Zákonem stanoveno: Žádné násilí (v novinách)

Hugo Chavez vnutil tisku růžové brýle

20. 8. 2010 / Fabiano Golgo

Venezuelské soudy ve čtvrtek rozhodly, na žádost generálního prokurátora Hugo Chaveze, že během následujících třiceti dnů (shodou okolností v době, kdy se konají regionální volby pro nižší komoru parlamentu a do místních správ) "nebude venezuelský tisk zveřejňovat žádné fotografie násilí, jako například mrtvoly či zraněné lidi" a také bude zakázáno psát "o válkách a hmotné agresi". Soudní rozhodnutí obsahuje nebezpečně mlhavou formulaci "nebo cokoliv, co by narušilo psychiku či morálku dětí". (To jsem nevěděl, že děti čtou noviny.)

Chavez likviduje všechna média, která napíší cokoliv proti jeho režimu. Impulsem k tomuto nejnovějšímu záchvatu byla fotografie, kterou otiskly před několika dny listy El Nacional a Tal Cual, na nichž byly mrtvoly po spáchaném zločinu. Venezuela je nyní nejnásilnější zemí v regionu, za rok je tam usmrceno 16 000 civilistů. Caracas má asi 50 násilných úmrtí každý víkend.

Po více než deseti letech u moci, kdy se Chavez chlubil, že jeho socialistické reformy osvobodí lidi od chudoby, má jeho země stále stejný počet chudých a bohatí také zchudli. A venezuelská ekonomika je jediná na jihoamerickém kontinentě, která zaznamená záporný růst. A Venezuela netrpí žádným embargem jako Kuba - Spojené státy jsou hlavním dovozcem do země - takže problémy jsou způsobovány jedině široce rozšířenou korupcí, která už existovala v době předchozích pravicových vlád, ale s Chavezem nezmizela.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010