7. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2002
Veřejný ochránce práv JUDr.Otakar Motejl poprvé využil svého sankčního oprávnění informovat veřejnost o konkrétním případu poté, co vyčerpal všechny možnosti, jak donutit úřad k nápravě pochybení. Učinil tak na tiskové konferenci v Brně ve středu 7. srpna. (Viz též zde.)

Pochybení shledal veřejný ochránce práv v postoji Ministerstva zdravotnictví, které svým výkladem zákona o péči o zdraví lidu brání pozůstalým vykonávat posmrtnou ochranu osobnosti zemřelého, neboť jim neumožňuje, aby se seznámili s okolnostmi a příčinou smrti jejich blízkého příbuzného a s jeho zdravotnickou dokumentací. Veřejný ochránce práv zaslal Ministerstvu zdravotnictví dne 27. května 2002 své závěrečné stanovisko, v němž toto pochybení pojmenoval. To však ústy bývalého ministra Bohumila Fišera dopisem ze dne 20. června 2002 odmítlo na svém postoji cokoli měnit.

Henry Kissinger na fotokarikatuře magazínu Salon
7. 8. 2002
"Když byl loni v květnu Henry Kissinger v Paříži, kde bydlel v hotelu Ritz, navštívili ho příslušníci pařížské kriminální policie a odevzdali mu obsílku. Měl se dostavit následujícího dne k výslechu před soudce Rogera Le Loira. Soudce vyšetřuje smrt a zmizení pěti francouzských občanů během vlády chilského generála Pinocheta. Kissinger se k soudci odmítl dostavit a z Paříže okamžitě odcestoval."

Lidové noviny publikovaly v sobotní Orientaci recenzi knihy, jejímž autorem je "jeden z nejvýznačnějších mozků minulého i současného století (to snad sotva začalo, ne?) Henry Kissinger. Kissinger prý "dokazuje, že patří k nemnoha nejvyšším americkým představitelům, kteří mají i dlouho po odchodu ze své funkce co říct nejenom k politice USA, ale i k dalším problémům současného i budoucího světa," píše recenzent. Některé věty této recenze jsou skutečně k popukání, konstatuje Jiří Kopal. Nutnost autora recenze lézt v Lidovkách Henrymu Kissingerovi kamsi je věc Lidových novin, potíž je, že je Henry Kissinger v mezinárodním kontextu považován za velmi kontroverzní osobnost, za válečného zločince, odpovědného za kobercové bombardování Kambodže v sedmdesátých letech, který nebyl a nebude postaven před soud pouze proto, že je to americký občan a bývalý americký politik. Materiály o kontroverzní Kissingerově minulosti sebral ve své knize americký novinář Christopher Hitchens. Hitchensovu knihu recenzoval dlouholetý reportér BBC ve Spojených státech Charles Wheeler (české shrnutí viz zde.) Jeremy Paxman, známý britský televizní moderátor, se zeptal Kissingera v rozhlasovém rozhovoru v BBC, zda se sám považuje za válečného zločince a v reakci na tuto otázku Kissinger během vysílání odešel z rozhlasového studia, viz zde. Zajímavě psal, pod titulkem "Proč si chce zákon promluvit s Kissingerem", v australském listě Sidney Morning Herald, viz zde, o Kissingerovi autor knihy The Trials of Henry Kissinger Christopher Hitchens:

Afghánistán
6. 8. 2002
O půlnoci 22. května dospěla "válka proti terorismu", kterou vede americký prezident George Bush, do pouštní vesnice Hadžibirgit. Hadži Birdžit Khan, vousatý pětaosmdesátiletý vesnický předák z kmene Puštu, ležel na trávě před domem. Faqir Mohamed ležel nedaleko u svých ovcí a koz, když zaslechl "velká letadla na obloze". Je horko a vesničané tráví noční hodiny venku. 22. května v noci probudil 105 rodin v Hadžibirgitu hluk amerických vrtulníků a křik amerických vojáků.

V úterý 6. srpna začal k blížícímu se prvnímu výročí útoků z 11. září otiskovat britský deník Independent seriál nových reportáží Roberta Fiska z Afghánistánu. Shrnujeme první z nich.

6. 8. 2002
Spojené národy konstatovaly, že se nakonec rozhodly nezveřejnit zprávu, kterou vypracoval tým činitelů OSN, kteří navštívili místo, kde 1. července americká letadla zaútočila na skupinu svatebčanů. 31. července to napsal deník Independent (viz zde), teprve včera nás na to upozornil R.L. Goldstein. OSN se nyní oproti svým původním plánům rozhodlo tuto zprávu nezveřejnit v důsledku tlaku od své vlastní interní hierarchie a také pod tlakem od Spojených států. Zpráva OSN totiž protiřečí tvrzením USA ohledně okolností týkajících se amerického útoku.
7. 8. 2002
Stalo se možná netušené. Dva poslanci vládní koalice: Hana Marvanová (US - DEU) a Miroslav Kalousek (KDU - ČSL) hlasovali před zahájením úterní rozpravy Poslanecké sněmovny o programovém prohlášení nové české vlády proti své koaliční vládě. Do programu tohoto poslaneckého pléna, které má především rozhodnout o důvěře nové české vládě, totiž ODS a KSČM jako další bod této schůze navrhli, aby byla zřízena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která by se měla zabývat korupcí na českém ministerstvu zahraničních věcí v letech 1996 - 2002. Jde o první výraznou opoziční reakci na probíhající rozsáhlé trestní vyšetřování bývalého generálního sekretáře ministra zahraničních věcí Jana Kavana Karla Srby a jeho spoluobviněných Evy Tomšovičové, Michala Novotného a Petra Volfa v kauze údajně chystaného vražedného spiknutí. Souhlasným hlasováním Marvanové a Kalouska se tedy tento bod na pořad schůze dostal, a to k nemalé nelibosti např. jejich koaličních partnerů: ministra spravedlnosti Pavla Rychetského a vlastně celé vlády.
Hana Marvanová hledá důvody, pro které hlasovala proti Koalici i koalici
7. 8. 2002
Jednání Sněmovny včera odpoledne připomínalo některé z absurdních dramat pana prezidenta a nebo Mňačkovu knihu Jak chutná moc... Z koalice se stala na chvíli početně opozice, z vlády se stalo málem bezvládí. Premiér četl program své vlády, většina poslanců včetně koaličních ale hledala po kuloárech novináře, se kterými by se podělila o své názory na letní špionážní aférku. Programové prohlášení koaliční vlády zaniklo ve vřavě, rozdmýchané dozvuky médii proběhlé kauzy Slonková-Srba-Kavan. Kavana se nikdo na nic neptal, o něm už píší pouze komentáře. Jejich společný jmenovatel nedávno nastínil bývalý ministr Zieleniec. Jak prosté. Všichni popularity chtiví poslanci se museli vyjádřit, i když jejich vyjádření bylo motivováno většinou jen vlastními pocity z přečtených článků v novinách. Hlavně že se vyjádřili. O informační hodnotě jejich vystoupení škoda mluvit. Špidla mluvil zatím k poloprázdnému sálu.
Šilhánovy komunikační prostředky
7. 8. 2002

Kvitoval jsem s povděkem, že zpráva o zařazení akademického malíře a současně velitele turnovského oddělení SNB Miroslava Šilhána (1910 - 1980) mezi významné občany Turnova našla své místo v celostátních médiích. "Nekonformní" výtvarník se po roce 1948 totiž doložitelně zasloužil o to, že řada občanů z Turnovska byla zatčena a dlouhodobě vězněna za distribuci protikomunistických letáků.

Anti G8 - Janov 2001, policisty zastřelený Carlo Giuliani
7. 8. 2002
...Janov 2001 Přes devadesát zatčených a desítky brutálně zbitých - taková byla bilance noční razie ve škole Armando Diaze, kterou podnikla policie během represálií proti odpůrcům kapitalistické globalizace loni v Janově. Akci, která se setkala s ostrou kritikou ze strany lidskoprávních organizací, policie obhajovala tvrzením, že demonstranti v budově přechovávali zbraně. Nyní, rok po razii, se jeden z policistů přiznal, že Molotovovy koktejly do budovy přinesl on - na rozkaz nadřízeného. Zápalné lahve měly ospravedlnit razii, uvedl při výslechu před prokurátorem policista.

Podle Amnesty International bylo během potlačování protestů proti summitu zemí G8 v Janově mučeno na 200 lidí. Organizace rovněž odsoudila způsob, jakým se k prošetřování policejního násilí staví italský stát.

7. 8. 2002
Situace č. 1: Vcházíte do vlaku intercity (eurocity) a k sezení si vybíráte tzv. letadlový typ vagonu poblíž předělu mezi kuřáckým a nekuřáckým oddělením. Pokud však nesedíte minimálně v polovině nekuřáku a v kuřáku sedí někdo s cigaretou, jste celou cestu obtěžováni kouřem, který přichází skrze neuzavíratelný průchod mezi oběma odděleními. Situace č. 2: Nastupujete do běžného rychlíku s jednotlivými kupé. Zjišťujete, že zatímco nekuřácká kupé jsou přeplněná k prasknutí, v kuřáckých je obsazena jen polovina míst. Strávit v nich cestu se ale stejně nedá, protože jsou zamořená cigaretovým kouřem. Je tedy pasažér-nekuřák v uvedených typech vlaků diskriminován? Jaká je vlastně situace na železnicích v jiných zemích?
videozáznam z pasáže Světozor
6. 8. 2002
Pozoruhodným dokumentem, svědčícím zřejmě o nesmírné nízké úrovni českých prvoinstančních soudů, je tento rozsudek Šárky Šantorové, samosoudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 1, jímž dne 15. 7 shledala aktivistu Petra G. vinným z útoku na veřejného činitele bez přesvědčivých důkazů, pouze na základě tvrzení jediného policisty, který prý ucítil na krku škrábnutí, obrátil se, a protože v jeho blízkosti nestál nikdo jiný než obžalovaný, usoudil z toho, že Petr G. ho fyzicky napadl. Nesmírně nízká právní kultura rozsudku Šárky Šantorové jde ruku v ruce s jeho neuvěřitelnou jazykovou kulturou. Rozsudek se hemží množstvím gramatických chyb ("snažil se ho ztrhnout na zem"; "nedošlo ke kontaktu mezi policistou ani jím"; "dva z toho byli známý obžalovaného") a také skutečně nevšedními stylistickými obraty ("obžalovaný pouze křičel slovní hesla"; "svědek prováděl zákrok svědka"; "obžalovaný měl v té době dlouhé vlasy - dredy a jiné brýle"; "obžalovaný se snažil odtrhnout kolegu od provádějícího se zákroku"; "obžalovaného zadrželi na tom základě, že viděli, a dále ještě jeden svědek Svoboda označil obžalovaného, že se jedná o pachatele"; "akce proběhla spontálně"). Další formulace si vychutnejte přímo v textu. Za správnost rozsudku je odpovědná Andrea Zimmelová, podepsala ho bez námitek Šárka Šantorová, které otřesná úroveň právní i jazyková zjevně nevadila. Musejí občané ČR skutečně ze svých daní platit soudce takovéto úrovně?

Případu Nike se jako precedenční kauze věnujeme již dlouho (zde, zde, zde a zde). (JČ)

6. 8. 2002
15. července 2002 odsoudila samosoudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Šárka Šantorová za "útok na veřejného činitele" k osmdesáti hodinám obecně prospěšných prací ekonoma Petra G., přestože se tento trestný čin u soudu nepodařilo prokázat. V mimořádně chabém ústním odůvodnění rozsudku soudkyně uvedla, že útoku na veřejného činitele se dopustí každý, kdo napadne osobu v uniformě, konstatoval tehdy Tomáš Pecina, který byl procesu přítomen. Nyní máme k dispozici plný text rozsudku (viz výše). Zdá se, že tento způsob práce soudů přímo ohrožuje základní demokratické svobody v České republice. Svoboda je nedělitelná: není možné, aby občan, který se rozhodne využít svého základního demokratického práva a na veřejnosti demonstrovat za něco či proti něčemu, byl neprávem odsouzen za trestný čin, který mu nebyl přesvědčivě prokázán. Pikantní je, že v tentýž den, 15. července, rozhodl odvolací soud ve prospěch jiného občana, Radka Mikuly, pronásledovaného českými úřady v téže věci. Jak jsem v Britských listech napsali zde, odvolací soud dospěl v případě Radka Mikuly k dvěma nesmírně závažným precedenčním závěrům, totiž že:

1. Kdo při služebním zákroku překračuje svou pravomoc, nepožívá ochrany veřejného činitele.

2. Shromáždění občanů nelze rozehnat jen z toho důvodu, že nebylo ohlášeno.

Soudkyně Šantorová se pokusila svým zdůvodněním rozsudku nad Petrem G. verdikt vyšší instance obejít. Je však velmi pravděpodobné, že i její rozsudek nad Petrem G soud vyšší instance také zruší.

Všechny tyto soudní případy se týkají akce v pražské pasáži Světozor, která se konala dne 12. května 2001. Skupina aktivistů se tam pokusila sbírat podpisy na protest proti praktikám firmy Nike v třetím světě. Majiteli pasáže Světozor se to nelíbilo a jeho ochranka naléhala, aby policie proti aktivistům, sbírajícím podpisy, zasáhla. K tomuto nezákonnému zásahu ze strany policie také nakonec došlo. Zde jsou podrobnější informace o celém tomto incidentu:

6. 8. 2002

Závěrečná řeč Petra G.

Obhajoba se opírá o výpovědi svědků a o videozáznam zařazený ve spise. Přestože se tento videozáznam pochopitelně nesoustředí pouze na mou osobu, lze z něj rekonstruovat, že od chvíle, kdy jsem měl údajně zaútočit na svědka Svobodu (poté, co se dostal do konfliktu s pány Š. a Z.), jsem se až do doby, kdy jsem z pasáže volně vyběhl za odváděným Š., nedostal s nikým do střetu, ani jsem nebyl kýmkoliv z policistů konfrontován a předveden. Předpokládám, že toto mé tvrzení by bylo potvrzeno i záznamy z kamer průmyslové televize, nebýt toho, že policie tyto materiály zničila.
6. 8. 2002
Podstatnou chybou napadeného rozsudku je, že se nedokázal vypořádat ani s argumentací, která je v závěrečné řeči uvedena ohledně právního posouzení projednávaného skutku. Soud v rozsudku uvádí, že "...i kdyby policisté při této akci překročili své kompetence a jednali bez toho, že by požívali ochrany veřejných činitelů, tak svědek Svoboda v tuto chvíli byl v policejní uniformě, tudíž bylo zjevné, že se jedná o policistu, proto násilí ze strany obžalovaného bylo užito v souvislosti s výkonem pravomoci veřejného činitele."

Obžalovaný této argumentaci nerozumí a nechápe, jak může policista zároveň ochrany veřejného činitele požívat a nepožívat. Trestněprávní ochrana je v demokratickém právním řádu přiznána výlučně oprávněnému výkonu pravomoci veřejného činitele, nikoli "osobě v policejní uniformě". Obžalovaný má za to, že prvoinstanční soud se na tomto místě nad svými argumenty dostatečně nezamyslel.

Členové skupiny Čechomor při představení v noci v pátek 2.8. 2002 v hradišťské Redutě. Foto Ema H. Čulík.
5. 8. 2002
Jak už jsme se zmínili, minulou středu 31.7. 2002 se konala na Letní filmové škole při příležitosti publikace vydání knihy A.J. Liehma Ostře sledované filmy beseda o tom, zda jsou česká kultura a konkrétně film a filmová kritika v současné době lepší nebo horší než v šedesátých letech. Filmoví historici a kritici A.J. Liehm a Galina Kopaněvová argumentovali, že je situace nyní podstatně horší než v šedesátých letech; jiní, zejména mladší lidé, s tím nutně nesouhlasili. Někteří účastníci se vyjádřili, že v šedesátých letech, a to nejen v české kultuře, ale i mezinárodně, "bylo něco ve vzduchu", jakési podivné, originální, inspirační, neopakovatelné fluidum. Je tomu skutečně tak?
Portrét G. Bushe od V. Zubova
5. 8. 2002

Kdysi Milan Knížák v médiích právem prohlásil, že máme nekulturní vládu. Poukázal na skutečnost, že v oblibě nejvyšších představitelů včetně prezidenta jsou tak druhořadí umělci jako třeba Kristián Kodet a Jan Kristofori. Knížák měl pravdu v tom, že špatný osobní vkus vrcholných představitelů je sice jejich soukromá věc, nicméně jejich reprezentace na veřejností je v tom, s kým se na ní stýkají, docela závazná. Jestliže se tito lidé obklopují špatnými umělci, o naší kulturnosti to příliš nesvědčí.

6. 8. 2002

Problémy soudobé hudby

O tom, jaká hudba bude znečišťovat naše prostředí a kteří "umělci" stanou se světově proslulými rozhoduje dnes pět mezinárodních vydavatelských společností. Přes čtvrtinu trhu má pod kontrolou společnost Universal, která dala světu mimo jiné zpěváka Eminem. Tento chlapec nedostatek hudebnosti bohatě vynahrazuje vulgaritou a zhovadilou dekadencí. Placen je za to královsky, stejně jako mírně pornografická umělkyně jménem Madonna, kterou obohatila svět firma Warner, ovládající čtvrtinu světového hudebního trhu. Dále jsou tu společnosti Sony, BMG a EMI.

Nedávno jsem se v jedné adelaidské nemocnici zúčastnil symposia svoji přednáškou na téma "hudba a zdraví". Když jsme s jejím ředitelem procházeli nemocnicí, naznačoval ten muž jemně abychom si všimli jak je v jeho instituci čisto a úpravno. Zeptal jsem se ho: "Co byste, pane řediteli, dělal, kdybychom teď zahlédli někoho jak tu s plechovkou barvy čmárá po stěnách?" Odpověď byla předvídatelná, ano, hned by zakročil, vandala nechal zajistit a stěnu očistit. "Nu vidíte," řekl jsem, "bez mrknutí brvy vnímáte vizuální ošklivost, setkali jsme se ale na chodbách s několika zvukovými ošklivostmi a ani uchem jste nestřihl. Ucho neslyšelo hřmotný automat na nápoje, nezareagovalo na nesmyslnou a ošklivou hudbu, pumpovanou do prostoru jídelny. A také to protivné pípání přístrojů vadí mi mnohem více než nějaká čmáranice na zdi. Vizuálním útokům je totiž snadné se bránit, mohu zavřít oči či se dívat jiným směrem. Zvuky však na nás působí i když se je snažíme neposlouchat či nevnímat."

6. 8. 2002
"Asi šesťdesiat rozhnevaných bielych obyvateľov chatovej osady zaútočilo kameňmi a palicami na prechádzajúce osobné auto, v ktorom sedeli traja Rómovia a bezprostredne ich ohrozovali na živote a zdraví, pričom spôsobili veľkú majetkovú škodu. Ani policajná hliadka ich hneď nedokázala spacifikovať. Nešlo o prvý podobný prípad v oblasti."

Čo by sme čakali po uverejnení podobnej správy ? Samozrejme obrovský mediálny rozruch na tému "opakované rasovo motivované útoky". Prezradíme však už teraz v úvode čitateľom, že opíšeme naozaj takýto aktuálny prípad - len s opačnými aktérmi. Nie pre "senzáciu", ale na ilustrovanie doslova nenormálneho, žiaľ bežného zneužívania rétoriky o ľudských a menšinových právach.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém   
7. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Je akademický malíř Šilhán významným občanem Turnova? Jan  Paul
7. 8. 2002 Henry Kissinger: jeden "z nejvýznačnějších mozků", anebo "válečný zločinec"?   
7. 8. 2002 Kuřáci a nekuřáci nejen na železnici Daniela  Pilařová
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
6. 8. 2002 Nasloucháním lze snadno rozpoznat skutečný stav společnosti Jaroslav  Kováříček
6. 8. 2002 Odvolání Petra G.: Soud se nad svými argumenty dostatečně nezamyslel   
6. 8. 2002 Petr G.: Trestného činu jsem se nedopustil; ve výpovědích policejních svědků jsou rozpory   
6. 8. 2002 Pochybný rozsudek Jan  Čulík
6. 8. 2002 Obvodní soud pro Prahu 1: Akce proběhla "spontálně"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík