Amerika hysterčí ohledně Libyjce Megrahiho, avšak důkazy naznačují, že je nevinný

22. 8. 2010 / Jan Čulík

Nyní, kolem prvního výročí od doby, kdy skotská vláda dala milost ze zdravotních důvodů a propustila z vězení těžce nemocného Libyjce Abdelbaset al Megrahiho, odsouzeného za atentát proti americkému letounu, který v prosinci. 1988 havaroval v Lockerbie, přičemž zahynulo 270 lidí, propadají americký prezident Obama, ministryně zahraničí Clintonová a američtí senátoři hysterickým záchvatům a požadují na skotské vládě, aby byl al Megrahi "vrácen do vězení". Skotská vláda americkou kritiku odmítá, odmítla i drzou žádost amerických senátorů, kteří si dovolili chtít přijet do Skotska tamější státní činitele v této věci vyšetřovat, a právem poukázala na to, že skotská administrativa není podřízena americké vládě ani americkému parlamentu.

Nejhorší však na celé věci je, že al Megrahi je zřejmě zcela nevinen a byl odsouzen za atentát v Lockerbie z politických důvodů. Atentát na americký letoun r. 1988 byl zjevně íránskou odplatou na to, že předtím Spojené státy sestřelily civilní íránské letadlo s velkými ztrátami na životech. Jenže koncem osmdesátých let USA nepovažovaly za "diplomaticky vhodné" obviňovat Írán, který potřebovaly proti Saddámu Husajnovi v Iráku. Proto obvinily Libyi a al Megrahiho, kteří s atentátem zjevně neměli nic společného.

Skutečnost, že navzdory těmto faktům Spojené státy dodnes předstírají, že al Megrahi je vinen, je nesmírně znepokojující.

Skotský deník The Herald v sobotu informoval, že Mohammed Abu Talb, Egypťan, o němž se mnozí domnívají, že ten byl pachatelem atentátu nad Lockerbie, byl právě propuštěn z vězení ve Švédsku. Mohammed Abu Talb si odpykával doživotní trest za teroristické atentáty v Amsterdamu a v Kodani a až do roku 1990 byl hlavním podezřelým i v případě atentátu nad Lockerbie. Pak se pozornost přesunula na Libyi.

Skotská Komise pro revizi trestních případů objevila nové důkazy, které posilují obvinění vůči Talbovi. Toho údajně financoval Írán odvetou za to, že americká vojenská loď UUS Vincennes 3. července 1988 sestřelila civilní letadlo společnosti Iran Air a usmrtila při tom 290 lidí.

Eddie MacKechnie, Megrahiho právní zástupce v letech 2001-2006, zdůraznil, že je nyní načase se soustředit na to, co se skutečně stalo a nikoliv hysterčit ohledně Megrahiho předčasného propuštění. "Od samého začátku bylo víc důkazů proti Talbovi než proti Megrahimu," řekl. "Vím, že mnoho skotských policistů bylo znepokojeno, že se vyšetřování poté zaměřilo proti Libyi, přestože nebyly k dispozici vůbec žádné důkazy, že s tím má Libye cokoliv společného."

Podle odborníků byla i CIA přesvědčena, že atentát spáchal Talb, kterého zaplatil Írán. Talb měl prý také vazby na palestinské extremistické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Lockerbie -- případ uzavřen?

23.12. 2013 / Jan Mrskoš

Ano, doposud se to tak zdálo. Vždyť zřícení letadla Pan Am 103 nad skotským městečkem Lockerbie před 25 lety, 21. prosince 1988, je vysvětleno a pachatel odpovědný za smrt 270 lidí byl usvědčen a odsouzen. (Nesčetněkrát jsme však v Britských listech,...

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010