30. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
John Major a Edwina Currie v roce 1994, kdy jejich milostná aféra už skončila
30. 9. 2002

"Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní

O víkendu vyšlo najevo, že bývalý konzervativní britský premiér John Major, nástupce Margaret Thatcherové, udržoval v osmdesátých letech čtyři roky milostný poměr s extravagantní poslankyní Edwinou Currie, která se posléze stala úspěšnou autorkou erotických románů. Potíž je, že John Major prosazoval jako britský premiér "morálku ve veřejném životě", horoval pro instituci nedotčené britské rodiny a zničil kariéru několika svých poradců, jejichž soukromý život podle jeho názoru "nedosahoval dostatečně vysoké morální úrovně". Jako poslanec Konzervativní strany, odpovědný za stranickou disciplínu celého poslaneckého klubu, si John Major zaznamenával do černého notýsku sexuální poklesky svých kolegů poslanců, uvedl v neděli konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Edwina Currie prozradila, že měla dlouholetý poměr s Johnem Majorem, ve svých denících, které budou publikovány knižně. Očekává se, že na publikaci této knihy autorka vydělá přibližně půl milionu liber, tedy cca 20 milionů Kč.

Edwina Currie je nyní úspěšnou autorkou erotických románů a moderátorkou rozhlasového chat show. Na svých internetových stránkách se prezentuje veřejnosti v sugestivní póze na pohovce... (viz zde). (Mistryně PR, Edwina Currie na svých internetových stránkách informuje, že pro případné zájemce má domů zavedenou ISDN linku, takže může poskytovat rozhlasové rozhovory přímo z domova v profesionální technické kvalitě...:) )

John Major měl čtyřletý milostný poměr s Edwinou Currie v době, kdy byli oba ministry ve vládě Margaret Thatcherové. V sobotu John Major vydal stručné prohlášení, v němž existenci čtyřletého milostného vztahu s Edwinou Currie potvrdil. Dodal, že to byla "nejostudnější epizoda jeho života".

Currieová konstatuje, že dosud pociťuje nad tím, že ji Major opustil, bolest. "Nejbolestnější je to, že když se podíváte do Johnovy autobiografie, nejsem uvedená ani v rejstříku," konstatovala. Dodala ale, že Majorova manželka Norma jistě celou věc pochopí: "Nezapomeňte, že já jsem Johna milovala, a ona také, takže na něm viděla totéž, co já."

Bývalí kolegové Johna Majora, odpovědní kdysi v Konzervativní straně za poslaneckou stranickou disciplínu, konstatovali, že neměli tušení, že John Major skrývá svou vlastni milostnou aféru, zatímco za podobné poklesky trestal jiné.

Britská Konzervativní strana je v šoku a mnozí pozorovatelé jen konstatují, že je tohle další hřebík do její rakve - mnozí britští konzervativci skutečně na Edwinu Currievou nyní zuří. Jiní to považují za dobrou příležitost k pobavení. Jeden konzervativní poslanec uvedl: "To skutečně vyžaduje absolutní přehodnocení Johna Majora. Možná, že ho nyní lidé budou považovat za daleko zajímavějšího a složitějšího člověka, než si mysleli."

Největší hněv na Johna Majora má však Clare Latimerová, někdejší kuchařka v Downing Street. Ta byla totiž neprávem novináři obviněna, že ona měla s Majorem milostný poměr. Latimerová (51) tvrdí, že jí zřejmě John Major záměrně zneužil jako návnady. "Když se mě začal tisk ptát, zda mám poměr s Johnem Majorem, zatelefonovala jsem na tiskové oddělení v Downing Street. Řekli mi, abych mlčela."

Její obavy se podstatně zvýšily, když požádala v situaci, kdy hrozilo, že budou publikovány informace, že má poměr s Johnem Majorem, tohoto tehdejšího britského premiéra o pomoc. "Když jsem tehdy šla v zoufalství za Johnem Majorem ohledně toho, co se děje, prostě mi řekl: 'Využijte celé věci k tomu, abyste tím vydělala pro sebe co nejvíce peněz." Zdálo se mi, že to je podivná věc, co říká, když se rozložil celý můj život."

V roce 1993 Latimerová a Major úspěšně žalovali satirický časopis Scallywag a časopis New Statesman and Society, které o jejich údajném poměru otiskly články. To, že Major a Latimerová vyhráli tento proces ve věci pomluvy, posloužilo pro ostatní novináře jako varování, aby se nepokoušeli strkat nos do Majorova soukromého života.

V důsledku prohry a velkého finančního odškodného udělal časopis Scallywag bankrot a časopis New Statesman and Society také téměř přestal vycházet.

V neděli oznámili právní zástupci obou časopisů, že zvažují nyní možnost Johna Majora zažalovat (viz zde).

Šéfredaktor časopisu New Statesman and Society konstatoval, že náklady soudního procesu s Johnem Majorem téměř vedly k likvidaci jeho časopisu, a dodal, že kdyby býval tehdy věděl, že John Major skutečně spáchal cizoložství, výsledek celého soudního sporu by byl naprosto odlišný.

Právník někdejšího časopisu Scallywag konstatoval: "John Major argumentoval proti mým klientům, že publikace zmíněného článku je vážným útokem na jeho pověst. Nyní je zjevné, že to byla falešná argumentace."

Celá záležitost vyvolala absolutní hysterii zejména v britském bulvárním tisku, který v neděli publikoval - většinou na titulních stranách - nejrůznější ironické fotografie Johna Majora či poznámky se sexuálním podtextem.

Edwina Currie je autorkou úspěšného bestselleru A Parliamentary Affair (Parlamentní dobrodružství), který vyšel v roce 1994 a jehož se prodalo čtvrt milionu výtisků. Jde - překvapení! - o příběh vdané poslankyně Dolní sněmovny, jménem Elaine, která má po dobu čtyř let poměr s vládním poslancem, odpovědným za stranickou disciplínu, jménem Roger. Využila Currieová k této knize svých zážitků z milostného poměru s Johnem Majorem, ptal se v neděli týdeník Sunday Telegraph a z knihy citoval pasáže, jako je tato:

"Ach, Elaine. Ty jsi báječná."

Dýchal rychle a zhluboka, když se vedle ní těžce položil. Kroutila se a natahovala se, znala nyní jeho tělo dobře. Její hlava s ofinou blonďatých vlasů dokázala příjemně spočívat na jeho rameni, ale teď, na okamžik, se chtěla na něho dívat. Opřela se o loket.

Jeho tělo bylo pevné, ale chlapecké a téměř bez ochlupení, i když, k jejímu překvapení, jeho paže byly chlupaté a rychle mu rostly vousy na tváři. Lehce mu přejela ukazováčkem po tváři a nahmatala jím ostré strniště, které po stranách šedivělo. Jeho horní část těla byla svalnatá, stejně jako měl svalnatá stehna. Dovolila svým prstům, aby začaly toužebně bloudit po jeho břiše směrem dolů, ale rychle ji chytil za ruku a zabránil jí, aby šla dál.

                 
Obsah vydání       30. 9. 2002
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit
30. 9. 2002 ZOO ve Dvoře Králové: Zvířata na odstřel neprodáváme
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Pražské metro zevnitř
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země
29. 9. 2002 Neúspešné strany : Všade zúri zemetrasenie Lubomír  Sedláčik
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
30. 9. 2002 Phare: Neziskovkám "na povodně" téměř třicet milionů
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
29. 9. 2002 Občanská neposlušnost April  Carter
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Čulík, Jan  Velinger

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní   
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 O rozdílech v postojích mezi Evropou a Amerikou   
27. 9. 2002 Sociální demokracie to s důchody "dělá dobře" Josef  Trnka
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"