30. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Saddam Hussein
30. 9. 2002
"Slyšíme mnoho od prezidenta Bushe a od Tonyho Blaira, ale nic neslyšíme od iráckých občanů. Tyranie iráckého režimu znamená, že obyvatelé Iráku nesmějí mluvit. Ale jejich bratři, žijící v exilu, hovořit mohou. Je zapotřebí, aby byly i jejich hlasy v této debatě slyšeny."

"Když vedl Saddam Husajn válku s Íránem, pomohl ho vyzbrojit a financovat Západ. Západ financoval tutéž Saddamovu vojenskou mašinérii, jejímž prostřednictvím irácký diktátor utlačoval obyčejné Iráčany," konstatoval v neděli večer moderátor britských Channel Four News ve zvláštním hodinovém pořadu, věnovaném tomu, zda má či nemá Británie podpořit invazi do Iráku. (Pořad se vysílal od 19 hodin, a pak od 23.30 se na témže televizní okruhu vedla k tomuto tématu dlouho do noci otevřená debata. Analytický a diskusní pořad ohledně možné invaze do Iráku vysílala v neděli večer i televize BBC. Je to nyní v Británii závažné téma, neboť se tento týden koná v severoanglickém Blackpoolu výroční konference britské vládnoucí Labouristické strany a většina jejích poslanců i členů se staví proti invazi do Iráku, zejména pokud by k ní došlo bez souhlasu OSN.)

Od 19.30 odvysílal Channel Four dva patnáctiminutové filmy: autorem jednoho byl jeden Newyorčan, americký novinář, který se ostře staví proti invazi do Iráku. Autorem druhého byl respektovaný íránský novinář Amir Taheri, který argumentoval, že právě Západ vytvořil hrůzovládu Saddáma Husajna a má proto morální povinnost jeho diktaturu svrhnout. (Viz zde.) Shrnujeme argumenty tohoto druhého filmu. Film obsahoval drastické záběry mučených lidí z Iráku, před nimiž moderátor zpravodajského pořadu předem varoval. Upozornil však, že autor filmu považuje za důležité, aby tyto záběry vešly ve větší povědomí v evropských společnostech, aby si uvědomili že má Západ morální povinnost vůči obyvatelům Iráku.

Bongo v ZOO Dvůr Králové
30. 9. 2002
Článek, který vyšel v Britských listech nás velmi rozhořčil, a proto k němu vydáváme toto prohlášení.

Naše ZOO již mnoho let spolupracuje s rodinou Englezakisových. Savva Englezakis navštívil naši ZOO 16. 9. 2002 za účelem konečné domluvy na dodávce zvířat do jeho rezervací (farem). Domluvili jsme se na 2 samcích a 3 samicích buvolů kaferských a 3 samcích a 3 samicích antilop koňských. Doprava zvířat do JAR, včetně všech poplatků s tím souvisejících, je natolik nákladná, že by tzv.odstřel takto získaných zvířat nebyl schopen nikdo zaplatit. Je nám známo, že zvířata jsou kupována jako cenný genetický materiál do chovu, což dokazuje i složení zvířat, kdy jsou nakupovány i samice. Pokud by zvířata byla určena k odstřelu, byly by prodáváni pouze samci.

Toto je stanovisko vedení zoologické zahrady ve Dvoře Králové. Napsal ho vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta a zaslal ho Miroslav Špráchal, zástupce ředitelky ZOO, která je v současné době v zahraničí.

30. 9. 2002

Reakce na prohlášení ředitelství Zoo ve Dvoře Králové

Vážení,

přestože oceňuji vaše velké chovatelské úspěchy a práci vaší zoologické zahrady, která pěstuje ohrožené druhy divokých zvířat, nicméně pociťuji nutnost reagovat na vaše prohlášení.

Jediným důvodem, proč jsem se obrátil na české sdělovací prostředky, je to, že jsem znepokojen osudem zvířat. Nemám nic společného s panem Englezakisem ani s žádnou podobnou firmou. Nezabývám se obchodem se zvířaty a nemám potřebu bojovat proti konkurentům. Nemám žádné konkurenty.

Obávám se, že máte k dispozici zavádějící informace. Tvrzení, že pan Englezakis prodává na aukcích dobytek, je bohužel nesprávné.

30. 9. 2002

Pozoruhodnou fotografickou reportáž o tom, jak to nyní vypadá v pražském metru, devastovaném záplavami, jsme zveřejnili zde.

Básník Ivan Jelínek ve svém londýnském bytě dne 27. února 1990
27. 9. 2002
"My jsme četli Homéra jako noviny. To každý dovedl. Tak se literatura nutně doplňovala řeckým mýtem."

Ivan Jelínek, autor devatenácti sbírek převážně niterné, mysticko-filozofické poezie (z nichž dvě, Akropolis, 1982, a Hoře věčnosti, 1988 vyšly v mnichovském nakladatelství Daniela Strože Poezie mimo Domov) se 6. června 1990 dožívá v Londýně jednaosmdesáti let.

Tento rozhovor vyšel v tištěné formě v červnu 1990 v exilovém čtvrtletníku Obrys č. 2/1990, ročník 10, str. 6-10. Byl zpracován na základě hodinového pořadu, který v roce 1990 pro Československý rozhlas připravil Jan Čulík.

27. 9. 2002
V pátek 27. 9. 2002 zemřel v Londýně ve věku třiadevadesáti let "metafyzický", spirituální básník Ivan Jelínek. Jan Čulík s ním natočil v roce 1990 hodinový rozhovor pro Československý rozhlas, o jeho rozmanitém a dramatickém životě a pozoruhodném díle, viz zde.

Exilová básnířka Jiřina Fuchsová, žijící ve Spojených státech, publikovala v roce 1998 v Britských listech tento svůj článek o Ivanu Jelínkovi.

Zde zveřejňujeme na Jelínkovu poctu text, který v roce 1991 o něm vyšel v Čulíkových Knihách za ohradu, studii o české literatuře v exilových nakladatelstvích.

IVAN JELÍNEK (nar. 1909) pracoval před válkou v Brně jako redaktor Lidových novin; později přešel do redakce pražského Radiožurnálu, kde měl na starosti zahraniční vysílání. R. 1939 emigroval z protektorátu Čechy a Morava na Západ: nejprve organizoval vysílání pro Československo z rozhlasové stanice ve Fécampu v Normandii, pak pracoval pro československé vysílání BBC. Po válce se krátce vrátil do Prahy, ale na podzim r. 1947 znovu odešel do Anglie. Po letech existenční nejistoty, která prožil v Kanadě a ve Spojených státech, získal koncem padesátých let místo jako kulturní redaktor v československém oddělení zahraničního vysílání BBC v Londýně, kde setrval až do svého odchodu do důchodu r. 1969.

27. 9. 2002
Ivan Jelínek

Tak jenom šlépěj nohy,
a tu už vlny plní,
zarovnávajíce důlek,
úlek vteřin snový
do minulého času,
výskání v poli klasů
budoucích žní.

Tu se mi zatmí
hlubina i výška.
Kosy už končí smrtné sykání
tam, kde si léto stýská
hrdlem vypráhlým
těm žencům.

Tu s nimi odcházím
s podobenstvím věnců.
Je složit na rakve
rozkáži oblaku utopenců
tvým očím. Lásce tvé.

30. 9. 2002
Už to tak vypadá, že Špona žádnou díru do světa neudělá - a to je na něm relativně krátce. Přínosem té poslední bylo snad jen to, že aktuálně představila nového kandidáta na předsedu Občanské demokratické strany Evžena Tošenovského širší veřejnosti (té, která dala přednost nudné "třísce" před ekvilibristikou Velkého Mága). Po prvním ucelenějším seznámení s tímto politikem na obrazovce ještě nelze nic definitivního prohlásit, nicméně první dojem neurčitě vnucuje myšlenku, že schopnost organizovat a úspěšně řídit lítý boj z první zákopové linie může mít trochu jiný rozměr než mistrné umění přesvědčivě zvládnout roli neohroženého a vševědoucího miláčka mas. Celkově bych svůj pocit z vystoupení hlavního aktéra pořadu shrnul do věty: "Klaus na hrad, Tošenovský do čela ODS."
John Major a Edwina Currie v roce 1994, kdy jejich milostná aféra už skončila
30. 9. 2002
O víkendu vyšlo najevo, že bývalý konzervativní britský premiér John Major, nástupce Margaret Thatcherové, udržoval v osmdesátých letech čtyři roky milostný poměr s extravagantní poslankyní Edwinou Currie, která se posléze stala úspěšnou autorkou erotických románů. Potíž je, že John Major prosazoval jako britský premiér "morálku ve veřejném životě", horoval pro instituci nedotčené britské rodiny a zničil kariéru několika svých poradců, jejichž soukromý život podle jeho názoru "nedosahoval dostatečně vysoké morální úrovně". Jako poslanec Konzervativní strany, odpovědný za stranickou disciplínu celého poslaneckého klubu, si John Major zaznamenával do černého notýsku sexuální poklesky svých kolegů poslanců, uvedl v neděli konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Edwina Currie prozradila, že měla dlouholetý poměr s Johnem Majorem, ve svých denících, které budou publikovány knižně. Očekává se, že na publikaci této knihy autorka vydělá přibližně půl milionu liber, tedy cca 20 milionů Kč.

Edwina Currie je nyní úspěšnou autorkou erotických románů a moderátorkou rozhlasového chat show. Na svých internetových stránkách se prezentuje veřejnosti v sugestivní póze na pohovce... (viz zde). (Mistryně PR, Edwina Currie na svých internetových stránkách informuje, že pro případné zájemce má domů zavedenou ISDN linku, takže může poskytovat rozhlasové rozhovory přímo z domova v profesionální technické kvalitě...:) )

30. 9. 2002
Proč zahájil v minulých dnech ve Washingtonu americký ministr obrany Donald Rumsfeld preventivní útok na Německo, zeptal se v neděli v konzervativním týdeníku Sunday Telegraph ve svém pravidelném sloupku známý reportér BBC John Simpson: "Jakmile začal Rumsfeld útočit na Německo a na nově zvoleného kancléře Schroedera za to, že zpochybnil plány Washingtonu na svržení Saddáma Husajna, bylo naprosto jasné, jaká bude strategie USA pro nadcházející měsíc.
29. 9. 2002
Tieto dni sa na slovenskej politickej scéne vyznačujú okrem iného búrlivou atmosférou vo všetkých volebne neúspešných stranách. Spektrum názorov ich lídrov na povolebnú situáciu svojich subjektov, je veľmi široké. Siaha od sebareflexie rómskeho predáka, ktorý uvažuje o rozpustení strany, cez doslovný útek šéfky nacionalistov do Ruska, až po bitie sa v prsia vodcu HZDS, ktorý síce pravdivo tvrdí že to vyhrali - len nedodáva, že Pyrrhovým spôsobom. Veľkým zmenám sa ale neubránia asi nikde. Je to pre občanov dobrá, alebo zlá správa ?
ilustrační foto - archiv redakce, foto: Š. Kotrba
29. 9. 2002
Martin Ondreját
21. a 22. listopadu se v české metropoli uskuteční událost světového formátu: Summit NATO. Jen pro orientaci, tato pocta přijde daňové poplatníky na 800 milionů korun, tedy 80 Kč na každou českou hlavu, což je o poznání méně než dvoumiliardová investice do přestavby Paláce kultury před dvěma lety na počest zasedání MMF a Světové banky, další miliarda za technické zabezpečení a vybavení policie, a nakonec "zanedbatelných" 200 milionů za škody napáchané "demonstranty". V Kongresovém centru se setkají hlavy států a vlád členských i čekatelských zemí a budou společně rokovat o minulosti, současnosti a především budoucnosti této organizace.

Po studené válce, kdy již nebylo nutné bdít nad nebezpečím číhajícím za železnou oponou, kde se tehdy nacházelo i Československo, se NATO, či po francouzsku l'OTAN, přizpůsobila nově vzniklé situaci v Evropě, a soustředila své zájmy na Balkán. Vyúčtování tohoto kroku ponechme na historii. Pražský summit si klade za cíl podobně významný obrat v bezpečnostní politice: Vedle diskuse o rozšiřování aliance, a tradičního hašteření mezi generály a civilními představiteli o tom, zda se NATO náhodou nemění v diskusní klub a la Valné shromáždění OSN, bude na programu obligátní téma: Obrana před terorismem. Inu proč ne.

29. 9. 2002
Český stát od roku 1996 nahromadil ve svých finančních agenturách jakými jsou Česká finanční, Konpo, Česká konsolidační agentura apod. nebývalý objem pohledávek za českými dlužníky. Tyto pohledávky vzniky převážně jakožto důsledek rozvoje bankovního sektoru v první polovině devadesátých let a představují dluhy českých subjektů, které nebyly spláceny vůbec, nebo jen z části.
ilustrační foto - archiv redakce, foto: Š. Kotrba
30. 9. 2002
Na podporu projektů zaměřených na pomoc lidem z oblastí postižených povodněmi bude mezi nevládní neziskové organizace rozděleno více než 28 miliónů korun (930.000 EUR). Prostředky byly vyčleněny v rámci finanční pomoci Evropské unie z Národního programu Phare 2002. Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) dnes vyhlásila program na obnovu oblastí postižených záplavami prostřednictvím pomoci nevládních neziskových organizací (NNO). Program byl připraven ve spolupráci s Ministerstvem financí a Delegací Evropské komise a je hrazen v rámci finanční pomoci EU z programu Phare 2002. Prioritou programu je pomoc lidem, kteří jsou po povodních ohroženi sociálním vyloučením. NNO mohou žádat až o 3 miliony korun (100.000 eur) na realizaci jednoho projektu.

Toto je tisková zpráva NROS

30. 9. 2002

Čtvrteční debatu v Rádiu Jelení o vztahu technologie a kontroly, kterou jsme anoncovali ZDE, připravil a moderoval Pavel Hlavatý. Sešli se zde lidé různého zaměření i životních zkušeností, aby konfrontovali své názory na bouřlivý rozvoj stále dokonalejších, ale také zranitelnějších technologií.

Jak ovládají tyto technologie člověka, jak mění jeho sociální chování? Jsme ještě schopni přežít, pokud bychom neměli přístup k internetu či pokud bychom se museli obejít např. bez elektřiny? Dokážeme docenit varování odborníků a dokážeme podle nich včas a účinně reagovat? Jak bychom se měli chovat, aby se povodně a jiná klimatická kataklyzmata nestala běžnou součástí našeho života? Plní civilizace, státy, města a jejich mocenské či řídící struktury ještě přání svých občanů? Je zatopení protiatomových krytů v přažském metru selháním integrovaného záchranného systému či pouze selháním jednotlivců? Jak reagovali pražští radní či mainstreamová média na předběžné krizové scénáře a prognózy, tvořené odborníky?

Milan Brunclík například informoval posluchače, že předchozí vedení stanice ČRo 3 Vltava zcenzurovalo pořad, natočený po tragických událostech 11. 9. 2001, který si kladl otázky, na které odpověděla Pražanům až povodeň. Pořad se zabýval možným teroristickým útokem na vltavskou kaskádu a ničivými následky jejího protržení, další jeho část byla věnována střetnutí dopravního letadla s Pražským hradem. Pořad přitom modeloval i některé aspekty řešení krizových situací a chování médií v podobné situaci. Redakce prý vyčítala pořadu přílišný a neodůvodněný pesimismus. Za necelý rok přišel přívalový déšť a primátor tvrdil přes média Pražanům, že má situaci pod kontrolou...

Hovořilo se mimo jiné i o formování nové vojenské politiky USA, tak jak ji v knize Válka a antiválka popsali američtí futurologové Tofflerovi a o bezpečnostních systémech v souvislosti s chystaným summitem NATO v Praze.

V pořadu Rádia Jelení mezi sebou diskutovali a na otázky moderátora odpovídali kontroverzní ředitel mikrovlnné regionální televize Turnov a mediální analytik Milan Brunclík, aktivista Mojmír Babáček, mediální teoretik a manažer INTERNETPOLICY Robert Horvitz, sociální ekolog Bohuslav Blažek, redaktor Britských listů Štěpán Kotrba, Miloš Vojtěchovský z FCCA či programátor inteligentních dopravních systémů a správce sítí Karel Jenček.

Záznam pořadu naleznete ZDE ve formátu MP3 (01:45:00, 12,3 MB).

30. 9. 2002
Že je možné manipulovat chování člověka s použitím tzv. podprahových vzkazů, ať už zvukových nebo obrazových, je dnes všeobecně známo. Proto je také ve většině zemí světa používání takových technologií, bez vědomí jejich uživatele, zakázáno. Přístroje pro stimulaci mozku zase naznačují, jak by k manipulaci lidského duševního života mohly být použity světelné nebo zvukové vlny. Autor ale naznačuje, že s vývojem technologie a znalosti činnosti lidského mozku se objevují stále nové technologie, umožňující jeho činnost manipulovat. Jednou z nich je i technologie na bázi elektromagnetické energie.
29. 9. 2002
April Carter
Pojmem se obvykle označuje úmyslné neuposlechnutí z důvodů náboženských, morálních či politických zásad. V striktním smyslu občanská neposlušnost porušuje zákon, který je sám o sobě nespravedlivý, ale pojem se vztahuje i k protestu proti konkrétní politice, jenž vnímá zákon jako její byrokratický produkt, nebo k tlaku ve prospěch politických reforem.
Pablo Piccaso, 1937, Guernica
28. 9. 2002
Vít Zvánovec
Dějiny španělské II. republiky (formálně 1931 - 1947, fakticky 1931 - 9), zejména občanské války (1936 - 9), nejsou širší české veřejnosti blíže známy. Stále přežívá stereotyp o boji hrdinných interbrigadistů proti fašistické přesile. Jak tomu však bylo ve skutečnosti?
29. 9. 2002
Jan Velinger, Jan Čulík
Poté, co Spojené státy přestaly spolufinancovat české vysílání Svobodné Evropy, bylo toto vysílání plně začleněno do veřejnoprávního Českého rozhlasu jako stanice ČRo 6. Odešlo dosavadní vedení české Svobodné Evropy, které mělo značně úzkou představu o tom, jaké názory lze vysílat na "jejích" vlnách.

O tom jsme psali v únoru 2002 např. zde (šlo o potlačený příspěvek Václava Žáka) a koncem roku 1996 v Britských listech zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde a zde (viz též knihu ...jak Češi myslí, Millenium Publishing, Chomutov, 1999, str 261 - 284).

Paradoxně má po ztrátě amerických financí dojít k podstatné liberalizaci vysílání stanice ČRo 6, která nyní přizvala ke spolupráci některé nové či své staronové komentátory. Do hlavního politického pořadu stanice se po sedmi letech od tohoto týdne má jako pravidelný komentátor vrátit i editor Britských listů Jan Čulík.

V neděli natočil s Janem Čulíkem o roli české RSE, jejím nejnovějším vývoji a o jejím významu, rozhovor pro anglické zahraniční vysílání ČRo jeho redaktor Jan Velinger. Shrnujeme v českém překladu hlavní argumenty z tohoto rozhovoru.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní   
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit   
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
27. 9. 2002 Odmítám washingtonskou konspirační teorii James  Petras
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"   
27. 9. 2002 Britská zpráva o "důkazech" proti Iráku byla odmítnuta jako "propaganda"   
26. 9. 2002 Povinností občana je nemlčet   
26. 9. 2002 Al Gore ostře kritizoval George Bushe   
25. 9. 2002 Okamžitá reakce: kritiky britská vládní zpráva o Iráku nepřesvědčila   
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."