Tábory pro bezdomovce mohou být užitečné

20. 8. 2010 / Tomáš Stýblo

Ve svém článku popsal Fabiano Golgo několik typu bezdomovců, pro které asi ten bezdomovecký tábor navrhovaný ODS skutečně nemá smysl. Tito lidé už mají z života na ulicích nový životní styl. Existuje ale ještě jiná skupina bezdomovců - tu tvoří lidé, kteří se bezdomovci stanou kvůli nějaké krizové situaci, ne kvůli svým vlastnostem.

Typicky jsou jimi třeba současní "hypoteční bezdomovci" v USA, kteří takovéto tábory na okrajích měst sami zakládají a snaží se tam nějak organizovat a spolupracovat, mnohdy přitom jde o celé rodiny vyhozené kapitalisty ze zaměstnání i z domů. Já se sice považuji za anarchistu, ale vybudování takovéhoto tábora jsem vždy podporoval - ne proto, aby do něj byli bezdomovci *nuceni* se přestěhovat, ale jako místo poslední záchrany pro relativně "normální" lidi.

Ono všem těm falešným predatorským "autoritám" (mocným zbohatlíkům) se mnohem lépe vzdoruje, když člověk ví, že ani v té nejhorší situaci nezemře hlady, špínou a mrazem někde na ulici v minus dvaceti.

Takovýto tábor může zvýšit míru svobody nás všech, protože pomůže odstranit ten nejhorší existenční strach, kterým mocní, majitele nemovitostí a jiní grázlové své poddané vydírají.

Lůžka v ubytovnách dostačují jen pro desetinu bezdomovců. A osobně se domnívám, že tábor je mnohem svobodnější prostor než ubytovna nějaké katolické dobročinné organizace, nutící své klienty modlit se k Bohu atp.

Z Golgova článku mám pocit, že se snaží bezdomovce romantizovat do podoby jakýchsi téměř anarchistů, odmítajících dobrovolně společenský systém a "autority". Naprostá většina bezdomovců ale žádné takové postoje nemá, a sami bezdomovci se k sobě navzájem chovají zcela neanarchisticky, nejsou schopni spolupracovat a sami se rozdělují do své vlastní společenské hierarchie, založené na statusu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010