4. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2002

Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic

Tak jako obvykle, i po nynějších volbách do Senátu a do obecních zastupitelstev pokračuje patová situace. Přesto, že pravice mluví o historickém úspěchu ODS i prozatím neurčitých Evropských demokratů, přesto, že nezávislí tančí na politických mrtvolách poražených soupeřů, přesto, že levice má stále své jisté...

Ne proto, že by snad někdo chtěl, aby volby dokázaly rázem proměnit zřetelně vyprofilovanou společnost v společenství přehnaně "odpovědných". Proto, že tomu nemůže být jinak, neboť volby za stávajících volebních modelů budou pouze "hrou s nulovým součtem". Proto, že občané už po několik posledních let nezměnili svou politickou orientaci ani vztah k volbám. Více než polovina voličů vytrvale odmítá uznat Senát jako hodný jejich pozornosti.

Čísla dokazují, že většině občanů byly komunální i senátní volby fuk. Občané zůstali spokojeně doma či odjeli na víkend. V jakémkoliv výsledku voleb totiž nehledali ohrožení svých jistot. V jakémkoliv výsledku voleb nehledali ohrožení své peněženky, protože ono ani v komunální politice nezbývá mnoho prostoru pro "tvůrčí" práci, politicky modelující správu věcí veřejných.

Volili "skalní" voliči a výsledky tomu odpovídaly. Překvapením není množství komunistů, ani lidovců, tímméně "nezávislých", protože o politice vesnice nerozhoduje už dlouho to či ono stranické tričko. Ve volbách komunálních se projevila konkrétní, viditelná a zhodnotitelná práce. Čím menší obec, tím větší podíl "sousedů", u nichž je stranická příslušnost lhostejná, o to pečlivěji a podrobněji vidí starostovi "do karet".

Druhého kola voleb do Senátu se zúčastnilo 32,55 procenta voličů, o složení radnic rozhodovalo 43,38 procenta voličů, tedy o půldruhého procenta méně než před čtyřmi lety. Nejvyšší byla letos účast na Vysočině, kde si do volebních místností našlo cestu bezmála 55 procent voličů. Naopak nejméně občanů, 35,3 procenta, přišlo k volbám v Praze.

Suchá statistika, kterou cynický klasik kdysi nazval přesným součtem nepřesných čísel, nevypovídá však nic o tom, co vedlo konkrétní voliče v konkrétních obcích k tomu, že přišli nebo nepřišli k urnám. Zobecnění lokálních motivů globálním měřítkem je možné pouze jedno. U politických stran i "nezávislých" politiků vypovídá výsledek o nich konkrétně. O jejich veřejné prospěšnosti. Podle tohoto, obecně nezpochybnitelného axiomatu by ale byl nejprospěšnějším politikem Vladimír Železný... Nebo že by to bylo obráceně? A jak to je tedy doopravdy?

Jako obvykle, nic není úplně černé nebo úplně bílé. Ideologové se budou bát, na kterém konci politického spektra skončí nakonec Evropští demokraté Jana Kasla, přes faktický výsledek ODS nezadržitelně zvítězivší v Praze (z nuly na osmnáct procent) a směřující jedoznačně do parlamentní politiky. Protože ve víru kampaně si nikdo nestačil všimnout, že Evropští demokraté si nestačili vytvořit doposud svůj program. Tak slepá a zároveň i povrchní byla kampaň všech politických stran. Nikdo si nevšiml, že usměvavě laskavý a "slušný" ex-primátor pozval na kandidátku pohrobky privatizačních kamarádů ODS z předlužené a bankrotující ODA, která mu naplnila personální nedostatečnost jeho kavárenské strany.

Evropští demokraté doteď nevědí, zda z nich bude pravicová varianta sociální demokracie, nebo levicová varianta Unie svobody... Či zda zatouží po skalpu na jedné straně setrvačností vítězící, na druhé straně programaticky upadající a "zastaralé" ODS, té "jediné a opravdové" pravice.

Osobně si myslím, že cesta do Evropy nevede přes pravicovou rétoriku, a tak i ODA, revitalizovaná na Kaslově kandidátce, bude provádět evropskou, tedy mnohdy socialistickou politiku, nebude li se chtít proměnit v euroskeptickou stranu...

Unie svobody, propadlá v těchto volbách na dno své perspektivy spolu s lidovci, je daleko snadnějším a programově perspektivnějším skalpem nežli ODS.

Analytici se nyní budou předhánět ve vychvalování principů nezávislosti, budou povinně tleskat nepolitické politice jako už tolikrát, "protože se to nosí".

Nezávislý starosta vesnice je však velmi závislý na výsledcích konkrétní práce - politiky pro své sousedy; o nezávislém senátoru Fischerovi jsem mimo společenské rubriky neslyšel od jeho zvolení nic.

Hejno nezávislých senátorů ještě neznamená, že tím je zajištěna jejich kvalifikovanost, návaznost jejich iniciativ na parlamentní politiku, úspěšnost jejich návrhů a připomínek. Neznamená to ani, že senát bude moudřejší, či "nestranější".

Každý z "nezávislých" bude "stranit" tomu, co bude pro jeho znovuzvolení výhodné a nebo tomu, co bude vycházet z jeho dosavadní politické zkušenosti. Čili, nezávislost není politický program, ale jen nedostatek nebo nechuť k názorové ukotvenosti.

Nezávislý není Martin Mejstřík, nezávislý není ani Václav Fischer, nezávislý není ani Vladimír Železný. Mejstřík je závislý na Naději a Monice Pajerové, Fischer na své firmě a Železný na výsledku arbitráže.

Politika každého z nich bude inklinovat k politice určitých stran, neboť v programové rovině už není příliš mnoho volného prostoru. Pravice se dotýká středu, střed levice, ekonomický liberalismus si podává na jedné straně ruku s reformismem a sociálně determinovanou tržní ekonomikou, na druhé pak s konzervativismem tradice. Radikálnost se nenosí, a tak v senátu nezasednou ani čeští anarchisté, ani Štěpánovi komunisté či Sládkovi skinheadi... Všechno je tedy v pořádku, brambory jsou pěkně v řádku.

Prezidenta stejně zvolí dohoda velkých stran, snad pouze cena bude o něco vyšší. Nezávislá Marvanová Hana - čtvrtá to koaliční strana - buď schválí rozpočet, nebo středo-levá vláda s jednoprocentní Unií svobody se změní na levo-středovou vládu bez Unie svobody, a stejně se pojede podle "socialistického" rozpočtu.

Lidovci nemají problém ani s rozpočtovým deficitem, ani s rozpočtem vyrovnaným. Lidovci mají jen jediný problém - s ateismem společnosti a ten rozpočet nevyřeší.

Vladimír Špidla buď ustojí svou mocenskou partii jako předseda strany, nebo nikoliv - a pak budou mít sociální demokraté nového předsedu. Nic osudového v tom není.

Program ČSSD je hotov na patnáct let dopředu. Cesta k velké koalici s ODS bude otevřena tak jako tak stále, stejně jako "hrozba" levo-levé koalice s komunisty definovaná potichu nebo nahlas, písemně nebo ústně.

Bohumínské usnesení je sice na papíře, prostá statistika hlasování napovídá, že jeho dodržování nebere vážně už nikdo, a to dost dlouho. Pragmaticky a věcně uvažující sociální demokracie nemá problém s pragmatismem a věcností stran okolo sebe. Ideologické bitvy ustoupily praktickým dohodám, stabilizujícím českou politiku tak, že se koruna stala nejtvrdší měnou v EU...

Čili zbývá otázka, jaký prospěch z voleb získal ten, který k nim šel, oproti tomu, který k nim nešel? Rozdílu nevidím, i když existuje. Je v tom, že jeden jako druhý si sice nebudou moci stěžovat na své čerstvě zvolené politiky, pouze každý z jiného důvodu... Anebo ne?

                 
Obsah vydání       4. 11. 2002
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 V senátních volbách posílily své postavení ODS a neparlamentní strany
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Drtivé vítězství levice na Karvinsku Jaroslav  Hlaváček
4. 11. 2002 Zaveďme volby jen pro inteligenty! Jan  Čulík, Petr  Kuča
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"   
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi   
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"   
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart
31. 10. 2002 Monitor Jana Paula: Rafani a míra mentální svobody Jan  Paul
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný