Švédská prokuratura zrušila žalobu ze "znásilnění", uvalenou na zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho

22. 8. 2010

Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, se octl uprostřed pozoruhodné kontroverze týkající se falešného obvinění proti němu, když na něho švédská vláda vydala zatykač za znásilnění a sexuální obtěžování a hned poté ho zrušila.

Švédský bulvární list Expressen publikoval falešnou informaci, že dvě Švédky Assangeho obvinily ze znásilnění. Žádné ženy však údajné znásilnění, jehož by se měl dopustit Assange, neoznámily na policii. Assange obvinění na tiskové konferenci popřel a uvedl, že je součástí diskreditační kampaně proti němu.

Australan Assange pobývá v současnosti ve Švédsku, kde má wikileaks své servery, protože zveřejnění vládních dokumentů je tam chráněno švédskou vládou.

Málokdo ví, že Švédsko má od roku 1766 zákon o svobodě informací, který zajišťuje svobodu tisku a zároveň od té doby dává právo každému švédskému občanovi k přístupu k vládním dokumentům. Kromě toho, švédské zákony chrání občany, kteří v zaměstnání či ve vládě objeví nepravosti a prozradí je veřejnosti. Proto umístil Assange servery wikileaks právě ve Švédsku.

Assange oznámil na tiskové konferenci, že zveřejní další tajné dokumenty americké vlády, týkající se války v Afghánistánu.

Právníci z Pentagonu dospěli k závěru, že Wikileaks zveřejněním amerických vojenských dokumentů porušila zákon a uvažují o trestním stíhání Assangeho. Americká ministerstva obrany a spravedlnosti chtějí Assangeho žalovat za "krádež amerického vlastnictví".

Jak však poznamenává britský konzervativní deník Daily Telegraph, soudní proces proti wikileaks by byl velmi složitý o Obamova vláda by byla obviňována, že se snaží potlačovat legitimní novinářskou práci.

K tomu: Fabiano Golgo, "Velký den pro občanskou novinářskou práci" ZDE

"Julian Assange: Vinu za ohrožené Afghánce nese stoprocentně americká armáda" ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010