6. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2002
Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatoval v úterý ráno v britském rozhlase, že pokud Saddám Husajn splní podmínky připravované rezoluce OSN, k žádnému vojenskému zásahu proti Iráku nedojde.

Upozorňujeme na způsob a strukturu vedení rozhovoru s čelným britským politikem, jemuž byl v britském rozhlase zcela rovnocenným, ne-li nadřazeným partnerem pravidelný moderátor živého ranního publicistického pořadu, novinářský veterán John Humphrys. Reportér nedopustí, aby ministr zahraničí v rozhlase žvanil, anebo si dělal reklamu, avšak na druhé straně mu poskytne dostatečné množství prostoru k tomu, aby politik věcně informoval posluchače, o co skutečně jde. Jeho informace však systematicky zpochybňuje (JČ):

6. 11. 2002
Pokud po úterním večerním vyhlášení výsledků voleb do amerického Senátu zůstane Senát pod vlivem Demokratů, prezident Bush se bude muset nadále potýkat s kritikou svých příprav na válku proti Iráku od jednoho z nejvlivnějších předsedů parlamentního výboru na Kapitolu, Demokratického předsedy výboru pro rozvědku Boba Grahama z Floridy, uvedl v úterý ráno britský rozhlas. Graham sice totiž Bushe podporuje při jeho válce proti terorismu, avšak varuje, že válka proti Iráku povede k zvýšení teroristického nebezpečí vůči Americe:
6. 11. 2002
V týdnu od 4. do 8. listopadu sbírá občanské sdružení NESEHNUTÍ Brno podpisy pod petici proti rušení přechodů pro chodce. Informační stánky, u kterých mohou občané připojit svůj podpis, se budou postupně objevovat v blízkosti několika už zrušených přechodů především v centru Brna. Nesouhlas s postupem Odboru dopravy Magistrátu města Brna, už vyjádřilo několik stovek občanů, především těch, kteří v okolí zrušených přechodů bydlí či pracují. Zatím bylo zrušeno celkem 103 přechodů pro chodce, další mají následovat v blízké budoucnosti. -

Toto je tisková zpráva Nesehnutých; dodejme, že politika brněnského magistrátu je v přímém rozporu s civilizovanou politikou, běžnou ve velkoměstech západních zemí. Tam se poslední dobou stále více upřednostňují chodci, cyklisté a veřejná doprava před dopravou soukromou: vznikají nové přechody pro chodce, speciální jízdní pruhy jen pro autobusy, jízdní kola a taxíky; od příštího roku budou některá britská města řidičům soukromých automobilů účtovat za každý vjezd do městského centra podstatné poplatky. Je ovšem na občanech samotných, aby se za svá práva zasadili. (JČ)

6. 11. 2002
Pokud bude Čečenec Achmed Zakajev vydán z Dánska do Ruska, bude mučen a bude pravděpodobně popraven, varoval v deníku Independent britský herec Corin Redgrave:

Achmed Zakajev je herec, je jedním z nejlepších herců, jakého Čečensko kdy vytvořilo. V minulosti, když Čečensko bývalo autonomní republikou v sovětské Ruské federaci, byl také tajemníkem čečenského Svazu divadelníků a jeho přímým nadřízeným byl velký ruský herec Michail Uljanov.

6. 11. 2002

Právníky, zastupující Achmeda Zakajeva, emisara čečenského prezidenta Aslana Maschadova zadrženého na ruskou žádost Interpolem v Kodani, zaplatí "Fond občanských svobod" ruského magnáta Borise Berezovského, informovala ČTK. Ten v pondělí označil akci kolem Zakajeva za vykonstruovanou. Rusko viní Zakajeva ze spojení s teroristy, kteří přepadli moskevské divadlo Na Dubrovce. "Na Zakajevovu obhajobu jsme již najali tým prvotřídních nizozemských a britských právníků," prohlásil Berezovskij.

6. 11. 2002

K pozoruhodně nízkému vězeňskému trestu byl v úterý v Londýně odsouzen bývalý britský špión David Shayler, poté, co byl v pondělí shledán vinným, že prozradil na veřejnosti celou řadu státních tajemství. Žalobce konstatoval, že tím Shayler potenciálně ohrozil život značného množství britských agentů, i když Shayler neprozradil žádná konkrétní jména. Soudce zdůraznil, že není vyloučeno, že bude Shayler do tří měsíců propuštěn. Vzal také v úvahu, že byl Shayler tři a půl měsíce vězněn ve Francii, když se britská vláda neúspěšně snažila přimět francouzskou vládu, aby ho vydala do Británie.

Soudce konstatoval, že je ochoten připustit, že byl Shayler motivován nikoliv penězi, ale touhou odhalit špatnosti v britské rozvědce, avšak obvinil ho, že se zveřejněním utajovaných informací zachoval arogantně.

(Včera jsme o Shaylerově případu psali podrobněji zde. Informace v angličtině jsou např. zde.)

6. 11. 2002
V Britských listech vyšel dne 22.10.2002 článek Mirka Šuty "Philip Morris: "American best killer" na dobré cestě?" Rád bych na něj krátce reagoval.
6. 11. 2002
Není vítězů. Jeho Veličenstvo český volič, z něhož se rok od roku stává ryzí homo apaticus, se rozhodl poctít svým hlasem častěji ty, kteří nejsou v úzkém napojeni na stranické sekretariáty a jejich těžké páky. Nadchází stmívání stranické politiky? Ne, ta neměla dosud čas se zakořenit.
6. 11. 2002
Pan Valach ve svem clanku bystre vystihl absurdnost deleni rozsahlych lidskych komunit na "dobre" a "zle". Nejlip udelam, kdyz ocituji pasaz ze zmineneho clanku:

6. 11. 2002

V úterý 3. prosince 2002 se bude v České televizi vysílat úplně poslední diskusní pořad z "Klubu Netopýr". S Antonínem Přidalem v něm budou o aktuálních otázkách diskutovat František Novotný z Neviditelného psa a Jan Čulík z Britských listů.

4. 11. 2002
My vám dáme peníze dopředu, vy zvelebíte majetek "golfové" společnosti a pak nám prodáte její třetinový podíl. Vyděláme všichni a naši střadatelé dostanou úroky. Střadatelé, ale nic nedostali, protože zvelebovaná společnost porušila dohodnuté podmínky a navíc nevrátila ani peníze. Obchod se nepovedl, nebo investora "golfisté" podvedli?
5. 11. 2002
Kdysi dávno, ještě jako dítě, jsem viděl v televizi německou komedii, jejíž jméno si už nepamatuji, ze které mi však utkvěla v paměti jedna scéna. Odehrává se jakýsi soud a celá soudní síň vře vzrušením. Soudce prudce udeří kladívkem do stolu, načež spadne znak SRN, zobrazený na zdi za soudcem, a objeví se hákový kříž, který byl znakem překrytý. Dosadíme li na místo hákového kříže rudou hvězdu, respektive lva s rudou hvězdou na hlavě, zjistíme, že se jedná o nádhernou metaforu naší současnosti.
5. 11. 2002
Konec funkčního období Václava Havla v čele státu vyvolává otázky, kdo bude příštím presidentem České Republiky.

Chci navrhnout jednoduchý, levný a efektivní způsob, který se nebude asi kandidátům líbit, ale díky racionálnímu jádru by mohl být přijatelný a výhodný pro celý národ s výjimkou některých politiků. Doufám, že se lidé aspoň zamyslí nad tímto návrhem.

5. 11. 2002
Níže zveřejňujeme přehled hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2002 Čečensko: Velký herec se stal rukojmím špinavé války   
6. 11. 2002 Ředitel nadace VIA: Philip Morris nevadí, důležitý je účel poskytovaných peněz Jiří  Bárta
5. 11. 2002 Brazílie: Ohňostroj pro rudou hvězdu Nikola  Bukajová
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2002 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Nemusí dojít k invazi do Iráku   
6. 11. 2002 Útok na Irák bude posuzován jako agrese Petr  Vařeka
5. 11. 2002 Kde jsou hranice demokracie Petr  Baubín
23. 10. 2002 Nová kniha o bin Ladinovi   
18. 10. 2002 Měl by být svržen Saddám Husajn? Jan  Čulík
16. 10. 2002 Bude po masakru v Bali dalším terčem Británie?   
16. 10. 2002 Masakr v Bali musí znamenat, že se skoncuje s válkou proti Iráku   
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2002 Jan Čulík vystoupí v posledním pořadu "Netopýr" České televize   
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová