióznost nabídky. Spekulantům se to nelíbí a relativizují každý pokus o čitelnost trhu, poukazujíce na subjektivní povahu investice do umění. Bohužel i různé tzv. "odborné" PR časopisy zde sehrávají pod záminkou výhodného servisu velmi negativní roli.

Jedním z nich je i dvouměsíčník Art-Antik-Style, který vydává podnik CPS Média. Generální ředitel této společnost uvedl, že se rozhodli populárně-odborným magazínem vyplnit mezeru na časopiseckém trhu. Jenomže na stáncích je i o dvě třídy lepší Art-Antiques, který se také snaží propojit dohromady starožitnosti, staré umění a současné umění, včetně sběratelských kuriozit. Je otázkou, jakou důvěru chce vzbudit Art-Antik-Style, když tiskne neostré reprodukce a jeho layout je na úrovni mizerného regionálního věstníku. Zásadním problémem je ovšem obsah, který je zcela identický s vizuální podobou.

7. 1. 2003
Na britském komerčním kulturním terestrickém okruhu Channel Four se nyní vysílá dokumentární seriál oxfordského konzervativního historika Nialla Fergusona Empire: How Britain Made the World (Impérium: Jak Británie vytvořila moderní svět). Jak už tomu v takových případech bývá, autor televizního seriálu k tomu zároveň napsal i knihu, kterou v těchto dnech najdete v oddělení nových nabídek snad každého britského knihkupectví. Avšak je Fergusonova interpretace historie přesvědčivá? Touto otázkou se zabývala recenze od Petera Conrada v týdeníku Observer, jejíž hlavní myšlenky shrnujeme:
7. 1. 2003
"Podívej na tenhle krásnej kousek," lesknou se radostí bazarníkovy kulaté brejličky nad oválným kusem modře malovaného porcelánu. Pro jistotu při tom listuje odbornou literaturou se signaturami starých porcelánek. Nad heslem Villeroy & Boch se zastaví. To je ono. Ušatý anděl za vespod ozubeným kolem se na obrázku shoduje s tím, co má před sebou. Vykoupit to dokázal za směšných 70 korun. Od důchodkyně. Od koho jiného. Ostatně bez chudé bezbranné babičky nemá žádný příběh ten správný sociální drajv.
6. 1. 2003
Severní Korea, jak se zdá, porušuje všechny své jaderné dohody s USA, vyhazuje ze země inspektory OSN a připravuje se vyrábět každoročně jednu bombu; prezident Bush konstatuje, že jde o "otázku diplomacie"; Irák předá Západu dvanáctitisícistránkový dokument o své zbrojní výrobě a inspektoři OSN, kteří prohlížejí celou zemi, nenašli vůbec nic; podle prezidenta Bushe je Irák hrozbou Americe a je nutno proti němu provést invazi. Proč to tolerujeme? Proč to tolerují Američané?

Válka proti Iráku se připravuje, ten má ropu, ale proti Severní Koreji ne - ta ropu totiž nemá, zdůraznil ve své analýze v deníku Independent Robert Fisk:

6. 1. 2003
O průzkumech veřejného mínění kolují v politických kuloárech mnohé špatné vtipy i vyložené pomluvy. Jedno všeobecně sdílené podezření politiků i vnímavějších čtenářů různých periodik je ale trvalé - podezření z účelové manipulace "měkkými" daty a zmatenost při jejich interpretaci. Co vlastně zjišťují ony oblíbené "vědecky" vypadající tabulky či grafy o popularitě jednotlivých politických stran u voličů? Zjišťují opravdu to, co deklarují (koho byste volil, kdybyste šel příští týden k volbám) a zjišťují to opravdu "objektivně"? Objektivitou mám na mysli shodu mezi predikovaným a skutečným výsledkem. V tomto případě voleb. Naštěstí vystavují voliči jednou za čtyři roky sociologům maturitní vysvědčení "tvrdými" výsledky voleb a tak se můžete přesvědčit, zda mají pravdu ti, co říkají, že není přesnějšího součtu tak nepřesných čísel a nebo ti, kteří své politické kroky řídí slepě podle sociologů.

Průzkumy - grafPřinášíme čtenářům Britských listů dnes již unikátní materiál ke studiu historie České republiky - soubor dat všech zveřejněných průzkmů IVVM / CVVM na jedno jediné téma - volební preference českých politických stran - za období posledních deset let, porovnaný s výsledky voleb 1992, 1996, 1998 a 2002. Z přehršle politických stran jsme vybírali pouze ty, které měly v Česku po určitou dobu více než 5 % či přežily v nějaké koalici či pomlčkovém souručenství dodnes.

John Bird jako vysoký důstojník britského ministerstva obrany
6. 1. 2003
Také -- také jsme měli podobné problémy s tanky typu Challenger. To je hlavní bojový tank britské armády. Je to nesmírně mocná zbraň. Zejména tehdy, když se dokáže pohybovat.

A ony se ty tanky nedokázaly pohybovat?

Jednou z nejzajímavějších věcí, které jsme tam v Ománu zjistili, že na Blízkém východě se občas vyskytuje spousta písku. Všechny naše zkušenosti odtamtud tuto teorii potvrzují.

A jde o to, že ten písek, se jaksi dost dostává do vzduchových filtrů u tanků typu Challenger. Zacpává je. Víte, ten tank Challenger je zkonstruován pro operace v severní Evropě. A za těch severoevropských podmínek vydrží vzduchový filtr v tom tanku asi rok. No a v té poušti zase se stalo to, že jeho životnost se velmi mírně snížila.

Na jakou dobu?

Na čtyři hodiny.

V neděli 5. 1. 2003 od 20 do 21 hodin, v hlavním vysílacím čase, vysílal britský terestrický komerční kulturní televizní okruh Channel Four jeden z pravidelných satirických pořadů v seriálu Bremner, Bird and Fortune. Rory Bremner je nesmírně nadaný komik imitátor, který dokáže přesně napodobovat a karikovat zvuk hlasu, chování, vystupování a výraz tváře lidí známých z britské a mezinárodní mediální a politické scény. John Bird a John Fortune jsou postarší, zavedení komici, kteří prosluli svou dovedností vést improvizované absurdní dialogy na základě šokujících, věcných faktů. Jsou to předstírané dialogy zejména "ministrů" či vysokých státních úředníků.

Pravidelný satirický pořad Bremnera, Birda a Fortuna se však velmi odlišuje od tradičních, nezávazných komediálních a satirických pořadů. Pořad se totiž specializuje na závažné aktuální problémy a satirickou, komediální formou často prozrazuje důležité a šokující informace, které (často) dosud nebyly ve veřejnosti známy.

V tomto smyslu upozorňujeme na "interview" s činitelem britského ministerstva obrany v závěru této krátké citace z hodinového pořadu televize Channel Four, z níž, jak se zdá, vyplývá nepřipravenost britské armády vést válku v pouštním prostředí Blízkého východu... V právě uplynulou neděli se totiž tento "Christmas Special" pořadu Bremner, Bird and Fortune zabýval připravovanou válkou proti Iráku... (JČ)

Slovensko
7. 1. 2003

O slovenskej vláde pred a po Kodani

Vyzeralo to ako v rozprávke. Premiér, minister zahraničných vecí, ako aj oficiálni predstavitelia vládnej koalície v priebehu jedného mesiaca otvárajú šampanské a gratulujú občanom Slovenska, že sme dostali pozvánku tam či onam. Samozrejme nie je to nelegitímne.

Vstup do NATO a Európskej únie sa zapísal medzi priority terajšej, ako aj predchádzajúcej vlády. Čo sa týka EÚ, existuje dokonca konsenzus všetkých parlamentných strán v prospech vstupu Slovenska do tohto integračného zoskupenia.

7. 1. 2003
Tento kalendárny rok sa niesol v znamení krachu subjektov, ktoré vyberali od obyvateľov vklady bez licencie na podnikanie v sektore finančných služieb. Na Slovensku niet obyvateľa bez príbuzného, ktorý by nevložil do jedného z viacerých subjektov tohto typu peniaze. Vkladali aj tí s ekonomickým vzdelaním. Niektorí rozložili riziko. Nezverili peniaze jednému subjektu, ale radšej dvom či trom.
6. 1. 2003
Vladimír Železný vzbudil značnou pozornost svým úspěšným kandidováním do senátu. "Ochrání jej politická imunita před případným policejním stíháním?", ptali se mnozí komentátoři. Častější otázka ovšem směřoval k voličům. Jsou čeští voliči a občané vůbec schopni odpovědné a racionální volby? Není demokracie jen báchorkou pro "prostý lid", přičemž ve skutečnosti musí vládnout osvícené a moudré politické elity, které s občany jen na oko hrají hru na demokracii? Vždyť volby jednou za čtyři roky nemohou ve skutečnosti být nástrojem pro prosazení občanské vůle! A to již proto ne, že celý proces mají v rukou stranické sekretariáty a straničtí pokladníci. "Ale to je jen dobře!", praví k nám hlas shůry. Právě případ Vladimíra Železného ukazuje, že jakýkoliv průlom do tohoto systému, větší prosazení autentické vůle občanů, je jen změnou k horšímu. Diváci telenovel a hollywoodských akčních braků nemohou být autory moudrých politických rozhodnutí. Ve skutečnosti jsou snadno manipulovatelnou primitivní masou.
6. 1. 2003
Podle Transparency International je naše země značně zaneřáděna korupcí. V posledních týdnech se někteří novináři, ale i politici a státní úředníci snaží vyvolat dojem, že zvlášť závažným společenským problémem je korupce při udělování milostí prezidenta republiky. Zrodila se další z dehonestačních kampaní, čas od času otravujících společenské ovzduší. Zdá se, že ani profesionálně rozvážné a objektivní sdělení policejního prezidenta o tom, že žádné z dosud oznámených podezření na korupci při udělování prezidentských milostí nebylo policejním šetřením potvrzeno, ji nedokáže zastavit.
6. 1. 2003
Díky za článek 'Přestřelka o milosti', popisující 'aféru' kolem milostí, na jejich příkladě předpoklady existence korupce, a neschopnost 'veřejnosti' proti všudypřítomné korupci cokoliv podniknout. V mnohém s autorem souhlasím, ale velmi postrádám konkrétní činy 'veřejnosti', pod čímž rozumím zatím ne tak zcela svobodné občany. Občany, kteří o své svobodě nevědí, nebo nechtějí, 'neumí', vědět. A jako samozřejmé přijímají to, že někdo, a něco, klidně stojí nad zákonem, nebo mimo něj.

Milosti považuji za absurdní přežitek z dob pozdně středověké monarchie, rozpadlé začátkem minulého století.

6. 1. 2003
Zavedením duálního systému vysílání podle evropského vzoru vznikla či měla vzniknout i u nás odlišná pravidla jak pro komerční, tak i vysílatele veřejné služby.

V oblasti vysílání veřejné služby nastal (či měl nastat) stav nutné transformace od dosud známého státního vysílání. Tento odborný proces, jehož podstata je založena v principech, parametrech duálního systému vysílání, vyžaduje aby byly splněny zejména následující dva základní předpoklady:

3. 1. 2003
Milan Kundera, Ignorance (Nevědomost), Translated from the French by Linda Asher. Faber and Faber Limited, Londýn, 2002. ISBN 0-571-21550-5. Cena 16.99 liber

"Povšimla sis, jak se po čtyřiceti letech komunismu buržoazie vzpamatovala už jen za několik dní? Přežívala tisíci různými způsoby -- někteří byli zavření, jiní přišli o zaměstnání, jiným se vedlo velmi dobře, měli vynikající kariéry, byly velvyslanci, profesory. Teď se jejich synové a vnuci zase společně vrátili, je to takové tajné bratrstvo, zmocnili se bank, tisku, parlamentu, vlády."

"Ty jsi opravdu pořád ještě komunistka."

Níže publikujeme původní recenzi Britských listů o novém románu Milana Kundery Nevědomost. (Jiné kritiky Nevědomosti jsou zde, zde, zde a zde.)

7. 1. 2003

Na dnešním koncertě v pražské Lucerně vystoupí skupiny: VELVET UNDERGROUND REVIVAL BAND, TONY DUCHACEK & GARAGE, JE JE NEDUHA & EXTEMPORE BAND, POD CERNY VRCH, ECHT!, SERGENT PEPERE /fr./, AHMED MA HLAD, V.R.R.M., FRU FRU SERIOUS. Představí se divadelní projekt CARMINA FEMINA. Připravena je prezentace bodných, sečných a honosných zbraní z arzenálu B.K.S. a autogramiáda s autory knihy Kádrový dotazník - rozhovory se 16 českými undergroundovými básníky (Bondy, Wernisch, Topol, Jirous, Krchovský, Marks a další).

Další informace : zde.

Zve vás pořádající studentský spolek Babylon.

7. 1. 2003

"New ideas and trends in the study of Czech culture, language, and literature", to je název celodenní konference, která se bude konat v sobotu 11. ledna 2003 na velvyslanectví České republiky v Londýně, 25 Kensington Palace Gardens. Konferenci zahájí v 10 hodin odstupující velvyslanec ČR Pavel Seifter, vystoupí na ni britský bohemista Robert Pynsent z Londýna, který bude hovořit na téma "Národní obrození dnes", Robert Porter z Glasgow promluví o Vladislavu Vančurovi a Rusech, Petr Bílek z pražské FF UK o roli literatury v postkoministické éře, Neil Bermel z Sheffieldu bude mluvit na jazykové téma, Jiřina Šmejkalová z Durhamu o vydávání knih v češtině kdysi a dnes a Jan Čulík o nejnovějších českých filmech.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2003 Podnik CPS Média se diskredituje vydáváním Art-Antik-Style Jan  Paul
7. 1. 2003 Umění skandalizace Zdeněk  Jemelík
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
7. 1. 2003 Jak Británie "vytvořila moderní svět"?   
7. 1. 2003 Štát nemá nástroje dohľadu zamerané proti finančným pytliakom Vladimír  Bačišin
6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
6. 1. 2003 O milostech a dalších dědictvích středověku Vladimír  Rott
6. 1. 2003 Tragedie českého politického systému Milan  Valach
6. 1. 2003 Saddám Husajn "by měl zaútočit na Polsko"   
6. 1. 2003 NATO a technologie: Evropa se vzdaluje od moci Jan  Burian

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
2. 1. 2003 Povede válka proti Iráku k oživení stagnující americké ekonomiky?   
1. 1. 2003 Američané přiznali, že bombardovali pákistánská vojska   
1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?   
31. 12. 2002 Extremista zastřelil v Jemenu tři americké pracovníky charitativní nemocnice   
31. 12. 2002 USA hrály klíčovou roli při vyzbrojování Saddáma Husajna   
30. 12. 2002 Míroví aktivisté chtějí jít do Iráku jako lidské štíty   
30. 12. 2002 Mučení na základně v Bagramu a jiná témata Josef  Brož
27. 12. 2002 Lord Robertson: NATO má "morální povinnost" podpořit USA ve válce   

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart
21. 11. 2002 NATO ztratilo nepřítele a hledá novou roli   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik
3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý