Češi, jděte studovat do zahraničí!

21. 8. 2010 / Jan Čulík

V Británii je v těchto dnech tisk posedlý skutečností, že až 170 000 žadatelů o studium na vysokých školách se navzdory svým vynikajícím výsledkům u maturit na školu nedostane. Kromě toho, britští studenti čelí břemenu nesmyslně vysokého univerzitního školného (3290 liber ročně). Odhaduje se, že studenti, kteří začnou studovat na anglických univerzitách letos na podzim (na skotských univerzitách se školné neplatí) se do absolutoria zadluží částkou 23 000 liber (690 000 Kč). Z tohoto důvodu, jak v sobotu uvedl britský deník Independent, se za posledních 24 hodiny rozhodly tisíce studentů na vysoké škole nestudovat: zůstala jim totiž možnost studovat jen na méně významných univerzitách v oborech, o které nestojí, a tak se jim to zadlužení nevyplatí.

Avšak je tady ještě jiná možnost, a tu šíří konzervativní britský deník Daily Telegraph. V sobotu 21. srpna vydal článek: "Studenti, svět na vás čeká!" Deník doporučuje, aby se angličtí studenti vykašlali na nesmyslně drahé anglické univerzity a studovali v Evropě - kde četné univerzity nabízejí kurzy v angličtině. Myslím, že stejný apel platí i pro české studenty. Každý, kdo má zkušenost z vnějšího světa, vidí, jak jsou mladí lidé v ČR tvrdě ovlivňováni hrubě pokleslým diskursem českých médií i často zastaralým způsobem výuky i myšlení na českých školách. Chcete se vytrhnout izolovanému českému myšlenkovému stereotypu? Jděte studovat do zahraničí! Otevřete svou mysl!

Německé univerzity mají velmi dobrou pověst v oboru inženýrství, švédské v oboru sociologie. Podívejte se na stránky nevýznamnějších světových univerzit. Dovíte se tam všechno, o tom, jaké specializace se kde vyučují, jaký je poměr učitelů k žákům ve třídách, jak dobré jsou univerzity, co se týče postgraduálního výzkumu a jakou mají váhu pro potenciální zaměstnavatele.

A, jak na to poukazuje Daily Telegraph, studium na evropských univerzitách je daleko levnější než v Británii. Zatímco v Británii student zaplatí zlořečených 3290 liber ročně, rok pregraduálního studia na maastrichtské univerzitě (116. nejlepší univerzitě světa) stojí 1500 liber školného, na Technické univerzitě v Mnichově (55. nejlepší škole světa) je školné jen 845 liber ročně a na exkluzivní francouzské École Normale Supérieure v Paříži je školné jen 160 liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010